Η ακολουθία των Αχράντων Παθών με τον Σεβασμιώτατο κ. Ναθαναήλ και πολύ κόσμο στον ΙΝ Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι και σε εκκλησίες της Κω

0
7513


Σε κλίμα ευλάβειας και βαθιάς κατάνυξης πλήθος πιστών γέμισαν τους Ιερούς Ναούς της πόλης, για να παρακολουθήσουν την πορεία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού προς το σταυρικό μαρτύριο του Γολγοθά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κκ. Ναθαναήλ, χοροστάτησε στην ακολουθία των Αχράντων Παθών στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι.

ο Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς. Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,

ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.

Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,

ο των αγγέλων βασιλεύς.

Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται

ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.

Ράπισμα κατεδέξατο,

ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.

Ήλοις προσηλώθη,

ο Νυμφίος της Εκκλησίας.

Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.

Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.

Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Το «παρών» μεταξύ αρκετών ευλαβών πιστών, έδωσαν , ο αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής μεταρρύθμισης Χαράλαμπος Ναβροζίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κω Διονυσία Τελλή Τσιμισίρη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής δήμου Κω Σταματία Κανταρζή, ο τοπικός σύμβουλος Παναγιώτης Δημόπουλος και ο Οργανωτικός Γραμματέας των Συνοριακών φυλάκων Δωδεκανήσου, Ρώτας Ιωάννης

H Ακολουθία των Αχράντων Παθών, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στο Ζηπάρι

Η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου μας, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στο Ζηπάρι, παρουσία του  δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά,  της Επάρχου Κω-Νισύρου Ντίνας Σβύνου, του Προέδρου της Κοινότητας Ασφενδιού Σεβαστιανού Παρβέρη και πλήθους πιστών οι οποίοι προσήλθαν με συγκίνηση, για να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Κυρίου μας.

 

Η Ακολουθία των Αχράντων Παθών – «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» στον Ι.Ν. Αγίου Παύλου στο Λινοπότη

Η ακολουθία των Αχράντων Παθών στον στον Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου στο Λαγούδι 

Πολύς κόσμος βρέθηκε από νωρίς στον Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου στο Λαγούδι,  μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς,  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασφενδιού Σεβαστιανός Παρβέρης και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Αθλητισμού Διονυσία Γιαννούλη.

Η ακολουθία των Αχράντων Παθών στον ΙΝ Ευαγγελίαστριας Ασφενδιού

Πηγή: https://www.kostv.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ