Η συνέντευξη του Γιώργου Κυρίτση στην εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

41
23201
Πριν την ορκωμοσία η επιλογή του επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής»
Γιώργος Κυρίτσης: «Η επιβράβευση του τίποτα είναι πλέον γεγονός»

 

 

«Ευτύχησα  αυτά τα 22 χρόνια να δεθώ με κάποιους ανθρώπους που ουσιαστικά είμαστε οικογένεια και ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μου και στα καλά και στα κακά κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για κάποιον άνθρωπο και το εύχομαι πραγματικά σε όλους όσους ασχολούνται με αυτά τα πράγματα»

 

«Στα τεσσερισήμισι χρόνια που πέρασαν, ουσιαστικά υπήρχε μια περίοδος στην οποία, μία η δικαιολογία του κορωνοϊού, μια αυτό το περίφημο πολίτικαλ κορέκτ, μην κοντράρεις, μην αναδεικνύεις ζητήματα, αφήσαμε κάποια πράγματα και εξελίχθηκαν εις βάρος της Κω και βεβαίως και εις βάρος του τελικού αποτελέσματος»

 

«Η συνολική δομή δημόσιας υγείας, παροχή δημόσιας υγείας, δεν υπάρχει. Αντίθετα, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ως δια μαγείας φτιάχνοντας ένα καινούριο κτίριο, θα λύσουμε τα προβλήματα. Κι εκεί δεν βγαίνει κάποιος από αυτούς που έχουν την ευθύνη διοίκησης του νησιού να πούνε, πού πας ρε φίλε;»

 

 

Την τελευταία του συνέντευξη με την ιδιότητα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Αλλαγής», παραχώρησε στον «Σ» ο Γιώργος Κυρίτσης. Μιλώντας για το αποτέλεσμα των εκλογών, δηλώνει ότι, όχι μόνο δεν περίμενε αυτή τη μεγάλη διαφορά, αλλά δεν περίμενε ούτε ότι θα τις χάσει.  «… αλλά εδώ συμβαίνουν πράγματα τα οποία δεν μπορείς να τα προβλέψεις» λέει με νόημα, εξηγώντας στη συνέχεια τι εννοεί. «Η επιβράβευση του τίποτα είναι πλέον γεγονός και αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Κω» σημειώνει, προσθέτοντας πως, εκπαιδεύτηκε ο λαός να χειροκροτεί το τίποτα και να επιβραβεύει τη μετριότητα.

Αναφέρει το τι του στέρησε η ενασχόλησή του με την πολιτική, λέγοντας όμως ότι, «δυστυχώς, ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος του μέτρου. Ό,τι έκανα, το έκανα με υπερβολή».  Παραδέχεται ότι, η αντιπολίτευση που άσκησε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν «χλιαρή», παραδέχτηκε τα λάθη που έκανε μη αναδεικνύοντας μείζονα θέματα, όπως λ.χ. το πλοίο, η ΚΩΑΝ, κ.ά. Ο Γιώργος Κυρίτσης, κάνοντας έναν απολογισμό των χρόνων της ενεργούς πολιτικής του πορείας, δηλώνει: «Τα έζησα όλα σε αυτή τη ζωή. Υπήρξα παντοδύναμος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υπήρξα δήμαρχος, με τίμησε ο κόσμος δύο φορές και αισθάνομαι πολύ όμορφα γιατί γνωρίστηκα με ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μου και στα καλά και στα κακά και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για έναν άνθρωπο. Δεν περιορίστηκα ποτέ σε μια ομάδα ανθρώπων που ήταν οι κολλητοί μου».

Όσον αφορά στη διάδοχη κατάσταση, ξεκαθαρίζει ότι, δεν θα είναι στο δημοτικό συμβούλιο, «έχω πάρα πολλά πράγματα να ασχοληθώ, εκτός από το να ταλαιπωρώ την κοινωνία» λέει με νόημα, δηλώνει πως θα είναι  «εγγυητής της ενότητας και της συνέχειας» και μας ενημερώνει πως, σε ολομέλεια της παράταξης πριν από την ορκωμοσία, θα αποφασιστεί η διάρθρωση και η παρουσία της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Θα ξεκινήσουμε από εκεί που τελειώσαμε παραμονές εκλογών, μιλώντας στον ενικό όπως μου ζήτησες και το αποδέχτηκα με χαρά. Έχουν περάσει δύο μήνες περίπου από τις εκλογές, οπότε τώρα μπορούμε να συζητήσουμε με ψυχραιμία. Περίμενες τόση μεγάλη διαφορά;

Γ.Κ.: Η αλήθεια, όχι. Δεν την περίμενα, όπως δεν περίμενα και να χάσουμε τις εκλογές, αλλά εδώ συμβαίνουν πράγματα τα οποία δεν μπορείς να τα προβλέψεις. Άμα ασχολείσαι ειδικά με την πολιτική και όχι με την παραπολιτική και με τα διάφορα άλλα που φέρνουν ψήφους, εκπλήσσεσαι αρνητικά για αυτά τα οποία δεν αντιλαμβάνεσαι ότι περνάνε πια στον κόσμο και ότι αυτά τα οποία ευαγγελίζεσαι ή αυτά τα οποία θες να πεις ή θες να κάνεις για ένα τόπο, για μια χώρα, δεν περνάνε. Είναι πολύ απλά τα πράγματα, δηλαδή, η επιβράβευση του τίποτα είναι πλέον γεγονός και αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Κω, η οποία εκπλήσσει αυτούς οι οποίοι έχουν σχέση με την πολιτική και δεν είναι απλά άνθρωποι οι οποίοι αποφασίζουν ξαφνικά για τον άλφα ή βήτα λόγο να ασχοληθούν με τα κοινά.
Ερ: Η επιβράβευση του τίποτα, λοιπόν, είναι μια πολιτική επιλογή. Πώς την εξηγείς;

Γ.Κ.: Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική ανάλυση. Όσο και αν προσπαθήσει κανείς να κάνει πολιτική ανάλυση, δεν πρόκειται να την πετύχει. Έχω την εντύπωση ότι πάει στη σφαίρα της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας. Εκπαιδεύτηκε ο λαός να χειροκροτεί το τίποτα; Να επιβραβεύει τη μετριότητα; Πέρασε η περίφημη λογική της αρεστών και όχι των αρίστων;  Άριστος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, να αποδειχθεί λίρα 100 κάποιος σε μια πορεία διοίκησης ή διαχείρισης κάποιων πραγμάτων, αλλά αυτό που εισπράττει κανείς τοπικά και γενικά από τα αποτελέσματα αν δει την ανάλυση του χάρτη γενικώς κι αν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ανά τη χώρα, καταλαβαίνει ότι πλέον έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο. Η πολιτική έχει φύγει από την πολιτική και περνάνε άλλα ή επικρατούν αλλά.
Ερ: Όπως είπες, χρήζει ανάλυσης από εξειδικευμένους. Άλλωστε, ο καθένας μας έχει κι από μια άποψη… Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις μετά τα αποτελέσματα, ποια τα συναισθήματά σου;

Γ.Κ.: Αν στο πω, θα είναι λίγο σκληρό.
Ερ: Πιο σκληρό από την πραγματικότητα που ζούμε;

Γ.Κ.: Θα έλεγα αυτό το οποίο λέει η εκκλησία. Τοιούτοι έπρεπεν υμίν αρχιερείς.
Ερ: Μάλιστα. Ας έρθουμε στις δεύτερες σκέψεις. Πληροφορήθηκα ότι, λίγες μετά τις εκλογές πήγες διακοπές για μια «ενδοσκόπηση». Αληθεύει;
Γ.Κ.: Πήγα διακοπές γιατί πραγματικά είχα χρόνια να πάω.
Ερ: Πέρα από αυτό, δεν ήταν και μία εσωτερική ανάγκη;
Γ.Κ.: Ήταν και μια εσωτερική ανάγκη. Ήταν μια ανάγκη να πάω επιτέλους κάποιες μέρες στη Λήμνο στο χωριό της γυναίκας μου και να δω και τους ανθρώπους μας εκεί. Τουλάχιστον να πάω και να αφιερώσω μισή ώρα 2 – 3 Σάββατα στο κοιμητήριο για να αποχαιρετήσω τον πεθερό μου και την πεθερά μου που τους είδα μετά από πολλά χρόνια στο νεκροκρέβατο. Γιατί ποτέ δεν έφτανε ο χρόνος, ειδικά κατά την περίοδο της διοίκησης του δήμου, όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι συνεργάτες μου, δεν βρίσκαμε καιρό να δούμε ούτε τη δουλειά μας, καλά  αυτή την είχαμε ξεχάσει, αλλά ούτε και τις οικογένειές μας. Και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα γι αυτούς οι οποίοι πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν και να προσφέρουν σε έναν τόπο. Χάνεις την ανθρώπινη επαφή με τους πολύ κοντινούς ανθρώπους, μπορεί να αποκτήσεις σχέση με οποιονδήποτε άνθρωπο, αλλά ουσιαστικά χάνεις την επαφή με την οικογένειά σου και εδώ είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με αυτά και εγώ χαίρομαι γιατί καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια, κι εκεί  ήταν καθοριστικός ρόλος της γυναίκας μου, παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, παρά τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς, να παραμείνουμε δεμένοι και η οικογένεια δυνατή.
Ερ: Συμφωνώ με αυτό που είπες ότι, πολλοί άνθρωποι αναλωνόμαστε στη δουλειά μας και χάνουμε μέρος της προσωπικής μας ζωής. Όμως, αυτό είναι δική μας επιλογή και μας «γεμίζει».

Γ.Κ.: Δυστυχώς, ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος του μέτρου. Ό,τι έκανα, το έκανα με υπερβολή. Ασχολήθηκα από το 2001 που δημιουργήσαμε την παράταξη με τα δημοτικά, πριν με τα κομματικά και όλα τα έκανα με υπερβολή.
Ερ: Πέρασαν 22 χρόνια… Σαν χθες μου φαίνεται…
Γ.Κ.: Κι εμένα πολλές φορές μου φαίνεται σαν χθες.  Εκείνο το οποίο είπα και τη βραδιά των εκλογών και το λέω και τώρα, είναι ότι, ευτύχησα  αυτά τα 22 χρόνια να δεθώ με κάποιους ανθρώπους που ουσιαστικά είμαστε οικογένεια και ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μου και στα καλά και στα κακά κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για κάποιον άνθρωπο και το εύχομαι πραγματικά σε όλους όσους ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Όπως επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι ο κόσμος με τίμησε δυο φορές με την εκλογή μου στη θέση του δημάρχου και πιστεύω ότι αυτά τα οποία καταφέραμε να κάνουμε αυτά τα 10 χρόνια ήταν μια συλλογική προσπάθεια πολλών ανθρώπων, αρκετοί από αυτούς έφτασαν στο σημείο να διαλυθούν οικονομικά προκειμένου να λειτουργούν στο δήμο.

Ερ: Επανέρχομαι στην τελευταία δημοτική περίοδο και στην προεκλογική. Μια εκτίμηση είναι ότι χάσατε το «παιχνίδι» στο επικοινωνιακό κομμάτι. Το αποδέχεσαι ή όχι;

Γ.Κ.: Χάνεις το παιχνίδι όταν δεν έχεις χρήμα να ξοδέψεις για να κάνεις αυτό το πράγμα.

Ερ: Δεν αναφέρομαι σε χρήματα, αλλά στο «είδος» της αντιπολίτευσης η οποία χαρακτηρίστηκε «χλιαρή».

Γ.Κ.: Σε αυτό δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Στα τεσσερισήμισι χρόνια που πέρασαν, ουσιαστικά υπήρχε μια περίοδος στην οποία, μία η δικαιολογία του κορωνοϊού, μια αυτό το περίφημο πολίτικαλ κορέκτ, μην κοντράρεις, μην αναδεικνύεις ζητήματα, αφήσαμε κάποια πράγματα και εξελίχθηκαν εις βάρος της Κω και βεβαίως και εις βάρος του τελικού αποτελέσματος. Δες ένα παράδειγμα. Σε συνέντευξη σε εσένα ή και στα μέσα άλλα μέσα ενημέρωσης, ακούστηκε πολλές φορές ότι πέρσι τον Απρίλιο θα ήταν το περίφημο καράβι που φτιάχνανε, στη θάλασσα. Δεν ασχοληθήκαμε όσο έπρεπε με αυτό το πράγμα το οποίο όζει. Και κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν. Το έφεραν την Κυριακή των εκλογών, το ξανατράβηξαν μετά, δεν πήγε μόνο του στην Κάλυμνο, και έκτοτε κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Και εκεί έφυγαν κάποια εκατομμύρια. Εκεί ο δήμος δανείστηκε για να το φτιάξει και κανείς μα κανείς, ούτε εμείς, ούτε η πρώτη ελάσσων, ούτε η δεύτερη ελάσσων μειοψηφία, δεν ασχοληθήκαμε με την ουσία του θέματος που είναι, τί καράβι φτιάχτηκε; Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος. Η περίφημη ΚΩΑΝ. Ήταν ένα τεράστιο λάθος το ότι πήγαμε το τελευταίο διάστημα να δούμε τι κάνουν εκεί πέρα και δεν βρήκαμε κανέναν και παρ’ όλα αυτά αυτό το πράγμα υπάρχει κι εμείς δεν το αναδείξαμε να πούμε στον κόσμο πού πάνε τα λεφτά του.

Καταλαβαίνεις ότι εάν δεν τα αναδεικνύει για δεν μπει στην ουσία του προβλήματος μια παράταξη η οποία είναι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και φιλοδοξεί να γίνει δημοτική αρχή,  ε τότε δεν μπορεί να το κάνει το τελευταίο διάστημα. Όσο για το επικοινωνιακό, το γνωρίζεις, το ζεις, το έχεις νιώσει και στο πετσί σου ως δημοσιογράφος το πώς μοιράζεται το χρήμα από αυτούς που το έχουν προκειμένου να δημιουργηθούν εικόνες αληθινές ή κατ’ επίφαση αληθινές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί προς τα έξω μια εικόνα… Εκεί λοιπόν πρέπει να έχεις χρήμα κι όπως έλεγε ένα πολύ δικό μου πρόσωπο, το οποίο δεν είναι πια στη ζωή, ο παράς παράδωσε.
Ερ: Όλα αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν, αλλά ταυτόχρονα μας έχουν κουράσει οπότε, αναζητάμε μια αλλαγή η οποία δεν πετυχαίνει πάντα ή τελικά επιλέγουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε…

Γ.Κ.: Ή αυτό που μας δημιουργούν την εντύπωση ότι πρέπει να θέλουμε. Τι να πω τώρα; Καταφέραμε και εντάξαμε την Κω στο πρόγραμμα open mall. Έχουν περάσει 3 χρόνια που θα έπρεπε αυτό το έργο να παραδοθεί και ακόμα σέρνεται και όχι απλώς σέρνεται, αλλά κινδυνεύει να απενταχθεί και να κληθεί ο δήμος, δηλαδή ο πολίτης, να πληρώσει τα λεφτά.
Ερ: Πάντα ο πολίτης πληρώνει είτε αφορά στο δήμο είτε αφορά στην κεντρική εξουσία. Το βασικότερο θέμα είναι, όπως όλοι παραδέχονται, ο πολίτης να επιβιώσει οικονομικά. Το δεύτερο είναι η υγεία μας.  Η κατάσταση του νοσοκομείου, δεν υπάρχει…

Γ.Κ.: Η συνολική δομή δημόσιας υγείας, παροχή δημόσιας υγείας, δεν υπάρχει. Αντίθετα, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ως δια μαγείας φτιάχνοντας ένα καινούριο κτίριο, θα λύσουμε τα προβλήματα. Κι εκεί δεν βγαίνει κάποιος από αυτούς που έχουν την ευθύνη διοίκησης του νησιού να πούνε, πού πας ρε φίλε; Για παράδειγμα, οι επισκέπτες γιατροί οι οποίοι έρχονται για λίγες ημέρες.  Είναι γελοίο, με το σύνταγμα να προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα, να βγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι διορίστηκαν από την κεντρική εξουσία και να μην έχουν το θάρρος να πουν ότι δεν δέχονται να κάνουν τον διεκπεραιωτή δυσάρεστων γεγονότων, να χάνω έναν φίλο, έναν συμπατριώτη και εγώ να λέω ότι καλά αρμενίζουμε. Είναι ντροπή, θα έπρεπε αυτοί να είχαν φύγει.
Ερ: Όλο αυτό που περιέγραψες είναι αυτό που ζούμε, αλλά επέτρεψε μου να πω ότι, είναι το δέντρο. Το δάσος δεν είναι οι γιατροί, οι διοικήσεις. Ακόμα και  να παραιτηθεί η διοίκηση του νοσοκομείου, θα έρθει μια άλλη διορισμένη. Πάντα αυτό γινότανε. Το θέμα είναι ότι οι προϋπολογισμοί για την υγεία όλο και λιγοστεύουν.
Ερ: Όταν όμως σου δίνει  τη δυνατότητα να έχεις δημοτικά ιατρεία; Θα μου πεις, πού θα βρεις γιατρούς; Θα βρεις. Υπάρχουν τρόποι να τους βρεις ακόμα και η συνεργασία του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται, όχι στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης.
Όταν σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις ασθενοφόρο… Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται ο δήμος Ωρωπού να αγοράζει ασθενοφόρο δικό του και να το κινεί με τους εθελοντές και εμείς να μην το έχουμε κάνει μέχρι τώρα.
Ερ: Αγαπητέ Γιώργο, τα δημοτικά ιατρεία δεν λύνουν το πρόβλημα της υγείας. Το θέμα είναι καθαρά της κεντρικής πολιτικής και το πώς εμείς πιέζουμε.

Γ.Κ.: Είπες την κατάλληλη λέξη, πώς εμείς πιέζουμε. Το είπα. Το σύνταγμα μιλά για νησιωτικότητα. Εκεί λοιπόν, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα πρέπει να πιέσει όχι απλά στέλνοντας επιστολές ή κάνοντας μια παράσταση κ.λ.π. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πίεσης.

Ερ: Όλα αυτά τα γνωρίζουμε, τα βιώνουμε χρόνια. Εσύ, δήμαρχος δύο τετραετίες, τι έκανες; Πόσο πίεσες; Χτύπησες το χέρι στο τραπέζι; Απαίτησες;

Γ.Κ.: Τουλάχιστον δέκα φορές, γι αυτό έγινα και κακός και με το ΠΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την Νέα Δημοκρατία. Έγινα διεκδικητικός για το νησί μου και τους συμπολίτες μου και δυσάρεστος γι αυτούς οι οποίοι ήταν στην κεντρική εξουσία.

Ερ: Το αποτέλεσμα ποιο ήταν;

Γ.Κ.: Ξέρεις ότι δεν είμαι Συριζαίος. Όμως, την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυσκολίες της χώρας, το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση.
Ερ: Και λες ότι, αυτό οφειλόταν και στις δικές σου ενέργειες; Εκεί θέλεις να καταλήξεις;

Γ.Κ.: Όχι στις δικές μου. Στη διοίκηση, η οποία και τότε διορισμένη ήταν. Στις ενέργειες των φορέων οι οποίοι διεκδικούσαν. Στις ενέργειες, τις ελάχιστες λέω εγώ, που έκανε ο δήμος.

Ερ: Άρα, τι μπορεί να κάνει ένας δήμος;

Γ.Κ.: Τι δεν πρέπει να κάνει. Να χειροκροτεί όταν ακούει τον πρωθυπουργό να λέει, θα σας κάνω νοσοκομείο, την ώρα που δεν έχει γιατρούς. Θα έπρεπε κάποιος από τους παριστάμενους να του πει, και εκεί η πλειοψηφία δεν εκλήθη, να του πει ότι εντάξει, καλοδεχούμενο,  όλοι το θέλουμε, αλλά πες μας, τι θα κάνεις με τους γιατρούς;
Ερ: Η αυτοδιοίκηση τι μπορεί να κάνει;  Μίλησες για  συνεργασία, δήμου, περιφέρειας, φορέων.
Γ.Κ.: Να μην κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να το κάνει ευρύτερα γνωστό και να διεκδικήσουμε ακόμα φτάνοντας και στο σημείο, όπως πρότεινα στο δημοτικό συμβούλιο,  να τους δώσουμε το κλειδί του δήμου και να τους πούμε, ελάτε δουλέψτε το.

Ερ: Κάτι που δεν έκανες.

Γ.Κ.: Δεν χρειάστηκε να το κάνω. Θυμάσαι, στην πρώτη θητεία μου, την περίοδο 2007 – 2010, αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα στις δομές υγείας της Κω δεν υπήρχε. Την περίοδο 2014 – 2019, παρά τις δυσκολίες ξαναλέω, δεν ήταν αυτή η κατάσταση. Και δεν κάνω αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, που θα έπρεπε να βγαίνουμε δημοσίως και να το λέμε και να μη φοβόμαστε μην τυχόν και όταν έρθουν οι δημοτικές εκλογές δεν θα μας ψηφίσει νεοδημοκράτης.

Ερ: Το φοβόσαστε όμως…
Γ.Κ.: Προσωπικά δεν το φοβήθηκα ποτέ, γι αυτό και ήταν πάντα απέναντί μου η κεντρική δομή εξουσίας.
Ερ: Ας αφήσουμε το θέμα της υγείας. Είναι τεράστιο και αφορά σε όλους μας. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε κάποια ευθύνη.

Γ.Κ.: Είναι κορυφαίο όμως και όσο αποδεχόμαστε τα καθρεφτάκια και τα περί νέου νοσοκομείου μόνο,  ξαναλέω, κανείς δεν λέει ότι δεν χρειάζεται μια σύγχρονη εγκατάσταση παροχής δομών υγείας, τότε πραγματικά θα είμαστε στην κατάσταση που είμαστε και όσο λέμε ότι αν εμείς δεν σηκώνουμε το θέμα για να μη θιχτεί το τουριστικό προϊόν, τόσο χειρότερα.
Ερ: Αλλάζουμε θέμα. Γιατί επανέλεγχος στα ψηφοδέλτια;

Γ.Κ.: Κάναμε επανέλεγχο των ψηφοδελτίων σε όλο το νησί για να δούμε τι κρίθηκε άκυρο και τι έγκυρο όσον αφορά στην παράταξη. Φαίνεται ότι στην Καρδάμαινα υπήρχαν περισσότερα άκυρα. Το βασικό όμως δεν είναι μόνο τα άκυρα, είναι και αυτό το οποίο έγινε και που πέρασε απαρατήρητο γιατί και εμείς δεν το πήραμε είδηση και όπου το πήραμε είδηση δεν του δώσαμε τη σημασία που έπρεπε.

Ερ: Δηλαδή;

Γ.Κ.: Υπήρξαν τουλάχιστον 4 ή 5 εκλογικά τμήματα στα οποία βγήκαν φάκελοι με τις διαγραμμίσεις και το Δ, δηλαδή, Δημοτικές εκλογές. Ρίχτηκαν λοιπόν μέσα φάκελοι χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά και έφυγαν κάποιοι φάκελοι έξω και έγινε η περίφημη αλυσίδα που κάναμε μια εποχή στις φοιτητικές εκλογές ή σε εκλογές δύσκολων και μαύρων χρόνων.  Και να σου πω, σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο είναι συγκεκριμένος ο άνθρωπος που το έκανε.
Ερ: Αυτό αποδεικνύεται;
Γ.Κ.: Έχει καταγραφεί στα άγκυρα των εκλογικών και τμημάτων που βρέθηκαν. Βρέθηκαν και στην Καρδάμαινα και την Αντιμάχεια και στο Ασφενδιού και στην πόλη κι έχουν καταγραφεί. Εκείνη την ώρα προφανώς θα έπρεπε να σταματήσει η ψηφοφορία.
Ερ: Πότε θα βγει το τελικό αποτέλεσμα;
Γ.Κ.: 23 του μηνός ήταν η συνεδρίαση. Αν φανταστείς ότι ο νυν δήμαρχος Ρόδου έκανε ένσταση για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, θα καθυστερήσει. Εν πάσει περιπτώσει, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θεωρήθηκαν άκυρα ή θεωρήθηκαν έγκυρα και θα έπρεπε να ασχοληθεί κάποιος.
Ερ: Υπάρχει περίπτωση από αυτή την επανακαταμέτρηση να κερδίσει η δημοτική αρχή μια έδρα;

Γ.Κ.: Είναι πολύ πιθανόν.
Ερ: Γιατί απέχετε από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Γ.Κ.: Αν εννοείς τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις θέλεις, θα σου πω ότι, είναι μια συνήθης πρακτική της ομάδας που διοικεί το δήμο να στέλνει μια πρόσκληση για συνεδρίαση για ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως για παράδειγμα η μεταφορά στο δήμο  των νομικών προσώπων και οι εισηγήσεις να έρχονται δέκα ή δώδεκα ώρες νωρίτερα. Καταλαβαίνεις ότι κάποιος ο οποίος σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτό. Δεν γίνεται. Γινόταν τεσσερισήμισι χρόνια, το είπαμε το ξαναείπαμε όχι μόνο εμείς. Βλέπεις ότι δεν απέχουμε μόνο εμείς, απέχουν και οι άλλες δυο παρατάξεις. Εντάξει, να πω για μας ότι είμαστε ιδιότροποι. Η κυρία Μακρή όμως; Έχει φτάσει και αυτή, από ότι φαντάζομαι, στο μη παρέκει. Εάν λοιπόν στέλνει την εισήγηση το Σάββατο το μεσημέρι, δεν μπορώ να καλώ τη δημοτική ομάδα κυριακάτικα για να πάω τη Δευτέρα το πρωί και σε ώρες εργάσιμες.

Ερ: Ποια στάση θα κρατήσει η παράταξή σου εάν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία; Την ίδια, αυτή της αποχής;

Γ.Κ.: Εάν είναι προδήλως προκλητική η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, ας αναλάβει τις ευθύνες μόνη της. Η ευθύνη ανήκει σ’ αυτόν που διοικεί. Αυτός ο οποίος είναι στο δημοτικό συμβούλιο με μια παρουσία κριτικής, κατάθεσης αντιπροτάσεων, εάν δεν του δίνεις τη δυνατότητα να προετοιμαστεί για να καταθέσει προτάσεις ή να ψηφίσει ή να καταψηφίσει μια πρόταση, τότε η δημοκρατία όχι απλώς ψαλιδίζεται, η δημοκρατία πάει στο απόσπασμα γιατί δεν λειτουργεί.
Ερ: Πέρα από τα δημοτικά συμβούλια, μετά και τα λάθη που προσδιόρισες πριν, την χλιαρή αντιπολίτευση και λοιπά, έχει αποφασίσει η παράταξη τη στάση που θα κρατήσει στο δημοτικό συμβούλιο τα επόμενα 5 χρόνια; Θα ακολουθήσει μια στάση παθητική ή καταγγελτική;
Γ.Κ.: Όσες φορές βρέθηκε η «Δύναμη Αλλαγής» στη θέση της μειοψηφίας, πάντα η πρακτική της ήταν της δημιουργικής αντιπολίτευσης. Καταθέτοντας την άποψή της γιατί δεν ψηφίζει ένα θέμα και τεκμηριώνοντάς την και βεβαίως προτείνοντας και καταθέτοντας τη δική της πρόταση. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.
Ερ: Αυτό το κάνουν όλες οι παρατάξεις.

Γ.Κ.: Θα σου πω για την περίοδο την οποία εμείς διεκδικούσαμε. Εάν δείτε τον αριθμό των ενστάσεων επί των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου ή τη στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας κατά την περίοδο διοίκησης του δήμου από τη «Δύναμη Αλλαγής»… Τα έχω στο αρχείο και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να δεις τις στατιστικές του αριθμού των ενστάσεων που πολλές φορές το μόνο που έκαναν ήταν να καθυστερούν την υλοποίηση κάποιων πραγμάτων και βεβαίως να δημιουργείται μια εικόνα σύγκρουσης κ.λ.π. Παράδειγμα, η περίοδος της κατασκευής των περίφημων ποδηλατοδρόμων που σήμερα κάνουν βόλτες κάποιοι πάνω σ’ αυτούς και το διαφημίζουμε, το τι τραβήξαμε.
Ερ: Τώρα που ανέφερες τις ενστάσεις, θυμήθηκα αυτό που μου είχες πει σε παλαιότερη συνέντευξη, ότι θα έκανες μήνυση στο δήμαρχο για συκοφαντική δυσφήμιση. Πού βρίσκεται η υπόθεση;

Γ.Κ.: Την έχω κάνει. Το να βγαίνει ένας άνθρωπος, όχι ένα πολιτικό πρόσωπο, να χαίρεται και να κατηγορεί κάποιον που υπέστη μια καταστροφή, όχι μόνο υλική αλλά και ψυχική και ανθρώπινη με την απαράδεκτη σχεδιασμένη επίθεση στο σπίτι του και να αφήνει διάφορα υπονοούμενα, αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί κανείς.
Ερ: Έχει προσδιοριστεί η δικάσιμος;

Γ.Κ.: Έχει προσδιοριστεί, έχει πάει πίσω λόγω της απεργίας, λόγω το ένα το άλλο, περιμένω να δω πότε θα εκδικαστεί και βεβαίως δεν πρόκειται να κάνω πίσω γιατί επί του θέματος αυτού, υπάρχει απόφαση του ελέγχου και έγγραφο του ελέγχου που λέει κάποια πράγματα και όταν έρθει η ώρα ο κάθε ελεεινολόγος και απαράδεκτος τύπος ο οποίος είχε το θράσος να πει διάφορα, θα πάει στη θέση σου.
Ερ: Εάν στη θέση που κάθεσαι τώρα, απέναντί μου, καθόταν ο κ. Νικηταράς, θα έλεγε κι αυτός για ενστάσεις, μηνύσεις κ.λ.π.

Γ.Κ.: Ποτέ δεν έχω κάνει μήνυση. Καταθέτω έναν φάκελο που θεωρώ ότι κάτι υπάρχει στον ορίζοντα και η δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία αποφασίζει αν θα πάει στο ακροατήριο.
Ερ: Δεν θα τα αναλύσουμε τώρα όλα αυτά, αλλά θέλω να πω ότι, συνεχώς ο ένας κατηγορεί τον άλλον για θέματα τα οποία είναι μεν σοβαρά, μερικές φορές ακατανόητα για τους πολίτες, αλλά υπάρχουν σοβαρότερα που τους απασχολούν, όπως λ.χ. το νοσοκομείο, η έλλειψη σχολικών αιθουσών, η καθαριότητα, κ.ά.

Γ.Κ.: Δεν διαφωνώ σε αυτό, όμως, εάν έχεις στοιχειώδη τσίπα πάνω σου, όταν ακούς αυτά που ακούς, η μόνη δυνατότητα άμυνάς σου είναι να προσφύγεις στη δικαιοσύνη.

Ερ: Αλλάζουμε σελίδα. «Η σκυτάλη στη νέα γενιά που θα διαμορφώσει μια νέα πλειοψηφία για να δώσει διέξοδο και οξυγόνο στην Κω» δήλωσες. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή την περίοδο η παράταξη και πότε θα μας ανακοινώσεις το νέο ή τη νέα επικεφαλής;

Ερ: Έχουμε αποφασίσει ότι η ολομέλεια εκλεγμένων δημοτικών, τοπικών, κοινοτικών συμβούλων, απερχόμενων δημοτικών συμβούλων και τοπικών και κοινοτικών συμβούλων, θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα και οπωσδήποτε, πριν από την ορκωμοσία της νέας δημοτικής περιόδου για να αποφασίσει την διάρθρωση και την παρουσία της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.
Ερ: Η ορκωμοσία, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου 2023. Άρα, η απόφαση θα βγει μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι, δεν θα είσαι ο επικεφαλής της παράταξης.

Γ.Κ.: Αυτό θα το αποφασίσει η παράταξη.

Ερ: Εσύ τι θέλεις;
Γ.Κ.: Εγώ έχω πει ότι δεν θα είμαι στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να είμαι στο δημοτικό συμβούλιο γιατί όπως είπα – και το έλεγα και πριν από τις εκλογές – υποχρέωσή μου είναι να δημιουργήσω την ομάδα, τους ανθρώπους,  οι οποίοι θα δημιουργήσουν το πλειοψηφικό ρεύμα προς ένα σύγχρονο δήμο και όχι ένα δήμο της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60, αλλά ούτε και της περιόδου ‘78, ‘90.
Ερ: Με μπερδεύεις. Δεν θα είσαι στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά κάποιος πρέπει να εκπροσωπεί την παράταξη στις συνεδριάσεις του. Κάποιος πρέπει να επιλεγεί.

Γ.Κ.: Προφανώς θα επιλέξει η ομάδα ποιος θα την εκπροσωπεί.

Ερ: Θα είσαι επικεφαλής μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023. Από εκεί και πέρα, τι; Θα είσαι απλό μέλος της παράταξης;

Γ.Κ.: Θα το πω με πλήρη γνώση λόγου και όχι όπως το είπε ο κύριος Τσίπρας. Εγγυητής της ενότητας και της συνέχειας.

Ερ: Οι επικρατέστεροι για τη θέση του επικεφαλής ποιοι είναι;
Γ.Κ.: Να σου πω, δεν έχω κάνει καθόλου κουβέντα ακόμα.

Ερ: Δεν το πιστεύω, ειλικρινά σου λέω, δεν το πιστεύω.

Γ.Κ.: Όλοι όσοι έχουν θητεύσει είτε ως μέλη δημοτικού συμβουλίου και μέλη τοπικού, κοινοτικού Συμβουλίου, έχουν μια εμπειρία και όλοι μα όλοι, γι αυτό το πράγμα είμαι υπερήφανος, είναι ικανοί να πάνε και την παράταξη και το δήμο μπροστά. Από εκεί και ύστερα, είναι και θέμα προσωπικής επιλογής του καθενός να σταθμίσει τις υποχρεώσεις, τις απαιτήσεις μιας θέσης όπως αυτή.

Ερ: Επιμένω. Θέλεις να μου πεις ότι, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση δεν έχουν γίνει συζητήσεις, ζυμώσεις κ.λ.π. για το ποιος ή ποια θα ηγηθεί της παράταξης;
Γ.Κ.: Θα σε πάω σε δύο άκρα, χωρίς να φωτογραφίζω κάποιον. Ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος, όχι όμως και ο νεότερος εκλεγμένος, είναι ο Γιώργος Κοκαλάκης, ένα νέο παιδί το οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στη θέση του δημοτικού, του προέδρου, του αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου που έχει τις αρμοδιότητες με ένα τεράστιο έργο που έκανε και ο παλαιότερος, που είναι μέλος δημοτικού συμβουλίου στον μεν δήμο της Κω είναι ο Δαβίδ Γερασκλής και από την πλευρά των άλλων δήμων ο παλαιότερος πρέπει να είναι, αν δεν κάνω λάθος, ο Μανόλης Ζερβός. Σου είπα τρεις διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν μια μεγάλη εμπειρία, ένα έναν νέο που μπορεί να σταθεί και δυο παλαιότερους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι και οργανωτικοί είναι και δυνατότητες πολιτικές έχουν αλλά και πάνω από όλα μπορούν να πάνε την Κω λίγο πιο μπροστά.

Ερ: Ακούγεται πάρα πολύ και το όνομα του Ηλία Σιφάκη. Βέβαια, δεν έχω μιλήσει μαζί του, να το ξεκαθαρίσω.
Γ.Κ.: Θα το έλεγα και μόνος μου, αλλά θα έτσι έπρεπε να τους πιάσω όλους. Είμαστε όλοι ίσοι και κάποιος θα επιλεγεί να είναι πρώτος μεταξύ ίσων.

Ερ: Ο Κώστας Καΐσερλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, έχει πει ότι, τώρα απελευθερώθηκαν δυνάμεις, εννοώντας προφανώς ότι αυτό συμβαίνει επειδή εσύ αποχωρείς. Πώς το σχολιάζεις;
Γ.Κ.: Τι εννοεί; Ότι εγώ τις είχα δεσμευμένες; Δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει ο «ποιητής», αλλά εν πάση περιπτώσει, εάν κάποιος λόγω ηλικίας βιώνει υπαρξιακό δράμα γιατί δεν έχει κάτι άλλο να ασχοληθεί, ασχολείται με διάφορα τέτοια.
Ερ: Δεν είναι υποτιμητικό για τον Κώστα Καΐσερλη, οποίος έχει θητεύσει πάρα πολλά χρόνια στην ηγεσία του δήμου, αυτό που λες;

Γ.Κ.: Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική αυτής της φοβερής ιδέας του ότι  απελευθερώθηκαν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών δυνάμεις.
Ερ: Μιας και μιλάμε για «απελευθέρωση», με την απόφασή σου να μην ηγείσαι πλέον της παράταξης, νοιώθεις κατά κάποιο τρόπο απελευθερωμένος και ότι έχεις πλέον τη δυνατότητα να κάνεις ενδεχομένως κι άλλα που δεν είχες καταφέρει να κάνεις όλα αυτά τα χρόνια; Διότι, όντως το να είσαι επικεφαλής μιας παράταξης έχει μεγάλο βάρος και ευθύνη.

Γ.Κ.: Αυτό ακριβώς είναι αυτό που είπα προηγουμένως και δεν το λέω για να περιαυτολογήσω. Έχω πάρα πολλά πράγματα να ασχοληθώ, εκτός από το να ταλαιπωρώ την κοινωνία.

Ερ: Όπως;
Γ.Κ.: Για παράδειγμα, η ενασχόλησή μου με την καλύτερη οργάνωση της επαγγελματικής μου πορείας. Θα μου πεις, είσαι σε μια ηλικία που φεύγεις, ναι, αλλά έχω πίσω δύο ανθρώπους οι οποίοι είναι η διάδοχη κατάσταση στον επαγγελματικό τομέα.
Ερ: Η ζωή μας όμως δεν είναι μόνο δουλειά.
Γ.Κ.: Ακριβώς, υπάρχουν πράγματα.  Σου είπα κάτι στην αρχή της συνέντευξης. Όχι απλά αισθανόμουν την ανάγκη να πάω στη Λήμνο 10 – 15 μέρες για να ξεκουραστώ ή να κάνω αυτοσυγκέντρωση, αλλά το ένοιωθα και ηθική υποχρέωση. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πλέον επανακαθορίζονται και πρέπει να τα δούμε.
Μη φοβάσαι όμως, δεν θα ασχοληθώ με όλα αυτά τα οποία ζούμε το τελευταίο διάστημα, με τους Fantastic Four κ.λ.π.

Ερ: Θα φοβόμουν εάν ασχολιόσουν με τη δημοσιογραφία, γιατί ξέρεις πολλά…

Γ.Κ.: Αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί, πολλοί που έχουν μια άποψη για μένα την έχουν γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιατί ξέρουν ότι ξέρω. Και αν ξέρει κάποιος ότι ξέρεις κάποια πράγματα, έχει μια αμυντική στάση και τότε ακολουθεί την τακτική του σκαντζόχοιρου. Στο λέω πραγματικά με πλήρη γνώση, δεν περιαυτολογώ, και άλλοι άνθρωποι ξέρουν πάρα πολλά πράγματα, αλλά κάποιες φορές, ειδικά αν έχεις περάσει από την από κάποια πόστα, είτε κομματικά, είτε δημοτικά….
Ερ: Τέλος πάντων, ας ξεφύγουμε από την πολιτική που βιώνουμε. Θέλω να σχολιάσεις δυο σκέψεις – απόψεις  συνανθρώπων μας.  Η Γαλλίδα συγγραφέας Κολέτ, είχε πει: «Τι υπέροχη ζωή που έζησα! Εύχομαι μόνο να το είχα αντιληφθεί νωρίτερα». Και ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο, έχει πει: «η ζωή είναι μικρή. Να φιλάς αργά, να γελάς τρελά, να αγαπάς αληθινά και να συγχωρείς γρήγορα». Πώς τα ακούς;

Γ.Κ.: Μα, είναι μεγάλες αλήθειες. Ξέρεις πόσες φορές τα έχω πει αυτά, χωρίς να τα διατυπώνω έτσι όπως το διατυπώνουν δύο φωτισμένοι άνθρωποι, αλλά με άλλα λόγια; Είναι όντως μικρή η ζωή και είναι τόσο μικρή που, σου το έχω πει και στην προηγούμενη συνέντευξη, μεγαλώνουμε και η ψυχή μας πρέπει να μαλακώνει, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά.
Ερ: Τα βλέπουμε όμως;
Γ.Κ.: Όποιος καταφέρει να τα δει αποκτά και μια ισορροπία ψυχική. Και στη δεύτερη θητεία μου είχα απελευθερωθεί από διάφορα πράγματα και τώρα έχω απελευθερωθεί  πολύ περισσότερο. Δεν μπορώ να σκεφτώ μνησίκακα γιατί η Άννα κατάφερε να πετύχει κάτι παραπάνω από μένα επαγγελματικά, οικονομικά, πολιτικά ή οτιδήποτε. Τα έζησα όλα σε αυτή τη ζωή. Υπήρξα παντοδύναμος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ,
υπήρξα δήμαρχος, με τίμησε ο κόσμος δύο φορές και ξαναλέω, αισθάνομαι πολύ όμορφα γιατί γνωρίστηκα με ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μου και στα καλά και στα κακά και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για έναν άνθρωπο. Δεν περιορίστηκα ποτέ σε μια ομάδα ανθρώπων που ήταν οι κολλητοί μου. Πάντα ήμουν ανοιχτός και σε ανθρώπους οι οποίοι πολλές φορές με πλήγωσαν. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να μετρούμε κάθε μέρα που περνά, να λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί περπατάμε ακόμα και να συγχωρούμε μέχρι εκεί που μπορούμε να συγχωρήσουμε. Δεν μπορώ να συγχωρήσω πραγματικά κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έλεγαν και ακόμα λένε για την κλοπή που έγινε στο σπίτι μου. Αισθάνθηκα τόσο άσχημα όταν άκουγα «δεν ήταν και μέσα να του συμβεί οτιδήποτε».

Ερ: Όντως, μερικές φορές εμείς οι άνθρωποι γινόμαστε απάνθρωποι. Η τελευταία, λοιπόν, συνέντευξή σου στον «Σ» με την ιδιότητα του επικεφαλής. Ακούγεται κάπως αυτό έτσι; Βέβαια, θα μιλάμε και μετά…

Γ.Κ.: Δεν έχω στην ψυχή μου ποτέ, να ταλαιπωρώ τον κόσμο επειδή λόγω του ότι μεγαλώνω έχω κάποια ψυχολογικά προβλήματα και πρέπει αυτό το δράμα να το  περάσω προς τα έξω. Η ζωή έχει κι άλλα ενδιαφέροντα. Οφείλεις να καταθέτεις κάποια στιγμή την άποψή σου για τα τεκταινόμενα. Δεν θα το παίξεις γκουρού όπως ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος μπορεί να μιλήσει μια φορά στα τρία χρόνια. Και να σου πω, υπήρξαν και άνθρωποι που μου λένε, πολύ σύντομα δεν πας να κάνεις τη συνέντευξη αυτή που θες να κάνεις;  Δεν κάνω μια συνέντευξη. Θα πάω να μιλήσω με έναν άνθρωπο τον οποίο εκτιμώ και φαντάζομαι ότι με εκτιμά. Φαντάζομαι ότι  αυτά που θα μου πει θα είναι λιγότερο πολιτικά και περισσότερο ανθρώπινα.

Ερ: Από τη συνέντευξη, τι εισέπραξες;
Γ.Κ.: Τι εισέπραξα; Αυτό το οποίο έχω εισπράξει τόσα χρόνια από τη δική σου πορεία. Μπορεί να με βαράς απίστευτα όταν είμαι διοίκηση, αλλά το ότι η ανθρώπινη λογική και λειτουργία είτε είναι κάποιος άρχων και ο άλλος αρχόμενος, δηλαδή, είτε είμαι δήμαρχος είτε όχι, είτε είμαι πολίτης απλός, αυτό το χαλαρό που θα κουβεντιάσουμε είτε κάνοντας πλάκα είτε βγάζοντας είδηση τάχα μου από αυτά που λέω, ξεπερνά τα όρια του, πάρε πέντε ερωτήσεις και δώσε μου απάντηση που θα κάθομαι μια εβδομάδα να τη σκέφτομαι πώς θα την στρογγυλέψω, πώς θα την φτιάξω και τι θα πω. Είπα και πράγματα που ίσως δεν έπρεπε να πω, για παράδειγμα το δράμα της ηλικίας που περνάμε.

Ερ: Όπως είπες πριν, η εφημερίδα στάθηκε απέναντί σου σκληρή. Αυτός είναι ο ρόλος της και όχι οι δημόσιες σχέσεις. Αυτό που σου αναγνωρίζω είναι ότι, παρά την αυστηρή κριτική που σου ασκήσαμε, ουδέποτε αρνήθηκες να μας μιλήσεις, να κάνεις μια δήλωση ή συνέντευξη.

Γ.Κ.: Χαίρομαι γιατί υπάρχει ο έντυπος Τύπος ακόμα και θεωρώ ότι είναι υποχρέωση να περάσουμε το μήνυμα ότι, ρε παιδί μου από αυτά τα τσιτάτα που περνάνε και πολύ εύκολα διαχειρίζονται ή ποδηγετούν την κοινή γνώμη μέσω των ηλεκτρονικών μέσων, το έντυπο μέσο ενημέρωσης είναι πολύ καλύτερο και βοηθά περισσότερο τον αναγνώστη ή τον ενεργό πολίτη να βγάλει άποψη από το να διαβάσει ένα τσιτάτο πέντε γραμμές που πολλές φορές είναι και διαμορφωμένες όπως θέλουμε, κόβοντας και ράβοντας από το ιντερνετικό μέσο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι εάν θεωρείς ότι κάπου μια κουβέντα που θα πω ή μια συζήτηση που θα κάνουμε, θα βοηθήσει είτε εσένα για να διαμορφώσεις μια άποψη για κάτι το οποίο συμβαίνει χωρίς να σε επηρεάσω, είτε θεωρείς ότι αυτό που θα πω μπορεί να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο, θα είμαι παρών.

 

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

 

41 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κόσμος δεν σας μαύρισε επειδή δεν κοντράρατε. Αλλά επειδή κοντράρατε σαν τον Τσίπρα, μόνο και μόνο για να κοντράρετε. Οι τοξικές αναρτήσεις στο φατσομπούκι τύπου…….. που συνεχίζονται ακόμα θα διωξουν και όσους σας απέμειναν. Άλλαξαν οι εποχές. Αλλού είναι ο κόσμος και αλλού είστε εσείς όλοι οι πολιτικοί παλαιάς κοπής. Καλή ξεκούραση.

    • ΤΡΕΧΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΣΤΑΣΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕΝΕ της ΠΑΡΙΓΟΡΙΑΣ, σε περιμένουν οι ΕΞ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗΣ….

      Άφησες έργο περιστασιακά από προγράμματα του ΤΕΛΗ ΠΑΥΛΙΔΗ και των ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ…. Αλλά το μεγαλύτερο σου ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ήταν ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟ ΑΒΟΥΛΟ, ΑΝΙΚΑΝΟ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΤΕ@ΝΤΟΣΑΚΗ… Άντε στο καλό και καλά κρασιά… Οι δημότες σε τίμησαν 2 φορές, αλλά ΑΦΙΛΕ σε μούντζωσαν λόγω χαρακτήρα και συμπεριφοράς… .
      –Αλεξίκακος-

    • Ο κόσμος απλά ψήφισε τον καλό άνθρωπο .Δεν έχω ακούσει κάποιον να πει έναν άλλο λόγο.Τώρα τι εννοεί ο καθένας καλό και κακό είναι μυστήριο.

      • άσε μας ρε miranta ποιος είναι καλός άνθρωπος????αυτος είναι μόνο για τη πάρτη του……………… ξυπνήστε επιτέλους επικθνδυνος

      • Αυτό που δεν είναι καθόλου μυστήριο είναι που εσύ δεν καταλαβαίνεις την διαφορά ανάμεσα σε δύο έννοιες με ουσία αυταποδεικτη.Δεν απορώ βέβαια, τουναντίον επιβεβαιωνομαι για το πόσο «ρηχή»κρίση και αντίληψη έχεις. Βρήκες «καραμελιτσα»να πιπιλας χωρίς να μπαίνεις καν στη διαδικασία να «πας»το μυαλό που έχεις έστω λίγο παραπέρα. Προφανώς είναι περιορισμένης εμβέλειας. Κανένα μυστήριο λοιπόν. Τόσο μπορείς, τόσο λες.

    • Εντελώς πίκρα και απαξίωση στο προσωπο σου.Και οποιος κατάλαβε εχει καλώς.Για την πλάκα μας σε έχουμε.Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ εσυ τι;;

      • ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΗΓΈΤΗΣ? ΕΛΕΟΣ με το βοθρολίμανο, τα χοτ σποτ, τα ταξιδάκια και τα κατ.. Στο καλόοοοο

  2. εξαιρετική συνέντευξη… όντως εκπαιδεύτηκαμε να επιβραβεύουμε τη μετριότητα το τίποτα τη ματαιοδοξία τέσσερα χρόνια το νησί διαλύθηκε και κάποιοι έβγαιναν φωτογραφίες …κρίμα δυστυχώς αυτοί ειμαστε

  3. ΑΓΑΝΙΚΤΗΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΟΥΣ ΛΑΛΑΚΕΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΥΣ,ΠΟΛΕΜΙΟΥΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ.

    ΚΥΡΙΤΣΗ ΟΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΣ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ.ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚΟΦΑΣΙΣΜΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ @@@@@@ΙΑ ΤΟΥ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΕΛΕΙΩΣ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΦΑΝΤΟΜΑΣ.Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΛΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ.ΠΑΡΕΣΕΙΡΕΣ ΑΤΟΜΑ ΤΥΠΟΥ //////ΚΑΙ ΑΛΩΝ,ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΦΕΗΣ ΜΠΟΥΚ,ΕΚΕΙ ΕΧΑΣΕΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.

      • Βρε Μιράντα που θα έπρεπε να σε λένε «Βεράντα»(αυτή απ’τον Τοτό,αν δεν την έχεις ακουστα, μάθε την) μιλάς εσύ,μορφονια του Μπακαρου για φανατισμό και μίσος? πάλι μπερδεύεις την βούρτσα? δεν είναι φανατισμός είναι αγανάκτηση και δεν είναι μίσος είναι απέχθεια. Αγανάκτηση για αυτόν που ξευτιλιζε ανθρώπους απαξιώνοντας την αξιοπρέπεια τους και απέχθεια για τις φασιστικές πρακτικές του.Το μωρό μυαλό σου περιορίζεται στην «κονομα»? εσύ τα κονομουσες δηλαδή και τον στηριζες? ή σε πλανεψε η ομορφιά ? ο δυναμισμός που διαφημίζεις?σε τί σε ποιους? δυναμισμός δεν είναι οι προσβολές και η αγριότητα, δεν είναι η εγωπαθεια και η εκδίκηση ούτε ο διχασμός.Ο πρώτος δημότης ενώνει δεν διαιρεί για να βασιλεύει. Η μαγκιά δεν ζυγίζεται με το να δείχνεις τα ////// αλλά να τα τιμας. Πολύ κατσαρη έχει η βούρτσα σου τελικά.

  4. ..... ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΑΝΤΡΑΣ, ΟΜΩΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΥΡΙΤΣΗ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ...

    ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ //////// ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΙΣΑΙ Χ……. ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ, ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΔΙΠΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΝΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ… ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΡΟΙΚΟΔΟΤΗΣΕ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ.

  5. Κυρίτση ότι εκραζε κάνει ο κοψιμιος , διακοπές διαρκείας,ταξιδακια αναψυχής μόνο για φωτογραφίες,μισθούς από όλες τις πλευρές,έργα της πλάκας,σχολεία υπό κατάρρευση,αναπτυξιακές για την τσέπη του,βολεμα στους μεγαλοξενοδοχους πελάτες του,δεν έχει πυγμή δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στα στελέχη του το νησί έχει μαύρα χάλια και αυτός είναι άφαντος κάνει ζωάρα έχεις σκεφτεί Κυρίτση τι θα ζήσουμε και φεύγεις?

    • Δεν «φεύγει»,τον «ξεπροβόδισε»ο κόσμος που χλεύασε,ξεφτιλησε, ειρωνεύτηκε, απαξίωσε,εκφοβισε, εκβίασε, κορόιδεψε,ο κόσμος που έτρεμε να εκφραστεί ελεύθερα που σιχαινοταν να παρακολουθεί τον πρώτο δημότη του νησιού να κανιβαλιζει και να διασύρει ανθρώπους, συναδέλφους, οικογένειες ολόκληρες. Μαζί με αυτόν και ένα συναφι κομπλεξικων που όπως έλεγε ο πατέρας μου «είδαν τυρί στον κ@λο τους και νόμιζαν ότι τους ανήκε η μάντρα». Αυτός που επενδύει στο «εγώ»δεν ξέρει το «εμείς», αυτός το όφειλε και όμως το κατακρεούργησε παντοιοτρόπως. Άλλο το «αποχωρώ αξιοπρεπώς»και άλλο το «φεύγω σα δαρμενο σκυλί». Για να ξέρουμε και τί λέμε.

      • Τι ωραια που περιεγραψες τον τριοφλωρο!
        Καλυτερη περιγραφη γιαυτον που σε πληρωνει να γραφεις( εκτος και αν εισαι ο ιδιος) δεν υπαρχει!!
        Αυτα κανεις οταν εισαι αποτυχημενος επαγγελματιας…. και περιμενεις να ζησεις απο το γλειψιμο σε ανικανους τριοφλωρακι!!!

        • Τί ωραία που περιεγραψες τον εαυτό σου? καλύτερη περιγραφή για κάποιον που περίμενε έναν αφέντη για να βγει απ’την αφάνεια δεν υπάρχει!!! Αυτά κάνεις όταν είσαι κομπλεξαρας άνθρωπος και αποτυχημένος ρουφιάνος, χαίρεσαι όταν βεβηλωνεται η αξιοπρέπεια του κόσμου και περιμένεις να ζήσεις εξαρτημένος από τα «ξεροκοματα» και τα «μπράβο»του αφέντη σου. Κουνάς και την ουριτσα σαν καλό σκυλάκι γιατί φοβάσαι μην το θηρίο σε δαγκώσει!!! Όσο για γλείψιμο, σάλιο δε σου έχει μείνει, κοπρόσκυλο!!!

  6. ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ο ΚΑΙΣΑΡΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.

  7. Πέρα από όλα όσα είπε, η πιο αντικειμενικά σωστή κουβέντα είναι αυτή: «εκπαιδεύτηκε ο λαός να χειροκροτεί το τίποτα και να επιβραβεύει τη μετριότητα».

    Αυτό πρέπει να σας προβληματίσει όλους και όλες. Ξυπνήστε και καθοδηγήστε ανάλογα τα παιδιά σας πριν είναι πολύ αργά. Μάθετέ τους ότι η ζωή έχει και δυσκολίες πέρα απο καλοπέραση, ότι για να πετύχουν κάτι αξιόλογο θέλει ταπεινότητα και πολύ κόπο. Αλλάξτε ρότα γιατί η γαλούχηση που τους κάνετε οδηγεί μαθηματικά σε αναρχία και κατάρρευση του κοινωνικού ιστού.

  8. Ο κόσμος θέλει να ακούει την αλήθεια, όσο πικρή και αν είναι, αλλά στο τέλος,
    ψηφίζει το ευχάριστο ψέμα!!

    Ο Κυρίτσης έλεγε τα σύκα _ σύκα και την σκάφη _ σκάφη, ούτε κοροείδευε, ούτε υποβολέα είχε,
    ήταν ο εαυτός του!
    Αλλά ο κόσμος τελικά θέλει λαοπλάνους!

  9. Το μεγαλύτερο λάθος και παράλειψη της αυτοκριτικής,είναι το τι θ αφήσουν αυτές οι γενιές στα παιδιά μας.

    Λέει κάπου για Νησιωτικότητα, κ.Γιώργο η πόλη θυμίζει νησί? Μποτιλιάρισμα στο καταχείμωνο, φρακαρισμένοι δρόμοι, οι οδοί έγιναν στενά των Δερβενακίων, νησίδες υπερβολικές, κυκλικοί κόμβοι που είναι ανορθόδοξα μεγάλοι ,μονοδρομήσεις ,υπερφόρτωση κεντρικών αρτηριών, πολύβουοι οδοί που πρέπει να περνάς χωρίς καθρέφτη ανοικτό ,επειδή σίγουρα θα βρεις κάποιο όχημα, στην τσίτα οι οδηγοί τα καλοκαίρια ,μιλάμε για καταστάσεις απίστευτες, στην Μαρίνα για παράδειγμα ,βράδια με κίνηση προαστίου μεγαλούπολης, ουρές, κορναρίσματα, βρισιές, επικινδυνότητα…Σπετσών ,μία παλάμη δεξιά και αριστερά απ το όχημα είναι ο ελεύθερος χώρος αντίδρασης σε περίπτωση.. στραβοτιμονιάς.
    Ευθύνη έχουν όμως και οι επόμενοι, που βλέπουν την κατάσταση και θυμούνται μόνο όταν γίνει δυστύχημα.
    Δηλαδή τι άλλαξε στην Πειραιώς? το Λιμάνι καλοκαίρι θυμίζει νησί???
    Μάλλον κίνηση Ομόνοιας-Περιστέρι θυμίζει.

  10. Η κως ειναι ενα πανεμορφο νησι!! Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ το ομορφαινει καθε μερα!! και το κανει καλυτερο!!

    • ναι το ομορφαίνει με τις μαραμενες ανθοστηλες των 35 χιλιάδων και ενω τα σχολεία μας στάζουν με την πρώτη βροχή

  11. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΣΑΣ ΞΕΡΕΙ!!
    ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΙ ΕΙΣΑΙ κΑΙ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ.
    ΑΦΟΥ ΞΕΖΟΥΜΙΣΑΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΞΕΖΟΥΜΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΣΥΡΕΣΤΕ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ!!

  12. Να ξέρεις μπαγλαμά Τα παιδιά μας τα καθοδηγούμε πολύ σωστά να τιμούν η να ψηφίζουν ηθικούς ανθρώπους.. Και όχι ξ.. Αλαζόνες, εκδηκιτικους, σαδιστές..Έχει ξυπνήσει το 60% του κόσμου 2 ΦΟΡΕΣ.. Πριν είναι πολύ αργά…. Ο κόσμος έμαθε ότι η ζωή έχει και δυσκολίες πέρα απο καλοπέραση, του ΠΡΩΗΝ… ΚΑΙ ότι για να πετύχουν κάτι αξιόλογο θέλει ταπεινότητα και πολύ κόπο(στοιχεία ΝΙΚΗΤΑΡΑ) . ΕΥΤΥΧΩΣ άλλαξε ρότα γιατί η γαλούχηση που του ΈΚΑΝΕ ΣΤΑ ΤΣΙΡΆΚΙΑ ΤΙΥ ΔΕΝ ΈΠΙΑΣΕ ΤΌΠΟ.. ΚΑΙ ΟΔΉΓΗΣΕ ομαθηματικά σε αναρχία και κατάρρευση του κοινωνικού ΙΣΤΟΎ..

    • Εμεις στα παιδια μας μαθαμε ακριβως τι σημαινει ΗΘΙΚΗ!!!
      Τους μιλαμε για το παρελθον(…….) των υποψηφιων για το παρον και το ποιον τους!!
      Τους μιλαμε για τις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ!
      Τους μαθαινουμε να εχουν ΟΡΘΗ ΚΡΙΣΗ!

      Οποτε δεν σε παιρνει ουτε εσενα ουτε το υπολοιπο ρεμπετ ασκερ να μιλατε για ηθικη!!!
      Και μην το συνεχισεις γιατι θα γραψω και αλλα!!!

  13. Είδες την σκύλο μούρη σου στον καθρέφτη ….3 χρόνια βρίζεις ως φασίστες, ναζί… Τους αναγνώστες,,,, να μην αναφέρω τον φανατισμό σου και την έχθρα σε κάθε τι Ελληνικό.. .. Να μην αναφέρω τον φανατισμό σου και τα.. Σχόλια σου μαζί με τον ψιτ… .. Πριν τις εκλογές για τον Νικηταρά…… Δεν έχουμε φανατισμό… ΗΛΙΘΙΑ.. ΜΕ Η κεφάλαιο….αλλά η αλήθεια ΠΟΝΆΕΙ.. Πατσαβούρα.. Αντε τράβα να φας το φαγητό… Ειναι έτοιμο σε φωνάζει η μάμα σου… .θα κρυωσει.

    • Σε τρεις προτάσεις 19 βρισιές.Οχι αγαπητέ δεν είσαι φασίστας;Είσαι;Γιατί πειράζεσαι;Προφανώς δεν μισείς.Απο αγάπη μου τα λες αυτά.Τυποι σαν εσένα δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα .Ναζι είστε αφήστε τη χώρα μας ήσυχη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ