ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή
Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και επισημότητα ξεκίνησε απόψε ο καθιερωμένος διήμερος εορτασμός της μεγάλης εορτής στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες.
Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής εψάλη χοροστατούντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένου από τον Γενικό Αρχιερατικό, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τον π. Σακελλάριο Ζουλουφό, τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά και τον π. Ιωάννη Σταυρόπουλο.
Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Μιχαήλ Ανδρέου, Γιάννης Κουτσουράης, Γιώργος Σανιδάς, και Γ. Κιάρης.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Κω-Νισύρου Ιωάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Θεοδόσης Τριαντάφυλλος, ο Διοικητής του ΑΤ Ηρακλειδών Δημήτριος Δελής, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής και ο τοπικός σύμβουλος Σεβαστιανός Παρβέρης.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στον οποίο επίσης ευχήθηκε έτη πολλά μιας και το βαφτιστικό του όνομα είναι Δημήτριος, (με την ευχή επίσης να προσέχει την υγεία του και να ξεκουράζεται).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στο ιστορικό χωριό των Χαϊχούτων που ερήμωσε και στον προστάτη του Άγιο Δημήτριο, το χωριό όπου υψώθηκε πρώτη η γαλανόλευκη στην εορτή του Αγίου Δημητρίου όπως δείχνουν οι παλιές φωτογραφίες στον νάρθηκα του ναού, που λειτούργησε ελληνικό σχολείο, που έσωσε την Κω στον πόλεμο και έλαβε ευχαριστήριο μήνυμα από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.
Αλλά και πως ο ίδιος με την έλευσή του έσχισε τον φάκελο κατάργησης της ενορίας που είχε βρει στο συρτάρι, διατηρώντας την μέχρι σήμερα και συγχαίροντας τον π. Σακελλάρη και την πολύ δραστήρια επιτροπή του ναού (Δημήτρης Κασσίου, Αντώνης Στεργαλλάς, Ευάγγελος Χατζηδημήτρης, Ιωάννης Ματθαίος).
Τέλος, παρότρυνε Έπαρχο και Δήμαρχο να συνεχίσουν στα χνάρια της πρώην Επάρχου Μαρίας Νικηταρά-Κυπραίου επισκευάζοντας τον δρόμο που έφτιαξε στα σημεία που χρειάζεται και ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Ασφενδιού Μιχάλη Γιωργαλλή ο οποίος είτε είναι Πρόεδρος είτε δεν είναι, είναι πάντα δίπλα στην εκκλησία.
Το πρωί εψάλη όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου και τελέστηκε Θεία λειτουργία:
Βιογραφία
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.
Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.
Να γινει οικισμος και να αναστυλωθει.
ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
σε ολο τον κοσμο και βοηθεια σε ολους ο Αγιος Δημητριος
ΠΟΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΡΕ ΧΟΥΝΤΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΠΑ Α ΠΕΣΕΙΣ ΠΙΕ ΚΙ ΕΝΑ ΒΡΑΣΤΙΚΟ