Μητσοτάκης: Υποχρεωτικό το εμβόλιο για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία – Κυρώσεις σε όσους αρνηθούν, άδειες άνευ αποδοχών | Έτσι θα χτυπήσουμε την πανδημία

44
2101

Σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου όσοι εργαζόμενοι σε γηροκομεία αρνηθούν να εμβολιασθούν – Κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο και για τους «αρνητές» υγειονομικούς  – Μόνο για εμβολιασμένους  οι κλειστοί χώροι σε εστίαση, ψυχαγωγία από την Παρασκευή – Καλοκαίρι με διασκέδαση μόνον με καθήμενους

Τέσσερα μέτρα για την πανδημία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.  Μάλιστα, για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων προβλέπεται ότι θα τεθούν σε αναστολή εργασίας εφόσον επιμείνουν να μην εμβολιασθούν. Κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο και για τους «αρνητές» υγειονομικούς σε συνέντευξη Τύπου των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Τα τέσσερα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι: 

1. Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

2. Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

3. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

4. Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του πρωθυπουργού ακολουθεί: 

Συμπολίτες μου,

Δεκαοκτώ μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας, η χώρα μας διαθέτει πλέον εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα από τα δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Επιχείρηση «Ελευθερία» απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας.

Δύο σκιές, ωστόσο, εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν. Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν χωρίς θεατές και με καραντίνα για τους λιγοστούς επισκέπτες.

Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας! Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός.

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες.

Για τα πολλά που έγιναν και για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν, επιτρέψτε μου σήμερα να είμαι λίγο πιο αναλυτικός. Το απαιτούν οι στιγμές, αλλά και η προσπάθεια στην οποία καλούμαστε τώρα. Γιατί είναι πάντα χρέος μου να παρουσιάζω ανοιχτά τα γεγονότα και να τεκμηριώνω με στοιχεία τις αποφάσεις μου.

Ύστερα από ενάμιση χρόνο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορονοϊό. Από την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία ξεδίπλωσε αλλεπάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης υπό τις οδηγίες των ειδικών. Προσάρμοζε, κάθε φορά, τις πολιτικές της στις εξάρσεις του ιού, στηρίζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία. Θωράκισε το Σύστημα Υγείας, αλλά και τους πολίτες, με εκατομμύρια δωρεάν τεστ. Και βέβαια, εξασφάλισε εμβόλια για όλους, μ’ ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα.

Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία: στο υγειονομικό πεδίο, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται. Ενώ στην οικονομία η ανάπτυξη της επόμενης διετίας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στον τουρισμό, ιδιαίτερα, οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασαν, τις τελευταίες μέρες, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019.

Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία.

Συμπολίτες μου,

Έχω τονίσει ότι η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ, αλλά και με μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία. Που επιχειρούν, δηλαδή, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πριν, ενδεχομένως, πολιορκήσει ξανά το Σύστημα Υγείας. Να αποδώσουν ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους. Και να ωθήσουν, τέλος, προς το εμβόλιο όσους ακόμη το σκέφτονται.

Ετσι, πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές.

Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Συμπολίτες μου,

Κλείνω όπως ξεκίνησα. Ενωμένοι, έχουμε ήδη πετύχει πολλά για τα οποία κάθε λόγο έχουμε να είμαστε υπερήφανοι. Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;

Κι όμως, τα καταφέραμε. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας.

Οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά test. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων.

Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας.

Έτσι θα χτυπήσουμε την πανδημία: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, κίνητρα αλλά και οι κυρώσεις στους αρνητές

giatroi3343

Ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός  – Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για εργαζόμενους σε υγεία και γηροκομεία – Σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου όσοι εργαζόμενοι σε γηροκομεία αρνηθούν – Σε άδεια άνευ αποδοχών οι υγειονομικοί που θα πουν «όχι» -Μόνο για εμβολιασμένους  οι κλειστοί χώροι σε εστίαση, ψυχαγωγία από την Παρασκευή – Καλοκαίρι με διασκέδαση μόνον με καθήμενους

Πέντε μεγάλους σταθμούς έθεσε στην πορεία της χώρας μέχρι το φθινόπωρο -μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού– στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας σε προσκλητήριο συστράτευσης κατά της μετάλλαξης Δέλτα πολιτικά κόμματα, Εκκλησία και κοινωνικούς φορείς. Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η ώρα του μαζικού εμβολιασμού «είναι τώρα», καθώς η χώρα διαθέτει «το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου». «Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας» επισήμανε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «στόχος είναι επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο». Με αυτό το απώτατο χρονικό όριο, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση του τέταρτου πανδημικού κύματος, το οποίο περνά -για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού- μέσα από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Αναλυτικά:

1ος σταθμός: Άμεσα -Υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων (στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, «που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσοι εργαζόμενοι μείνουν ανεμβολίαστοι, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

2ος σταθμός: Κίνητρα εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι» εξήγησε ο Πρωθυπουργός, δεδομένου και του έντονου, νεανικού στοιχείου στους στρατεύσιμους που αποτελεί «εύκολο στόχο» για την προσβολή από την μετάλλαξη Δέλτα.

3ος σταθμός: 16 Ιουλίου

Από την Παρασκευή μέχρι τα τέλη Αυγούστου: λειτουργία όλων των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους.

Το μέτρο αφορά:

· κέντρα διασκέδασης

· μπαρ,

· σινεμά και

· θέατρα.

Παράλληλα, όλοι οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Ο έλεγχος των εισερχομένων θα γίνεται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής που προετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

4ος σταθμός: 18-20 Ιουλίου

Εκκίνηση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για την νέα γενιά (Freedom Pass). Πρόκειται για κίνητρο με στόχο την προσέλευση των νεαρών πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, κερδίζοντας 150 ευρώ σε υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών. Η σχετική πλατφόρμα για την νεολαία αναμένεται να εκκινήσει στις 18 Ιουλίου.

5ος σταθμός: 1η Σεπτεμβρίου

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς:

· γιατρούς,

· νοσηλευτές και

· διοικητικό προσωπικό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε «από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις».

meth_william_main-52

Κυρώσεις και εμπόδια

Διαμηνύοντας παράλληλα ότι «δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες» ο Πρωθυπουργός έθεσε σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, ξεκαθαρίζοντας πως «η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ και μέτρα».

Η εξειδίκευση των τελευταίων αναμένεται αύριο το πρωί, οπότε οι Υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης αντίστοιχα θα παρουσιάσουν το πλαίσιο κινήτρων και κυρώσεων για τις επαγγελματικές ομάδες που εμπλέκονται άμεσα στην πρώτη φάση εμβολιασμού, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το protothema.gr, όποιος υγειονομικός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν εμβολιασθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και καθίσταται υποχρεωτικό, τότε αρχικά θα λαμβάνει όποιο υπόλοιπο άδειας τυχόν έχει. Αν στο διάστημα αυτής της άδειας δεν προχωρήσει στον εμβολιασμό του, τότε δεν θα επιστρέφει στην εργασία του, αλλά θα μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Παράλληλα στα κίνητρα που μελετά το κυβερνητικό επιτελείο για τους εμβολιασμένους περιλαμβάνονται διευκολύνσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως δωρεάν παρατάσεις και εκπτώσεις στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών, ώστε να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Καλοκαίρι… στην καρέκλα

Ταυτόχρονα, σε άμεση εφαρμογή τίθεται για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πια το μέτρο της λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας αποκλειστικά και μόνο για καθήμενους. Το μέτρο θα αφορά και ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, ενώ αντισταθμιστικά οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να παρατάξουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα.

Εκτός από τις διευκολύνσεις και τα αντίμετρα, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί» και ενώ ήδη έχουν καταλογιστεί πρόστιμα χιλιάδων ευρώ και ποινές αναστολής λειτουργίας για πρώτους παραβάτες σε όλη τη χώρα.

Helpdesk από την ΚΕΔΕ

Η παρουσίαση του σχεδίου αναχαίτισης του τέταρτου πανδημικού κύματος συνοδεύεται και από τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην πανελλαδική εκστρατεία πειθούς. Με σύνθημα «ΚΕ…ΔΕ… μου λες …», Η ΚΕΔΕ προχωρά στην δημιουργία ενός helpdesk με ενημερωτικά στοιχεία, αλλά και άμεση απάντηση ερωτήσεων των πολιτών, ώστε όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα επικαιροποιούνται σε τακτική βάση τα στοιχεία εμβολιασμού, ώστε στοχευμένα να πραγματοποιούνται όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται σε τοπικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, «μόνο τον φόβο έχουμε να φοβηθούμε και πρέπει να τον καταπολεμήσουμε».

Πλατφόρμα και για τους εφήβους

Επεκτείνοντας το δίχτυ προστασίας, στις 15 Ιουλίου ανοίγει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά όσους έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005, ενώ σε μια ακόμη κίνηση ενδυνάμωσης της εμβολιαστικής ροής, καταργείται το πέναλτι των 6 ημερών για όσους έχουν αλλάξει την αρχική ημερομηνία εμβολιασμού τους.

Ειδήσεις σήμερα: 

44 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο!!!!, και άργησε!!!!! Από αύριο έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικους!!!!!! Απαράδεκτο να εκτελεί ένα λειτουργημα και να είσαι αρνητής…..

    • Ολοι οι ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ το φθινοπωρο θα παρακαλανε για ενα εμβολιο. Γονατιστοι θα τρεχουνε παρακαλωντας. Οχι γιατι θα στερηθουν καποια πραγματα, αλλα γιατι ο ΙΟΣ θα κανει θραυση. ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ.

    • Γιατί ρε φίλε μήπως κ να εμβολιαστούν θα σταματήσουν να μεταδίδουν τον ιό;;Οι εμβολιασμενοι μόνο τον εαυτό τους προστατεύουν κ μόνο .Διότι κ μολύνονται κ μεταδίδουν .

      • Οι εμβολιασμενοι προστατεύουν τον εαυτό τους. Ο καθένας τόσα χρόνια δεν ενεργεί για την πάρτυ του?. Οπότε ας εμβολιαστουν και οι υπόλοιποι. Τόσο απλό.

  2. Έπρεπε ποιο νωρίς, αργήσαμε! Μας πέρασε το Τατζικιστάν το Τουρκμενιστάν το Καζακστάν και τα αδέρφια μας στο Βατικανό οι οποίοι προσπαθούν για την αγιότητα και όχι σαν τους Έλληνες ορθόδοξους που αμαρτάνουν οταν δεν κάνουν το εμβόλιο όπως είπε και ο Δέσποτας της Καλαμάτας.

  3. Αφού απαγορεύουν την είσοδο των ανεμβολιαστων σε κλειστούς χώρους τότε δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα καταστήματα, πχ στα σουπερμάρκετ;

    • Μειωνεις το IQ μας και το δικο σου βεβαια πανω απο ολα. Το ενα ειναι ειδος ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ και μπαινεις με μασκα κι τα αλλα(ταβερνεια – εστιατορια κλπ) ειναι τοποι στομαχικης απολαυσης και ΧΩΡΙς ΜΑΣΚΑ. Οσο αφορα αλλους κλειστους χωρους τυπου θεατρα – αιθουσες θεαματων, εκει ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ σαν εμβολιασμενος να το χαρω ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ οπως παλαια. Τιποτα αλλο???

    • Αργήσανε.Τα καθεστώτα που συμπαθείς το κάνουν χωρίς πολλά πολλά.Εδώ είναι Ευρώπη και προσπαθούν να εφαρμόσουν το οτιδήποτε πρώην την επιβολή.

    • Καλά αυτός δεν είναι που έλεγε ότι ο κορωνοϊός θα σταματήσει τον Μάιο και θα τον σταματήσει ο Χριστός;
      Χαχαχαχα…δεν βρίσκεται κάποιος να τον μαζέψει;

  4. Κανένα κίνητρο για εμβολιασμό σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλληλους- τρεις μερες προθεσμια αλλιώς απόλυση. Αυτό είναι το λογικό

  5. Ε που να σας πάρει…..εσεις δε βάζετε μυαλό…ας εμβομιαστήτε βρε.
    Μπράβο σας πολλά πολλά συγχαρητήρια!!!!

  6. Σε ψηφισαμε ολοι και πανηγυρισαμε που εφυγαν οι αριστεροφασιστες στις επομενες ομως ξερεις τι θα παρεις………………..

  7. Είσαι άφαντος αγόρι μου ότι να σαι είσαι γελοιε, να απολυθείς εσύ βρε και να μην έχεις ψωμί να φας θα σου αρέσει; σ…ψυχοι…..α και δεν έχω κανένα συμφέρον δεν είμαι ούτε δημόσιος ούτε δημοτικός υπάλληλος και κανένα δικό μου δεν έχω…..αλλά αυτή η σ….ψυχια σας με θλίβει.
    Ελεος απάνθρωπο είδος…..

    • Οποίος δεν σέβεται την κοινονια να πάει να ζήσει στα βουνά μόνος του ελεύθερος και να τρώει βρούβες.Οποίος δεν σέβεται τη ζωή του άλλου δεν πρέπει να έχει καμία απαίτηση για σεβασμό.Λυπιση ναι σεβασμό πόρε.Διάλεξε ελεύθερη σκέψη έχεις και πάντα ξέρουμε οι επιλογές μας βαρύνουν εμάς και όχι τους άλλους.

    • Βάλε στην ζυγαριά από την μια τον κάθε ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΑΛΟ ΑΡΝΗΤΗ που σκοτώνει κοσμακη και από την άλλη μια ανεργία που κάλλιστα θα μπορούσε να μην την χάσει την θέση που ήδη κατέχει..

  8. Τρεξτε προβατα για σανο τρεξτε να για το μπολι τρεξτε και ο σ…γκαντεμοσαυρος θα σας πει μπραβο.
    Ζωα ΖΩΑΑΑΑ

  9. Ανώνυμε για πήγαινε να δεις έρχομαι;Πρέπει να είσαι πολύ βλήμα!Πρεπει να είσαι μεγάλος γλειψιματιας αλλιώς αποκλείεται να επιβιώνεις.Ρε τι μυαλά έχει η Κως γιαυτο πάμε κατά διαόλου.Άχρηστοι άνθρωποι βολεμένοι χωρίς μυαλό σαν τον Ανώνυμο και σαν το « μπόλιασμα».Γιατί δεν λέτε και τα ονόματακια σας;

  10. Στους αρνητες ποινικες κυρωσεις απευθειας κ δημοσιευση των ονοματων.μονο ετσι γι αυτους.στους υπολοιπους ανεμβολιαστους που δισταζουν ακομα να προσπσθησουμε με οτι μεσο εχουμε να τους πεισουμε.

  11. Οποίος διαφωνεί αν έχει άρρωστο δικό του άνθρωπο να ζητήσει να τον πηγαίνει σε νοσοκομεία που έχουν ανεμβολιστους γιατρούς και νοσηλευτές.Μαγκιές τέλος.

  12. Απανθρωπο ειναι να πεθαινουν ανθρωποι επειδη ο διπλανος τους δεν εμβολιαστηκε. Αυτοι οι τυποι, οι αρνητες δεν εχουν λογο να ερχονται σε επαφη με το υπολοιπο εμβολιασμενο κοινωνικο συνολο καθως λειτουργουν εναντιον του.
    Δεν εμβολιαζονται δεν φορανε μασκες δεν προστατευουν ουτε προστατευονται.
    Κλειστειτε λοιπον στα σπιτια σας και ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

    • Ποιος πεθαίνει επειδή ο διπλανός του δεν εμβολιάστηκε βρε ζώον? Αφού υποτίθεται ότι αν έχεις κάνει το εμβόλιο δεν κινδυνεύεις να νοσήσεις βαρία. Τι κόφτεται ο Κούλης να μας εμβολιάσει όλους? ΘΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΚΟΥΛΗ! Μέχρι και ο Τσίπρας καλύτερος ήταν από εσένα αντίχριστε!

    • Και οι ΡΩΣΟΙ και οι ΚΙΝΕΖΟΙ μάντεψε. Σιωνιστές και αυτοί? Α ρε ο κάθε μπαγλαμας εχει μπερδέψει άντε να μην πω.

  13. Γιατί να δώσουν κινητρα σε δημοτικους υπαλληλους? Οταν καθονται με τις ώρες, οταν δεν θέλουν να δουλεύουν και δουλευουν μονο οι υπάλληλοι κοβιντ…..

  14. Και πολύ άργησε το μέτρο! Να γίνει υποχρεωτικά σε όλο τον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο. Δεν γίνεται να κοιμόμαστε σε δωμάτιο φτιαγμένα από ανεμβολιαστες καμαριέρες και να τρώμε από ανεμβολιαστους μάγειρες. Οι ψωριαρηδες ψεκες να μπουν στο περιθώριο…

    • ΔΕΔΔΗΕ,αρχαιολογίες, εφορίες, Οδηγούς, μειονότητες Πακιστανών σε διαμερίσματα κέντρο Αθήνας και όλα τα Hot Spots, γύφτους, αθίγγανους που πουλάνε σε εμποροπανηγύρεις, καθηγητές ιδιαίτερων (εκεί έγινε ειδική αναφορά),καθότι γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και μεταδίδουν, χώρια που φοροδιαφεύγουν αισχρά.
      Ο Γουρλός πάλι χώρισε την Ελλάδα,αρνούμενος να τα βάλει με κάποιους.. τέτοιον ηγέτη που λιβανιζετε,στο τέλος να τον κρίνετε.Αλλα αφού δεν έχει αντιπολίτευση , καλά κάνει.. Φώφη και Αλέκση,τους γλεντάει..για αυτό και πάμε πιο κάτω και απ’ τον πάτο..Ότι και να λένε τα μαντρόσκυλα,η διαχείριση ήταν για κλάματα και γέλια.

    • …άκου Χουανίτα, πρόσεχε έξω που θα περπατάς, όλο και κάποιοι ανεμβολίαστοι θα περνούν δίπλα σου, για αυτό καλό θα είναι να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι χλωρίνη (τη γνωστή και όχι ιμιτασιόν) να ψεκάζεσαι κάπου-κάπου!!!

  15. Τι έγινε βρε παιδία;;;;;Γύρισε ο τουρίστας (γνωστός και ως Happy Traveller) και το έρξε στα διαγγλέματα;;χαχα

  16. Βρωμιάρηδες λεπροί ανεμβολίαστοι!
    Αρνητές των Λόγων μου!
    Εγώ είμαι εκείνος που φωτισα τον Χίτλερ να κάνει σαπουνάκια τους Εβραίους.
    Και τώρα τον Κούλη.
    Άντε μη τα πάρω και σας στείλω νωρίτερα τους εξωγήινους, να ζευγαρώσουν με τους μεταλλαγμένους mRNAδες και τραφουν με εσάς τους αρνητές, ως βιολογική καλλιέργεια.

    Υ.Γ. Ο φασισμός (γαλάζιος ή άλλος) είναι 1.000.000 φορές πιο επικίνδυνος από οποιοδήποτε άλλο ιό εμφανίστηκε στη γη..

  17. Κλείστε τους καταραμένους ψεκασμένους αρνητες στο κάστρο με ψωμί και νερό…
    Θα βγαίνει μόνο όποιος μπολιάζετε…
    Τι είναι τώρα τα παρακαλετά και τα προνόμια;;;
    Η χούντα είναι γερά στημένη!!!
    Αποφασίζομε και διατάζομε!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ