12 Αριστεύσαντες Ιατρικής από Παν/μια Ελλάδος και εξωτερικού έδωσαν τον Ιπποκρατικό όρκο στο Ασκληπιείο Κω παρουσία πολλών επισήμων

9
5746


Χαρίκλεια Χριστοφή

Δωδεκα πρωτεύσαντες νέοι απόφοιτοι της Ιατρικής σε Ελλάδα και εξωτερικό απέδωσαν, σήμερα Σάββατο 22 Οκτωβρίου, τον όρκο του Ιπποκράτη ,με κατάνυξη και συγκίνηση, στο Ασκληπιείο, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τις Ιπποκρατικες αξίες. Την εκδήλωση «άνοιξε» ο αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ κ. Παπαντωνίου, ενώ χαιρετισμό απήυθυναν ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ.Πατούλης, ο Α΄αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ Στέφανος Γερουλάνος και ο ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Β΄Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ κ. Παπαντωνίου.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, ο Δήμος Κω, το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Κω, ο Π.Ι.Σ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχαν το Υπουργείο Εξωτερικών εκπροσωπούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη,το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας & το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, η Εταιρεία Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος και η ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ!
Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των τοπικών αρχών της Κω, πρυτάνεων και Κοσμητόρων των Ιατρικών τμημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, Προέδρων των Ιατρικών Σχολών και Ιατρικών Συλλόγων και πλήθους επιστημονικού κόσμου.
Την τελετή απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου στην αρχαιοελληνική, απήγγειλε με μοναδικό τρόπο ο κ. Μηνάς Χατζηαντωνίου, πρόεδρος της ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ, μαζί με τις «ασκληπιάδες» από το Λύκειο Ελληνίδων της Κω.
Πριν από εβδομήντα χρόνια ξεκίνησε ο Ιπποκρατικός όρκος στο Ασκληπιείο, επισήμανε ο Μηνάς Χατζηαντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη θέσπιση του στο νησί μας. Ο όρκος του Ιπποκράτη περιέχει μοναδικές ηθικές αξίες. Μέσα σε μισή σελίδα ο όρκος καταγράφει τις ύψιστες ηθικές αρχές, που ζουν εδώ και 2.500 χρόνια.
Ο ορκιζόμενος καλεί τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό ως μάρτυρες, αλλά βασικά ορκίζεται στη συνείδησή του. Σκοπός του ιδρύματος είναι η διάδοση των ιπποκρατικών ιδεωδών και ηθικής, καθώς και η εξάσκηση μιας ολιστικής Ιατρικής με έμφαση τον άνθρωπο. Ο Ιπποκράτης δεν διαχώριζε ελεύθερο ή δούλο, ούτε φυλή, 2.500 χρόνια πριν».

πηγή: https://www.kostv.gr

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νέα παιδιά που για να κάνουν την πρακτική τους σε νοσοκομείο και να πάρουν πτυχίο έπρεπε υποχρεωτικά να εμβολιαστούν. Έτσι υποχρεωτικά θα σας κόψουν το ρεύμα μια μέρα έτσι υποχρεωτικά το ένα έτσι υποχρεωτικά το άλλο……

    • Ρε κορονοβαιρους εσυ μαζί με τον Τραγικό έχετε κολλήσει τη βελόνα στα εμβόλια. Ξεκολλά. Τίποτε άλλο δε βλέπεις γύρω σου να συμβαίνει? Όλα καλά δηλαδή και πρέπει να ασχολούμαστε με τα εμβόλια ακόμη?
      Πιάσε άλλο θέμα .

    • Ρε κορονοβαιρους εσυ μαζί με τον Τραγικό έχετε κολλήσει τη βελόνα στα εμβόλια. Ξεκολλά. Τίποτε άλλο δε βλέπεις γύρω σου να συμβαίνει? Όλα καλά δηλαδή και πρέπει να ασχολούμαστε με τα εμβόλια ακόμη? Κάποιοι είχαν παρενέργειες κάποιοι όμως σώθηκαν κι αυτό είναι αναμφισβήτητο. Τελείωσε όμως.
      Πιάσε άλλο θέμα .

  2. απ ολα τα πανεπιστημια του κοσμου επρεπε να ερχονται να ορκιζονται οι γιατροι. ο δημος και το ιδρυμα να στειλουν επιστολες και προσκλησεις παντου

  3. Γιατί μόνο δώδεκα. Έπρεπε εκατό, χίλια και παραπάνω. Εγώ το προμάζωμα και νησιώτης στην καταγωγή, σέβομαι και νιώθω τιμή μου που ζώ εδώ, σ΄αυτόν το Ιερό τόπο, την πατρίδα του Ιπποκράτη. Νυπνήστε ωρέ μάγκες…..

  4. Απο οτι ξέρω ο ορκος του Ιπποκράτη ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΑΙ σημερα ουτε και απο τους τελειοφοιτους και
    των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Ιατρικων Σχολων.

  5. ΑΝΘΕΜΑ ΑΝ ολοι αυτοι...υπουργοι.....¨"επιστημονες"..γιατροι του φακελωματος.διορισμενοι γιατροι.και ολο το κατεστημενο

    εχουν καμια σχεση με την ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ τον ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ,,
    παρευρισκονται στον ΟΡΚΟ..του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ οταν καθημερινα ΤΟΝ εχουν κανει κουρελοπανο..
    ,»..Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής..
    «…Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη.¨…
    ποσες μιζες απο προωθηση εμβολιων..φακελωματα, ανυπαρξια υγειας..τοπικης και πανελαδικης εχουμε ….?
    σας αφιερωνω το τελευταιο εδαφιο του ΙΕΡΟΥ ΟΡΚΟΥ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ»..ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
    «…Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ