Πόλεμος Ουκρανία: 57 νεκροί και 169 τραυματίες την 1η μέρα -137 οι νεκροί λέει ο Ζελένσκι «Η δύση μας άφησε μόνους» – Τι κέρδισε η Ρωσία- Στους σταθμούς μετρό οι πολίτες-Τηλ. Πούτιν-Μακρόν-Σύνοδος κορυφής: Δεκτή οι πρόταση Μητσοτάκη-κυρώσεις σε Ρωσία

6
1704

57 νεκροί και 169 τραυματίες κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής

attack1

Ο επίσημος απολογισμός από το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας – Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία με περίπου 1.400 συλλήψεις

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μαίνονταν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, τόσο από αέρος όσο και από εδάφους.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.

Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα, αφού ο Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών περιοχών του Ντονμπάς. «Έλαβα την απόφαση για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», με στόχο «την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», όπως ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα σήμερα. Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Για να δικαιολογήσει την εισβολή, ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στα εδάφη των αυτονομιστών, επικαλέστηκε την έκκληση για βοήθεια εκ μέρους τους και κατήγγειλε την «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ.

Λίγο μετά την ομιλία του Πούτιν, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κραματόρσκ, μια πόλη στα ανατολικά όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, στο Χάρκοβο, την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε το απόγευμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά απόψε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Καθώς περνούσαν οι ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν στο Κίεβο, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ότι ένα στρατιωτικό ουκρανικό αεροσκάφος, με 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή.

Και οι δύο πλευρές έκαναν ανακοινώσεις που δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, όμως φαινόταν ότι ο ρωσικός στρατός κέρδιζε έδαφος. Στη Χερσώνα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε πολλές ζώνες και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Χενιτσέσκ, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά από τα ρωσικά σύνορα.

Στο κέντρο της Μόσχας στην πλατεία Πούσκιν και στη λεωφόρο Τβερσκάγια, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, συνελήφθησαν περίπου 1.400 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, επειδή συμμετείχαν σε αυτές τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Στη Μόσχα οι συλληφθέντες ανέρχονται σε 719 και στην Αγία Πετρούπολη σε 342.

Ζελένσκι: Η Δύση άφησε την Ουκρανία μόνη της – Να μιλήσουμε με τη Ρωσία για τους όρους του Πούτιν-139 οι νεκροί

zelensky-02

«Ρώτησα τους 27 της ΕΕ πότε θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν μου απάντησαν», ανέφερε ο Ζελένσκι και σημείωσε πως «ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο νούμερο 1» – Νωρίτερα είχε ανακοινώσει γενική επιστράτευση στη χώρα – Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από την εισβολή, για 137 νεκρούς έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος

Διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας την απογοήτευσή του γιατί «η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει». Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι διατεθειμένος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τους όρους παράδοσης που έθεσε νωρίτερα μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους συμμάχους της Δύσης τόνισε: «Σήμερα ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όλοι τους ήταν φοβισμένοι, κανείς δεν απάντησε». «Εμείς όμως δεν φοβόμαστε» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για 137 νεκρούς έως τώρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους όρους του Πούτιν για παράδοση της Ουκρανίας. Όπως τόνισε ο κ. Ζελένσκι, «είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο», προσθέτοντας πως «μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους».

Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Γενική επιστράτευση αποφάσισε νωρίτερα απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 90 ημερών, σύμφωνα με το διάταγμα.

«Σφίγγει» τη λαβίδα ο Πούτιν – Ολονύχτιες μάχες σε τρία μέτωπα – Τι κέρδισε την πρώτη μέρα

rus-0

Ποιες περιοχές έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, μάχες έξω από το Κίεβο και σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη – Μαζικά εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα οι πολίτες – Όσοι μένουν πίσω, κρύβονται στα σπίτια τους και στο μετρό – Βαριές κυρώσεις κατά της Μόσχας από Μπάιντεν και Τζόνσον – Πανικός στις αγορές, που κατόρθωσαν να ανακάμψουν

Σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει στην πράξη και επί της ουσίας παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Η πολυμέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή, καθώς εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από Βορρά, Νότο, αλλά και από τις ανατολικές περιοχές, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, καθώς η προέλαση του ρωσικού στρατού συνεχιζόταν από αέρος και εδάφους. Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περιοχές βόρεια του Κιέβου και το αεροδρόμιο Αντόνοφ, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Κριμαίας -στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχουν διασφαλίσει τη διέλευση του στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποκόψουν την Ουκρανία.

Russia has invaded Ukraine: what we know so far
war2

Παράλληλα, η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ, επιτρέποντας έτσι στον Πούτιν να ζητήσει από το Κίεβο να παραδοθεί.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη πατήσει πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα. Πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.

bbc3
bbc4
bbc2
bbc1
CNN reporter: This shows just how close Russian forces are to Ukraine capital

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι νεκροί της πρώτης ημέρας ανέρχονταν σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Στο Κίεβο, οι κάτοικοι συνωστίζονταν στους σταθμούς του μετρό, κάποιοι για να βρουν καταφύγιο εκεί, άλλοι προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη. Αυτοκίνητα γεμάτα με οικογένειες αναχωρούσαν όσο πιο μακριά μπορούσαν από τα ρωσικά σύνορα, που απέχουν 400 χιλιόμετρα. Στους μεγάλους οδικούς άξονες της ανατολικής Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός ήταν παντού.

war10

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Μόσχας, στην πλατεία Πούσκιν και στη λεωφόρο Τβερσκάγια, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, συνελήφθησαν περίπου 1.400 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, επειδή συμμετείχαν σε αυτές τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Στη Μόσχα οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 719 και στην Αγία Πετρούπολη σε 342.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε μια «απρόκλητη επίθεση», ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «στροφή στην ιστορία της Ευρώπης» και ο Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι «διακυβεύεται η ειρήνη» στην ήπειρο. Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ και η G7 συμφώνησε να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι θα «απομονώσουν» τους Ρώσους αξιωματούχους.

Η ρωσική επίθεση προκάλεσε πανικό στις παγκόσμιες αγορές, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντική πτώση και την τιμή των πρώτων υλών και των σιτηρών να εκτοξεύεται. Το πετρέλαιο ξεπέρασε επίσης τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014. Το Χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με πτώση άνω του 35% και το ρούβλι έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του απέναντι στο δολάριο, προτού παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, για να το σταθεροποιήσει.

war55
war3

Ειδήσεις σήμερα:

Χιλιάδες πολίτες θα διανυκτερεύσουν σε σταθμούς του μετρό – Δείτε εικόνες και βίντεο

274244582_1358326767929997_7662705663035227122_n

Οι αποβάθρες του μετρό γέμισαν από εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών που αναζήτησαν ένα ασφαλές καταφύγιο

Από το πρωί της Πέμπτης οπότε και η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας αφού πρόλαβαν να βάλουν σε βαλίτσες όσα υπάρχοντα μπορούσαν, κατευθύνθηκαν με προορισμό τους σταθμούς του μετρό θέλοντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.

Εικόνες και βίντεο που απεικοινίζουν δεκάδες πολίτες στις αποβάθρες και τους διαδρόμους των σταθμών του μετρό κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα social media. Όλοι τους ετοιμάζονται να περάσουν ένα από τα δυσκολότερα βράδια της ζωής τους ενώ είναι τα «τύμπανα πολέμου» δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα τρόμου.

Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί επέλεξαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Την ίδια ώρα, σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών. «Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός», είπε στο Reuters.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν, συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

putin-macron-0

Ο Μακρόν ζήτησε άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων – Διπλωματική προσπάθεια ακόμη και τώρα για να αποκλιμακωθεί η κρίση  –  Και τηλεφώνημα Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να εκφράζει τη στήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Κορυφώνεται ο διπλωματικός πυρετός διεργασιών για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, με τους ηγέτες της Δύσης να προσπαθούν να εφαρμόσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Όπως έγινε γνωστό, μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν εξήγησε εκτενώς στον Γάλλο πρόεδρο τους λόγους για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές.

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ο Μακρόν τόνισε στον Πούτιν ότι με τις ενέργειές του εκτέθηκε σε «τεράστιες κυρώσεις».

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό σε όλοκληρο τον πλανήτη, με τη Δύση να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στη Μόσχα και να ενεργοποιεί ειδικό πακέτο κυρώσεων.

ΕΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν τις τελευταίες εμπρηστικές ενέργειες της Μόσχας και την εγκαλούν για το γεγονός ότι καταπατά τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου βάσει του οποίου απαιτείται σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία κάθε χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από το δραματικό διάγγελμα Πούτιν, είχαν εκφραστεί ελπίδες για ευθυγράμμιση της Ρωσίας με τη διπλωματία. Οι δύο πρόεδροι Γαλλίας και Ρωσίας είχαν, προ τεσσάρων ημέρών, συμφωνήσει να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν

Στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο κ. Τσαβούσογλου διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, μέτρα έκτακτης ανάγκης καλείται να προετοιμάσει η Κομισιόν για το κόστος ενέργειας όπως αναφέρει στο σημείο 10 το κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Λαβρόφ: H Δύση δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

«Δυστυχώς οι φίλοι μας στη Δύση δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, ενώ προσπαθούν να το καταστρέψουν και προωθούν τους δικούς τους κανόνες για τα σύνορα» δήλωσε ο νωρίτερα ο Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Είχαμε έντονες και εκτενείς συνομιλίες με τους Αμερικανούς και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Επισήμανε πως ελπίζει να υπάρξει μια «ευκαιρία για επιστροφή στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς υποχρεώσεις».

Παράλληλα ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θα είναι «πάντα έτοιμη για διάλογο και επιστροφή στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

Μπάιντεν: Θα χτυπήσουμε το ρούβλι, τα πρόσωπα και τις εταιρείες που εμπλέκονται με τη Ρωσία

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε   ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει σε προηγούμενο διάγγελμά του, ότι η Ουάσινγκτον είχε έτοιμη την επικαιροποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Ρωσίας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωνε τις ενέργειές του.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε «προμελετημένη κίνηση» και σε «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και θα ειπωστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις» και ανακοίνωσε νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία αφορά τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται με τις κινήσεις και τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

– Περιορισμός των δυνατοτήτων της Ρωσίας να συναλάσσεται σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν, ώστε να μην είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

– Περιορισμός της ικανότητας χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ρωσικού στρατού (σ.σ. εννοώντας την αμυντική βιομηχανία)

– Περιορισμός της ικανότητας ανταγωνισμού σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας με την απαγόρευση παροχής πρώτων υλών.

– Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που μαζί κατέχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Τζόνσον: Κυρώσεις σε πάνω από 100 Ρώσους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύεται, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να εφαρμόσει νομοθεσία, για να μπλοκάρει τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες από το να αυξήσουν την χρηματοδότηση από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον:

– Θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλων ρωσικών τραπεζών και θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέτρο αυτό θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση σε στερλίνα και πληρωμές εκκαθάρισης μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτήν την απόφαση περιλαμβάνεται πλήρες πάγωμα για την τράπεζα VTB.

– Με τη νέα νομοθεσία θα παυθεί η χρηματοδότηση για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου

– Θα δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 100 φυσικών προσώπων ή φορέων.

– Στην αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί η προσγείωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

– Παγώνουν οι άδειες με τις οποίες θα καλύπτονται όσα υλικά χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

– Εντός των επόμενων ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού για διυλιστήριο πετρελαίου

– Μπαίνει όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

– Υπάρχει πιθανότητα να αποκοπεί η Ρωσία από την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία

– Οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία

– Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει το ειδικό πακέτο πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις σε Ρωσία – Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα για την ενέργεια

eu-summit-0

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή – Εγκρίθηκε μέσα σε λίγα λεπτά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου – Οι κυρώσεις που αποφάσισαν στοχεύουν στην οικονομία, τον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές

Μέσα σε λίγα λεπτά ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται δια ζώσης στις Βρυξέλλες το προσχέδιο συμπερασμάτων για την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «Το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια». Με άλλα λόγια, καλείται η Κομισιόν άμεσα να απαντήσει, πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν επιπρόσθετη στήριξη, για να απορροφηθεί η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας.

prosxedio-1
prosxedio-2

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τα εξής: «Είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Στο μεταξύ και σήμερα η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών πραγματοποιείται με αυστηρά μέτρα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι όπως έγραψε ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η συνάντηση διεξάγεται χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές.

«Η Σύνοδος έχει ξεκινήσει. Γίνεται πρώτα ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Η συζήτηση διεξάγεται χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές για να διασφαλιστεί το απόρρητο» έγραψε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς.

Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε το προσχέδιο συμπερασμάτων της αποψινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., το οποίο αναφέρει ότι με τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία «η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα». Σημειώνεται επίσης πως η Ρωσία «φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει» και θα «λογοδοτήσει» για τις πράξεις της.

Όσον αφορά την αντίδραση στην πράξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνεται, «συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος». Το Συμβούλιο ζητά επίσης «την ταχεία προετοιμασία μιας περαιτέρω δέσμης κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τέλος, «επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Η Ε.Ε., όπως αναφέρεται, «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες, τους εταίρους και τους συμμάχους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της G7, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ».

Εισβολή στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

zelenski

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα

Γενική επιστράτευση αποφάσισε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 90 ημερών, σύμφωνα με το διάταγμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ουκρανία, ο χρήσιμος ηλιθιος. Έτσι την αποκάλεσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γ. Μαζης στην ανάλυση του και όχι άδικα. Να τα βλέπουμε και εμείς εδώ για να βλέπουμε με ποιους κάνουμε παρέα.Πουτινιες στον Πουτιν και μάλιστα από τα μαγκιά κλανια Αμερικανάκια δεν περνάνε, τέλος.Δυστυχως η Ουκρανία το διαπίστωσε με το χειρότερο τρόπο.

  2. Μοναχή το δρόμο πήρες εξαναρθες μοναχή. Δεν είναι εύκολες οι θύρες αν η χρεια τες κουρταλει. Για την Ουκρανία που έμεινε μοναχή. Δεν είναι εύκολες οι θύρες αν τις χρειάζεσαι και τις κτυπας.

  3. Καμία συμπάθεια και για τις δύο χώρες δεν μπορεί να φέρουν πόλεμο το 2022 στην Ευρώπη πρέπει να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο απαραδεχτο να σκωτονουν παιδιά 2 υποτίθεται πολιτισμενες χωρες .Ντροπή .Νομιζω οτι ισχύει δωστε τους βοτκα και πολεμο.

  4. υπάρχει από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τους αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ κάποιο κάλεσμα για υποδοχή Ουκρανών προσφύγων πολέμου και δράσεις υποστήριξης των Ουκρανών προσφύγων;
    η επειδή για Ουκρανούς δεν πέφτουν φράγκα δεν ασχολούνται?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ