Πλήθος κόσμου στην χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου π. Περικλή Πουλέντση από τον Σεβασμιώτατο κ. Ναθαναήλ στον ΙΝ Αγίου Αθανασίου & Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι Κω

6
24725


Με πλήθος κόσμου, από Κω αλλά και την ιδιαίτερη του πατρίδα Μηλιά Πέλλας, κατάνυξη και συγκίνηση η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Περικλή Πουλέντση στον Άγιο Αθανάσιο Πλατανίου Κω.

Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα 30 Απριλίου 2023, εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου αδελφού του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας λειτουργίας, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Περικλή Πουλέντση, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Αρχιμανδρίτες π. Αλέξανδρος ο οποίος ήρθε από το Άγιο Όρος για τη χειροτονία, π. Διονύσιος της ενορίας Αγίων Αποστόλων Αντιμάχειας ο π. Αναστάσιος Γιώτης της ενορίας Αγίου Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ Πλατανίου και ο κατά σάρκα πατέρας του π. Περικλή, π. Αθανάσιος (Ιερατικός Προϊστάμενος για πολλά χρόνια στον ΙΝ Γενέσεως της Θεοτόκου στην Μηλιά Αλμωπίας του νομού Πέλλης με την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας, τη μεσιτεία της οποίας πάντα επικαλείται ο νέος Ιερεύς).

Τους ύμνους απέδωσε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του ΙΝ κ. Τρύφωνα Γεωργίου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χαράλαμπος Ναβροζίδης, ο κ. Βαγγέλης Μωραϊτης, ο Σοφολογιώτατος Ιμάμης Κω κ. Τράμπα Ιρφάν και πάρα πολύς κόσμος που κατέκλυσε εσωτερικά τον ναό έωα και τον έξω αύλειο χώρο (στην συνέχεια κατέφτασαν πατέρες και ενορίτες από άλλες ενορίες αφού τελείωσε η Θεία λειτουργία και παρατέθηκε καφές με πλούσια κεράσματα στην αίθουσα του ιερού ναού).

Κατασυγκινημένος στον χειροτονητήριο λόγο του ο  π. Περικλής Πουλέντσης εξέφρασε τις μεγάλες του ευχαριστίες προς τον Παντοδύναμο Θεό και την Παναγία μας που αξιώθηκε να καταστεί υπηρέτης του ιερού λειτουργήματος της Ιερωσύνης αναφερόμενος στον αγώνα του Ιερέα, αλλά και στην αποστολή του.

Επεκτείνοντας αναλυτικά τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πατρική του αγάπη, στοργή, αλλά και το καρδιακό και έμπρακτο ενδιαφέρον του όλο αυτό το διάστημα στον συμπροσευχόμενο επίσης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία για την αγάπη και τις πολύτιμες συμβουλές του, καθώς επίσης και τους κατά σάρκα γονείς του π. Αθανάσιο και Πρεσβυτέρα Σταυρούλα τις αδελφές του Ευγενία- Ραφαηλία, Αικατερίνη και τον γαμπρό του Γεώργιο, τον Πνευματικό του πατέρα Αρχιμ. π. Δημήτριο Τζιαφά,τον γέροντα π. Δαμασκηνό και τους πατέρες της Νέας Σκήτης Αγίου Όρους όλους τους παριστάμενους που τον τίμησαν με την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αλέξανδρο που ήρθε από τον Αγιο Όρος ειδικά για τη χειροτονία, τον Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο και τον π. Αναστάσιο Γιώτη που του στάθηκαν με αδελφική αγάπη όλο αυτό το διάστημα καθώς και όλους του πατέρες και αδελφούς, τους συγγενείς και φίλους που ήρθαν από την Πέλλα για την χειροτονία του και όλους τους ενορίτες των ενοριών που υπηρέτησε (ιδιαίτερα των Αγίων Αποστόλων Αντιμάχειας και του Αγίου Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ Πλατανίου που τον αγκάλιασαν και τον καλοδέχτηκαν).

Απευθυνόμενος προς τον νέο, πλέον, Πρεσβύτερο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ τόνισε με αφορμή την σημερινή ευαγγελική περικοπή «ότι το ίδιο σώμα που ζήτησε ο Ιωσήφ Αριμαθαίας μετά του Νικοδήμου από τον Πιλάτο για να κηδεύσει στο κενό μνημείο είναι ακριβώς το ίδιο σώμα που θα τεμαχίζει πλέον ως λειτουργός του Υψίστου στο Ιερό θυσιαστήριο. Ενώ το ίδιο πληγωμένο Σώμα αντικρίζουμε και στο πρόσωπο των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη», ευχαριστώντας όλους τους παριστάμενους που παρευρέθηκαν για να συμπροσευχηθούν ώστε να καταστεί Άξιος στο έργο του με καρποφόρα και ευλογημένη Ιερωσύνη.

Ο νέος Ιερεύς μετά την απόλυση μοίρασε με την ευλογία του Δεσπότη το αντίδωρο σε όλο το εκκλησίασμα ενώ μοιράστηκαν ως ευλογία αντίγραφο της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Μηλιώτισσας με μοσχοθυμίαμα από το Άγιο Όρος.

Άξιος π. Περικλή, η Χάρις του Αγίου Θεού και της Παναγίας της Μηλιώτισσας να σε ενδυναμώνουν στο δύσκολο έργο σου, έτη πολλά και ευλογημένα!!!

Παναγία η Μηλιώτισσα

Μετά την Μικρασιάτικη Καταστροφή του 1922 πρόσφυγες από το χωριό της Μικράς Ασίας που λεγόταν Μηλιά ή Μήλοι, σημερινό Ελμαλίκ, (Νικομήδεια) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Πήραν μαζί τους εικονίσματα , την κολυμβήθρα, το Άγιο Δισκοπότηρο, την καμπάνα, καθώς επίσης και την Εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας καθώς και πολλά άλλα ιερά αντικείμενα. Πρωτοστάτης υπήρξε ο πάτερ Παύλος Τσαουσάκης . Στην αρχή οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινή στέγη στον Βόλο. Μετά από δυο περίπου χρόνια επήλθε η μόνιμη εγκατάσταση στη Μηλιά. Η εικόνα από τότε βρίσκεται στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΓΕΝΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΗΛΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η εικόνα της Παναγίας

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο καθηγήτρια του ΑΠΘ κα .Μαυροπούλου την εικόνα αγιογράφησαν περίπου τον 7ο – 8ο αιώνα μ.Χ. στον τύπο της Οδηγήτριας. Πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης περίπου το 1400 – 1450 υπήρξε ανάγκη για τη συντήρησή της. Δεύτερη συντήρηση έγινε το 1650 – 1700 στην Κωνσταντινούπολη. Η προφορική παράδοση θέλει να αγιογραφήθηκε στην Ιερουσαλήμ από ερημίτες μοναχούς και στη συνέχεια ευλογήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν δόθηκε ως Ευλογία στους «Ελμαλικιώτες-Μηλιώτες».

Η Παναγία της Ευτεκνίας

Η παράδοση και η ιστορία της εικόνας μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο ενώ τα θαύματα είναι πολλά ακόμη και σήμερα. Στο Ελμαλίκ την ευλαβούνταν Έλληνες και Τούρκοι.

Ακόμα και σήμερα αναφέρει ο εφημέριος του ναού Π.Αθανάσιος Πουλέντσης έρχονται Τούρκοι και ξένοι προσκυνητές παρακαλώντας την Παναγία να τους χαρίσει ευτεκνία.

Η Παναγία προστατεύει τη Μηλιά

Το 1940 όταν άρχισε ο πόλεμος με τους Γερμανούς αλλά και στην συνέχεια με τον εμφύλιο πολλοί στρατιώτες από τα μέρη της Αλμωπίας ερχόντουσαν και έκοβαν ένα μικρό κομματάκι από την Εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας για φυλαχτό. Αυτό μάλιστα είναι ορατό μέχρι και σήμερα.

Η παράδοση αναφέρει πως όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν να καταστρέψουν την Μηλιά δεν μπόρεσαν. Έξω από το χωριό έβλεπαν την Παναγία να πλέκει ιστό και να προστατεύει το χωριό. Υπήρχαν πολλές μαρτυρίες πως Γερμανοί εκείνη την εποχή έγιναν Ορθόδοξοι , από τους Μηλιώτες και τον Μακαριστό Ιερομόναχο Πατέρα Γερβάσιο που διακονούσε τότε στην Μηλιά.

Η φήμη που απέκτησε η εικόνα οδήγησε το 1965 τις αρχές να έρθουν να ελέγξουν και αν υπάρχει κάτι στην Παναγία (κάποιο ηλεκτρικό ή μαγνητικό φαινόμενο ). Ο Στρατηγός της Έδεσσας, ο Διοικητής της Αστυνομίας και ο Εισαγγελέας μετέβησαν στην εκκλησία και με θαυματουργικό τρόπο διεπίστωσαν ιδίοις όμμασι τη δύναμη της πίστης και της Παναγίας.

«Κάποια μέρα περίπου το 1965 ήρθε ο Στρατηγός της Έδεσσας, ο Διοικητής της Αστυνομίας και ο Εισαγγελέας στην εκκλησία να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στην Παναγία (ηλεκτρικό ή μαγνητικό φαινόμενο…) πέρα από την Δύναμή Της. Είδαν το εξής: κάποια γυναίκα πήρε την Παναγία στα χέρια της και ο Ιερέας άρχισε να ψάλλει την Παράκληση. Η Παναγία άρχισε να κινείται και να χτυπά την γυναίκα παντού. Τότε ο Διοικητής πήγε να πιάσει την Εικόνα και να την σταματήσει. Τότε τον χτύπησε στο χέρι η Παναγία και τον έριξε κάτω. Αμέσως ο Διοικητής έκανε τον Σταυρό του και πίστεψε πιο πολύ στην Δύναμή Της.

Σας αναφέρουμε τι ακριβώς συνέβαινε από το 1938 μέχρι το 1975. Ο «Αγιασμός» προς την Παναγία την Μηλιώτισσα γινόταν ως εξής:

Πρώτα άγιαζε ο παπάς με το Άγιο Λάδι τον πιστό και στη συνέχεια, μπροστά στην Ωραία Πύλη, ο προσκυνητής καθόταν κάτω και κρατούσε με τα χέρια του πάνω στα γόνατά του την Παναγία την Μηλιώτισσα. Ο Ιερέας έκανε Αγιασμό (Θεωρούσαν την Παράκληση ως αγιασμό). Διαβάζοντας τα Τροπάρια και τις Ευχές της Μικρής Παράκλησης προς την Παναγία μας και η Εικόνα άρχιζε να ταλαντεύεται και να κουνιέται δεξιά – αριστερά, πάνω – κάτω με αλματάκια και συγχρόνως χτυπούσε στο πρόσωπο ή στο μέτωπο και ενώ έτρεχε αίμα αυτός ή αυτή όπου έκανε τον Αγιασμό δεν πονούσε!!!!

Όταν τελείωνε ο Αγιασμός η Εικόνα σταματούσε να χτυπάει και την τοποθετούσαν πάλι στο προσκυνητάρι Της.

Έτυχα προσωπικά μάρτυς πολλές φορές του Θαύματος του Αγιασμού-Παράκλησης και μεταφέρω την μαρτυρία μου, όπως και εκατοντάδες πιστοί, ο ελάχιστος π.Αθανάσιος».

παναγία μηλιώτισσα

 Μέχρι και σήμερα η Θαυματουργική Εικόνα Της Παναγίας της Μηλιώτισσας εξακολουθεί να φανερώνει την δύναμή Της μέσω των Θαυμάτων Της σε ΕΥΤΕΚΝΙΑ και σε κάθε ΑΣΘΕΝΕΙΑ των πιστών και προσελκύει κόσμο για να Την προσκυνήσουν και να ζητήσουν την Θαυματουργική Ευλογία Της.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. καλά κάνει η εκκλησία και μνημονευετε τα παιδακια στα Τέμπη αλλά θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρετε και τους αιφνιδίως δολοφονηθεντων από τα θανατηφορα εμβολια και σφαγιασθεντων στα νοσοκομεία από τα δολοφονικά πρωτοκολλα….. Μνησθητι Κύριε. Άξιος ο πατήρ Περικλής

  2. ΑΞΙΟΣ Ο ΠΑΤΕΡ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΡΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΛΙΩΤΙΣΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ