Η καθέλκυση του νεότευκτου πλοίου “ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΡΜΗΣ” της ΑΝΕ Μαστιχαρίου

11
19370

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Μαϊου 2023 στις 12.00 το μεσημέρι, στο Ναυπηγείο του Δωδεκανησιακής καταγωγής (από Σύμη) Μανώλη ΨΑΡΡΟΥ στο Πέραμα, η καθέλκυση του νεότευκτου πλοίου της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Μαστιχαρίου (ΑΝΕΜ), πλοιοκτησίας του Δήμου Κω και της οικογένειας του Ηλία Τηλιακού.

Και το όνομα αυτού “ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΡΜΗΣ”

Αρκετός ο κόσμος, που παραβρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης του πλοίου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσώπησε ο γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Στα ναυπηγεία του Περάματος βρέθηκαν ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Αβρίθης και Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΑΝΕΜ, Νίκος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων σύμβουλος Σάκης Τηλιακός και ο πατέρας του Ηλίας Τηλιακός ο άνθρωπος που πρώτος οραματίστηκε και ξεκίνησε τη γραμμή Κάλυμνος-Μαστιχάρι.

 

Μετά την καθέλκυση του, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για κάποιες τελευταίες εργασίες επί του πλοίου, μαζί με τις υπόλοιπες διαδικασίες προβλεπόμενων ελέγχων για την έκδοση των πιστοποιητικών ναυσιπλοΐας του πλοίου . Αναμένεται τέλος Ιουνίου να καταπλέει στα καταγάλανα νερά της περιοχής μας.

Πρόκειται για ένα πλοίο που η ναυπήγηση του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2021.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου 42,8 m μήκος- 8,5m πλάτος, χωρητικότητας 300 επιβατών και 9 αυτοκινήτων. Θα αναπτύσσει ταχύτητα 18-20 κόμβων, είναι μεταλλικό, θα λειτουργεί ως συμβατικό και θα έχει απαγορευτικό τα 8 μποφόρ. Είναι Β ΄Κατηγορίας

Θα καλύπτει δρομολόγια σε νησιά των Δωδεκανήσων και σύνδεση με τη Σάμο και όχι μόνο.

Σας παρουσιάζουμε video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς με εικόνες που κατέγραψε τη Δευτέρα 15 Μαϊου 2023 το πρωί στο Ναυπηγείο ΨΑΡΡΟΣ κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών και των δοκιμαστικών για την επίσημη καθέλκυση.

Επίσης συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου ΨΑΡΡΟΣ τον Μανώλη Ψαρρό με καταγωγή από τη Σύμη. Όπως μας είπε, στους χώρους του Ναυπηγείου του, φιλοξένησε για 10 περίπου μήνες την εταιρεία και τα συνεργεία της ARCO LTD που είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση.

Μας μίλησαν ο Ηλεκτρολόγος που έκανε όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και η βοηθός Ναυπηγού Εβελίνα Ακτύπη,

Επίσης μας μίλησαν οι διαχειριστές της Εταιρείας ARCO LTD που είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση του πλοίου.

Τέλος μιλήσαμε με τον Καλυμνιακής καταγωγής Ναυπηγό Γιάννη Γαλουζή που έκανε και τη σχεδίαση του νέου πλοίου και με τις 2 συνεργάτιδες του.

Καλορίζικο και καλοτάξιδο

Δείτε video από τις προετοιμασίες για την καθέλκυση του και τα όσα μας είπαν οι κατασκευαστές του πλοίου στο video που ετοίμασε Μάμα Χαραμαντά, καθώς και φωτογραφίες.

15-5-2023 Η δοκιμαστική καθέλκυση του νεότευκτου πλοίου της ΑΝΕΜ

 

βίντεο: kostv.gr/

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από ομορφιά σκίζει, λιγάκι ληψό στο πλώρη με μεγάλα μπαλκόνια για να βλέπει ο καπετάνιος τα παγόβουνα…. Με 20 μίλια ταχύτητα που ξεπερνά το Κάλυμνος θα κάνει δρομολόγια υπομονής για να πιάσει Σάμο…. Άγονη γραμμή έρχεται το πλοίο του μέλλοντος.

  2. Δεν βλέπω να γίνεται λόγος για για κάποιους αυτοδιοικιτικούς που συνέβαλα στην δημιουργία αυτής της εταιρείας .

  3. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.

    Οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ κλπ. ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ.Μασες ατελειωτες 1.463.337,36€ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΝΟΠΟΤΙ ! 745.000 ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΟ ΦΙΛΙΝΟΥ ! 635.000 για τον κομβο! ΕΛΛΑΔΑ. δημαρχοι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ειναι ΜΟΝΟ για να γλύφουν το μελι.μονο υποσχεσεις ψεμματα και θααααααααααα….Αρπαγες ΜΑΣΕΣ εργολαβοι δημαρχοι.αναπλασεις πλατειες κομβοι για να γεμιζουν οι τσεπες.με 50.000 γινοταν κυκλικος κομβος.ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ!!!…ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ….ΜΑΣΕΣ…

  4. Τι δουλειά έχεις εσυ πάλι ;; Ετοιμάζεσαι από πρώην δήμαρχος να γίνεις καπετάνιος με το επιτελείο σου μαζί ;; Χαχαχα

  5. Καλοτάξιδο και μακάρι να είμαι μοχλός ανάπτυξης για το Μαστιχάρι και για όλο το βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου. Σύνδεση με Σάμο είναι θέμα εθνικής ασφαλείας .

  6. Βρε καημό τον έχουνε απτον Παπανικολάου μέχρι τώρα όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν να κάνουνε εφοπλιστή τον οραματιστή πουλάνε παλιά του κάνουνε καινούργια και τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

  7. Θεοδοση συγχαρητηρια. Βεβαια βλεπω να βγαινουν τα γνωστα καρακολια του ταξιδιαρη, και να προσπαθουν να υποβαθμισουν οτιδηποτε κανεις. Θα τους προτεινα να πανε ενα ταξιδι με το νεο αποκτημα της ΑΝΕΜ , μετα τις εκλογες, για να τους περασει ο πονος!!

  8. Νίκος Μυλωνάς: Ερωτήματα σχετικά με την ναυπήγηση νέου πλοίου της ΑΝΕΜ
    άρθρο του aegean news αξίζει να το διαβάσετε (21/8/21)
    Προφανώς τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ από το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΑΝΕΜ …..
    https://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/402388/nikos-mylonas-erotimata-schetika-tin-nafpigisi-neou-ploiou-tis-anem/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ