ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγαλοπρέπεια ο Εσπερινός των Αγίων Πάντων Κω – Προχείριση σε Αναγνώστη του νεαρού Σταμάτη Μανούσογλου | κ. Ναθαναήλ: Να επικαλούμαστε τη βοήθεια και την ευλογία των Αγίων της ημέρας, καθημερινά

0
3119

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο εσπερινός της εορτής των Αγίων Πάντων Κω εψάλη απόψε στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό στην περιοχή Παραδείσι στην πόλη της Κω .

Στον εσπερινό χοροστάτησε -όπως κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη και τους Ιερείς της πόλεως Κω: Τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, τον ιεροκήρυκα της ΙΜ, Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ, τον π. Αναστάσιο Γιώτη, τον π. Περικλή Κιάρη, τον π. Κωνσταντίνο Καματερό, τον π. Κωνσταντίνο Κεχριμπάρη και τον εφημέριο του ΙΝ, π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Στο χορό των Ιεροψαλτών ήταν οι πρωτοψάλτες Χαράλαμπος Αλαχιώτης και ο Ιατρός Γιώργος Σανιδάς.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Κω-Νισύρου Ιωάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Θεοδόσης Τριαντάφυλλος, ο Πρόεδρος του ΔΣ Κω Γιάννης Καλλούδης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ Κω, Νικόλαος Στ. Μανούσης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής κ.α.

Αμέσως μετά την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Αναγνώστη τον νεαρό Σταμάτιο Μανούσογλου.

Η ενορία Αγίων Πάντων συνεχίζει την παράδοση του μακαριστού π. Χρήστου Τσουκνιά, έχοντας προσελκύσει όλα τα παιδιά της ενορίας κοντά στην εκκλησία, φιλακόλουθα, με ταπείνωση, ευσέβεια και μεγάλη αγάπη & διάθεση προσφοράς για την ενορία και τις ανάγκες της.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αείμνηστο π. Χρήστο (συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την εκδημία του) και στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε, χωρίς να μπλέξει καθόλου με την γραφειοκρατία όπως οι άλλοι δύο τραυματισμένοι από τον σεισμό ναοί της πόλης της Κω, και την επισκευή των Αγ. Πάντων σε χρόνο ρεκόρ.

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της Αγιογράφησης του ναού με την απεικόνιση των Αγίων πίσω και πάνω από τα στασίδια που κάθονται οι πιστοί και στους οποίους ακουμπάμε τα κεφάλια μας ο Σεβασμιώτατος τόνισε την προσδοκία κάθε Χριστιανού που είναι να τους μοιάσει και να πάρει τη θέση τους.

Διηγήθηκε ακόμη την ιστορία του Αγίου Παϊσίου για την εμφάνιση του Αγίου Λουκιλλιανού που γιορτάζει στις 3 Ιουνίου τονίζοντας την σημασία που έχει να διαβάζουμε το συναξάρι με τους Αγίους της ημέρας καθημερινά και να επικαλούμαστε την βοήθειά και την ευλογία τους :

«Είναι ζωντανή η παρουσία των Αγίων! Και όταν ακόμη εμείς δεν τους βρίσκουμε, εκείνοι μας βρίσκουν! Όταν έφυγα από τον «Τίμιο Σταυρό» και πήγα στην «Παναγούδα», το Καλύβι ήταν εγκαταλελειμμένο. Ίσα που βόλεψα κάπως ένα κελλί, για να μείνω. Είχα πάρει μαζί μου ό,τι πράγματα είχα. Τα Μηναία τα είχα ακόμη στα κουτιά. Ήρθε η ώρα να κάνω Εσπερινό. Αλλά πού να βρω τα Μηναία!… Πήρα το ημερολόγιο να δω ποιος Άγιος γιορτάζει. Είχα χάσει όμως και τα γυαλιά, και δεν έβλεπα τα μικρά γράμματα από το ημερολόγιο, για να δω τον εορταζόμενο Άγιο, να κάνω κομποσχοίνι για τον Εσπερινό. Τρία τέταρτα έψαχνα· τίποτε. «Θα περάση η ώρα ψάχνοντας, είπα. Ας πω: ‟Άγιοι της ημέρας πρεσβεύσατε υπέρ ημών”». Αφού έκανα κομποσχοίνι στον Χριστό και στην Παναγία, ύστερα άρχισα να λέω: «Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών, Άγιοι της ημέρας…». Την νύχτα πάλι, για να μη χασομερώ με το ψάξιμο των γυαλιών, έλεγα το ίδιο: «Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών». Τότε βλέπω μπροστά μου έναν Αξιωματικό Λαμπροφόρο, με πολλή αγάπη και πατρική στοργή, να με πλησιάζη με καλωσύνη και να μου σκορπάη μια ανέκφραστη αγαλλίαση. Επειδή τον είδα τόσο πολύ καλό, έλαβα το θάρρος και τον ρώτησα: «Πού υπηρετούσατε και πώς λέγεσθε;». Εκείνος μου είπε: «Είμαι ο Άγιος Λουκιλλιανός». Εγώ όμως δεν άκουσα καλά και τον ρώτησα: «Ο Άγιος Λογγίνος;». «Όχι, μου απήντησε, ο Άγιος Λουκιλλιανός». Επειδή το όνομά του μού φάνηκε παράξενο, τον ξαναρωτάω: «Ο Άγιος Λουκιανός;». «Όχι, μου απάντησε πάλι εκείνος· ο Άγιος Λου-κιλ-λι-α-νός». Τότε του είπα: «Έχω και εγώ τραύματα από τον πόλεμο». Δίπλα στον Άγιο στεκόταν και ένας νεαρός Γιατρός, με άσπρη ποδιά -ήταν ο Άγιος Παντελεήμων-, στον οποίο είπε να με εξετάση. Αφού με εξέτασε, άκουσα που έλεγε την διάγνωση στον Άγιο Λουκιλλιανό: «Τα τραύματά του έχουν θεραπευθή· μόνο για το δίπλωμα θα τα λάβουμε υπ’ όψιν μας». Στην συνέχεια ένιωθα μεγάλη χαρά και διπλή ξεκούραση. Έψαξα καλά, βρήκα τα γυαλιά και κοίταξα το ημερολόγιο· ήταν η μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Λουκιλλιανού*. Το απόγευμα πήγα σε κάποιους γνωστούς μου Πατέρες και διάβασα και το Συναξάρι του Αγίου.

Ακόμη ο Άγιος με χορταίνει με την αγάπη του και με ξεκουράζει ψυχικά και σωματικά με την παραδεισένια χαρά που μού έδωσε.»

 

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία λειτουργία της εορτής, μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε δοξολογία και ομιλία για την ημέρα Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

βίντεο: KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ