ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος προσκυνητών για την εορτή του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου με κ. Ιερεμία και κ. Ναθαναήλ στη Νίσυρο-Μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι

5
2824



ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα επισημότητα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια έπειτα από δύο χρόνια διακοπής τελέστηκε χτες ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, προς Τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου στο Μανδράκι της Νισύρου.

Στον εσπερινό συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Ηγούμενος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης κ.Στέφανος, καθώς και πλειάδα Ιερέων από την Κω και τη Νίσυρο.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών από Κω και Νίσυρο με τους πρωτοψάλτες Ιωάννη Πεταλά και τον ιατρό Γεώργιο Σανιδά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον σκοπό της πανηγύρεως του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου ήρθε και φέτος από Κω πλήθος προσκυνητών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγιου με προορισμό την Παναγιά την Ποταμίτισσα στο Μανδράκι της Νισύρου.

Την Ιερά Εικόνα μετέφεραν στρατιώτες του Στρατοπέδου ΔΑΝ Νισύρου και Λιμενικοί  ενώ στην πανήγυρη παρευρέθηκαν οι : Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδ/σου της ΝΔ, ο Νισύριος πρώην ΓΓ Υπ. Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, ο Επαρχος Κω και Νισύρου Ιωάννης Καμπανής, ο Δημαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, σύσσωμες οι ένστολες αρχές, μεταξύ των οποίων ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου (πρώην Λιμενάρχης Κω) Παντελής Χαμετής κ.α.

Μετά το πέρας της λιτάνευσης της Ιεράς εικόνας και του τεμαχίου λειψάνου του Αγίου πραγματοποιήθηκε μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στο Ζωσιμοπούλειο με Κώου και Νισύριους μερακλήδες οργανοπαίκτες και χορευτές.

Χρόνια πολλά και του χρόνου σε όλους.

Ο ,η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα 21 Ιουνίου, γεννήθηκε στην κωμόπολη Μανδράκι της Νισύρου το 1716, από πλούσιους γονείς.

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικήτας ο Νισύριος που τιμάται σήμερα;

Ο Άγιος Νικήτας είχε πατέρα, ο οποίος ήταν δημογέροντας του νησιού, έπεσε όμως στη δυσμένεια των Τούρκων και για να αποφύγει τις τιμωρίες, εξισλαμίσθηκε με όλη του την οικογένεια και μετακόμισε στη Ρόδο. Εκεί ο μικρότερος γιος, ο Μεχμέτ, πληροφορήθηκε ότι κάποτε ήταν χριστιανός και τον έλεγαν Νικήτα. Αμέσως μετά, σε ηλικία 14 ετών ο Νικήτας πήγε στη Νέα Μονή της Χίου όπου στον ηγούμενο εξομολογήθηκε την περίπτωσή του.

Ο ηγούμενος τον παρέπεμψε στον εφησυχάζοντα πρώην Θηβών Μακάριο, ο οποίος τον μύρωσε και του έδωσε χρήσιμες συμβουλές.

Ο Άγιος Νικήτας παρέμεινε στη Μονή κατηχούμενος και εκεί τον κατέλαβε ο πόθος του μαρτυρίου και με τις συμβουλές του περίφημου ασκητή Ανθίμου Αγιοπατερίτη και την ευχή και την ευλογία των άλλων πατέρων, αναχώρησε για τη Χίο. Όταν έφθασε του ζητήθηκε από τους Τούρκους ο κεφαλικός φόρος τον οποίο ο Νικήτας δεν μπορούσε να καταβάλλει.

Τον παρέλαβε ο υπάλληλος Τούρκος, Κριμλής ονομαζόμενος για να τον οδηγήσει στη φυλακή στη θέση Βουνάκι. Τη στιγμή εκείνη, πέρασε από εκεί κάποιος Ιερέας, Δανιήλ ονομαζόμενος, χαιρέτησε τον Νικήτα με το όνομα Μεχμέτ. Ο Κριμλής όταν το άκουσε, έμαθε περί τίνος πρόκειται και τον οδήγησε στον Αγά. Εκεί ο Νικήτας ομολόγησε με πολύ θάρρος την πίστη του στον Χριστό. Οι Τούρκοι, με υποσχέσεις και κολακείες προσπάθησαν να συγκρατήσουν τον μάρτυρα στη θρησκεία τους. Επειδή όμως δεν μπόρεσαν να το καταφέρουν, τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, που διήρκησαν δέκα ημερόνυκτα. Κατόπιν τον έσυραν σε κάποια άκρη της πόλης, «Κάτω Γιαλό» ονομαζόμενη, όπου οι δήμιοι τον έστησαν κάτω από το Ιβηρίτικο Μετόχι και άρχισαν πάλι με κολακείες και υποσχέσεις, μήπως μπορέσουν και τον μεταπείσουν. Αλλά ο Άγιος απάντησε: «Χριστιανός είμαι, Νικήτας ονομάζομαι και Νικήτας θα πεθάνω». Τότε τον αποκεφάλισε ο ίδιος ο Κριμλής στις 21 Ιουνίου 1732, σε ηλικία 17 χρονών στη Χίο. Οι Τούρκοι, για να μη πάρουν οι χριστιανοί κάτι από το Ιερό του λείψανο, αφού το άλειψαν με ακαθαρσίες το πέταξαν στη θάλασσα. Σήμερα στη γενέτειρα του Αγίου, το Μανδράκι της Νισύρου, υψώνεται βυζαντινός ναός, που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Νικήτα.

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους. Μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου βρίσκονται στον ομώνυμο Ναό Νισύρου.

Απολυτίκιον
Ήχος δ΄. Ασκητικώς προγυμνασθείς.
Ακαταγώνιστος οφθείς Αθλοφόρε, των εκ της Άγαρ μηχανάς ετροπώσω, και εναθλήσας ένδοξε στερρότατα, ξίφος κατεπάλαισας, δυσμενών αοράτων, όθεν το διάδημα, ανεπλέξω της νίκης, υπέρ ημών ικέτευε Χριστόν, νέε Νικήτα των πίστει τιμώντων σε.

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ