Απειλή από τη μετάλλαξη Δέλτα – Ανησυχία για τα νησιά: 7 νέα κρούσματα στην ΠΕ Κω – 11 στη Ρόδο – 1 στην ΠΕ Καλύμνου | Χαρδαλιάς: Να είναι προσεκτικοί οι κάτοικοι μην πάμε σε lockdown

31
7699

Τη Δευτέρα η κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας – Ανησυχεί η διασπορά του κορωνοϊού σε τουριστικές περιοχές – Ορατός ο κίνδυνος επιστροφής σε τοπικά lockdown σε τέτοιες περιοχές

Την πολυπόθητη «επιστροφή στην κανονικότητα» που αναμένεται να επέλθει από Δευτέρα με την κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και την περαιτέρω απελευθέρωση των δραστηριοτήτων επισκιάζει η αναμενόμενη έως τέλος Αυγούστου επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα) σε όλη την Ευρώπη -και την Ελλάδα. Ο κίνδυνος επιστροφής σε τοπικά lockdown είναι ορατός, ειδικά για περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γι’αυτό και οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών και ύψωσης του τείχους ανοσίας σε επίπεδο 75-80%.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Εμβολιασμοί για να μην ξαναμπούμε στη «δίνη» των lockdown

Η πρόβλεψη περί επικράτησης του στελέχους Δέλτα εντός του καλοκαιριού έχει θέσει και πάλι σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα. Βασικός λόγος ανησυχίας των ειδικών είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι 50-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα (βρετανική), η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας σε πρωινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απευθύνοντας μέσω του ΑΝΤ1 έκκληση στους άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν άμεσα. «Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης ‘Δέλτα’, για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν».

Όπως τόνισε, εν μέσω του συναγερμού που έχει σημάνει και στην Ελλάδα για το στέλεχος Δέλτα, «η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορωνοϊό που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες».

Στα νησιά τα 70 από τα 173 κρούσματα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, επίσης, η διασπορά του κορωνοϊού στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως αποτυπώνεται από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μπορεί ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα πλέον (395 το τελευταίο 24ωρο), πηγή αγωνίας για τους ειδικούς, όμως, αποτελεί η συνεχής παρουσία νέων μολύνσεων σε περιοχές με αυξημένη τουριστική επισκεψιμότητα και παράλληλα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Ρόδος και η Κως

, στις οποίες αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, καλώντας τους κατοίκους «να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας». Σήμερα στα δύο νησιά των Δωδεκανήσων εντοπίστηκαν 11 και 7 νέα κρούσματα αντίστοιχα και ένα ακόμη εντοπίστηκε στην Κάλυμνο.

Στην Κρήτη -που από χθες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω της αυξημένης παρουσίας κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα – καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 36 νέα κρούσματα (Ηράκλειο 13, Ρέθυμνο 10, Χανιά 10, Λασίθι 3), τέσσερις διαγνώσεις έγιναν στις Σποράδες, από δύο σε Εύβοια, Άνδρο και Λέσβο και από μία σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Μήλο, Χίο και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Αττικής. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των τουριστικών περιοχών να φροντίσουν άμεσα για τον εμβολιασμό τους, καθώς η εισροή τουριστών από χώρες του εξωτερικού όπου η ινδική μετάλλαξη είναι ακόμα πιο διαδεδομένη αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την επιδημιολογική κατάσταση.

Στην ηπειρωτική χώρα, πάντως, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, με την Αττική να σημειώνει σήμερα 195 κρούσματα, εκ των οποίων τα 57 στο κέντρο της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη να περιορίζεται στα 27, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των 37.307 διαγνωστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην επικράτεια.

Με ρυθμό 15/ημέρα μειώνονται τις τελευταίες τρεις ημέρες οι διασωληνωμένοι, φτάνοντας σήμερα τους 239 και πλησιάζοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών για 200 διασωληνωμένους ασθενείς στα τέλη Ιουνίου. Από αυτούς, όμως, οι πέντε είναι άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, στοιχείο που δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει σοβαρά ακόμα και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι θάνατοι συμπολιτών μας από COVID-19 ανήλθαν σε 21 το τελευταίο 24ωρο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 53 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ειδήσεις σήμερα:

31 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΜΕ 30% ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΎ ΣΤΗΝ ΚΩ Δεν θα δείτε Άγγλους, Γερμανανους και Ολλανδούς σε γκρουπ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ. ΈΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΆΛΛΑΞΗ Δ ΓΙΑ ΝΑ ΠΆΤΕ ΓΙΑ ΒΡΟΥΒΕΣ..

      • Αχχχ να ήξερα ποιος βλακας πάνω μεριτης άκουσε λάθος το Μποκαλι κ το έβγαλε ότι το λέμε μποχαλι ,βρε άντε κοιτάτε εσείς να φτιάξετε την δική σας διάλεκτο κ μετά να μιλάτε για έμας .Αν είσαι Θεσσαλονικιος βλάκα δεν υπάρχει πουθενά στην Ελληνική γλώσσα το να σε κάνω καφέ ,λέγετε να σου κάνω καφέ !!!!!!!!!!Αν είσαι ταγαρι Καρδίτσα θέλει κανείς διερμηνέα για να καταλάβει τι λέτε αφού κόβετε τις λέξεις !!!!!!!!! Αν είσαι Κρητικός μας ταραξατε στο Τσε κ στο συντεκνε !!!!!!!!!! Αν είσαι Πελοποννήσιος μας έχετε τρελάνει με το Νιιιιι κ Λιιιιιιι !!!!!!!!! Άντε λοιπόν να μην σου πω κ άλλα ,κ σταματά την εμπάθεια για την Κω κ τους Κώους ,γιατί δεν σε τιμααααα!!!!! Ως Έλληνα γιατί Έλληνες είμαστε όλοι κ ποιο πολύ εμείς που κρατησαμε γλώσσα ήθη έθιμα κ θρησκεία όταν εσείς μας αφήσατε αβοήθητους ντροπή σου λοιπόν .Αν είσαι στον στρατό βούλωσε το γιατί ο λόγος που βρίσκεσαι εδώ είναι για να φυλάς την πατρίδα ,αν δεν την θεωρείς πατρίδα αυτή την γωνία της Ελλάδας να τσακίστηκε κ να φύγεις .Εδώ υπηρετούν μόνο πατριώτες κ όχι κατινες όπως εσύ.

    • Πως έχετε το θράσος να έρθω στο νησί σας όταν δεν τήρητε τους νόμους της λογικης περί covid? Σεβομενος την υγεία μου, μάλλον άγνωστη λέξη για εσάς, θα διαλέξω να πάω και να αφήσω τα λεφτακια μου σε άλλο νησάκι που οι κάτοικοι του είναι πιο υπεύθυνοι. Όσο για εσάς μπορειτε να κάνετε μαζώξεις χωρίς μασκες και μην εμβολιαστητε, γιατί είναι ο εμβολιασμός είναι πολυ μπανάλ και για τους χαζούς.

  1. Έτσιιιι! Επειδή εμείς είμαστε μάγκες και δεν μασάμε από… κορονοϊούς, ε; Προσπαθώ να κατανοήσω τι σκ… κουβαλάμε στα νεοελληνικά κεφαλάκια μας. Έχει καταλάβει κανείς, για να μην παιδεύομαι τζάμπα;

  2. 10 χρόνια ακόμα κορονοϊός .
    Να γίνουμε ΆΝΘΡΩΠΟΙ , αφού 11 χρόνια κρίση δεν μας λύγισαν.
    Ααααα να φοράτε πάντα τη μάσκα και στον ύπνο σας.
    Που ξέρετε μπορεί να κολήσετε από τα όνειρα.

    • Το χειμωνα, που θα τρως 90 ημερες καθε μερα μονο ρεβυθια μακαρονια, να σε δω τι ονειρα θα κανεις…

    • εκμεταλλεύεται οικονομικά τον άρρωστο, τον θρήσκο, τον καραφλο, τον ετοιμοθανατο, τον αδυνατο και τώρα τον ανασφαλή (ακόμα να αγοράσετε το Απορροφητικόν;), τότε έχουμε έναν Θεό ανάμεσά μας που μας προστατεύει και δε φοβόμαστε τίποτα. Παλιοψευτες νεοταξικομασονοι ‘Ελληνες που θα μας κοροιδεψετε με τους δήθεν χιλιάδες νεκρούς συγγενείς σας.

    • Να αφήσετε ήσυχο τον σωτήρα μας, που γιάτρεψε Αλτσχάιμερ, καράφλα και πάχη. Διαβάστε κανένα αυθεντικό χειρόγραφο του Ιησού που πουλάει στους πιστούς, και μετά μιλάτε.

  3. Με τα ζώα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας,πίσω είναι τα κακά.Τι να πεις σε κάποιον που πιστεύει ότι πιο απίθανο ακούσει αρκεί να μην είναι από νορμαλ ανθρώπους.Τι να πεις σε κάποιον που πίστευε ίσως πιστεύει ακόμα ότι ο Σωρρος έχει
    Μια επιταγή και θα πληρώσει τα χρέη του.Δεν υπάρχει σωτηρια.

  4. Έχετε τελειώσει με το θέμα τουρισμού και για αυτό φταίει μόνο το μυαλό σας τίποτε άλλο

  5. Προβατάκια μου, γρήγορα τρέξτε να εμβολιαστείτε… Τι κάθεστε; H «DELTA» έφτασε… Προλαβαίνεται δεν προλαβαίνεται… Κλείστε ραντεβού σήμερα… Αύριο θα είναι αργά…!!!

  6. Αλλά όπως πάντα η καλύτερη λύση είναι αυτή που θα εφαρμοστεί εδώ στην Ελλάδα…

    Υπουργός υγείας Β. Κικίλιας: «Ειδική ομάδα συγκροτεί το υπουργείο υγείας για τους αρνητές του εμβολίου».

    https://sun9-67.userapi.com/impg/sfIkYn_4-E56qyktwJSNvb8EbMRK3i7l9eShtQ/TPJcKzIf0dg.jpg?size=600×600&quality=96&sign=9f2db7356063bec855715db3019218f6&type=album

  7. Να ενταθούν τα μπλόκα της αστυνομίας έξω από τους ναούς και να χαμηλώσουν λίγο τα μεγάφωνα τους οι ψάλτες και οι παπάδες ή στην τελική ας τα κλείσουν.Δοκιμασμενη συνταγή από πέρσι με σχεδόν μηδενικά κρούσματα.Μην περιμένουν τις ΚΥΑ. Ας πάρουν πρωτοβουλίες για το καλό των ανθρώπων.

  8. έχουν εμβολιασθεί στην Κω και με 2 δόσεις 15.924, σε σύνολο 33.388 κατοίκων.
    Ποσοστό εμβολιασμένων 47,69%.
    Στην Ελλάδα έχουν εμβολιασθεί με 2 δόσεις 3.461.165 Πληθυσμός 10.816.286,
    ποσοστό εμβολιασμένων : 32%
    Συνεπώς η Κως είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, κάπου αλλού είναι η αιτία !!!
    Πιθανόν στη άφιξη τουριστών με ελλειπή μέτρα !!!

  9. Εσύ συνάδελφε στρατιωτικέ αν είσαι κιόλας, τι ζόρι τραβάς και σχολιάζεις συνέχεια με τέτοιο τρόπο? Δεν έχεις βύσμα να φύγεις? Συμβιβασου στο που ζεις και όταν πας στο χωριό σου κάνεις εκεί τον καμποσο, έχεις καντατησει μαϊντανός.

  10. Μακάρι 100-200 κρούσματα με τους μποχαλοψεκασμένους να πέσει ενα λοκντάουν να μην πατήσει τουρίστας με τους απατεώνες εδώ

  11. ΚΑΛΑ ΡΕ ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ ΑΦΟΥ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΑ
    ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΩ …….
    ΜΠΑΓΛΑΜΑ Ε ΜΠΑΓΛΑΜΑ.

  12. Για τον covid 19 τι σε πείραξε το μεγάφωνο της εκκλησίας ρε αθεε ;;; Η μάλλον τεμπελοσκυλο που θες να κοιμάσαι αλλά όταν μπαίνεις στο αμάξι σου βάζεις τα κλαψοτραγουδα σου διαπασών . Να ένας μερακλής έχει και θέμα .Μήπως θες να μη ηχούν και οι καμπάνες !!! Ντροπή

  13. Συγνώμη που παρεμβαίνω… Για να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της απάτης που ζούμε παρακολουθήστε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ – έρευνα της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης. Οι πλειοψηφία των Ελλήνων καθηγητών ιατρικής που θα δείτε είναι ακόμη εν ζωή και κάποιοι από αυτούς είναι σήμερα στην Ακαδημία Αθηνών… Θα σας διαφωτίσει πλήρως και για τον καθηγητή Τσιόρδα. Αξίζει το κόπο να το δείτε. Όταν το πρόβαλε η κρατική τηλεόραση ίσως να μην το είδε κανείς. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αν το παρακολουθήσετε να είστε σίγουροι ότι θα δείτε κάποια πράγματα αλλιώς…

    https://www.brighteon.com/0d80680b-0478-46da-82f6-f6c9b674581e

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ