Χαιρετισμό στο 1ο Ιπποκράτειο Συνέδριο, που διεξάγεται στη Λάρισα, μέχρι αύριο, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, απηύθυνε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, εκπροσωπώντας την πατρίδα του Ιπποκράτη.
Το συνέδριο διοργανώνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία ο Δήμος Κω συνεργάζεται για την προαγωγή των Ιπποκρατικών ιδεών και την στήριξη του Νοσοκομείου μας.
Όπως είναι γνωστό, χθες Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λάρισας η Τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Κω και Λάρισας, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κω.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Κω, του Νοσοκομείου Κω και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την οργάνωση Μεταπτυχιακού Τμήματος στην Κω και την υποστήριξη του Νοσοκομείου.
Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην διαχρονική, παγκόσμια προσφορά του Ιπποκράτη στην διαμόρφωση αρχών και κανόνων για την άσκηση της ιατρικής επιστήμης και στη σημασία τους στο σύγχρονο κόσμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά « … Βασική διαπίστωση είναι πως κάθε εξέλιξη όταν δεν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την αειφορία, δημιουργεί προβλήματα. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από προσαρμογή των νέων δεδομένων σε ένα νέο ηθικό κώδικα. Μπορεί να συμβάλει σε αυτό η σύγχρονη επιστήμη της βιοηθικής. Πάνω από όλα όμως απαιτείται ανοικτός, διεθνής, δημοκρατικός διάλογος, για τα όρια και τους όρους άσκησης της επιστήμης και των επιτευγμάτων της. Όρια που αφορούν τον άνθρωπο, κάθε έμβιο όν και τη φύση ολόκληρη.
Αυτό που ονομάζουμε περιβάλλον.
Σε αυτή την προοπτική ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμβολή των Ιπποκρατικών Αρχών και Ιδεών» συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά « … Σε όλους εμάς απομένει να τις αξιοποιήσουμε και να συμβάλλουμε δημιουργικά σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο. Αφορά όλους μας, αφορά το μέλλον της ανθρώπινης ζωής και της επιβίωσης του πλανήτη».
Σημείωση: επισυνάπτεται ολόκληρος ο χαιρετισμός του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά
Χαιρετισμός Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά
1ο Επιστημονικό «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Ιατρικό Συνέδριο
Λάρισα, 2 Σεπτεμβρίου 2022
Φίλοι και φίλες,
με μεγάλη χαρά δέχθηκα την τιμητική πρόσκληση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να χαιρετίσω την έναρξη του 1ου Επιστημονικού «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» Ιατρικού Συνεδρίου, στην «αδελφή πόλη» της Λάρισας.
Η Κως και η Λάρισα συνδέονται με προαιώνια σχέση μέσω της διαδρομής του Ιπποκράτη.
Αυτή η σχέση αναβιώνει τώρα, μέσα από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων και τις κοινές δράσεις που θα ακολουθήσουν για την υποστήριξη και προβολή των Ιπποκρατικών Αρχών και Ιδεών.
Δικαίως ο Ιπποκράτης θεωρείται ως ο Πατέρας της Ιατρικής επιστήμης, ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής, που φέρνει τον άνθρωπο στο κέντρο της προσοχής του ιατρικού έργου.
Ουσιαστικά είναι ο θεμελιωτής της ιατρικής του δυτικού κόσμου.
Αυτός που κωδικοποίησε το ηθικό πλαίσιο και οργάνωσε τις βασικές αρχές άσκησης της Ιατρικής επιστήμης.
Πρωτοπόρος στην παρατήρηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων.
Αντιτάχθηκε στις αντιλήψεις που θεωρούσαν τις ασθένειες θεόσταλτες τιμωρίες.
Καινοτόμος ιατρός στην άσκηση της επιστήμης του, σε μια περίοδο που κυριαρχούσαν οι δεισιδαιμονίες και η μαγεία ως θεραπευτικές μέθοδοι.
Ταίριαξε την επιστήμη με την τέχνη της ιατρικής, πάντα σε όφελος του ασθενή, πάντα σε όφελος του ανθρώπου.
Όλη η Ιπποκρατική σκέψη συμπυκνώνεται σε μία μόνο φράση, που καθορίζει τη σχέση ασθενή και γιατρού.
«Ωφελέειν, μη βλάπτειν».
Σε τρείς λέξεις αποδίδεται όλο το νόημα της Ιπποκρατικής ιδεολογίας.
Έτσι εκπαίδευσε τους γιατρούς της εποχής και καθοδήγησε τους γιατρούς όλου του δυτικού κόσμου για τους επόμενους αιώνες.
Αφήνοντας ως παρακαταθήκη πρακτικές οδηγίες άσκησης του ιατρικού έργου, που αναδεικνύουν την ανθρωποκεντρική φιλοσοφική σκέψη του, μέσα από σύνολο έργων, που ονομάζουμε Ιπποκρατική Συλλογή.
Η Ιπποκρατική Συλλογή αποτελείται από περίπου 60 έργα.
Πεμπτουσία αυτής, ο Ιπποκρατικός Όρκος.
Ένα διαχρονικό, αξεπέραστο κείμενο, μιας μόνο σελίδας.
Θεωρείται ο καταστατικός χάρτης της ιατρικής ηθικής και της επαγγελματικής δεοντολογίας, στον οποίο στηρίχθηκαν παγκόσμιες διακηρύξεις,
όπως η Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αρρώστων.
Τα τελευταία εκατό χρόνια ζούμε την έκρηξη της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.
Με πολλά θετικά στοιχεία για τη ζωή του ανθρώπου αλλά και αρνητικές όψεις, που αφορούν στα όρια παρέμβασης στη φύση και στον ίδιο τον άνθρωπο.
Βασική διαπίστωση είναι πως κάθε εξέλιξη όταν δεν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την αειφορία, δημιουργεί προβλήματα.
Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από προσαρμογή των νέων δεδομένων σε ένα νέο ηθικό κώδικα.
Μπορεί να συμβάλει σε αυτό η σύγχρονη επιστήμη της βιοηθικής.
Πάνω από όλα όμως απαιτείται ανοικτός, διεθνής, δημοκρατικός διάλογος, για τα όρια και τους όρους άσκησης της επιστήμης και των επιτευγμάτων της.
Όρια που αφορούν τον άνθρωπο, κάθε έμβιο όν και τη φύση ολόκληρη.
Αυτό που ονομάζουμε περιβάλλον.
Σε αυτή την προοπτική ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμβολή των Ιπποκρατικών Αρχών και Ιδεών.
Για όλα αυτά, εμείς οι Κώοι αισθανόμαστε ένα μεγάλο βάρος και μία ιστορική υποχρέωση.
Να διαφυλάξουμε αναλλοίωτες τις Ιπποκρατικές αρχές και να τις διαδώσουμε στην παγκόσμια κοινότητα.
Όσοι πιστεύουμε στην αξία τους, όλοι μαζί, μπορούμε να το πετύχουμε.
Με όραμα, σχέδιο και καλή συνεργασία.
Σε όλους εμάς απομένει να τις αξιοποιήσουμε και να συμβάλλουμε δημιουργικά σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο.
Αφορά όλους μας, αφορά το μέλλον της ανθρώπινης ζωής και της επιβίωσης του πλανήτη.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και συνεχίζουμε.
Με αυτό το μήνυμα θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου και να ευχηθώ καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου σας.
Δήμαρχε τελειώνει η θητεία σιυ.Σκέψου σε τι έκανες καλύτερη τη ζωή στο νησί μας;Τι επενδύσεις,χρήμα έφερες στον τόπο;Αύξησες το κόμματα μας ;Έχουμε να μοιράσουμε περισσότερα σήμερα από την ημέρα που ανέλαβες;Αυτά μετράνε και όχι αν πήρες από τον ένα να τα δώσεις στον άλλο.
Ειναι ντροπη να φωτογραφιζεστε καμαρωτος ενω δεν εχει βρεθει λυση στεγασης για το εεεκ και το ειδικο δημοτικο ουτε ιδρυθηκε το ειδικο Λυκειο για αυτον ακριβως τον λογο. Τα παιδια αυτα και οι γονεις τους ειναι κατωτερου Θεου; Συνεδρια, αδελφοποιησεις, ελιες και φωτογραφιες. Ντροπη.
Καλά……ο…Κονσόλας γιατι δεν είναι εκει?κοτζαμ παρουσίαση στο δημαρχείο έκανε ο Υφυπουργος τουρισμου τότε…..για επιτροπές ιπποκρατικες!Σου έβαλε βέτο ο Παπας?εχουν γνώση οι φυλακες…..κομπλεξικε ανθρωπάκο….
σαςλολανεοΝΙΚΗΤΑΡΑΣ
Φαντασία μόνο φαντασμενε εσύ καί τό επιτελείο σού ντροπή σου όταν τό Νησί υποφέρει φαντασμενε
θαρχονται πανεπιστημιακοι για καλυψη των κενών στο νοσοκομείο μας; Τι μεταπτυχιακο θα έρθει στην Κω;
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ….. παγκόσμια προσφορά του Ιπποκράτη στην διαμόρφωση αρχών και κανόνων για την άσκηση της ιατρικής επιστήμης και στη σημασία τους στο σύγχρονο κόσμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά « … Βασική διαπίστωση είναι πως κάθε εξέλιξη όταν δεν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την αειφορία, δημιουργεί προβλήματα. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από προσαρμογή των νέων δεδομένων σε ένα νέο ηθικό κώδικα..Σε αυτή την προοπτική ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμβολή των Ιπποκρατικών Αρχών και Ιδεών»
ΑΥΤΑΓΙΑ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ-ΤΣΙΟΡΔΕΣ-ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΥΛΟΥΣ-ΠΑΓΩΝΕΣ…
Καμαρώστεστε άνθρωπο που κυκλοφορεί ανάμεσα μας.
Το έχω ξεκαθαρίσει.Δεν ασχολούμαι με ψεκασμενους για το θέμα των εμβολίων.Ουι θέλετε κάνετε.Δεν ενδιαφέρει πια κανέναν.Ο πολιτισμένος κόσμος κέρδισε την πανδημία.Τότε που σας είχε ανάγκη να μην εξαπλωθεί εσείς βγήκατε κότες.Τώρα κανέναν δεν ενδιαφέρει .Βάλτε κρεμουλες να κάνετε δέρμα.
ΕΧΕΙΣ ΞΕΦΥΓΕΙ. ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΑΧΑΨΑΧΑ. ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ. ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙΣ.. ΚΑΤΑΚΑΘΙ.
Όλη η Ιπποκρατική σκέψη συμπυκνώνεται σε μία μόνο φράση, που καθορίζει τη σχέση ασθενή και γιατρού.
«Ωφελέειν, μη βλάπτειν».
Σε τρείς λέξεις αποδίδεται όλο το νόημα της Ιπποκρατικής ιδεολογίας.
Έτσι εκπαίδευσε τους γιατρούς της εποχής και καθοδήγησε τους γιατρούς όλου του δυτικού κόσμου για τους επόμενους αιώνες.
Αφήνοντας ως παρακαταθήκη πρακτικές οδηγίες άσκησης του ιατρικού έργου, που αναδεικνύουν την ανθρωποκεντρική φιλοσοφική σκέψη του
Η Ιπποκρατική Συλλογή αποτελείται από περίπου 60 έργα.
Πεμπτουσία αυτής, ο Ιπποκρατικός Όρκος.
Ένα διαχρονικό, αξεπέραστο κείμενο, μιας μόνο σελίδας.
Θεωρείται ο καταστατικός χάρτης της ιατρικής ηθικής και της επαγγελματικής δεοντολογίας,
Γιαυτο τον διώξατε τον Ιπποκράτη από την Κω;
ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ..ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ
Κακόμοιρο ανθρωπάκι.Αυτό που έγραψες είναι το επιχείρημα σου να υποστηρίξεις το δήμαρχο;Ζημεια του κανείς.Αν βλέπουν οι άλλοι τι οπαδούς έχει απογοητεύονται.
Η αρχή του άρθρου τα λέει όλα: » Χαιρετισμό στο 1ο Ιπποκράτειο Συνέδριο, που διεξάγεται στη Λάρισα, μέχρι αύριο, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, απηύθυνε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, εκπροσωπώντας την πατρίδα του Ιπποκράτη » . Εφυγε ο Δήμαρχος απο την Κω, την πατρίδα του Ιπποκράτη, για να πάει Λάρισα να απευθύνει χαιρετισμό σε Ιπποκρατικό συνέδριο!!! Το πρόβλημα βέβαια δεν το δημιουργησε ο Θεοδώσης, ειναι διαχρονικο, απλά ο Θεοδώσης το επισημοποίησε! ! Τον δώσαμε τον Ιπποκράτη κυρίες και κύριοι!!! Σε επόμενο χρόνο, θα μας πούνε οτι το Ασκληπιειο τελικά ήταν κάτι άλλο , ίσως αρχαίο ξενοδοχείο!!!
Άντε και πανεπιστημιακούς γιατρούς θα μας φέρουν αφού δεν έχουμε μόνιμους ή προσωρινούς του ΕΣΥ…
Πάρτε παντεσπάνι αφού δεν έχετε ψωμι,πουλεγε κι Αντουανετα
(για διακοπές και φωτό θαρθουν 😉
δημαρχε πολλες φωτογραφιες και χαμογελακια!!!
Δωσε κινητρα σε παθολογους να ρθουνε.ΠραΞΕ ΟΠΩς Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!!!ΕΠΙΔΟΤΗΣΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΦΙΟΡΙΤΟΥΡΕΣ!!!!!