ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εντυπωσιακό και δυναμικό το μακραίωνο έθιμο των Ιπποδρομιών του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί – Φέτος για πρώτη φορά χωρίς νικητές

7
4014


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπ. Ξ. Αγρέλλη-Γ. Κιάρης – Χ. Χριστοφή

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί, ενώ έπειτα από δύο χρόνια διακοπής λόγω κορονοϊού αναβίωσε το μακραίωνο έθιμο των Ιπποδρομιών μπροστά από την εκκλησία.

Το πρωί εψάλη Όρθρος και τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία, ακολούθησε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου γύρω από το ναό παρουσία των τοπικών αρχών (πρ. Υπουργός Γ. Νικητιάδης, Έπαρχος Γ. Καμπανής, Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, Διοικητής 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σπύρος Κογιάννης Ι. Ρούφα Επικ. Όραμα και Δράση, Αντιδήμαρχοι Σ. Βλάχου και Γ. Κασσιώτη, οι Πρόεδροι Πυλίου Α. Κεφαλιανός, Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Α. Γιαννικουρής και της ΜΕ Κω του ΤΕΕ Γ. Χρυσουλάκης κ.α.), με τη Φιλαρμονική Κω να αποδίδει τις δέουσες τιμές.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Ιερείς: π. Ηρακλής Ζωγραφάκης (εφημέριος του ΙΝ) π. Κωνσταντίνος Κουκούλας, π. Ιωάννης Καραγιάννης και ο Διάκονος π. Περικλής Πουλέντσης).

Έψαλλαν: ο Πρωτοψάλτης Μ. Ανδρέου, ο στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος, Ο Μ. Κυπραίος, ο Α. Χαραμαράς και ο Γ. Κιάρης.

Ακολούθησε το πατροπαράδοτο έθιμο των Ιπποδρομιών μπροστά από το Ναό, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου με την συμμετοχή συνολικά 21 αναβατών.

Πραγματοποιήθηκαν 7 κούρσες αλόγων οι οποίες δεν είχαν διαγωνιστικό χαρακτήρα κι έτσι σύμφωνα με το έθιμο ο Μητροπολίτης έσπασε το αυγό στο κεφάλι του αλόγου του νικητή των τελευταίων Ιπποδρομιών το 2019, Κώστα Ζήκα (ο οποίος και θα κάνει την περιφορά της εικόνα του χρόνου).

Φέτος, την περιφορά της εικόνα του Αγίου στο δρόμο μπροστά από το ναό έκανε ο Γιώργος Κασσιώτης.

Την παρουσίαση του εθίμου των Ιπποδρομιών έκανε η συνάδελφος του Kos tv, Μαρία Πολίτου

 

Οι αναβάτες που πήραν μέρος ήταν οι:

Γιώργος Κασσιώτης, Αποστόλης Ντινόρης, Σταμάτης Διαμαντής, Γιώργος Διαμαντής, Γιάννης Λαδικός, Κώστας Σπανός, Χρυσοβαλάντης Χατζησταμάτης, Κώστας Ζήκας, Γιάννης Ζήκας, Μιχάλης Ανθούλης, Γιάννης Σκευοφύλακας, Πέτρος Βερούτας, Κώστας Πλάτσης, Σταμάτης Βερούτας, Μιχάλης Σαμαράς, Στάθης Πίτσης, Γιώργος Πίτσης, Αντώνης Μιαούλης, Στέργος Διαμαντής, Μάριος Ατσαλάκης, Θόδωρής Νικολακόπουλος.

Ιδιοκτήτες αλόγων: Αντώνης Μιαούλης, Αποστόλης Ντινόρης, Αναστασία Χατζησεβαστού, Γιάννης Λαδικός, Γιώργος Πίτσης, Ανθούλα Μάμμη, Δημήτρης Ζήκας,Μιχαλίτσα Πλάτση, Αντώνης Γκιντι΄ζές, Γιάννης Σκευοφύλακας, Γιώργος Βερούτας, Στάθης Πίτσης, Βάσω Σαμαρά, Νικολέτα Τσαμπουνιάρη.

Παρόντες ήταν και από τους πιο παλιούς αναβάτες οι: Σταμάτης Βερούτας, Γιάννης Τσακίρης και Κώστας Χατζηθέμελης, καθώς και άλλοι νεότεροι που είναι μέλη της επιτροπής ιπποδρομιών.

Η περιγραφή του εθίμου των Ιπποδρομιών από τον αείμνηστο λαογράφο μας Θανάση Γιωργαλλή:

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβα στους καβαλάρηδες,στον κόσμο,στον δήμαρχο,επαρχο,νικητιαδη,για την τιμή που έκαναν για το χωριό μας.

    • ΤΑ ΑΛΌΓΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΊΣΤΑ και ΤΑ ΜΟΥΛΆΡΙΑ όλα ΣΤΗΜΈΝΑ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ...

      Χάσαμε εφέτος τις ΦΟΡΆΔΕΣ και πλάκωσαν οι Μαυρογιαλούροι για να κυνηγήσουν ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΙΑ…. ΒΡΕεεεεε ΟΥΣΤ γλίτσιδες που θεωρείται του πολίτες ξερολούκουμα …

    • Απορω πως βρηκε το Πυλι ο δημαρχος.Σιγουρα καποιος θα τον πηγε…δεν τον ειχαμε ξαναδει.

    • Επρεπε να τους βάζατε…πάνω στα άλογα…να πάνε μια βόλτα στο χοτ σποτ…
      Εκεί να δείς τιμή για το χωριό!

  2. Χανόμαστε και δεν το καταλαβαίνετε λαός που χάνει τα εθιμα και τις παραδόσεις τπυ παύει να υπάρχει
    Που ειναι ρε οι κούρσες?
    Ναι είναι επικίνδυνες το ξέρω αλλά τόσα χρόνια που γίνονται δεν είδα και κανένα σοβαρό ατύχημα και δν ενοω κάποιος να χτυπήσει στο πόδι στη μέση..
    Όλα τελικά γίνονται για πέντε δέκα μκλς την σήμερον ημέρα που το παίζουν άλλοι οικολόγοι άλλοι φιλόζωοι και δεν ξέρω και εγώ τι

    • Μιας και δεν έχει συμβεί κανένα ΣΠΟΥΔΑΙΟ ατύχημα (μέχρι να γίνει) άντε τρέχα ΓΑΙΔΑΡΕ εσύ. Τόσο σου κόβει τόσα γράφεις. Και αν θέλεις τα έθιμα (που αρκετά είναι και βάρβαρα) άντε βρες έναν χωματοδρομο και βάλτα να τρέξουν φυσιολογικά. Άσφαλτος – ανηφορα και ιπποδρομίες είναι για τους ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ