ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης Κω χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης και ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ.
Έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του ιερού ναού: Ηλίας Καματερός, Δημήτριος Διακονικολής,Βασίλης Παπαδόπουλος και Μιχαήλ Χατζηνικήτας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας αναφέρθηκε στον σύγχρονο κόσμο που είναι προσηλωμένος στα γήινα και αγνοεί τα πνευματικά.
Έκανε μνεία στην Αγία Αικατερίνη και την μονή του Σινά, στο βίο και τα μαρτύριά της.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε μνήμες από την εορτή της Αγίας Αικατερίνης όχι μόνο από τα παιδικά του χρόνια στον συγκεκριμένο ναό αλλά και όταν ήταν στην Γενεύη όπου εορταζόταν με μεγαλοπρέπεια η Αγία Αικατερίνη με ξεχωριστές λατρευτικές εκδηλώσεις και ομιλίες.
Το πρωί, στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ:
Αγία Αικατερίνη
Αἰκατερῖνα, καὶ σοφὴ καὶ παρθένος·
Ἐκ δὲ ξίφους, καὶ Μάρτυς, ὦ καλὰ τρία!
Εἰκάδι πέμπτῃ ἄορ κατέπεφνεν ῥήτορα Κούρην.
Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.
Όταν επί Μαξεντίου (υιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.
Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Τελικά αποκεφαλίσθηκε, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.