Θρήνος επικρατεί στην ελληνική ναυτοσύνη για την 20χρονη δόκιμο, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από ασθένεια κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού στην Ινδία.
Στη γενέτειρά της την Κω επικρατεί ανείπωτος θρήνος και σήμερα, Τετάρτη (20/9), στις 17:00 το απόγευμα η τελευταία πράξη του δράματος στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στο Ζηπάρι , όπου τελέστηκε η κηδεία της. Επίσης, κλειστοί παρέμειναν οι παιδικοί σταθμοί Ζηπαρίου και Πυλίου σε ένδειξη πένθους.
Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι για την 20χρονη δόκιμο ενώ ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα αίτια του θανάτου της. Η γυναίκα φαίνεται πως πέθανε από λοιμώδη εγκεφαλίτιδα, πιθανότατα μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.
Η κοπέλα, πριν το ταξίδι, είχε περάσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αλλά και τους εμβολιασμούς προκειμένου να ταξιδέψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 20χρονη είχε πάει στο Ντουμπάι όπου φαίνεται πως είχε κάποιες πρώτες ενοχλήσεις και παραπονέθηκε για κάποια εξανθήματα που έβγαζε στο σώμα της.
Ωστόσο, από τις πρώτες ημέρες που ασθένησε μέχρι την στιγμή που επαναπατρίστηκε, φέρεται πως πέρασαν περισσότερες από 10 ημέρες εν πλω. Συγκεκριμένα, η 20χρονη ναυτολογήθηκε στις 13 Αυγούστου 2023 και ξεκίνησε ταξίδι από το λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με προορισμό την Ινδία.
Στις 22 Αυγούστου 2023 ασθένησε μετά τον απόπλου του δεξαμενόπλοιου από λιμένα Σίκκα Ινδίας. Λόγω της ασθένειας αποβιβάστηκε σε λιμένα Σουέζ Αιγύπτου και στις 2 Σεπτεμβρίου 2023 μέσω Καΐρου, επαναπατρίστηκε με μέριμνα της εταιρείας μαζί με ιατρικό συνοδό και μεταφέρθηκε αρχικά σε ιδιωτική κλινική της Αττικής και εν συνεχεία στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου και απεβίωσε την 17/09/2023.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η 20χρονη διαμαρτυρόταν για κομμάρες και πόνους σε όλο της το σώμα. Ο γιατρός ήταν σε συνεχή επαφή μαζί της και της χορηγούσε φαρμακευτική αγωγή, αλλά η κοπέλα συνεχώς χειροτέρευε, έκανε εμετούς και δεν αισθανόταν καλά.
Για το πώς συνέβη η τραγωδία και για τα αίτια της τραγωδίας διενεργεί προανάκριση το Λιμεναρχείο Πειραιά που έχει αναλάβει και την υπόθεση.
«Ήταν το όνειρό της να ταξιδεύει»
Μια φίλη και συνάδελφος της 20χρονης, μιλώντας στο MEGA, την περιέγραψε ως μία κοπέλα που ήταν πάντα με το χαμόγελο.
«Είχαμε μιλήσει κάποια στιγμή πριν επιδεινωθεί η κατάστασή της. Εγώ ήξερα για κάποιους πονοκεφάλους αλλά μέχρι εκεί», είπε αρχικά, ενώ τι συμβαίνει όταν κάποιος αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ανέφερε πως:
«Αν κάποιος αισθανθεί αδιαθεσία κατευθείαν το αναφέρει στον υποπλοίαρχο, το κοιτάζουν, επικοινωνούν με τον γιατρό που βρίσκεται στη γραμμή, χορηγείται κάποια αγωγή κι αν χειροτερέψει κάποιος από το πλήρωμα βγαίνει στο πρώτο λιμάνι και επαναπατρίζεται».
«Ήταν πάρα πολύ χαρούμενη το περίμενε πώς και πώς να φύγει, ήταν το πρώτο της ταξίδι».
MAZI στο Κostv
Μητέρα 20χρονης δόκιμης πλοιάρχου: «Πριν μπει στο πλοίο εμφάνισε κάποια εξανθήματα»
Είχε κάνει τρία εμβόλια πριν φύγει
Η μητέρα της Μαριάννας, περιμένει τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, καθώς η ιατροδικαστική δεν έριξε φως στην αιτία θανάτου της 20χρονης δόκιμου
Αδιευκρίνιστα εξακαλουθούν να είναι τα αίτια θανάτου της 20χρονης δόκιμου του Εμπορικού Ναυτικού Μαριάννας Τσίγκα, η οποία «έσβησε» μετά από μία μάχη 16 ημερών, αφού αρρώστησε στο πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι της στην Ινδία.
Επικρατέστερη μέχρι στιγμής αιτία φέρεται να είναι η λοίμωξη από τσίμπημα κουνουπιού, που της προκάλεσε λοιμώδη εγκεφαλίτιδα και εν συνεχεία πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ σήμερα τελείται η κηδεία της στην Κω, τόπο καταγωγής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μετέδωσε ο Alpha, η άτυχη Μαριάννα φέρεται να είχε κάνει και τα τρία εμβόλια που απαιτούνταν για το πρώτο μπάργκο της, ενώ φημολογείται ότι ίσως να έπαθε κάποιας μορφής αλλεργία.
Η μητέρα της Μαριάννας, περιμένει τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, καθώς η ιατροδικαστική δεν έριξε φως στην αιτία θανάτου της, ενώ μιλώντας στον Alpha, δήλωσε πως η κόρη της ήταν υγιέστατη και μόνο πριn ταξιδέψει εμφάνισε κάποια εξανθήματα, ενώ η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ενώ βρισκόταν στο πλοίο.
«Ήταν πάρα πολύ χαρούμενη που θα πήγαινε σε αυτό το ταξίδι. Ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι της. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν τι το προκάλεσε όλο αυτό. Υποθέσεις κάνουμε και περιμένουμε την έκθεση του ιατροδικαστή. Πριν μπει στο δεξαμενόπλοιο για να ταξιδέψει εμφάνισε κάποια εξανθήματα. Νόμιζε ότι ήταν κάποια αλλεργία. Στο πλοίο επιδενώθηκε η κατάσταση. Είχε δέκατα, πόνο στα κόκκαλα, πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια. Η κόρη μου ήταν υγιέστατη, είχε κάνει εξετάσεις πριν μπει στο πλοίο. Στο νοσοκομείο έκαναν ότι μπορούσαν, έκαναν τα πάντα για να γίνει καλά το παιδί, τους ευχαριστώ όλους».
Φίλης της 20χρονης Μαριάννας εξήγησε πως δεν θα είχε μπαρκάρει αν ήταν άρρωστη, καθώς τα πρωτόκολλα των ναυτιλιακών είναι ιδιαίτερα αυστηρά σε θέματα υγείας.
«Δεν θα έφευγε από την Ελλάδα αν είχε κάτι. Δεν θα έφευγε γιατί οι ναυτιλιακές εταιρίες μας στέλνουν σε ελληνικές με πολλές εξετάσεις, εξονυχιστικές και αποκλείεται να είχε κάτι πριν φύγει. Ξέρω ότι είχε τρομερούς πονοκεφάλους, παραπονιόταν ότι το κεφάλι της πάει να σπάσει, πριν επιδεινωθεί μου έλεγε ότι είναι όλα καλά»