Δωρεά 2.000.000 ευρώ Νίκου Ανδριώτη για την ανακαίνιση των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Νισύρου | Νίκος Μυλωνάς: Να βρει μιμητές

7
1493

για την Δωρεά 2.000.000 ευρώ του Νίκου Ανδριώτη για την ανακαίνιση των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Νισύρου.

 

  1. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο Δήμος Νισύριου μας πληροφορεί:  ‘’ο Νίκος Ανδριώτης προέβη στη μεγάλη Δωρεά 2.000.000 ευρώ για να επενδυθούν στην ανακαίνιση των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Νισύρου.’’ Ο Ν. Ανδριώτης μετανάστευσε στην Αμερική το 1956 σε ηλικία 16 ετών, δούλεψε σκληρά και κατάφερε να γίνει εύρωστος οικονομικά. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστάρια Νέας Υόρκης, όπου διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών καθώς και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής. Επί  προεδρίας του ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Αμερική το οποίο λειτουργεί ως σήμερα. Το 2017 ο κ. Ανδριώτης έκανε δωρεά ένα εκατομμύριο δολάρια στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου  για την ανακαίνιση του.

‘’Με τη δωρεά του στο Δήμο μας αναδεικνύεται ως Μέγας Ευεργέτης του νησιού που τον γέννησε’’.

  1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η δωρεά είναι εντυπωσιακή. Όχι τόσο ως προς το χρηματικό ύψος (σε μια τόσο κακή οικονομική συγκυρία της χρεοκοπημένης χώρας μας) όσο προς το περιεχόμενο της και την διαδικασία της. Επιλέγει έναν πολύ ιδιαίτερο τοπικό παραδοσιακό τομέα της παραγωγής, τον Νισυριακό Ιαματικό τουρισμό και πυροδοτεί-δεσμεύει-αναγκάζει με την δωρεά του τον Δήμο να εμπλακεί με ισόποσο ποσό και να αναστυλώσει, να εκσυγχρονίσει, επί τέλους, τα Λουτρά, προωθώντας έτσι την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Νισύρου. Παρακολουθούμε τα δρώμενα του γειτονικού νησιού εδώ και 40 χρόνια. Μόνιμη προεκλογική υπόσχεση κάθε Δημάρχου, Βουλευτή, Κυβέρνησης η ανακαίνιση των ιστορικών Λουτρών. Είναι διαδοχικές οι αναθέσεις μελετών που έφρασαν μέχρι του σημείου έκδοσης οικοδομικής αδείας που έμεινε ανεκτέλεστη λόγω των αλλαγών πολιτικών επιλογών τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις δημοτικές αρχές. Τελευταία ανατροπή διαδικασιών, η προσφυγή στα διαβόητα ΣΔΙΤ-συνεργασία με ιδιώτη, που θα επιχορηγούνταν γενναία από το κράτος, με μηδενικό αποτέλεσμα. Τώρα ο Δήμος Νισύρου χρηματοδοτείται από τον σπουδαίο πατριώτη Νίκο Ανδριώτη με το 50% του κόστους της απαιτούμενης επένδυσης των 4 εκ. για το ζωντάνεμα των Λουτρών! Δεν μπορεί να κάνει πίσω! Η ελπιδοφόρα κατάσταση που δημιουργείται επιβάλλει στην κυβέρνηση να συμβάλει και αυτή με ένα αντίστοιχο πόσο διευρύνοντας την δυνατότητα μιας συνολικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής των Λουτρών και του  νησιού. Οι Δωδεκανήσιοι Βουλευτές έχουν λόγο και ευθύνη συμμετοχής.
  2. ΣΧΟΛΙΟ: μιλώντας για την Δωρεά με Νισυρίους: ‘’Κι αν υπάρχουν άλλοι πιο πλούσιοι Νισύριοι στην Αμερική που ξέχασαν την πατρίδα τους! Την στιγμή μάλιστα που χρηματοδοτούν προεκλογικά προέδρους των ΗΠΑ με εκατομμύρια!’’ Ο Ν. Ανδριώτης,  πατριώτης , γόνος πολύτεκνης φτωχής οικογένειας, μετανάστης από παιδί, αναδεικνύει ένα άλλο περιεχόμενη ζωής: αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, για τον πολιτισμό του, για την ιστορία του, τους ανθρώπους της και τις ξεχασμένες δεξιότητες τους που συνδυάζεται με την χορηγία και την αγαθοεργία, δημιουργεί την ελπίδα για προκοπή!
  3. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το καλοκαίρι του 2006, κάτω από το ολόλαμπρο αυγουστιάτικο φεγγάρι, στην πλατεία  των Νικειών παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Ν. Ανδριώτη. Για πρώτη φορά κατανοήσαμε τα τεραστία εθνικο-πατριωτικά προβλήματα που βιώνει η πολυπληθής Νισυριακή κοινότητα  της Αμερικής! Ανάλογα όλων των εθνικοτοπικών κοινοτήτων!  Προσπαθεί να διασώσει τα ιδιαίτερα θρησκευτικο-κοινωνικά χαρακτηριστικά της ‘’μακριά από την πατρίδα’’ με ανύπαρκτη την εθνική-κρατική  υποστήριξη!  Μέσα στην τεράστια πολυεθνικότητα των ΗΠΑ με την πίεση της ομογενοποίησης και της σταδιακής εθνογένεσης των ΗΠΑ! Καταβάλλονται τεράστιες ατομικές προσπάθειες. Ο Ν. Α. έχει αναδειχτεί  ένας από τους λίγους-εκλεκτούς πατριώτες! Για την πρώτη του άλλα και για την δεύτερη του πατρίδα!

‘’Ο Ελληνισμός στην Αμερική σβήνει, και ο  Νίκος ήταν και είναι  φάρος αντίστασης’’ σχολιάζει ένας άλλος πατριώτης, ο Γ. Κ. στο πρωτοχρονιάτικο sms του, από τον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Αστόριας με τους λιγοστούς εκκλησιαζόμενους.

  1. Να ευχηθούμε ο άνεμος πατριωτισμού και χορηγίας που σπέρνει στην περιοχή μας ο Ν. Ανδριώτης να βρει συνέχεια στην Κω και στα Δωδεκάνησα. Για την Κω ειδικά όπου πολλοί συμπατριώτες μας,  χωρίς να μεταναστεύσουν, εκμεταλλευόμενοι με την δουλειά τους τα δεδομένα του τόπου μας έχουν την δυνατότητα χορηγίας, πρέπει να τον αναπνεύσουν και να τον μιμηθούν .

Ν. Μυλωνάς

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευεργέτης. Όποιος τώρα θέλει να προσφέρει και έχει ενδοιασμούς πως αξιοποιούνται τα λεφτά μπορεί να κάνει το εξής. Παει στον δήμαρχο πάει στον παπά πάει στον πρόεδρο συλλόγου κοκ και ρωτάει. Τι ανάγκες έχετε; Τι θέλετε να σας φτιάξω; Και γίνεται ποιο καλά χωρίς σκοτεινά σημεία. Δεν δίνει πουθενά σε κανένα να διαχειριστεί το χρήμα του.Ολα φανερά.

  2. Η Κως δεν εχει εθνικους ευεργετες οπως εχει η Καλυμνος και η Νισυρος τα εχει γραψει και ο Παντελης

  3. ΟΚυριος Ανδριωτης και πραγματικος Ελληνας θερμα Συγχαρητηρια Ας γινει φωτεινο παραδειγμα στους εκαστοτε Δημαρχους Νισυρου για τα Λουτρα που στο πισω μερος του μυαλου τους ειναι πως θα οικονομησουν και οχι η προσφορα στο νησι Και παλι μπραβο Νικολα

  4. Τους μποχαλαράδες δεν τους γουστάρει κανείς γιαυτό και δεν κάνουνε δωρεές. Οι παλιοί θυμούνται τι κάνανε στους πρόσφυγες από την μικρά ασία. Ξυδάκι τόπ

  5. Τις μεγάλες περιουσίες της Κω τις κατασπάραξαν οι Νισύριοι. Πως θέλετε να υπάρχουν ευεργέτες σ’ αυτόν τον τόπο, που είναι καταδικασμένος μόνο να τον απομυζούν κάποιοι ελάχιστοι νεόπλουτοι. Διαβάστε την τοπική ιστορία για να ανοίξουν τα μάτια σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ