«Καλπάζει» η μετάλλαξη Omicron στην Ελλάδα – Τα 7 στα 10 PCR τεστ στη Θεσσαλονίκη βγαίνουν θετικά
Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, την ώρα που η μετάλλαξη Omicron επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Η έξαρση των κρουσμάτων αναμενόταν από τους επιστήμονες. Ήδη, τα επτά στα δέκα μοριακά τεστ (PCR) που γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης είναι θετικά, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανακοίνωσε χθες ότι το 70% των κρουσμάτων, αλλά και το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονται στην Omicron.
Η αύξηση των κρουσμάτων απασχολεί εντατικά το Μέγαρο Μαξίμου, που επιδιώκει την κατάρτιση ενός συνολικού «έκτακτου πλάνου» για την ανάσχεση της Omicron. Κατά τη διάρκεια πολλαπλών συσκέψεων, επιδιώκεται να δημιουργηθούν νέες γραμμές άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό.
Γαλλία: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, πιθανώς από το Καμερούν
Σε δώδεκα ασθενείς που ζουν στη νοτιοανατολική Γαλλία εντοπίστηκε ένας νέος άτυπος συνδυασμός της Sars-Cov2 – Ο πρώτος εκ των ασθενών επέστρεψε από ταξίδι στο Καμερούν
Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2, με πιθανή προέλευση από το Καμερούν, που περιλαμβάνει τις δύο υποκαταστάσεις N501Y και E484K στην πρωτεϊνική ακίδα.
Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε σε δώδεκα ασθενείς που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας, Ο πρώτος ασθενής είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και επέστρεψε από το Καμερούν τρεις μέρες πριν διαγνωστεί. Ανέπτυξε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού την ημέρα πριν τη διάγνωση.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 αποτελούν μια σημαντική ιολογική, επιδημιολογική και κλινική ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά στον κίνδυνο διαφυγής από την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο. Η ανάλυση των γονιδιωμάτων των ασθενών αποκάλυψε 46 μεταλλάξεις και 37 διαγραφές, με αποτέλεσμα 30 υποκαταστάσεις αμινοξέων και 12 διαγραφές. Στην πρωτεϊνική ακίδα εντοπίστηκαν 14 υποκαταστάσεις αμινοξέων, μεταξύ αυτών τα N501Y και E484K και 9 διαγραφές.
Στη νέα παραλλαγή δόθηκε το όνομα B.1.640.2 και θεωρείται φυλογενετική στην παλαιά B.1.640 που μετονομάστηκε σε B.1.640.1.
Γάλλοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στη νέα παραλλαγή στον ιστότοπο ιατρικών θεμάτων medrxiv που ασχολείται με ζητήματα Υγείας και ονόμασαν τη νέα παραλλαγή ως «IHU» και τα δεδομένα πρέπει να αξιολογηθούν από ομοτίμους.
Όπως επισημαίνουν, η εμφάνιση της παραλλαγής αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του απρόβλεπτου της εμφάνισης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και της εισαγωγής τους σε δεδομένη γεωγραφική περιοχή από το εξωτερικό.
Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα παραλλαγή «Καμερούν» που εντοπίστηκε στη Γαλλία
Εντοπίστηκε σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά στη νότια Γαλλία – Ποια συμπτώματα εμφάνισε ο πρώτος ασθενής – Γαλλική μελέτη υποδεικνύει ότι η παραλλαγή αυτή έχει 46 μεταλλάξεις
Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, που ανιχνεύθηκε στη νότια Γαλλία, παρουσιάζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook.
Όπως παρατηρεί, πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα διεθνή ΜΜΕ, παρατηρεί ο κ. Μόσιαλος, μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή «IHU (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.24.21268174v1.full.pdf).
Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοέμβρη την επόμενη ημέρα αφού είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 09/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις που αναφέρονται. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα, και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και να πούμε επίσης, τονίζει ο καθηγητής, πως και τα 12 αυτά δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Αυτό που βλέπουμε εδώ όμως είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών. Επίσης, το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα.
Τέλος, να πω πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια. Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα, καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 αποτελούν μια σημαντική ιολογική, επιδημιολογική και κλινική ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά στον κίνδυνο διαφυγής από την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο.
Η ανάλυση των γονιδιωμάτων των ασθενών αποκάλυψε 46 μεταλλάξεις και 37 διαγραφές, με αποτέλεσμα 30 υποκαταστάσεις αμινοξέων και 12 διαγραφές. Στην πρωτεϊνική ακίδα εντοπίστηκαν 14 υποκαταστάσεις αμινοξέων, μεταξύ αυτών τα N501Y και E484K και 9 διαγραφές.
Στη νέα παραλλαγή δόθηκε το όνομα B.1.640.2 και θεωρείται φυλογενετική στην παλαιά B.1.640 που μετονομάστηκε σε B.1.640.1.
Για ποια αποτελεσματικότητα ακριβώς μιλάμε; 🇫🇷🦠💉😷=>> 300.000 τα νέα κρούσματα στη Γαλλία μέσα σε ένα 24ωρο!
Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι αυτός ο ‘άνθρωπος’ έχει πρόβλημα είναι τέρμα ηλίθιος, σορι κι’ολλας αλλά έχει δώσει τόσα δείγματα και τον βλέπουν ακόμα σαν θεόσταλτο ??