«Έφυγε» ο Επίτιμος Πρόεδρος των Παλαιών Πολεμιστών & Αντιστασιακών Κω Δημήτρης Ι. Τριπολίτης | Μια μεγάλη μορφή που σφράγισε μια ένδοξη εποχή & άφησε πλούσια παρακαταθήκη με το έργο, τους αγώνες & την προσωπικότητά του

17
4857

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, η είδηση του θανάτου του αγαπητού συμπολίτη μας Επίτιμου Πρόεδρου, ιδρυτικού μέλους και επί σειρά ετών Προέδρου του Συνδέσμου Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών και Αντιστασιακών Κω, Δημήτριου Τριπολίτη, σε ηλικία 97 ετών.

Ο τελευταίος εν ζωή παλαιός πολεμιστής, με τον θάνατο του οποίου κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο μιας άλλης ένδοξης εποχής για την Κω και τα Δωδεκάνησα.

Ένας σπουδαίος, εξωστρεφής, κοινωνικός, μαχητικός και ακατάβλητος Κώος που σφράγισε την εποχή του και άφησε με το πολύπλευρο έργο, την οργανωτικότητα και την ακούραστη συλλογή του πλούσιου αρχείου του Συνδέσμου Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών και Αντιστασιακών Κω πλούσια παρακαταθήκη στους απογόνους και τις επόμενες γενιές των Κώων καταγράφοντας και αποτυπώνοντας με ένα σπάνιο υλικό όλες τις πτυχές της ένδοξης αυτής περιόδου που αποτέλεσε κλειδί για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την Ενσωμάτωσή της με την μητέρα Ελλάδα.

Η Πατρίδα, η  Κως και η Δωδεκάνησος τον ευγνωμονούν!

Εξαιρετικός οικογενειάρχης, με την αείμνηστη σύζυγό του Αικατερίνη Γαμβρέλλη απέκτησαν δύο πολύ αξιόλογα κορίτσια, την Διονυσία και την Μυρσίνη και εγγόνια τα οποία επίσης υπεραγαπούσε.

Έχοντας το μεγαλείο της απλότητας, της προσήνειας, της ανθρωπιάς, ήταν «ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας» για όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε. Άνθρωπος ανοιχτό και ατελείωτο βιβλίο με άπειρες ιστορίες που δεν χόρταινες να ακούς να σου διηγείται γλαφυρά (πολλές φορές με τις ώρες).

Ταυτόχρονα, άνθρωπος ψυχή της παρέας, του κεφιού, του γλεντιού («πότε θα περάσεις να πιούμε κανένα ουζάκι;) του τραγουδιού, αλλά και της ψαλτικής.

Έχει αφήσει εποχή ως μελωδικό «δίδυμο» με τον φίλο του Πρωτοψάλτη Γεώργιο Βαρβούνη, ειδικά στον ΙΝ Ασωμάτου από τον οποίο τιμήθηκαν σε ειδική τελετή τα τελευταία χρόνια, συνηθίζοντας επίσης να πλαισιώνουν τα αναλόγια των μικρών ή απομακρυσμένων ενοριακών ναών ειδικά σε ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής και του Ακάθιστου ύμνου.

Ό τι και να γράψουμε είναι λίγο για να σκιαγραφήσουμε μέσα σε λίγες γραμμές την ξεχωριστή και ιδιαίτερη προσωπικότητά του, τα αμέτρητα χαρίσματά και την μεγάλη προσφορά του στον τόπο και στην πατρίδα.

Καλό ταξίδι, αγαπητέ κύριε Δημήτρη, είσαι από τους ανθρώπους που θα μνημονεύονται εσαεί και θα παραμείνεις για πάντα στη σκέψη και στην καρδιά μας.

Σε ευχαριστούμε για όλα, καλή ανάπαυση!

Στο 4ο λεπτό & 37 δευτερόλεπτα η βράβευση και ο χαιρετισμός του Επιτίμου Προέδρου των Παλαιών Πολεμιστών Δημήτρη Τριπολίτη στη μουσική εκδήλωση της 80 ΑΔΤΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2017

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Τριπολίτης του Ιωάννου γεννήθηκε στην Κω στις 18 Ιουλίου του 1924.

Φοίτησε στα Ελληνικά σχολεία του νησιού έως το 1938. Στην Δευτέρα τάξη του Ιπποκράτειου Γυμνασίου, οι Ιταλικές αρχές έκλεισαν το γυμνάσιο γιατί τα ελληνόπαιδα αρνήθηκαν να παρελάσουν με τις φασιστικές οργανώσεις στις 28 Οκτωβρίου του 1938.

Το 1938-1939 φοίτησε στην 3η τάξη του Ιταλικού Γυμνασίου. Λόγω των διάφορων πιέσεων που γινόντουσαν σε βάρος των Ελληνοπαίδων, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από αυτό.

Στην συνέχεια εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του Κου Στέφανου Δημητρίου Κιτρίνα. Εκείνο το διάστημα με τους παιδικούς του φίλους ανέπτυξαν πλούσια αντιστασιακή δράση.

Μετά την κατάληψη της Κω , τον Οκτώβριο του 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα, μέχρι τον Απρίλιο του 1944, με την βοήθεια του αδελφού του Παντελή Τριπολίτη ο οποίος υπηρετούσε στις Υπηρεσίες Πληροφοριών των συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής, φυγαδεύτηκε με πλοίο της παραπάνω υπηρεσίας στο Bodrum  Τουρκίας. Με άλλους πρόσφυγες έφθασε στο Αϊδίνη ( Τουρκίας) και από εκεί με τραίνο γαλλικής εταιρείας έφθασε στα σύνορα Τουρκίας στην πόλη Φεβζί Πασά. Εκεί τους παρέλαβε αγγλική στρατιωτική επιτροπή και με τραίνο έφθασε στο Χαλέπι Συρίας, σε στρατόπεδο προσφύγων με διοικητή τον Λοχαγό Bretton. Στην συνέχεια μέσω Συρίας και Λιβάνου έφθασε στο Νουζεϊράτ ( επαρχία της Γάζας) στην Παλαιστίνη.

Στις 25-7-1944 κατετάγει εις ΒΕΣΜΑ (Βασιλικός Ελληνικός Στρατός Μέσης Ανατολής),  κριθείς ικανός. Στρατιωτικό κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού τον κατέταξε στο πεζικό ως εθελοντή . Με τραίνο φθάνει στο Γενικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Σχολών στην έρημο Φανάρα της Αιγύπτου όπου εκπαιδεύτηκε επί δύο μήνες και εν συνεχεία μετατέθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως της Μεσογείου (Ε.Κ.Ε.Μ) με διοικητή τον Συνταγματάρχη πυροβολικού Νικόλαο Μούντριχα και Υποδιοικητή τον συμπατριώτη του, Υπολοχαγό πεζικού Κο Αντώνη Νικολαϊδη

Στις 30-7-1944 Έμπεδος μονάδα Γ.Κ.Ε.Σ. ( Γενικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Σχολών).

Στις 11-8-1944 Στην δύναμη Ε.Κ.Ε.Μ. (Ελληνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μεσογείου).

Στις 10-9-1944 με το οπλιταγωγό “ΝOVGOROD” φεύγει από το Port Said με άλλα τρία μεταγωγικά πλοία με συμμαχικό στρατό και φθάνει στον Τάραντα της Ιταλίας ( ανήμερα της Γιορτής του Τίμιου Σταυρού 14-9-1944).Αποβιβάστηκε και έφθασε στο 186 Στρατόπεδο Διερχομένων Συμμαχικών Στρατευμάτων. Στον Τάρανδα της Ιταλίας εκτελεί ανά τακτά διαστήματα φρουρά του αμερικάνικου αεροδρομίου στην Πόλη San Giorgio di Grottoglia. Η ειδικότητα του ήταν σκοπευτής όλμων 4 ιντσών. Μετά από τρείς μήνες διαμονής στο Τάρανδα, η μονάδα του μετακινείται στο χωριό Tuturano  έξω από το λιμάνι του Brindisi, Νοτίου Ιταλίας .

Αρχές Φεβρουαρίου με το Liberty Ploid αναχώρησε για την Ελλάδα , η οποία συν το χρόνο είχε απελευθερωθεί . Με φάλαγγα στρατιωτικών αυτοκινήτων φθάνει στο 35ο Στρατόπεδο Πυροβολικού στο Γουδί. Εκεί μονάδα του Ε.Κ.Ε.Μ. δημιουργεί το Γ.Κ.Ε.Α ( Γενικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αθηνών – Σχολή Πεζικού).

Κατόπιν διαταγής του Στρατηγού υπηρετεί μέχρι τις 31-8-1945 ως ταχυδρόμος στο Α2 επιτελικό γραφείο- Τμήμα Λογοκρισίας.

Στις 31-12-1944 του απενεμήθει η ταινία του Χρυσού Σταυρού Αγίου Μάρκου Πατριαρχείου  Αλεξανδρείας.

Στις 25-1-1945 : Υποδεκανέας.

Στις 1-3-1945 Στην δύναμη Γ.Κ.Ε.Α.( Γενικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αθηνών) Σχολή Πεζικού Α΄ Επιτελικό Γραφείο. Ταχυδρόμος- Υπηρεσία Λογοκρισίας.

Στις 31-8-1945 απελήθει , μαζί με άλλους Δωδ/νήσιους ,ως Έλλην Εξωτερικού. Με αγγλικό αντιτορπιλικό ανοιχτού πελάγους , φθάνει στην Ρόδο και από εκεί με το Ελληνικό αντιτορπιλικό «Μιαούλης» αποβιβάζεται στην Κω.

Στις 1-11-1945 Προσλαμβάνεται από την Βρετανική Στρατιωτική Διαχείριση ως υπάλληλος στο κτηματολογικό γραφείο Κω-Λέρου . Μετά την 31-7-1945 ( ημέρα Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα) προσλαμβάνεται στην στρατιωτική διοίκηση Δωδ/νήσου ως διοικητικός υπάλληλος και τεχνικός βοηθός τοπογράφου μηχανικού ( στην ίδια υπηρεσία). Στις 31-3-1947 εργάζεται στο ίδιο γραφείο ως γραμματέας Α’ έως τον Νοέμβριο του 1955.

Στις 17-3-1946 Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών Κω «ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ» έως το 1953. Συμμετέχει στα Δ.Σ. ως Γραμματέας και Αντιπρόεδρος.

Από το 1946-1952 συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. ως Ταμίας και Γραμματέας  στον Σύνδεσμο Εφέδρων  Εθελοντών  Κω. Ο ίδιος φροντίζει στην διάσωση του ιστορικού αρχείου του Συνδέσμου των Εφέδρων  Εθελοντών  Κω 1940-1945, ελπίζοντας στην ανάδειξη των αγώνων για την ενσωμάτωση της  Δωδ/νήσου στην Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος διαλύεται το 1952 από την Ασφάλεια Χωροφυλακής Κω διότι σε μία Γενική Συνέλευση προς ανάδειξη νέου Δ.Σ. τα μέλη αρνήθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για την αποκήρυξη του Άρη Βελουχιώτη.

Τον Σεπτέμβριο του 1946 και κατόπιν νομοθετικού διατάγματος του Υπουργείου Παιδείας παίρνει το απολυτήριο Γυμνασίου από το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο Κω ( σε δύο εξεταστικές περιόδους ως «κατοίκων διδαχθείς»

Το 7-10-1950 διορίστηκε από τον Μητροπολίτη Κώου Εμμανουήλ στην «εφορία κατηχητικών σχολείων αρρένων».

Στις 2-11-1950 διορίστηκε από τον Μητροπολίτη Κώου Εμμανουήλ ως μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της διαχειρίσεως των εκκλησιαστικών επιτροπών  Ιερών ναών Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής.

Στις 19-4-1951  διορίζεται ως εκκλησιάρχης του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου .

Στις 15-10-1952 διορίζεται μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής διαχειρίσεως των Κτηματικών Περιουσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Κω.

Κατά την Γερμανική κατοχή, όταν απεκαλύφθει το συμμαχικό δίκτυο κατασκοπείας ( στο οποίο υπηρετούσε ο αδελφός του Παντελής Τριπολίτης), Λεηλάτησαν τα καταστήματα αδελφών Τριπολίτη και τα υπάρχοντα της οικείας του. Συνέλαβαν τον πατέρα του Ιωάννη Τριπολίτη, με το αιτιολογικό ότι ο γιός του Παντελής ήταν πράκτωρ των συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών, ο δε Δημήτρης ότι υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις Μέσης Ανατολής. Μετά από τρεις μέρες ο πατέρας του αφήνετε ελεύθερος διότι προσωπικά δεν τον βάρυναν κατηγορίες. Με την επικρατούσα κατάσταση στην Γερμανική κατοχή η οικονομική κατάσταση της οικογένειας έφθασε σ΄ένα τέτοιο σημείο που ο ίδιος οδηγήθηκε στην μετανάστευση. Ήταν ο μόνος τρόπος για να βοηθήσει την οικογένεια του.

Μετά από διάφορες διατυπώσεις που κράτησαν έναν χρόνο, στις 7-11-1955 φεύγει μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, με το πλοίο «Κυρήνεια» από το λιμάνι του Πειραιά. Ύστερα από 33 μέρες ταξίδι έφθασε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και από εκεί σιδηροδρομικώς στην πόλη Αδελαΐδα. Μετά από ενάμιση χρόνο εργασίας του , στο τέλος του 1956 μεταναστεύει στο Βελγικό Κονγκό ( Ελισάβετβιλ) όπου εργάζεται ως εμπορικός αντιπρόσωπος στην εταιρεία IFRA. Εκεί μετανάστευσε και η μνηστή του Κατερίνα Γαμβρέλλη . Παντρεύτηκαν στις 28-7-1957.Απέκτησαν δυο κόρες την Διονυσία και την Μυρσίνη. Σύντομα δημιουργεί την δική του εμπορική δραστηριότητα μέχρι τον Ιούνιο του 1974.

Μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Ζαΐρ , για την Ζαϊροποίηση όλων των επιχειρήσεων που κατείχαν Ευρωπαίοι μετανάστες, προσλαμβάνετε ως δ/ντής από τον Υπουργό  Δικαιοσύνης του Ζαΐρ  Mr.  Zondomio, στον οποίο είχε περιέλθει μια μεγάλη Ισραηλινή Επιχείρηση. Ζήτησε άδεια για να συνοδεύσει την οικογένεια του στην Ελλάδα, όπου φθάνοντας στην Κω έκρινε καλό να μην επιστρέψει στην Αφρική.

Από το 1975 έως το 1993 ίδρυσε Ναυτιλιακό και τουριστικό γραφείο και άσκησε το επάγγελμα του Ναυτιλιακού και τουριστικού πράκτορα.

Το 1983, επανιδρύεται ο Σύνδεσμος με την ονομασία Σύνδεσμος Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών και Αντιστασιακών Κω ,1940-1945, Ο Αλέξανδρος Διάκος. Συμμετέχει από το 1983 έως το 2000 στα Δ.Σ. ως Γενικός Γραμματέας και από το 2001 έως το 2011 ως Πρόεδρος. Το 2011 αποχωρεί από Σύνδεσμο για να τον παραδώσει στους απογόνους των Παλαιών Εθελοντών Πολεμιστών και Αντιστασιακών για να υπάρχει συνέχεια στο ιστορικό γίγνεσθαι. Το 2011, ανακηρύσσεται  επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου από το Δ.Σ. των απογόνων των Εθελοντών  Πολεμιστών και Αντιστασιακών του Συνδέσμου. Ετοίμασε με την αρωγή του νέου Δ.Σ. των απογόνων του Συνδέσμου  και ιδιαιτέρως με την συμβολή της Κας Μαρίας Τουλαντά- Παρισίδου, την έκδοση βιβλίου Μητρώου των Παλαιών Πολεμιστών Κω, το οποίο είναι υπό έκδοση. Το αρχείο διαφυλάχτηκε τόσο από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου 1983-2000, Κον Λεωνίδα Βουκουβαλίδη ,όσο και από τον ίδιο τον Δημήτρη Τριπολίτη ως Πρόεδρο από το 2000- 2011.

Επιθυμία του είναι να διαφυλαχτεί το αρχείο σε ιστορικό μουσείο το οποίο ελπίζει ότι θα ιδρυθεί από τον Δήμο Κω και να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

– Βεβαίωση από την Δ/νση Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι από 15-9-1244 έως 15-2-1945 υπηρέτησε στο Ε.Κ.Ε.Μ. στον Τάρανδα Ιταλίας στο στρατόπεδο 186.

-23-8-1959 Αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατειών 1941-1945.

-20-6-1965 Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας- Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής- Λουμπουμπάσι – Χρυσούς Σταυρός ως επίτιμου Ιεροψάλτου.

-1967 Τιμητική διάκριση από τους φίλους του Ανταγόρα

-7-3-1981 Πνευματικός όμιλος Κω «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ» Μετάλλιο τίτλου Τιμής Πατριώτη.

-9-8-1985 Μετάλλιο Αγωνιστού Εθνικής Αντίστασης κατά των στρατευμάτων κατοχής 1941-1945.

-30-9-1986 Πολεμικός Σταυρός Συνομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών Ευρώπης

-15-8-1987 Δήμος Κω Χρυσού μετάλλιο της Ιστορικής πόλης της Κω.

-Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κω , Περγαμηνή Τιμητικής Διάκρισης.

-Τιμητική πλακέτα από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Δωδ/νήσου.

-Επαρχείο Κω και Επαρχιακή Επιτροπή Πολιτισμού, Τιμητική Διάκριση

-Νομαρχιακή Διοίκηση Δωδ/νήσου- Επαρχείο Κω, τιμητική Διάκριση

-20-10-1995 Από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α΄, Χρυσούς Σταυρός.

-22-4-1998, Οικουμενικό Πατριαρχείο Ιερά Μητρόπολης Κώου- Μητροπολίτης Κώου Αιμιλιανός , για τις υπηρεσίες του στην Μητρόπολη Κω.

-6-12-2003 Λιμεναρχείο Κω, τιμήθηκε ως ναυτικός πράκτωρ για την προσφορά του στο λιμάνι Κω.

-28-11-2011 Οι απόγονοι των Παλαιών Πολεμιστών και Αντιστασιακών σε τιμητική εκδήλωση απονέμουν τον Τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου ως υπηρετούντος στα Δ.Σ. 1946-1952 και 1983-2011.

Η τιμητική εκδήλωση στον ΙΝ Ασωμάτου Ασφενδιού στις 21/12/2016

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Ριμινιτών Κω 06/03/2017

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ:

ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ

 

Κως 12 Ιουλίου 2021

 

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΩ- ΝΙΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗ

 

 

 

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον συμπατριώτη μας Δημήτριο Τριπολίτη, επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών και Αντιστασιακών Κω .

Ο Δημήτρης Τριπολίτης αποτέλεσε και θα αποτελεί το σύμβολο, την προσωποποίηση  των αγώνων του νησιού μας και της Δωδεκανήσου για ελευθερία, ανεξαρτησία ,δημοκρατία. Η  ζωή και το έργο του αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια και  η μάχη για την κατοχύρωση και προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς  και η εμπέδωση των ανθρωπιστικών  ιδεωδών, αρχών και αξιών υλοποιούνται  μόνο μέσω της αέναης προσπάθειας  του  καθενός από εμάς και της κοινωνίας  και πολιτείας εν συνόλω.

Η πολιτική πράξη και ο τρόπος δράσης οφείλουν να εδράζονται στην ανιδιοτέλεια τον αλτρουισμό, την αγάπη για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο, το κοινό  καλό έννοιες που ο Δημήτριος Τριπολίτης, όχι μόνο ενστερνίστηκε από  νωρίς  αλλά κυριολεκτικά ενσάρκωσε ως πραγματικός πατριώτης και αγωνιστής του έθνους και της κοινωνίας .

Θερμά συλλυπητήρια  στην οικογένεια  και στους οικείους του.

 

 

 

Ο Έπαρχος Κω -Νισύρου

 

Καμπανής Ιωάννης

Δήλωση Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά

για την εκδημία του Δημήτριου Τριπολίτη

Επίτιμου Προέδρου Συνδέσμου Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών & Αντιστασιακών Κω

 

Η Κωακή κοινωνία θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός επιφανούς τέκνου της, που με τη ζωή και τη δράση του ανέδειξε το αδούλωτο φρόνημα των Δωδεκανησίων, τις αρχές και αξίες του ελληνισμού.

Ο αείμνηστος Δημήτρης Τριπολίτης, αγνός πατριώτης, με πίστη στα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, προσέφερε διαχρονικά στον τόπο μας.

Η παρακαταθήκη του είναι ζωντανή, μέσα από τους αγώνες του ίδιου και όλων όσοι αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας στα δύσκολα χρόνια.

Θα παραμείνει άσβεστη μέσα από την καταγραφή του «Μητρώου Παλαιών Πολεμιστών & Αντιστασιακών Κω» που με δική του προσπάθεια, κόπο και επιμονή, έγινε πράξη.

Με τους αγώνες του από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής των Δωδεκανήσων και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, με τη δράση του έως σήμερα, κράτησε ζωντανή την ιστορική μνήμη, δίνοντας αγωνιστικό παράδειγμα στις νεότερες γενιές.

Του οφείλουμε πολλά, όπως και σε όλους τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για ελεύθερα και αδούλωτα Δωδεκάνησα.

Τιμούμε τη μνήμη του με σεμνότητα και σεβασμό.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Δωδεκανήσου-Παράρτημα Κω-Νισύρου

 

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έφυγε ένας αληθινός πατριώτης που τον ευχαριστουμε για την σημερινή λευτεριά μας. Μαζί του πήρε και ενα βιβλίο της ένδοξης ιστορίας των Δωδεκάνησων. Γεμάτη αγώνες και νίκες. Ο Παράδεισος τον υποδέχεται δαφνοστεφανωμένο. Θερμά συλλυπητήρια στις αγαπημενες του θυγατέρες. Κουράγιο Μυρσίνη και Διονύσια μου.

    • Προς .... Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε κι ας μην το αξίζουμε..

      Ποιο κάτω διάβασα το σχετικό άρθρο. Και με ΠΟΝΕΣΕ πραγματικά. Γιατί η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ. Τι να πεις πλέον για τους ΗΡΩΕΣ μας όταν οι νέοι δεν τους γνωρίζουν. Σε μια εποχή που έχουν αλλοτριωθει τα πάντα, που παντρεύονται τα αρσενικά!!!!! μεταξύ τους, που δεν γνωρίζουν τι εστί ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ – ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ κλπ αναρωτιέμαι αν άξιζε η ΘΥΣΙΑ όλων αυτών των ΗΡΩΩΝ. Σε παρέλαση μπροστά στον πρόεδρο της δημοκρατίας που κάποια κοριτσάκια κοροϊδεύουν περπατώντας σαν ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ και με εμφάνιση που παραπέμπει σε μπιτσομπαρο. Πως μπορούμε πλέον να ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ την σημερινή γενιά! ΜΠΟΡΟΥΜΕ?

  2. Ο εκλιπών Δημήτρης Ι. Τριπολίτης γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στην τοπική ιστορία, καθώς ενστάλαξε στη μνήμη όλων των συμπατριωτών του τους αγώνες της δικής του γενιάς εναντίον των κατακτητών, αγώνες που συνέβαλαν στην ελευθερία μας. Το εθνικό του φρόνημα αξίζει να το μιμηθούν οι νεότεροι. Η μνήμη του ας είναι ΑΙΩΝΙΑ!

  3. Καλό παράδεισο κ.Δημητρη και καλή ανάπαυση ψυχής. Σ’ευχαριστούμε για την τεράστια προσφορά στο Νησί μας.Θερμα συλλυπητήρια στην οικογένεια.

  4. Η εμβληματική μορφή του ακαταμάχητου Κώου αγωνιστή κ μεγάλου ανδρός θα μας συνοδεύει ως οδηγός παράσταση για το παρόν κ το μέλλον του Τόπου μας Με ευλάβεια κλείνω την κεφαλήν εις μνήμη του
    Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του

  5. Τα ολόψυχα συλλυπητήρια μου σε όλη την οικογένεια του αγαπημένου και αξιοθαύμαστου συμπατριώτη μας και ευπατρίδη, αείμνηστου Δημήτρη Τριπολίτη! Όσοι και όσες γνωρίζουμε τη ζωή, τους αγώνες και την προσφορά του εκλιπόντος από τον πόλεμο και την κατοχή μέχρι σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης. Στη σορό και στη μνήμη του τιμούμε όλους τους αγωνιστές και παλαιούς πολεμιστές που έφυγαν από κοντά μας και μας γέμισαν δύναμη, τόνωσαν την ιστορική μνήμη και την εθνική μας συνείδηση. Χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα του (τους) στις νέες συνθήκες και τις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, να διδάξουμε τα παιδιά μας με κάθε ευκαιρία και κυρίως στα σχολεία, όπως υποσχεθήκαμε στην παρουσίαση του σημαντικού βιβλίου του «ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΚΩ» που η πρωτοβουλία και η επιμονή του αείμνηστου για την έκδοση του ήταν καθοριστική!
    ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
    Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»

  6. Άλλη πάστα ανθρώπων που δυστυχώς εκλείπει στις μέρες μας, έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα, άφησαν πίσω οικογένεια δουλειά τότε που οι άνθρωποι δύσκολα τα έβγαζαν πέρα για να προσαρτήθουμε στην μητέρα Ελλάδα και ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα να βλέπουμε ρεμάλια
    πρωθυπουργούς να μας λένε ότι τις σημαίες τις πήρε ο αέρας, ότι δεν έχει σύνορα η θάλασσα, να παραβιάζουν οι Τούρκοι συνεχώς αέρα και θάλασσα, ότι πρέπει να λειτουργούμε κατευναστικά, να βιάζουν οι λαθρομετανάστες τις γυναίκες μας, να μην μπορούμε να βάλουμε ελληνική σημαία στα μπαλκόνια μας, να μην τρώμε χοιρινό μπροστά τους, να ανοίγουμε τζαμιά, την ώρα που αυτοί λεηλατούν – αποτελιώνουν ότι ελληνικό έχει απομείνει μην τυχόν και δυσαρεστηθούν τα «φρούτα».. Κάποτε ο παππούς μου που πολέμησε κι αυτος πλάι στον κ. Δημήτρη μου τραγουδούσε εμβατήρια όσο ήμουν μικρός «κορόιδο Μουσολίνι, κανένας δεν θα μείνει» δυστυχώς έτσι όπως πάμε θα πέσουμε αμαχητί γιατί τελικά εμείς είμαστε τα κορόιδα που τα ανεχόμαστε όλα αυτά.

  7. Συνέχεια, τιμώντας τον εκλιπόντα συμπατριώτη μας ευπατρίδη Δημήτρη Τριπολίτη
    … Νοιώθω πως θα άξιζε ο δήμος μας, να τιμήσει την μνήμη του άξιου συμπατριώτη μας και ταυτόχρονα όλων των εκλιπόντων παλαιών πολεμιστών και αντιστασιακών αποφασίζοντας το δημοτικό συμβούλιο (ομοφώνως) να γίνει η κηδεία με δημοτική δαπάνη!
    Πρόταση που κάνω εγγράφως και επισήμως στην δημοτική αρχή Κω, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κω και σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
    ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
    Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»

  8. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις ατέλειωτες συζητήσεις για τα μαύρα χρόνια του πολέμου, τις άπειρες λεπτομέρειες που με γλαφυρότητα μου έλυναν μικρά και μεγάλα κενά στην ιστορία του τόπου για την εποχή εκείνη. Ευχαριστώ πολύ Κύριε Δημήτρη, ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

  9. Καλό Παράδεισο κύριε Δημήτρη μας! Ήταν τιμή μας που σε γνωρίσαμε! Ευχαριστούμε πολύ για όλα! Θερμα συλλυπητήρια στην οικογένεια του

  10. Δυστυχως οι ανθρωποι που ετρεχαν για το κοινο καλο εχουν πια εκλειψει

  11. ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. Χαίρομαι που πρόλαβα να τον γνωρίσω, εγώ και τα παιδιά μου.
    Να ζήσετε να τον θυμάστε, Μυρσίνη και Διονυσία, καθώς και τα εγγόνια του!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ