ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια η εορτή του γενεθλίου της Θεοτόκου στην Καρδάμαινα | κ. Ναθαναήλ: Χαρά και ευφροσύνη από την γέννηση της Παναγίας μας

0
3153
Συνεργάτης aegeanews.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με τη δέουσα επισημότητα και μεγαλοπρέπεια και με μεγάλο αριθμό προσκυνητών για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Παναγία στην Καρδάμαινα, που αποτελεί ορόσημο της λατρευτικής μας παράδοσης για το μήνα Σεπτέμβριο.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από τον Ιερατικό προϊστάμενο και Αρχιερατικό επίτροπο, Πρωτοπρσεβύτερο π. Ιωάννη Περαντωνάκη, τον Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο, τον π. Νικόλαο από το Μαστιχάρι, τον π. Αντώνιο από την Αντιμάχεια,  τον π. Αναστάσιο από την Κω και τον Διάκονο π. Περικλή.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών με τον Πρωτοψάλτη Καθηγητή Γιώργο Σακέλλη, μαζί με τον μικρό Ευάγγελο και τους ιεροψάλτες Σάββα Παναγιώτου και Γιώργο Μιαούδη

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γιάννης Κρητικός, ο Αντιδήμαρχος Αλέκος Χρυσόπουλος, ο Πρόεδρος της Καρδάμαινας Νίκος Πόγιας, ο πρ. Δήμαρχος και άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοδόσης  Βαρκάς, και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δύναμη της προσευχής η οποία όχι μόνο έλυσε τα δεσμά και τον ονειδισμό της ατεκνίας του Ιωακείμ και της Άννας αλλά έφερε στον κόσμο και την πρόξενο της σωτηρίας μας, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Η γέννηση της Παναγίας μας έγινε με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα, ονόματι Άννα (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Χάνα = εύνοια, χάρη), μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ. Η Άννα ήταν στείρα και συνεπώς άτεκνη, γεγονός που εθεωρείτο ντροπή στην ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της. Όμως αυτή η ντροπή μετεβλήθη σε χαρά και ευφροσύνη για όλες τις επόμενες γενιές των ανθρώπων.

Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Όρθρο και θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

βίντεο: KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

 

Η γέννηση της Θεοτόκου

Πάσας ἀληθῶς, Ἄννα, νικᾷς μητέρας,
Μήτηρ ἕως ἂν σὴ γένηται θυγάτηρ.
Ἐξάγαγε πρὸς φῶς Θεομήτορα ὀγδόῃ Ἄννα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ