Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η εορτή των Αγίων Πάντων Κω |Τιμήθηκε η ημέρα αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ| Χειροθεσία νέων παιδιών ως Αναγνώστες

1
6955


Τη μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων εορτάζει και τιμά την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή η Εκκλησία μας που φέτος συνέπεσε με την εορτή και των Αγίων Αποστόλων.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το πρωί της Κυριακής  η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ΙΝ των Αγ. Πάντων Κω προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου  Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με συλλειτουργό τον εφημέριο του ΙΝ π. Βαγιανό – Ιωάννη Κώστογλου .

Τους ύμνους απέδωσε ο χορός των Ιεροψαλτών του ιερού ναού υπό τον Πρωτοψάλτη Χαράλαμπο Αλαχιώτη,  Γιώργος Σανιδάς και Μιχάλης Καρακιόζης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των τοπικών και ένστολων αρχών της Κω, απόστρατοι και εν ενεργεία αστυνομικοί, καθώς τιμήθηκε ταυτόχρονα η Ημέρα Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η προχείριση σε Αναγνώστη των νεαρών παιδιών που διακονούν στην εκκλησία των Αγίων Πάντων δίπλα στον π. Βαγιανό από πολύ μικρά (είναι η ενορία με τους περισσότερους Αναγνώστες και το μεγαλύτερο δέσιμο μεταξύ των ενοριτών κάθε ηλικίας από τα χρόνια του μακαριστού παπά Χρήστου μέχρι σήμερα).

ΒΙΝΤΕΟ:

Η πρώτη στέρεα μαρτυρία για την εορτή των Αγίων Πάντων αναφέρεται σ’ ένα απόσπασμα ομιλίας του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που κάνει λόγο για μία εορτή «εις μνήμην των Μαρτύρων όλης της οικουμένης» στις 13 Μαΐου του 373 στη Νίσιβη (σημερινή Νουσαϊμπίν Τουρκίας) και την Έδεσσα (σημερινή Ούρφα Τουρκίας). Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε οριστικά κατά τον 6ο αιώνα, όπως αναφέρεται σε ομιλία του διακόνου Κωνσταντίνου το 535.

Η εορτή των Αγίων Πάντων Κω

Ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη

 

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και εφέτος η Κυριακή  των Αγίων Πάντων. Στην Εκκλησία που έκτισε η ευλαβής οικογένεια της αείμνηστης Θεοδώρας Κάπα, τελέστηκε μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αγκύρας κ. κ. Ιερεμία και με την συμμετοχή πολλών Ιερέων.

Το βράδυ του Σαββάτου,  με την φροντίδα του  εφημέριου παπά Βαγιανού Ιωάννη Κώστογλου  και της Αδελφότητας του Ιερού Ναού, οργανώθηκε παραδοσιακό μουσικό πανηγύρι. Πολλοί προσκυνητές  γέμισαν ασφυκτικά τα τραπέζια με τα πλούσια εδέσματα, τιμώντας έτσι ένα έθιμο που στις μέρες μας σταδιακά ξεθωριάζει.

Την επομένη πλήθος πιστών παρακολουθήσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ. κ. Ναθαναήλ.

Η Κυριακή αυτή είναι αφιερωμένη στους Άγιους Πάντες, γνωστούς και αγνώστους,  που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας. Οι Μάρτυρες αυτοί είναι πάρα πολλοί,  όπως τόνισε στο κήρυγμα του ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ναθαναήλ,  οι περισσότεροι από τους οποίους υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια κατά την Ρωμαϊκή εποχή, αρνούμενοι να προσκυνήσουν το ειδωλολατρικό δωδεκάθεο. Ήταν δε τόσοι πολλοί οι Άγιοι που θυσιάστηκαν, ώστε έφθαναν  τα σώματα  τους, για να φωτίσουν σαν πυρσοί τους δrόμους της τότε αυτοκρατορικής Ρώμης.

Την ίδια μέρα παρόντων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών έγινε Αρχιερατική δοξολογία, προς τιμήν των αποστράτων που υπηρετήσαν στο ένδοξο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιορτάζουν οι Άγιοι Αρτέμιος,  ο  Άγιος Μηνάς και η Αγία Ειρήνη, προστάτες της ΕΛΛΑΣ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αξιωματικός της Αστυνομίας κ. Αθανάσιος Δημητρούλης.  Ακολούθως  Εκκλησιαστική  Αδελφότης των Αγίων Πάντων, πρόσφερε πλούσια φιλοξενία με καφέ και νόστιμα βουτήματα στο Δεσπότη, στους Ιερείς στις πολιτικές και Αστυνομικές αρχές καθώς και σε όλους τους παριστάμενους, στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Χρόνια Πολλά

Ξανθίππη Αγρέλλη      Κως 30/6/2024

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ