Θεοδόσης Βαρκάς: Τώρα που τελειώνουν τα έργα των εκκλησιών…

13
9078

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ…

 

 

Θέλω να ευχαριστήσω :

– Πρώτα- πρώτα, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, που με εμπιστεύθηκε 10 μήνες μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το νησί μας τον Ιούλιο του 2017 και ιδιαίτερα τις Εκκλησίες μας τόσο βάναυσα, να με ορίσει ειδικό διαχειριστή για την αποκατάσταση των δυο μεγαλύτερων Ναών της πόλης μας, τον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό του Αγίου Νικολάου και τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης μας πάνω από την πλατεία της Ελευθερίας μας .

– Τον Περιφερειάρχη μας του Νοτίου Αιγαίου, που αμέσως, τις πρώτες ώρες μετά το δραματικό γεγονός και με θύματα δυστυχώς δυο νέα παιδιά,  υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει τουλάχιστον 2 εκ. Ευρώ για την αποκατάσταση των Ναών μας .

-Την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (Δ.Τ.Ε ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑιγ.) για την συνεργασία που είχαμε από την προηγούμενη περιφερειακή περίοδο με υπεύθυνο του τμήματος των μελετών της Δ.Τ.Ε. , τον συνάδελφο κ. Κούρτη Γιώργο . Ο οποίος μου παρέδωσε στις 25/6/2018 τους φακέλους των δυο Ναών που του επέστρεψε η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών , για να  μπορέσω εκ μέρους της Ι.Μ. ΚΩΟΥ-ΝΙΣΥΡΟΥ , να ετοιμάσω πλήρως τους φακέλους σύμφωνα με ότι προβλέπεται στην Νομοθεσία για τους σεισμούς (δηλώσεις-αιτήσεις ,τεχνικές εκθέσεις ,τοπογραφικά ,εγκρίσεις Αρχαιολογίας & Αρχιτεκτονικής επιτροπής κ.α.π.) .Επίσης με παρακάλεσε αφού είχαμε πάρει τις άδειες επισκευής από τη Δ.Α.Ε.Φ.Κ. να αναθέσουμε εμείς τις μελέτες εφαρμογής, τον προϋπολογισμό και τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε να προχωρήσουν μετά από τη Δ.Τ.Ε. στη δημοπράτηση των έργων ως δημόσια έργα πλέον, με την ιδιαιτερότητα όμως της ιδιοκτησίας της Ι.Μ. Κω – Νισύρου,  αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου ότι την άδεια επισκευής είχε εκδώσει η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. η οποία έχει και την ευθύνη να παραλάβει τα έργα, με υπεύθυνο διαχειριστή αλλά και επιβλέποντα μηχανικό , εμένα ως Ιδιώτη Πολιτικό Μηχανικό . Στην συνέχεια έγινε αλλαγή υπευθύνων στη Δ.Τ.Ε. με υπευθύνους πλέον τους συναδέλφους  Λυμπερόπουλο Ν. και Παπαϊωάννου  Γ. και είχαμε μια καλή   συνεργασία  ,παρά το οτι  δεν  απάντησαν στην επιστολή μου για την πλήρη ενημέρωση μου ως εκπρόσωπος  και της Ι.Μ. Κω – Νισύρου

-Την Διεύθυνση Αποκαταστάσεως Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) , που από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε άριστα, με όλους τους συνάδελφους Πολιτικούς Μηχανικούς, οι οποίοι αφού παρέλαβαν τους φακέλους από εμένα στην Αθήνα ήλθαν άμεσα τον Οκτώβρη του 2018 για να καταγράψουν τις βλάβες των δύο εκκλησιών . Μετά τους ελέγχους, τις συναντήσεις 2-3 φορές με τους μελετητές των αρχικών μελετών ,που κάναμε στα Γραφεία της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. στην Αθήνα και τις συμπληρώσεις που κάναμε, εξέδωσαν πλέον τις άδειες επισκευής των δύο Ι. Ναών μας  τον Απρίλιο του 2019.

– Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδ/σου και προσωπικά την κ. Μηχαηλίδου για την άμεση ανταπόκριση έγκρισης των μελετών αποκαταστάσεως των δυο ναών μας.

-Το Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης και Δωδ/σου που και αυτό σχετικά γρήγορα ενέκρινε με την παρουσία μου και τις επεξηγήσεις μου στη Κρήτη (τον Ιούλιο του 2018) τότε που καιγόταν ο κόσμος στο Μάτι και είχαν παραλύσει και τα αεροδρόμια , έκανα πάνω από 20 ώρες να φτάσω στο Ηράκλειο μέσω Αθήνας .

-Τον κ. Αντωνόπουλο Κώστα , συνάδελφο Πολιτικό Μηχανικό με την ομάδα του, καθώς και τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας ως σύμβουλος των μελετών κ. Αθανάσιο Τριαντάφυλλου στους οποίους είχε αναθέσει μετά τον σεισμό ο σεβ. Μητροπολίτης τις αρχικές μελέτες αποκατάστασης των Ι. Ναών .

– Ιδιαίτερα όμως, τους συναδέλφους μου Ηρακλείδη Αριστοτέλη έμπειρο πολιτικό μηχανικό εξειδικευμένο σε τόσο δύσκολα έργα όπως και τον αείμνηστο πλέον σ. Αρχιτέκτονα Μηχανικό Σιδερή Γιώργο που έκανε και τις αποτυπώσεις των Ναών και των βλαβών τους. Χωρίς αυτές τις μελέτες για αυτά τα δύσκολα πραγματικά έργα και ιδιαίτερα αυτό του Αγίου Νικολάου μας, μοναδικού όχι μόνο για την Αρχιτεκτονική του μορφή αλλά πιο πολύ για την ιδιαιτερότητα της κατασκευής του που και γι`αυτό τον λόγο πληγώθηκε και περισσότερο. Αφού έψαξα όπου γνώριζα για να μας βοηθήσουν εξειδικευμένοι συνάδελφοι σε τέτοια έργα, ήταν οι μόνοι που δέχτηκαν παρά τις υποχρεώσεις που είχαν να βοηθήσουν και να μετριάσουν την  αγωνία μας και το άγχος που είχαμε με τον Μητροπολίτη μας και φυσικά  με μικρή σχετικά αποζημίωση για τον χρόνο που αφιέρωσαν.

Ξεκινήσαμε από τον Αύγουστο του 2019 τις αποτυπώσεις και με εξαιρετική συνεργασία και συνεχείς επισκέψεις στους ναούς μας παρέδωσαν για την Αγία Παρασκευή την μελέτη, τον προϋπολογισμό και τα τεύχη δημοπράτησης στο τέλος του 2019 και αρχές του καλοκαιριού του 2020 την μελέτη, τον προϋπολογισμό και τα τεύχη δημοπράτησης του Αγίου Νικολάου , αυτές που δικαιολογημένα αδυνατούσαν να κάνουν οι συνάδελφοι της Δ.Τ.Ε..

Από το Φεβρουάριο του 2020 που ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης της Αγίας Παρασκευής, τότε που έπληττε την χώρα μας όπως και όλο τον κόσμο ο COVID19, γνωρίζω πόσες δυσκολίες είχαν όλες οι επιτροπές της Π.Ν. Αιγαίου όπως και ο Επίτροπος αλλά και το ίδιο το ελεγκτικό συνέδριο. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί στις πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούσαν τότε πάλι καλά προχώρησαν οι διαδικασίες. Για τον Άγιο Νικόλαο που ήταν πολύ πιο απαιτητικό έργο οι μελέτες εφαρμογής που μας παρέδωσε ο συνάδελφος Ηρακλείδης Αριστοτέλης και εμείς αντίστοιχα στη Δ.Τ.Ε. για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης πλέον τον Αύγουστο του 2020 – ευτυχώς με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος χαρακτήρα όπως το ζητήσαμε εμείς σε αντίθεση με αυτό της Αγίας Παρασκευής γι’ αυτό και τελειώνει το έργο του Αγίου Νικολάου γρηγορότερα .

-Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία ΣΜΙΛΗ Α.Τ.Ε. , γιατί μπορεί να είχαμε κάποιες φορές επι μέρους διαφωνίες, για κάποιες λύσεις σε θέματα του έργου και με αντίθετες θέσεις ορισμένες φορές, όμως και μόνο που είχε ορίσει συνάδελφο Πολιτικό Μηχανικό εργοταξιάρχη που ήταν παρών  στο έργο από την αρχή ως το τέλος, ήταν πολύ θετικό για το ίδιο το έργο, αναφέρομαι στον συνάδελφο μου  Καραγιάννη Δημήτρη, όπως φυσικά  και την υπεύθυνη της εταιρείας την συναδέλφισσα μου Χρυσούλα Τσάλα .

-Όπως οφείλω ευχαριστίες και στην εταιρεία ΟΚΤΑΝΑ  Α.Τ.Ε. για την αποκατάσταση της Αγ. Παρασκευής , με υπεύθυνους τους συναδέλφους μου Βαγδατλή Γαβριήλ και Αιγίδη Βασίλη για την συνεργασία , αλλά και χωρίς να λείπουν οι γόνιμες αντιθέσεις ορισμένες φορές .

– Επίσης ευχαριστώ τους συναδέλφους μου μηχανικούς  Χατζημάρκο Μιχάλη για τη μελέτη των Η/Μηχανολογικών όπως και τον συνάδελφο Ιωάννη Μαυρολέων για τα τεύχη δημοπράτησης των Η/Μ.

– Ευχαριστώ ακόμη , τους πατέρες και υπεύθυνους και των δυο εκκλησιών τον Αρχιερατικό επίτροπο της Ι.Μ. Κω – Νισύρου πατέρα Ιωάννη Διακοπαναγιώτη και ιερατικό προϊστάμενο της Αγίας Παρασκευής και τον ιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Νικολάου πατέρα Κωνσταντίνο Καματερό, αλλά και όλους που συμπαραστάθηκαν εθελοντικά και χωρίς πληρωμή για τους δύο Ναούς μας . Ιδιαίτερα ευχαριστώ για την πολύ δύσκολη αναστύλωση του μοναδικού μαρμάρινου τέμπλου του Αγίου Νικολάου μας , τους μαρμαράδες – καλλιτέχνες από την Τήνο, δηλαδή  το Εργαστήρι Μαρμάρου των κ.κ. Χονδρογιάννη Αντώνη – Γιάννη &Δημήτρη , που αν δεν δούλευαν νύχτα-μέρα και να μείωναν τον αρχικό χρόνο που απαιτούνταν στο μισό , δεν θα κάναμε τα θυρανοίξια στην Εορτή του . Τον Νίκο Τσακίρη με τους μαστόρους  που διέθεσε για μέρες – τους αδελφούς Καρδούλια για την σιδηροκατασκευή στερέωσης του τέμπλου. Τους αδελφούς Γεωργουδάκη για τους ξυλότυπους και τους μόνιμους εθελοντές της Ι. Μητροπόλεως μας που είναι  παντού και πάντοτε παρόντες .

Όπως και όλους τους εργαζομένους που δούλεψαν φυσικά για λογαριασμό των δυο εταιριών ΣΜΙΛΗ Α.Τ.Ε. και ΟΚΤΑΝΑ Α.Τ.Ε.  που δούλεψαν όλοι με την υπευθυνότητα που χρειάζεται για τέτοια έργα.

-Τα μέσα ενημέρωσης που ενδιαφερόντουσαν για την εξέλιξη των εργασιών , μεταφέροντας το εύλογο ενδιαφέρον όλης της τοπικής μας κοινωνίας για τις εκκλησίες μας που Σίγησαν για τουλάχιστον πεντέμισι χρόνια μέχρι τώρα .

Διαβεβαιώνω όλους ότι δεν είχα καμία πρόθεση να αμαυρώσω την Γιορτή του πολιούχου μας στα θυρανοίξια του και συμμετείχα σ`αυτήν με πολύ μεγάλη χαρά ,γιατί  μετά από  τόσο αγώνα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το τόσο  σημαντικό έργο. Και την επόμενη ημέρα που ήμουν στην Αθήνα και καθοδόν για την ΔΑΕΦΚ ,στην  σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου κ. Π. Βερβέρογλου  που με κάλεσαν στο τηλέφωνο της ΕΡΤ Δωδ/σου με την κ. Βενιανάκη ,είπα την αλήθεια .

Φυσικά και πιστεύω ότι οι συνάδελφοι μου στην Κω και στην Ρόδο της  Π.Ν. Αιγαίου δεν έχουν να κρύψουν τίποτα γι’ αυτό και πριν ειπωθεί οτιδήποτε δημόσια προσπάθησα αρκετά να γίνει το αυτονόητο δηλαδή όπως μου παραδίνονταν αναλυτικά αντίγραφα για τις εργασίες για τους τρείς από τους πρώτους λογαριασμούς για το έργο του Αγ. Νικολάου , να συνέχιζαν και για τους επόμενους , όμως δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλαξε μετά .

Είμαι ένας ιδιώτης μηχανικός που ευχαριστεί πρώτα και κύρια τον Μεγαλοδύναμο που τον αξίωσε αμέσως μετά από μια σοβαρή περιπέτεια της υγείας του να δεχτεί την πρόσκληση του Μητροπολίτη μας και να ζήσει από τις πιο όμορφες στιγμές της δημιουργίας και της προσφοράς που πρέπει να επιζητά ένας άνθρωπος . Καμία εκκλησία μετά τον σεισμό του Αιγίου το ’95 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα από αυτές που την ευθύνη έχει η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. –  πρώτος τελειώνει ο Άγιος Νικόλας μας και ακολουθεί αμέσως μετά η Αγία Παρασκευή μας.

Έχω ήσυχη την συνείδηση μου γιατί ζήτησα σαν εκπρόσωπος της Ι.Μ. Κω – Νισύρου, σαν μοναδικός Πολ. Μηχ. στην επιτροπή παρακολούθησης με δυο συναδέλφους μου, έναν Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και μια Τοπογράφο Μηχανικό που έκαναν εξαιρετικά τη δουλεία τους , την συγκεντρωτική ανάλυση της περιγραφής των εργασιών που συνόδευαν τον κάθε λογαριασμό που ερχόταν στην επιτροπή αυτή πριν την εκταμίευση για να γνωρίζω ακριβώς τις εργασίες που έγιναν καθώς και τις ποσότητες τους . Γιατί σύμφωνα και με την ευθύνη του ορισμού μας  από τον Περιφερειάρχη  μας ,όταν αναφέρει στην απόφαση του ότι έργο της επιτροπής είναι η παρακολούθηση των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου ,καθώς και κάθε άλλη αναγκαία για τον σκοπό αυτό ενέργεια ,τι εννοούσε ,να βεβαιώνουμε και να υπογράφουμε απλά , σαν να είναι μια καθαρά τυπική διαδικασία και εμείς οι μηχανικοί της επιτροπής καθαρά να είμαστε διακοσμητικοί ;  Δεν διανοήθηκα  ποτέ οτι οι επιβλέποντες των έργων δεν  ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους για εφαρμογή των μελετών ,όπως και των επιτροπών παραλαβής των αφανών εργασιών και τους ευχαριστώ για την ευθύνη και τον κόπο τους .

Μετά όμως και τις τροποποιήσεις που έγιναν από τις αρχικές μελέτες με τις οποίες έγινε η δημοπράτηση του έργου ειδικά του Αγίου Νικολάου (εγκρίθηκαν βέβαια από το Τεχνικό Συμβούλιο των έργων με την παρουσία σ`αυτό και του εκπροσώπου μας Ηρακλείδη Αριστοτέλη) ,όπως και η αύξηση της συνολικής δαπάνης του εν`λόγω έργου από το ποσόν του 1.228.831,93 ευρώ στο ποσόν του 1.850.000 ευρώ αλλά και οι παρατάσεις που δόθηκαν , εγώ τουλάχιστον σαν εκπρόσωπος της ΙΜΚ-Ν , αλλά  και σαν ιδιώτης πολιτικός μηχανικός (και  όχι υπάλληλος της ΠΝΑιγ.) ,μετά την άρνησή της Δ.Τ.Ε. ,όφειλα να στείλω επιστολή πράγμα που έκανα πριν από επτά μήνες χωρίς να πάρω καμία απάντηση, την οποία επιστολή μου φυσικά κοινοποίησα τότε και στην ΙΜΚ-Ν, δηλαδή στον σεβασμιότατο  Μητροπολίτη μας .

Γι`αυτά τα  δυο πολύ σημαντικά έργα των Εκκλησιών μας που πληγώθηκαν τόσο πολύ στον σεισμό του 2017, σχεδόν 90 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό του 1933, είχα επιπλέον την ευθύνη και σαν επιβλέπων μηχανικός με βάση τις άδειες επισκευής που δόθηκαν από την ΔΑΕΦΚ τον Απρίλιο του 2019 ( με ισχύ τεσσάρων ετών) και που πρέπει να υπογράψω με ευθύνη μου τώρα στο τέλος, ότι εκτελέσθηκαν 100% όλες οι προβλεπόμενες εργασίες. Ώστε σύμφωνα με τους Νόμους της χώρας μας ως υπεύθυνος πολιτικός μηχανικός  , όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι για  την παράδοση των έργων ,από τους Αναδόχους όπως και από την Δ.Τ.Ε. της Π.Ν. Αιγαίου για να πάρουμε την βεβαίωση της ορθής εκτέλεσης όλων των απαιτούμενων εργασιών για να λειτουργήσουν  πλέον κανονικά οι δύο Ιεροί Ναοί μας .

Λυπάμαι γιατί την βδομάδα που πέρασε έγινα το επίκεντρο πολλών δημοσιευμάτων και συζητήσεων, κύρια όμως ακραίων αρνητικών σχολίων (συκοφάντης , τοξικός που τρέφεται και βγάζει δηλητήριο) και από ανθρώπους που με ξέρουν πάρα πολλά χρόνια και που τους στήριζα δημόσια .

Ίσως η άρνηση τους δημόσια  ,για να μου δίνεται η συγκεντρωτική ανάλυση των εργασιών που συνόδευαν τον κάθε λογαριασμό για να πληρωθεί ο κάθε εργολάβος, ώστε να γνωρίζω συγκεντρωτικά και εγώ, (που πρέπει να βεβαιώσω τη Δ.Α.Ε.Φ.Κ. για την πλήρη περαίωση όλων των εργασιών) ,  να με απαλλάσσει ουσιαστικά από την όποια ευθύνη θα μπορούσε τώρα η αργότερα κάποιος να μου αποδώσει .

Ίσως και η καταφανής αγωνία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας που από την πρώτη στιγμή είχε το μεγάλο άγχος και ορισμένες φορές το φόβο, μην στραβώσει κάτι και δεν ολοκληρωθούν τα έργα , αυτό να «δικαιολογεί» την ανακοίνωση του ότι ευλόγως δεν παρέχονται και δεν αφορούν την Ι.Μ. Κω – Νισύρου οι αναλυτικές επιμετρήσεις επειδή χρηματοδοτούνται τα έργα αυτά από την Π.Ν. Αιγαίου. Αυτή είναι η ενημέρωση πιθανώς που έχει ο σεβασμιότατος και φυσικά ως ιεράρχης μας  που κηρύσσει την αγάπη την συνεννόηση και την καταλαγή  , δεν ήθελε να στεναχωρήσει ούτε την Υπεύθυνη Υπηρεσία δηλαδή την Δ.Τ.Ε. της Π.Ν. Αιγαίου, ούτε τον Ανάδοχο και φυσικά ούτε τον Περιφερειάρχη μας που δικαιολογημένα βέβαια τον ευγνωμονεί αφού υποσχέθηκε άμεσα από την πρώτη στιγμή μετά τον μεγάλο σεισμό και ανέλαβε τα έργα αυτά.

Εγώ όμως που δεν είμαι ούτε κληρικός ,ούτε πολιτικός , ούτε εργολάβος ούτε φυσικά υπάλληλος κανενός αλλά είμαι ένας ιδιώτης μηχανικός με την ευθύνη που γνωρίζω πολύ καλά ότι έχω, ζήτησα για αυτά τα ιδιαίτερα έργα που μπορεί να τύχει να αντιμετωπίσει κανείς στα 100 χρόνια μια φορά, το αυτονόητο όχι μόνο για την δική μου εξασφάλιση αλλά και της ΙΜΚ-Ν για τα μεγαλύτερα από τα έργα της που επιτελούνται τώρα και πρέπει φυσικά να υπάρχουν στα ιστορικά αρχεία της .Και εγώ ήδη είμαι αρκετά μεγάλος πια σε ηλικία και θέλω να είμαι απόλυτα κατοχυρωμένος απέναντι στη Δ.Α.Ε.Φ.Κ., στην Εκκλησία μας και την κοινωνία μας για τώρα και για το μέλλον σαν υπεύθυνος πολιτικός μηχανικός  αλλά και σαν άνθρωπος .

Ο Μητροπολίτης μας  θα  συνεχίσει να κηρύσσει την αγάπη όπως κάνει από την πρώτη ημέρα που επανήλθε στα νησιά μας ως ποιμενάρχης μας και να την δείχνει έμπρακτα και ίδια σε όλους τους ανθρώπους ,όπως και την συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων εφ’ όρου ζωής.

Ο Περιφερειάρχης μας το ίδιο, να αναλαμβάνει όσο είναι στο πηδάλιο της  Π.Ν. Αιγαίου έργα τέτοια, που αφορούν τις κοινωνίες των νησιών μας και που μπορεί να κάνει – είτε έχει την ευθύνη είτε όχι – και του εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει να το κάνει όσο θα τον τιμά ο λαός με την ψήφο του.

Η κοινωνία μας μετά από τόσα και τόσα που βλέπει και ακούει να γίνονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, να θέλει λόγια σοβαρά, παραδείγματα θετικά και πράξεις διαφανείς που θα ανεβάζουν τη εμπιστοσύνη των ελεύθερων και όχι φοβισμένων ανθρώπων προς τους εκπροσώπους μας . Σωστά πρότυπα  για τα παιδιά μας που ελπίζουμε να κάνουν καλύτερα πράγματα από εμάς .

Έρχονται οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και εγώ δεν θέλω καθόλου ούτε να βγάλω, που δεν έχω, ούτε να λάβω κανένα δηλητήριο.  Θέλω να ολοκληρώσω μόνο αυτή την ευθύνη που με χαρά ανέλαβα και να συνεχίσω στο γραφείο που από κοινού διατηρώ με τα παιδιά μου τις υποχρεώσεις μας που είναι πολλές, γιατί όλος ο χρόνος που διέθεσα για τόσο σημαντικά έργα , ήταν από το υστέρημα και όχι από το περίσσευμα του .

Με πολλή Αγάπη και σεβασμό για τους Ανθρώπους εύχομαι Ολόψυχα:

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ  ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ  ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ .

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Α. ΒΑΡΚΑΣ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ : ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΤΟ ΧΑΟΣ.
    ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ….

  2. Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους, το οίημα.
    (μτφ:Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση.)

  3. Ου γαρ εκπέλει φρονείν μέγα όστις δούλος εστι των πέλας.
    – Δεν αρμόζει να είναι πολύ ξιπασμένος όποιος είναι δούλος των άλλων.
    Σοφοκλής, 496-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός (Αντιγόνη)

  4. Ασχετα με τι λέει .Αλήθεια η Δημαρχαρα μας τι ακριβώς έκανε για το θέμα;Ξέρει κανείς;Απλά ήταν απασχολημένος να βάζει πλαστικό γκαζόν στο Ανταγορας.Ήδη θέλει συντήρηση χωρίς να έχει κάνει ακόμα εγκαίνια.Δοξάστε τον

    • Miranta σου το ξαναλεω. Βαλε την ξεζαρωτικη κρεμα σου και βουλλοστο. Ο δικος δου ελεγε οτι οσο ειναι δημαρχος το ανταγορας δεν θα ξαναγινει γηπεδο!! Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ το εφτιαξε οπως και ολα τα γηπεδα του νησιου. Γιαυτο στο γκαλοπ ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ πηρε 47% και ο δικος σου ο ταξιδιαρης υβριστης 14%.

  5. Μια ζωή τα ίδια ξέρει ο κόσμος και ειδικά οι συνάδελφοι … Δεν είναι όμως έτσι…

  6. Συγχαρητήρια αγαπητέ Θεοδόση για το εξαιρετικό και ουσιώδες άρθρο σου!!
    Είναι αλήθεια πως εκοπίασες και δεν δείλιασες μπροστά στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισες αλλά και σε τόσα γραφιοκρατικά εμπόδια για την ολοκλήρωση των κατεστραμένων από τον σεισμό του 2017 ιερών ναών μας!
    Ο Θεοδόσης Βαρκάς πέραν από τίμιος,σόφρων και λογικός άνθρωπος είναι θρήσκος και δοτικός!Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά θα αντιληφθούν τα γραφόμενά μου!
    Ο Πανάγαθος Θεός να σου δίνει δύναμη και υγεία να συνεχίσεις να προσφέρεις στον τόπο και την κοινωνία μας!
    Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα για εσένα και την οικογένειά σου!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ