Πέρασε στην αιωνιότητα ο μεγάλος ιστορικός της Κω Βασίλης Σ. Χατζηβασιλείου | Μια εμβληματική μορφή της «Ιστορίας της Κω», των γραμμάτων και του Πολιτισμού

13
32562

Στην αιωνιότητα πέρασε από σήμερα ήρεμα και γαλήνια σε ηλικία 78 ετών ο μεγάλος «δάσκαλος» (όπως τον αποκαλούσαν πολλοί νεώτεροι Κώοι) συγγραφέας-ιστορικός και δικηγόρος Βασίλης Συμεών Χατζηβασιλείου.

Μια μεγάλη μορφή του νησιού από τον χώρο των γραμμάτων, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Συγγραφέας του μεγάλου και υπερπολίτιμου έργου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ» που εξέδωσε ο δήμος Κω το 1990 σε έναν ογκώδη και πολυτελή τόμο, ο οποίος επανεκδόθηκε το 2013 και κυκλοφορεί ανανεωμένος  και μεταφρασμένος στην αγγλική γλώσσα από τον Κώο Καθηγητή στις ΗΠΑ Δρα Νικόλαο Γ. Ιτσινέ.

Ένα έργο ζωής που με μεγάλο κόπο, έρευνα και αφιέρωση ετών για την συγγραφή του έφερε σε πέρας. Και μόνο για αυτό πέραν όλων των άλλων ο Βασίλης Χατζηβασιλείου συγκαταλέγεται αυτοδίκαια στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων του νησιού της Κω.

Άνθρωπος, καλοσυνάτος, ευγενής, ευπροσήγορος, με απλότητα, έξυπνο χιούμορ και άνεση που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. Με εύστοχες, καλοπροαίρετες και πολύ ουσιαστικές παρατηρήσεις για όλους (εξ ου και το προσωνύμιο «Δάσκαλος»).

Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος και μαχητικός δικηγόρος, χαρισματικός συγγραφέας (τα έργα καθώς και τα άρθρα του στον τύπο ήταν υπόδειγμα για όλους).

Υποστήριζε πάντα το δίκιο και την αλήθεια. Ιδιαίτερα ευαίσθητος και με σημαντική προσφορά σε ότι είχε να κάνει με τα Εθνικά μας θέματα (έχει γραφτεί το περιστατικό με το ξέσπασμα της κρίσης των Ιμίων που κάλεσε αμέσως τον τότε Ταξίαρχο Αθ. Νικολοδήμο για να τον ενημερώσει για τον επίσημο χάρτη που αποστομώνει την Τουρκική αδιαλλαξία της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του τέως Ιταλικού Υπουργείου Αποικιών ο οποίος οριοθετεί με απόλυτη σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδα ζώνη) των Δωδεκανήσων απ’ τις απέναντι τουρκικές ακτές και εκτυπώθηκε μετά την υπογραφή της Ιταλοτουρκικής Συμφωνίας της 4-1-1932 και του Ιταλοτουρκικού Πρωτοκόλλου της 28–12–1932).

Αμέτρητες ήταν οι ομιλίες διαλέξεις του στην Λέσχη Αξιωματικών για ανάλογα θέματα όπως και για την γνωστή απάντηση του Ιπποκράτη και των Κώων προς τον Αρταξέρξη «Γαίαν και ύδωρ ου δίδωμεν» που καθιερώθηκε και ως το επίσημο έμβλημα της 80 ΑΔΤΕ.

Παράλληλα, ήταν άνθρωπος της εκκλησίας, είχε σπουδάσει και στην Πατμιάδα γνωρίζοντας άριστα τα της Ορθοδόξου εκκλησίας και διδασκαλίας (πόσο χάρηκε με την επαναλειτουργία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου σχεδόν δίπλα στην κατοικία του, όπου και συνήθιζε όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του να ψάλλει ανελλιπώς με τη λεπτή και γλυκιά φωνή του στο αριστερό στασίδι), αλλά και της  καθημερινότητας με πολλούς φίλους και ακόμα περισσότερα πιο μακρινούς από άλλες περιοχές της χώρας ή και του εξωτερικού με τους οποίους επικοινωνούσε καθημερινά μέσω διαδικτυου, ως καλός χρήστης της τεχνολογίας).

Καλή ανάπαυση και καλό παράδεισο αγαπητέ μας Βασίλη.

Η Κως και όλοι εμείς σε ευγνωμονούμε για όσα μας πρόσφερες αφειδώλευτα.

Αλλά και τα ΜΜΕ που τόσο αγάπησες και πρόσφερες ότι μπορούσες με τις σελίδες πολιτισμού, την τακτική αρθρογραφία και τις αμέτρητες συνεργασίες σου (στην aegean, όπου μας τιμούσες με την μεγάλη αγάπη και το καθημερινό ενδιαφέρον σου, θα μας λείψουν τα πολύ εύστοχα και καυστικά -όπου χρειαζόταν- σχόλιά σου).

Βιογραφικό Σημείωμα – Εργογραφία

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ γεννήθηκε στην πόλη της Κω. Είναι κάτοχος κρατικού  πτυχίου λογιστικής, πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πτυχίου Νομικών Επιστημών από τη Νομική Σχολή του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Το έτος 1975 άρχισε να ασκεί τη δικηγορία στο νησί του, ενώ τώρα πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί. Το 1976 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς», παραμένοντας μέχρι σήμερα ως Επίτιμος Πρόεδρος ενεργό μέλος του, μόνιμος συνεργάτης και ως επί το πλείστον  επιμελητής των περιοδικών εκδόσεων του Ομίλου «ΤΑ ΚΩΑΚΑ» (12 μέχρι στιγμής τόμοι ιστορίας, γλωσσολογίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, λογοτεχνίας και ποικίλης επιστημονικής ύλης που αφορούν στο νησί της Κω).
Συνέγραψε την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ», που ο Δήμος της Κω εξέδωσε το 1990 σε έναν ογκώδη και πολυτελή τόμο, ο οποίος επανεκδόθηκε το 2013 και κυκλοφορεί ανανεωμένος  και μεταφρασμένος στην αγγλική γλώσσα από τον Κώο Καθηγητή στις ΗΠΑ Δρα Νικόλαο Γ. Ιτσινέ. «Μνημειώδες πόνημα» χαρακτήρισε την ελληνόφωνη έκδοση σε Πατριαρχικό Γράμμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ο Α΄ και του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Για το έργο του αυτό, το οποίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική καταγραφή της τοπικής ιστορίας του νησιού της Κω, απέσπασε και άλλες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όπως Διάκριση από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για το έτος 1991, Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Β. Μοσκόβη για τα έτη 1991 και 2013, Βραβείο Ελληνικών Γραμμάτων από την Εταιρεία Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής & Καναδά για το έτος 1993, Βραβείο Ιστορίας του Επαρχείου Κω για το έτος 2001, εύφημες μνείες από Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς, Πολιτικούς, Στρατιωτικούς κ.α.
Συμμετέχει σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις του ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Δωδεκανήσου,της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας της Αθήνας και μέλος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κω και πρώτος Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού του Επαρχείου Κω-Νισύρου. Συνεχίζει να συγγράφει και να εκδίδει πονήματά του, αρθρογραφώντας επίσης στον τοπικό τύπο, γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κω και των Δωδεκανήσων.
    ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΤΟΥ
  • Ο Αρχιμανδρίτης Φιλήμονας Φωτόπουλος (1875-1961). Η ζωή-Το έργο-Η εποχή του. Αθήνα Ι982. Εξαντλήθηκε.
  • Ιστορία της Νήσου Κω. Αρχαία-Μεσαιωνική-Νεότερη.Έκδοση Δήμου Κω 1990. Εξαντλήθηκε.
  • Παραμύθια από την Κω, το μαγευτικό νησί του Ιπποκράτη. Αθήνα 1994 (πρώτη έκδοση) και 2004 (δεύτερη έκδοση). Διατίθεται από τον συγγραφέα και από τα  βιβλιοπωλεία της Κω.
  • Ιπποκράτεια Μελετήματα. Συλλογή Μονογραφιών. Χανιά 2000 και δεύτερη επανεκτύπωση-συμπληρωμένη. Κως 2010. Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Κω.
  • Στο διάβα της ζωής. Διηγήματα. Έκδοση βιβλιοπωλείου «Έκφραση» 2003Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Έκφραση» της Κω.
  • Το Ασκληπιείο της Κω. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κως. Εκδόσεις στα ελληνικά το 1997, 2000, 2001, 2004 και 2008, στα αγγλικά 1998, 2000, 2004 και 2008, στα γερμανικά 2000 και 2004. Το βιβλίο διατίθεται από τον συγγραφέα και τα βιβλιοπωλεία της Κω.
  • Τα Κάστρα της Νήσου Κω. Περιήγηση. Αθήνα 2008. Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά). Μετάφραση  Δρα. Νικολάου Γ. Ιτσινέ. Διατίθεται από τον συγγραφέα και από τα βιβλιοπωλεία της Κω.
  • Ο Νεομάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος. Ιστορικό Υπόμνημα-Ιερή Ακολουθία. Κως 2011. Διατίθεται αποκλειστικά από την Ιερά Μητρόπολη Κώου & Νισύρου.
  • History of the island of Kos. Ancient-Medieval-Modern. Translated by Nicholas G. Itsines. First Printing 2013 (Published by the Municipality of Kos). Second Printing 2015 (Self-published by the Author and Translator). Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Κω. 
  • Θεατρικά Δρώμενα. αναδυόμενα μέσα από τον μύθο και την ιστορία. Κως 2017. Διατίθεται από τον συγγραφέα και από τα βιβλιοπωλεία της Κω.
  •    ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣΑ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ:
    Τα Δημοσιονομικά της Κω από μαρτυρίες επιγραφών (1100 π. Χ.-160 π. Χ.) στα Κωακά τόμος Β΄, Αθήνα 1981.Έλαβε το Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Βασίλη  Μοσκόβη για το έτος 1981. Διατίθενται ανάτυπα από τον συγγραφέα
    ~~~:~~~
    Πλήθος άρθρων, μελετών – μονογραφιών και ανακοινώσεών του σε Συνέδρια έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά συγγράμματα: Καλυμνιακός Παλμός, Δωδεκανησιακά Χρονικά, Καλυμνιακά Χρονικά, Δωδεκανησιακόν Αρχείον, Νισυριακά, Τα Κωακά κλπ. καθώς και στις εφημερίδες: Το Βήμα της Κω, Σταθμός, Παγκωακή, Αργώ της Καλύμνου, Νησιώτικη Διαδρομή  και αλλού.   
  • http://vhatzivasileiou.blogspot.com/p/blog-page.html

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα μου λείψεις κύριε Βασίλη κι ας σε γνώριζα ελάχιστα !
    Καλό ταξίδι κάλε μου άνθρωπε !

  2. Μεγάλη απώλεια. έφυγε ένας ευπατρίδης άνθρωπος των γραμμάτων και του πνευματικού γίγνεσθαι.Μου έκανε την τιμή και μου έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Έκφραση τον Ιούνιο του 2022 για λογαριασμό του πνευματικού ομίλου ο Φιλητας του οποίου ήταν βασικό ιδρυτικό μέλος. Άφησε μεγάλη συγγραφική και ιστορική παρακαταθήκη.
    Θερμά συλλυπητήρια στους αγαπητούς οικείους του.

  3. ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ!
    ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΤΗΣ ΚΩΑΚΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ.

  4. ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΙΟΥ
    (Γραμμένο την ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου του
    ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ)

    Ότι άγνωστο μεσ’ στους αιώνες ξεχασμένο
    Από του λίθου ή του χαλκού την εποχή
    κι ότι ξεθάφτηκε απ’ την ιερή Κώτικη γη
    μεσ’ στο βιβλίο σου είναι ιστοριμένο
    * * *
    Από τα μυθικά του Χάλκωνα και των Μερόπων
    χρόνια δημιουργίας είτε σκλαβιάς
    ως την ημέρα της ελευτεριάς
    θαυμάζουμε τα έργα των ανθρώπων
    * * *
    Επίμονε μεθοδικέ μελετητή
    ακούραστε εργατικέ ερευνητή
    σκυφτό σε θαύμαζα στη γραφομηχανή σου
    π’ έβαζες στο βιβλίο τη ψυχή σου.

    Θεοδόσης Διακογιάννης

  5. Το νησί μας και γενικότερα τα Δωδεκάνησα, από σήμερα φτώχυναν αφάνταστα, αφού η ζωντανή ιστορία του δεν είναι ποια μαζί μας. Ο αγαπητός σε όλους Βασίλης Χατζηβασιλείου πάει να συναντήσει τον άλλο μεγάλο Κώο ιστορικό που χάσαμε φέτος τον Ζαχαρία Τσιρπανλή. Μας αφήνει όμως πολύτιμη παρακαταθήκη το σημαντικό έργο του με σπουδαιότερο την Ιστορία της Νήσου Κω, πηγή πολύτιμων πληροφοριών για το νησί μας. Το έργο αυτό όπως και το υλικό με το οποίο έκτισε αξίζει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού για να αποτελέσει μαγιά για συνέχιση του έργου του από νεότερους ερευνητές. Σημαντική είναι και η συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία του Πνευματικού Ομίλου Κώων ΦΙΛΗΤΑΣ, αφού ήταν δική του ιδέα.
    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει καλέ μας φίλε.

  6. Σημαντική απώλεια Ήταν ενας ξεχωριστός ταγός της Πατριδας μας
    Η παρουσία του καταλυτική κ σεβαστή για τα πνευματικά δρώμενα στην Κω
    Δεν υπάρχουν ακόμα πολλοί
    Η ΚΩΣ πτωχότερη

  7. Πέρασε στην αιωνιότητα ενας πραγματικός ανθρωπος-φίλος της Κω , γνώστης και προασπιστης των ηθών και εθίμων μας. Η Κως ειναι πλέον φτωχότερη !!! Αιωνία η μνήμη σου!!!

  8. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΕ ΒΑΣΊΛΗ! Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΑΝΑΠΑΥΕΙ ΕΝ ΣΚΗΝΑΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΘΗΝ ΨΥΧΗΝ ΣΟΥ! ΑΙ ΨΥΧΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΖΩΣΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ