Μανιτάκης: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς, δασκάλους, πυροσβέστες

25
2113

Αντισυνταγματική θα ήταν μόνον μία απόφαση που θα υποχρέωνε ολόκληρο τον πληθυσμό, χωρίς εξαιρέσεις, να εμβολιαστεί»,  τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός – Νόμιμες και οι κυρώσεις στους αρνητές, «δεν μπορεί ωστόσο να απολυθεί ένας εργαζόμενος, αν αρνηθεί τον εμβολιασμό»

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ είναι «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας» διαβεβαίωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση. «Δεν μπορεί να έχει τέτοια δυσμενή συνέπεια ο πολίτης. Δεν μπορούν οι κυρώσεις να είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτό που θες να πετύχεις, αλλά μπορείς να πεις σε έναν δάσκαλο, για παράδειγμα, ότι “από τη στιγμή που δεν έχεις εμβολιαστεί, για ένα διάστημα δεν θα διδάσκεις”», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι «τυχόν άρνηση του πολίτη, δεν μπορεί να έχει κυρώσεις  πολύ αρνητικές για τη σχέση εργασίας που έχει. Και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα».

«Δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί. Εάν κάποιος προβάλλει βάσιμους λόγους υγείας, ή λόγους συνειδησιακούς, όπως συμβαίνει με τους αντιρρησίες συνείδησης, τότε οφείλει ο αρμόδιος φορέας, το Δημόσιο, να τους σεβαστεί. Αλλά ο πολίτης πρέπει να αιτιολογεί την άρνησή του, να την τεκμηριώνει», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εν λόγω απόφαση (για την ΕΜΑΚ) είναι απολύτως σύμφωνη με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις -μεταξύ των οποίων  και ο εμβολιασμός– προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιτάκης, μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί, θα ήταν αντισυνταγματική. «Άλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης».

Πρόσθεσε, δε, ότι «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία». 

Αυτή η «υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού, επισήμανε, έχει συνταγματικά ερείσματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ειδήσεις σήμερα: 

25 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ σωστό και δίκαιο!!!! Αυτά τα επαγγέλματα είναι σημαντικά και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο…είναι σημαντικό να αποκτήσουν ανοσία….
    Είναι λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους στην πρώτη γραμμή και να αρνούνται το αυτονόητο…

    • πήγαινε να εμβολιαστείς εσύ αν φοβάσαι και άσε τους άλλους να έπιλέξουν μόνοι τους το αν θα το κάνουν ή όχι. Όταν συνηδειτοποιήσετε ότι μας το επιβάλλουν θα είναι πολύ αργά.

      • Έχω ήδη εμβολιαστεί αγαπητέ μου…και τηρώ τα μέτρα γιατί είμαι υπεύθυνος άνθρωπος και ενδιαφέρομαι για την υγεία τόσο τη δική μου όσο και των συνανθρώπων μου…αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας μας έφεραν στο σημείο αυτό….

  2. Το εμβολιο ειναι παρανομο (δεν εχει παρει αδεια ειναι πειραματικο)απορω πως πανε και βαζουν μεσα τους αγνωστη χημεια και αφου ειναι για το καλο μας γιατι σε απειλουν αν δεν το κανεις και γιατι πεθαινει κοσμος μετα το εμβολιο

  3. είναι τα μοναδικά επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο ????
    Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, είναι εκτός της παραπάνω κατηγορίας ????
    Υπάρχει κράτος στη υφήλιο που να θεσμοθετεί υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παραπάνω επαγγέλματα ???

    • Η Ιταλια σιγουρα. Θα επρεπε και για τους απασχολουμενους στον τουρισμο να ειναι υποχρεωτικο.

    • Εσύ να κάτσεις σπίτι σου » στρατιωτικέ»» και όλοι εσείς που αρχίσατε να λέτε τα διάφορα… πρέπει δηλαδή να συμβεί κατιδυσατεστο σε κοντινούς σας ανθρώπους…( Πράγμα που απευχομαι) για να πιστέψετε ότι ο ιός είναι ναι εδώ και θα μας ταλαιπωρεί εάν δεν πετύχουμε την ανοσία που χρειάζεται….σταματήστε να είστε αρνητές των πάντων…..

  4. Είναι απλό .Όσοι θέλουν να ανήκουν στη κοινονια μας εφαρμωζουν όλα όσα είναι για το κοινό καλό.Όσοι δεν θέλουν μπορούν να ακούνε τον κάθε ….ανύπαρκτο και να ακούν ότι το κομλπεξικο θέλουν .Ας ζήσουν έτσι δικαιομα τους ,αλλά μακριά από τον κόσμο μας.Στο δικό τους με τους καλούς η μάλλον κάλους.

  5. 1ο βημα διχασμός,2ο βήμα επίταξη, 3ο βήμα ο έλεγχος. Ζήτω ο ελεύθερος άνθρωπος. Ζήτω η σκλαβιά Ελευθερίας. Ζήτω ο ελεγχόμενος άνθρωπος, και όλα στον βωμό της υγείας, τελικά τα καταφέρνουν σιγά-σιγά

  6. Για κάτι που σκοτώνει το 0.02% του υγειούς πληθυσμού, πρέπει να εμβολιαστεί το 100%!!!
    Και γι’αυτή την ανο(η)σία, έχουν πειστεί οι περισσότεροι!!!
    Αυτή είναι η δύναμη του φόβου που προκαλεί το κουτί!!!
    Καλά μας σαράντα!!!

  7. Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων: ΔΕΝ μπορείς να υποχρεώσεις ΚΑΝΕΝΑΝ να κάνει το εμβόλιο – Είναι απολυταρχικό, «Δεν μπορείς να υποβάλλεις έναν άνθρωπο να υποστεί μια σωματική επέμβαση (ακόμα και αν είναι υγειονομικός, ακόμα και αν αυτή είναι μια ένεση. Και μάλιστα, στον βαθμό που αυτό μπορεί να έχει επίδραση στον οργανισμό του. Η υποχρεωτικότητα σε έναν τέτοιο τομέα είναι περίπου αδύνατη. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του. Είναι μια κίνηση απολυταρχική»

  8. Η κοινονια εφαρμώζει κανωναις αλλά απηλυται άπω τω δηκεωμα του καθαι αιγκαιφαλλικα παραλοιτου και πσαικασμαινου. Επησις οι ωρθωγραφοια απώλλοιται εποιτα από τα αιμβωλια για των κωβιντ…………..ιναι γνωστι παραιναιργοια, αν δυτε σοινανθροπους σας ανορθωγραφους βοιθειστε………………..καλέσται το λυσσοιατριο
    ( με το καλό ή το μάλλον καλο)

  9. THE VACCINE SHOULD BE OBLIGATORY FOR EVERYONE. PLEASE STOP YOU’RE RETARDED CONVERSATIONS. NONE OF YOU HAVE SEEN THE WORLD AND YOU HAVE NO IDEA WHAT YOU’RE TALKING ABOUT.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ