Χαρίκλεια Χριστοφή
Aίθουσα «Κυριάκος Χαραλαμπίδης»: Ονοματοδοσία Αμφιθεάτρου 1ου Δημοτικού σχολείου Κω.
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο ποιητής για τον οποίο ο Τάκης Παπατσώνης έγραψε «ζωογονεί την μαρασμένη και ασθενούσα νεοελληνική Ποίηση. Της ξαναδίνει με το πρέπον δέος το μεγάλο της ηθικό θεμέλιο, έναν νέο και σφριγηλόν Ουμανισμό»[1], γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο (1940). Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου στην Αθήνα και ειδικεύτηκε σε θέματα ραδιοφωνίας στο Μόναχο. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και για τρεις δεκαετίες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απ’ όπου αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Ραδιοφωνίας. Μεγάλο μέρος της ποίησής του απηχεί στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 με συνέπεια και την κατοχή του μισού σχεδόν νησιού. Ο ίδιος είναι ένας από τους πρόσφυγες, μιας και το χωριό στο οποίο μεγάλωσε, βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο.
Τρεις συλλογές του τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου – Το Αγγείο με τα Σχήματα (1974), Αχαιών Ακτή (1978), Αμμόχωστος Βασιλεύουσα (1983). Επίσης, η συλλογή Θόλος πήρε το 1989 το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και η Μεθιστορία, το 1996, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας. Το 1997 κυκλοφόρησε (μετάφραση και εισαγωγή του ίδιου) το βιβλίο Ρωμανού του Μελωδού: Τρεις Ύμνοι (Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας). Το 1998 ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης τιμήθηκε με το Έπαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο. Το 2003 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 2006 του απονεμήθηκε το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη. Το 2007 τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. To 2013 έγινε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη συνεδρία της 13ης Ιουνίου 2013 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο της Λογοτεχνίας (Ποίησης) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης (Άχνα, 31 Ιανουαρίου 1940) είναι Ελληνοκύπριος ποιητής. Από το 1961 εξέδωσε δώδεκα ποιητικές συλλογές και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το ελληνικό και το κυπριακό κράτος και από φορείς της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών αφιερωμάτων και μελετών.
Τώρα με την Κω που κολλάει; Τελικά εδώ μπορεί να αναδειχθεί και να τιμηθεί ο καθένας.Δεν γνωρίζω τον κύριο όπως και ο περισσότερος κόσμος του νησιού.Προς τι λοιπόν η ονοματοδοσία; Δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες αξιόλογοι; Σταματώ μην πω τίποτα άλλο……
Και καλά κάνεις!
Εσυ του χρονου κοιτα να πας στο μνημοσυνο της Ελισαβετ που θα κανει ο δημος και ασε την ποιηση και την Κυπρο για εμας.
Επιτιμος Δημοτης γινεται καποιος που συνεισφερει χωρις αμφισβητηση στην ευημερια ενος τοπου ενος Δημου, εν προκειμενο δεν καταλαβαμε ο αγαπητος οπως φαινεται σε τι βοηθησε την κω και του κανετε τοσες τεμεναδες?
Ο συχωρεμενος ο Παυλιδης εφτιαξε τοσα εργα και δεν τολμησατε να βγαλετε μια πλατεια στο ονομα του
Αλλη μια φορα τραγικοι και κατωτεροι των περιστασεων ντροπη σας
Εσενα θα σου φτιαξουν μια αιθουσα ανορθογραφιας να ειναι ολη δικη σου.
τραβας πολλα ζορια εσυ λογικο σου θιξαμε τον πετυχημενο αποτυχημενο
Που τον βρήκαν αυτόν πάλι;Έστω θέλατε να βάλετε ποιητή.Δεν έχουμε Έλληνες;Τι να πω.Μάλλον δεν είμαι προοδευτικιά και δεν καταλαβαίνω.
Οι Κυπριοι δεν ειναι Ελληνες βλημα ψηφοφορε του Μητσοτακη;
Όταν τους ρώτησαν είπαν όχι.Έτσι αποφάσισαν αν δεν το ξέρεις.Οι Κύπριοι είναι Κύπριοι .Ναι μιλάνε Ελληνικά αν και πολλοί καλύτερα Αγγλικά,ανεξάρτητο κράτος που ανήκει στην Αγγλική Κοινοπολιτεία με Αγγλικό δίκαιο.Αλήθεια το πλαφόν στο αέριο γιατί δεν το θέλουν;Μιλάμε για Γερμανία και Ολανδια που είναι κακοί αλλά ξεχνάμε να πούμε ότι και οι Κύπριοι σε αυτή την ομάδα είναι.Ναι φιλικό κράτος αλλά με δικιά του πολιτική και συμφέροντα .
μα ειναι δυνατον,τοσοι ελληνες αξιοι να τιμηθουν και εσεις κανετε την τιμη σε εναν αγνωστο στο ευρυ κοινο….γιατι; ; λυπαμαι για την καταντια αμς ως χωρα
εσυ φιλε δε σκαμπαζεις πολλα. όυτε που καταλαβες γιατι ενας κυπριος ανθρωπος των γραμματων με πολλες βραβευσεις γινεται επιτιμος δημοτης!!
«Θεοδώσιος», «εν προκειμενο», «τοσες τεμεναδες», «Ο συχωρεμενος ο Παυλιδης»: Καταλάβαμε!
Ενημερωτικά, ο Χαραλαμπίδης είναι ποιητής ευρωπαϊκού βεληνεκούς και η ποίησή του μας αφορά όλους! Δεν είναι πολιτικός, όπως ο «συχωρεμένος», δεν κάνει άλλα «εργα» και, κυρίως, δεν λαμβάνει χρηματικά δωράκια για εκδουλεύσεις. Οπότε, το «ντροπή σας» επιστρέφεται στους μικρόψυχους.
αλλος ενας σγογγοκωλαριος του επιτυχημενου Δημαρχου….γελανε και τα πεζοδρομια να κανουμε επιτιμους δημοτες ανθρωπους που δεν προσφεραν πουθενα στον τοπο…εισαστε ολοι σας τραγικοι και υποτακτικοι
Όσοι γράψατε πικρόχολα σχόλια- είμαι σίγουρη! δεν έχετε ιδέα από ποίηση,όπως το γιατί κάποιος να γίνει επίτιμος πολίτης ! ευτυχώς είστε λίγοι !!!!