ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μνήμες και συγκινήσεις στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού στην Κω

0
1613

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα επισημότητα και απόδοση τιμών πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κω οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων  του Πόντου.

Όπως είναι γνωστό 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί από την ελληνική πολιτεία ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Και οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σκοπό να τονιστούν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως συνέπεια να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι εκδηλώσεις στην Κω ξεκίνησαν με δοξολογία στον παλαιό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Αρρεναγωγείου και ακολούθως Τρισάγιο υπέρ των πεσόντων στο μνημείο των ηρώων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένου από τον γεν. Αρχιερατικό π. Ιωάννη και τον π. Κωνσταντίνο Καματερό.

Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και ένστολες αρχές του τόπου και ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Κω «ο Ξενιτέας» κ.Χαράλαμπου Ναβροζίδη.

Ακολούθησε η συγκινητική ρίψη λουλουδιών από την πολεμική σκάλα Κω για όσους χάθηκαν στη θάλασσα υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είναι  σημαντικό ζωτικό στοιχείο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι αυτό που μας καθοδηγεί ως έθνος, μας τονώνει τον Πατριωτισμό, μας διδάσκει και φωτίζει το μέλλον μας.

Πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε τα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του έθνους μας.

353.000 Έλληνες Πόντιοι σφαγιάστηκαν τις ζοφερές εκείνες ημέρες του ξεριζωμού σε έναν ατέλειωτο χορό θανάτου. Επίσης 1.250.000 πήραν τον κακοτράχαλο δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας στα πατρικά εδάφη τις περιουσίες, τους διασκορπισμένους συγγενείς τους, αλλά και τους τάφους των προγόνων τους.

Η διεθνής βιβλιογραφία βρίθει από μαρτυρίες για τα εγκλήματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι δε αποτρόπαιες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι εξορίες, οι εκτοπίσεις, οι σφαγιασμοί μαθητών στα σχολεία, τα καταναγκαστικά έργα, φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, βασανιστήρια, πορείες στην έρημο, στέρηση νερού και εν γένει φρικαλεότητες που δεν μπορεί να τις αντέξει ο ανθρώπινος νους.

Εφάρμοσαν απάνθρωπες και κτηνώδεις πρακτικές για να εξαφανίσουν το Ελληνικό στοιχείο και να δημιουργήσουν Τουρκική φυλετική καθαρότητα στα εδάφη του Πόντου.

Η γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου αλλά και των άλλων εθνοτήτων (Αρμενίων και Ασσυρίων), ήταν εκείνη που δίδαξε αργότερα τους Ναζιστές και Φασίστες κατακτητές να διαπράξουν τις δικές τους γενοκτονίες και μαζικές εκκαθαρίσεις.

Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων, αναγνώρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Έκτοτε δίδεται μία συνεχής μάχη σε διεθνές επίπεδο για την αναγνώριση της γενοκτονίας από την διεθνή κοινότητα με πρωταγωνιστές διακεκριμένους Έλληνες ιστορικούς και διανοούμενους καθώς και από την Παποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον απόδημο Ελληνισμό.

Σήμερα ο Ποντιακός Ελληνισμός ζητά σύσσωμος την Διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Τούρκους. Ζητά επίσης και από την Τουρκία, αν πράγματι σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, να αναγνωρίσει τα εγκλήματα της. Οι Έλληνες Πόντιοι δεν ζητούν αποζημιώσεις, ζητούν μία επίσημη συγνώμη για να αναπαυθούν οι ψυχές των νεκρών τους. Δεν ξεχνάμε…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ