ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο Εσπερινός & η Θ. Λειτουργία της εορτής του Αγίου Παύλου Κω με πολύ κόσμο | Προχειρίστηκε σε Αναγνώστη ο Άγγελος Μαρκόγλου | κ. Ναθαναήλ: «οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου»

0
4489

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα λαμπρότητα, επισημότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου των Εθνών, Παύλου, στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης και οι Ιερείς της πόλεως Κω: ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ – ο Ιεροκήρυκας της ΙΜ, ο π. Σταύρος Διακοπαναγιώτης, ο π. Αναστάσιος Γιώτης, ο π. Κωνσταντίνος Καματερός, ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και ο π. Περικλής Κιάρης.

Έψαλλαν χορός Ιεροψαλτών υπό τους Πρωτοψάλτες Ιωάννη Πεταλά και Νικόλαο Ματσούκα.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ,Ταξίαρχος Θεοδόσης Τριαντάφυλλος, ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κωσταντίνος Ζαχαρός, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής κ.α.

Αμέσως μετά την αρτοκλασία πραγματοποιήθηκε η προχείριση σε Αναγνώστη του ευλαβούς νεαρού ενορίτη Άγγελου Μαρκόγλου (ο οποίος διακονεί στο Ιερό και στις ανάγκες του ναού από μικρό παιδί).

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «στα βήματά του Αποστόλου Παύλου στην Κω», όπου ήρθε  προερχόμενος από Μίλητο  (εικάζεται ότι πρέπει να έφτασε περίπου στην ακτή του Σκανδαρίου όπου υπήρχε παλαιοχριστιανικός Ναός στο όνομά του, τα ερείπια του οποίου σώζονται δίπλα στον Άι Γιώργη τον Πετρουμιανό)  και στη συνέχεια στη μεγάλη συναγωγή των περίπου 20χιλ. πιστών Ιουδαίων που είχε τότε η Κως των περίπου 160χιλ. κατοίκων συνολικά, για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, αλλά και στο Ζηπάρι, βαφτίζοντας στα εκεί δύο ποτάμια (πριν το Ζηπάρι και προς τον Λινοπότη) πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς Ιεροσόλυμα.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι σε ανάμνηση της επίσκεψής του εκείνης χτίστηκε πολλά χρόνια αργότερα η σημερινή εκκλησία του Αγίου Παύλου Κω και αναφέρθηκε στο Άγιο Λείψανο του Αγίου Παύλου που είναι τοποθετημένο στην Εικόνα του υποδηλώνοντας την ζωντανή παρουσία του ανάμεσά μας.

Με αφορμή την δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνουμε ο Σεβασμιώτατος συνέστησε προσευχή και αγάπη για όσους μας κακολογούν ή μας κατακρίνουν, ιδιαίτερα μετά το πειρασμικό φαινόμενο να νομίζουν κάποιοι ότι το να μην φοράνε μάσκες στο ναό και να μην λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τον πλησίον, είναι καθαρότητα και πνευματική ανωτερότητα. Θύμισε μάλιστα το «οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου» από τους πειρασμούς του Χριστού στην έρημο όταν ο ίδιος ο διάβολος του είπε: «εάν είσαι Υιός του Θεού, ρίξε τον εαυτόν σου κάτω· διότι είναι γραμμένον, ότι ο Θεός θα δώση εντολήν στους αγγέλους προς χάριν σου και αυτοί θα σε σηκώσουν εις τα χέρια των αμέσως με προσοχήν, μήπως τυχόν και κτυπήση το πόδι σου προς κάποιον λίθον», για να λάβει την απάντηση που πρέπει να δίνουμε κι εμείς σήμερα στους αδελφούς μας που πέφτουν σε πλάνη οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου(4).Ματθ. 4,7 Απάντησεν εις αυτόν ο Ιησούς· “είναι επίσης γραμμένον· Δεν θα εκθέσης τον εαυτόν σου εις κίνδυνον, δια να δοκιμάσης τον Θεόν”.

Ακόμη και λάθη ανθρώπινα να κάνουν οι εκπρόσωποι της εκκλησίας τόνισε ο Σεβασμιώτατος, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα γιατί στο τιμόνι της έως της συντελείας του αιώνος είναι το Άγιο Πνεύμα. Μέσα στην εκκλησία μπορούμε να σωθούμε όχι έξω από αυτήν.

Τέλος η ενοριακή αδελφότητα μοίρασε κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές.

Το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία της εορτής με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ