Το παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, για 9η συνεχή χρονιά, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, διοοργάνωσαν από κοινού την «Απόδοση του Ιπποκρατικού όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες». Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Aσκληπιείο και στο Ιπποκράτειο Μέλαθρο-Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω. Συμμετείχαν εφτά ελληνικές ιατρικές σχολές και 14 ιατρικές σχολές από χώρες του εξωτερικού. Πραγματοποιήθηκε επίσης Σερβο-Ελληνικό εκπαιδευτικό συμπόσιο, υπό την αιγίδα της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στα πλαίσια συνεργασίας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών με ξένα Πανεπιστήμια. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με έναν συμβολικό αγώνα δρόμου στη μνήμη του Γεωργίου Παπανικολάου.
Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ )-(International Hippocratic Foundation of Kos – IHFK) έχει ως στόχο τη διάδοση της ιατρικής Ιπποκρατικής γνώσης, τη φιλοσοφία και το πνεύμα του Ιπποκράτη «ωφελέειν, μη βλάπτειν».
Ένας από τους σκοπούς του ιδρύματος είναι η σύνδεση με όλες τις ιατρικές σχολές των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και η συγκέντρωση κάθε πέντε χρόνια γιατρών από όλο τον κόσμο σε μια διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα, με στόχο την ανταλλαγή σκέψεων και τη συζήτηση κοινών επίκαιρων ιατρικών θεμάτων.
Η τελετή απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη, απαγγελία από τον Μ.Χατζηαντωνίου (ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ Φαιναρέτη) πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ασκληπιείου της Κω και εκεί οι αριστούχοι φοιτητές έδωσαν τον Ιπποκράτειο όρκο, παρουσία προέδρων ιατρικών σχολών , πολιτικών και θρησκευτικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Η τελετή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Μια πομπή από τρεις αυλητές που παίζουν ρυθμικά μουσική, συνοδευόμενοι από λευκοντυμένες ιέρειες (σε διπλή σειρά) κατεβαίνουν αργά τα σκαλιά του ιερού χώρου, ακολουθώντας τον ρυθμό της μουσικής, παίρνουν θέση γύρω από τον βωμό του Ασκληπιού ρίχνοντας ροδοπέταλα. Ακολουθεί ένας στεφανωμένος άνδρας, ο οποίος απαγγέλει τον όρκο και συνοδεύεται από δυο κοπέλες που συμβολίζουν, τις ανθρωπόμορφες θεότητες Υγεία και Πανάκεια. Είναι μια στιγμή που κανείς από τους φοιτητές που αρίστευσαν, νέοι πλέον γιατροί, δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ. Είναι το πνεύμα ένωσης ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς. Τα λόγια του όρκου του Ιπποκράτη ενώνουν όλους τους γιατρούς ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία.