Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός εσπερινός των Αγίων Πάντων Κω και το παραδοσιακό πανηγύρι

0
12927


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο εσπερινός της εορτής των Αγίων Πάντων Κω στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό στην περιοχή Παραδείσι.

Στον εσπερινό χοροστάτησε φέτος ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ βρίσκεται στο Φανάρι για τα ονομαστήρια του ΟΙκουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου,

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος, ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της ΙΜ π. Ιωακείμ,  και οι Ιερείς π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, π. Αναστάσιος Γιώτης, π. Ιωάννης Σεβαστάκης, π. Περικλής Κιάρης, π. Νικόλαος Γρύλλης, π. Κωνσταντίνος Καματερός, π. Περικλής Πουλέντσης, και ο εφημέριος του ΙΝ π. Βαγιανός-Ιωάννης Κώστογλου.

Στο χορό των Ιεροψαλτών ήταν οι πρωτοψάλτες Χαράλαμπος Αλαχιώτης, Γιάννης Πεταλάς, Δημήτρης Διακονικολής, Γιώργος Σανιδάς, Μιχάλης Καρακιόζης, Μιχάλης Ευαγγελίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος και Γ. Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Κω-Νισύρου Γιάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο πρ. Δήμαρχος και Επικ. της ΄Δύναμης Αλλαγής Κως 2023, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος,η Υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του ΙΣ Κω Κατερίνα Γαβαλά, οι Αντιδήμαρχοι: Σταμάτης Καμπουράκης, Σταμάτης Πης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Ζαχαρός, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Πη και Πόπη Κιαπόκα, ο Αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Χαράλαμπος Ναβροζίδης και πλήθος προσκυνητών.

Η ενορία Αγίων Πάντων συνεχίζει την παράδοση του μακαριστού π. Χρήστου Τσουκνιά, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία του καθώς και στους άξιους διαδόχους του.

Αμέσως μετά ακολούθησε το καθιερωμένο μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι με πολύ κόσμο, χορό και διασκέδαση με την παραδοσιακή ορχήστρα των Δημήτρη Κεφαλιανού (βιολί), Νίκου Μάμμη (λαούτο) και Στέφανου Κώστογλου (λύρα).

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων ακολουθεί την Κυριακή της Πεντηκοστής και είναι η τελευταία μέρα του Πεντηκοσταρίου. Κλείνει με αυτήν ο κύκλος των κινητών εορτών του Πάσχα, που ξεκινάει με την αρχή του Τριωδίου, περιλαμβάνει τη Μεγάλη Σαρακοστή, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και εκτείνεται σε όλο το Πεντηκοστάριο. Συνολικά 18 εβδομάδες. Από σήμερα ξαναμπαίνουμε στη σειρά του σταθερού ετήσιου εορτολογικού κύκλου. Στις καθημερινές εκκλησιαστικές ακολουθίες αρχίζει η ανάγνωση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και των επιστολών του αποστόλου Παύλου.

Από τη, Δευτέρα, ξεκινάει και η νηστεία των Αγίων Αποστόλων (Πέτρου και Παύλου), κατά την οποία επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος. Κατά την παράδοση, μπορούμε να τρώμε ψάρι, εκτός από Τετάρτες και Παρασκευές, μέχρι την εορτή του Προδρόμου (24 Ιουν.) και εν συνεχεία, μέχρι την 28η Ιουνίου, καταλύουμε μόνο λαδερά.

«Τη σήμερον ημέρα», λοιπόν, «την των απανταχού της οικουμένης, εν Ασία και Λιβύη και Ευρώπη, Βορρά τε και Νότω, Αγίων Πάντων εορτήν εορτάζομεν». Η εορτή των Αγίων Πάντων τοποθετήθηκε αμέσως μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, για να φανερώσει αμέσως και η Εκκλησία τους καρπούς της ζωντανής αυτής παρουσίας και δράσης του. Το Άγιο Πνεύμα αγιάζει τους ανθρώπους. Είναι η πηγή του αγιασμού και επομένως μπορεί να μεταδώσει αγιασμό. Είναι ο θησαυρός όλων των πνευματικών αγαθών, ο χορηγός της ζωής και της σωτηρίας. Είναι «φως και ζωή, Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, Θεός και θεοποιούν». Ό,τι καλό γίνεται στον κόσμο, λαμβάνει πέρας διά του Αγίου Πνεύματος.

Η Αγία Τριάδα, ο Τριαδικός μας Θεός, επιτελεί τα πάντα με κοινή ενέργεια και θέληση ως ένας Θεός, αλλά και με τον ιδιαίτερο τρόπο και ρόλο καθενός από τα τρία θεία πρόσωπα. «Άγιος ο Θεός (Πατήρ), ο τα πάντα δημιουργήσας δι’ Υιού, συνεργία του Αγίου Πνεύματος». Σε όλα είναι παρούσα η Αγία Τριάδα. Ενεργεί «ο Πατήρ διά του Υιού εν Αγίω Πνεύματι».

Μετά την Ανάληψη του Χριστού ζούμε στην εποχή του Αγίου Πνεύματος. Το ανακαινιστικό έργο του γίνεται φανερό από τα αποτελέσματά του. «Ο δε καρπός του Πνεύματός εστιν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια». Όπου υπάρχουν τέτοιοι καρποί, ιχνηλατούμε την πνοή του Πνεύματος. Οι άγιοι είναι ο ευλογημένος καρπός, η ατράνταχτη απόδειξη της μεταμορφωτικής του παρουσίας.

Σκοπός μας ακλινής, να στοιχούμε κι εμείς στις επιταγές του Πνεύματος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ