Σε κλίμα συγκίνησης το «τελευταίο αντίο» στον μεγάλο Δάσκαλο Μανόλη Χατζηγιακουμή στη γενέτειρά του, το Ασφενδιού της Κω

2
24030

Βαρύ το κλίμα σήμερα στη γενέτειρα του το Ασφενδιού της Κω, στο κοιμητήριο του Σωτήρος Χριστού στον Ασώματο, όπου έγινε το μεσημέρι η ταφή του διακεκριμένου Κώου Φιλολόγου και ερευνητή, Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης συγγενείς, φίλοι, τοπικές αρχές, μαθητές, αλλά και αρκετοί συμπατριώτες είπαν το «τελευταίο αντίο» στον Δάσκαλο, φίλο, συγγενή και εκλεκτό συντοπίτη μας.

Στο Τρισάγιο που τελέστηκε εντός του Ιερού κοιμητηριακού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, συμπαραστατούμενος από τον π. Σακελλάριο Ζουλουφό, τον π. Ιωάννη Σταυρόπουλο και τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Έψαλλε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κω «Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος» φίλος και συνεργάτης του εκλιπόντος, καθηγητής-Πρωτοψάλτης Γεώργιος Σακέλλης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κρητικός, οι πρ. Δήμαρχοι: Γιώργος Κυρίτσης, Βασίλης Χατζηγιακουμής και Θεοδόσης Βαρκάς, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης, ο Αλκιβιάδης Χατζηνικολάου, ο Νίκος Πουλιού, ο πρ. Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, ο καθηγητής Γιώργος Πέρος, η Πανεπιστημιακός Κατερίνα Παπαθωμά και σύζυγός της Αρχαιολόγος Γιώργος Μαστορόπουλος, η δημοτική σύμβουλος και πρ. Αντιδήμαρχος Ευτέρπη Παπαχρήστου, η Πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ» Μαρία  Τουλαντά-Παρισίδου, εκπρόσωποι και πολλά μέλη του Δικηγορικού συλλόγου Κω, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τέτη Φάκκου και πολύς κόσμος.

Ο Σεβασμιώτατος μεταφέροντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου μίλησε με λόγια συγκίνησης και ευγνωμοσύνης για το σπουδαίο αποτύπωμα του μεγάλου Κώου Δασκάλου και ερευνητή, με τα χειρόγραφα εκκλησιαστικής μουσικής (1453-1820) που διέσωσε και τη συμβολή του στην έρευνα του νέου ελληνισμού, χωρίς να παραλείπει ποτέ και την ιδιαίτερη πατρίδα του -εκτός από τον «μουσικό θησαυρό της Κω» καταγράφοντας και τους μεγάλους Κώους Ιεροψάλτες (Γιώργο Σακέλλη, Γιώργο Καματερό και τους αείμνηστους Γιάννη Βαρκά και Γιάννη Μαύρο).

Ακολούθησε ο συγκινητικός αποχαιρετισμός από τον μαθητή και συγγενή του εκλιπόντος Μάκη Β. Θεοδώρου και από την Πρόεδρο του Πνευματικού Ομίλου Κώων «ο Φιλητάς» Μαρία Τουλαντά-Παρισίδου η οποία επέδωσε τιμητική πλακέτα στους συγγενείς του εκλιπόντος και δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στη μνήμη του μιας και για λόγους ανωτέρας βίας είχε αναβληθεί η προγραμματισμένη για το 2023 εκδήλωση- αφιέρωμα στο έργο του.

Ο κύκλος που διέγραψε ο μεγάλος Δάσκαλος έκλεισε τέλος, στον παλιό οικογενειακό τάφο με το σρκοσόλιο, εκεί που έχουν ταφεί και οι γονείς του ατενίζοντας από ψηλά τις ομορφιές του Ασφενδιού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε φροντίζοντας όχι μόνο τα κτιστά και φθαρτά της παρούσης ζωής αλλά και τα μεγάλα και άφθαρτα της αιώνιας , όπως είπε με νόημα ο Σεβασμιώτατος.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την εκδημία του σπουδαίου και πολυβραβευμένου κλασικού φιλολόγου και νεοελληνιστή, Μανώλη Χατζηγιακουμή (Κως 1942 – Αθήνα 2024).

Ο φιλολογικός κόσμος έγινε φτωχότερος, γιατί η απώλεια του Μανώλη Χατζηγιακουμή αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Το έργο του, ευρύ και πολυδιάστατο, εκτείνεται από τον Όμηρο μέχρι τον Σολωμό και τον Παλαμά. Η διδακτορική του διατριβή «Νεοελληνικές πηγές του Σολωμού», είναι από τα σημαντικότερα βιβλία αναφοράς για τη σολωμική έρευνα, ενώ η μετάφραση της ομηρικής Οδύσσειας, opus magnum, συμβάλλει ουσιαστικά στη σύγχρονη πρόσληψη του ομηρικού έπους.

ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ

Ταυτόχρονα, οι μελέτες και οι έρευνές του για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική αλλά και την παραδοσιακή μουσική της Κω αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για την έρευνα της βυζαντινής και λαϊκής μας παράδοσης. Ωστόσο, ο Μανώλης Χατζηγιακουμής υπήρξε πάνω απ’ όλα Δάσκαλος. Δάσκαλος φωτισμένος, με βαθιά πίστη στην ανθρωπιστική παιδεία, άνοιγε στους μαθητές του καινούργιους δρόμους για τη γνώση.

Σε μια εποχή εχθρική για τις ανθρωπιστικές σπουδές, το παράδειγμα του Μανώλη Χατζηγιακουμή είναι για όλους τους φιλολόγους στήριγμα μαζί και όπλο Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων τον αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

hatzigiakoymis
Το ξεχωριστό «αντίο» του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Ελπίζω καί Ευχομαι ένας δρόμος (όχι δρομισκος) τής πόλης να φέρει το όνομα του. ΤΟ ΑΞΊΖΕΙ.

  2. καλά τιμητική πλακέτα στους συγγενείς στην κηδεία από τον Φιλητα; που ακούστηκε ξανά; αυτά τα δίνουν στο πνευματικό μνημόσυνο όχι στην κηδεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ