ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Λαμπερή & εκκωφαντική η πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μ. Σαββάτου σε όλες τις εκκλησίες στην Κω

21
1901

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Ένα έθιμο που προαναγγέλλει την Ανάσταση του Θεανθρώπου λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλο Σάββατο πρωί στις εκκλησίες.

Έτσι και φέτος σε όλους τους Ιερούς ναούς, αμέσως μετά τον ύμνο των τριών παίδων «τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας στους αιώνας» ο Ιερέας εξερχόμενος του ιερού Βήματος ψέλνει  το «Ανάστα ο Θεός…»,  και ρίχνει  φύλλα από άνθη και λεμονανθούς σε όλο το Ναό,  ενώ οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια-θρονιά με δύναμη, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο .

Το έθιμο σημειολογικά συνδέεται με την Ανάσταση του Χριστού που σπάει τα δεσμά του θανάτου. Πέρα από τον κρότο από το χτύπημα των ξύλινων θρονιών, σε κάποιες εκκλησίες συνηθίζεται επίσης το κούνημα των πολυέλαιων της εκκλησίας, ως αναπαράσταση του σεισμού που έγινε τη στιγμή που αναστήθηκε ο Κύριος.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. …..ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ!!!
    1 ΑΚΟΜΑ ΑΠΛΗ ΓΡΙΠΗ ΕΙΝΑΙ!
    ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

      • Κάποιοι παπάδες πιστεύουν ότι έγιναν με την Ανασταση στις δέκα...

        και περιφορά του Επιταφίου γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο παρά τον νόμο…. Σώσων Κύριε το προσωπικό σου…..

    • Έχει ξεσκιστεί η Κάλυμνος στις αεροδιακομιδές, ο δήθεν παππούς από τα Σούρμενα μιλάει ακόμα για απλή γριπούλα. Είσαι επικίνδυνος

  2. Ειναι γιατί μας κυβερναν μασωνοι:

    όπως όλοι ξέρουμε τα κόκκινα αυγα συμβολίζουν το αίμα του Χριστού., γιαυτό δεν είναι ούτε ασημένια, ούτε μωβ, ούτε μπλε..!!
    Ο Μητσοτάκης κατάφερε να προσβάλει και αυτό το έθιμο μας, εκτός την ανάσταση (που δεν πιστεύουν οι μασωνοι) στις 21:00 αντί 12 το βράδυ, τσουγκριζοντας σε μια φώτο του ασημένια αυγα!!!
    Ανάφερε την λέξη ανάσταση, συνδέοντας την με το πρόγραμμα ελευθερία.. Των εμβολιων.. Και όχι με την ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΎ..
    ΤΟ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ.. Ακόμα και ο ΑΡΧΙΕΠΊΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΟΣ… ΣΥΓΝΏΜΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.. Δεν ΦΈΡΕΙ ΚΑΜΊΑ ΑΝΤΊΔΡΑΣΗ… σε όλες τις αλλαγές των ημερών, δείγμα ότι υπηρετεί τον μαμωνα και όχι την θρησκεία!!
    ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ.. ΕΎΧΟΜΑΙ ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ,!!!!!!!

    • ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΑ ΚΑΛΥΨΕΣ ΟΛΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΈΓΟΝΤΑΣ ΟΜΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

  3. Προς ΒΑΛΚΑΝΙΟΣ.. μας τα έχεις πρήξει σε όλες τις απαντήσεις

    Ναι ρε όλοι γιατροί είμαστε…. Κτηνίατροι για να απαντάμε σε ζώα, όπως εσένα

  4. ΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΘΕΙΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΚΛΠ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΣΩΝ ΑΦΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΜΑΘΕΙ ΠΙΣΤΩΝ.

    • Πόσο τελικά άσχετοι και επικίνδυνοι είσαστε ορισμένοι που αυτοαποκαλεισθαι ορθόδοξοι. Πόσο αδιάβαστοι αλλά και πόσο εκτιθεσθαι. Εδώ χορεύουμε τον χορό του ΖΑΛΟΓΓΟΥ και πεθαίνει ο κόσμος σαν σε πολική συρραξη καθημερινά και εσείς ερμηνεύεται κατά το δοκούν τις αποφάσεις της εκκλησίας και της κυβέρνησης. Του χρόνου αν τα πράγματα δεν ξεφύγουν πάλι, θα επανέλθουμε και πάλι στην πραγματικοτητα. Αλλά και πάλι πόσο επικίνδυνοι είσαστε ΕΣΕΙΣ οι Φαρισαίοι αρρωστημένοι ορθόδοξοι.

    • ΟΧΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ ΕΙΣΑΙ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ

      Τι έλεγε ο άγιος Παΐσιος για τους Παλαιοημερολογίτες που το έφτιαξε πάπας, παρότι αυτό ήταν το σωστό https://www.sostis.gr/blog/item/3197-o-agios-paisios-gia-tous-palaioimerologites
      Και κάτι ακόμα έλεγε ο γέροντας στους Ορθόδοξους σαν κι εσένα που πήγαν να του καταγγείλουν ένα μητροπολίτη επειδή.. κάπνιζε. Προτιμώ τους είπε τον καπνό του μητροπολίτη παρά το θυμίαμα των ζηλωτών σχισματικών. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω!

      • Με έκανες και παλαιοημερολογιτη. Και μπερδευης και τον Άγιο ΠΑΙΣΙΟ. Χαμένη στον κόσμο των εθιμων. Να σου κάνω μια ερώτηση. Ο ΙΗΣΟΥΣ είπε ότι σε τρεις μέρες θα ανοικοδόμηση τον ναό. Τι σημαίνει αυτό με την απλή λογική ενός μεσου ανθρώπου?

      • Κ πως το εξηγείς εσύ που ο γέροντας Παισιος ήταν πολύ αυστηρώς σε πολλά θέματα ?? Εξάλλου μιλάει για σχισμα ,δηλαδή φοβόταν μην διαλυθεί στα δύο η ορθοδοξία πράγμα πολύ σοβαρό .

  5. κανε μια μεταφραση που εχεις μπερδεψη αντε να μην πω. Ὀψὲ δὲ ΣΑΒΒΑΤΩΝ, τῇ ἐπιφωσκούσῃ εἰς μίαν σαββάτων, ἦλθε Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ ἡ ἄλλη Μαρία θεωρῆσαι τὸν τάφον.
    καὶ ἰδοὺ σεισμὸς ἐγένετο μέγας· ἄγγελος γὰρ Κυρίου καταβὰς ἐξ οὐρανοῦ προσελθὼν ἀπεκύλισε τὸν λίθον ἀπὸ τῆς θύρας καὶ ἐκάθητο ἐπάνω αὐτοῦ……
    Σχετικα με τους εβραιους. Μην τα βαζης με αυτους. Να τα βαλης με τους «Αγιους Πατερες¨» μας, που συγχρονιζουν την ΔΙΚΗ μας ΑΝΑΣΤΑΣΗ με αυτην των εβραιων. Και αν σκεφθης οτι ειναι ΚΙΝΗΤΗ εορτη, αυτο σημαινει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. Βαση του φεγγαριου (παγανισμος) ανασταινουμε τον ΚΥΡΙΟ μας. Επιστημονικα ο ΙΗΣΟΥΣ εσταυρωθη στις 3 Απριλιου. Φετος βαση του κατα τους αγιους πατερες μας φεγγαριου μπηκαμε στον Μαιο. Επισης το οτι εορταζουμε επισημως το ΧΡΙΣΤΟς ΑΝΕΣΤΗ στις 12 τα μεσανυχτα ειναι καθαρα ΕΘΙΜΟ. Την πρωιαν του ΣΑΒΒΑΤΟΥ με το ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ (ἀνάστα ὁ Θεός κρίνων τήν γῆν) ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

    • Η εκκλησία δεν είναι πολιτιστικός σύλλογος να λειτουργεί βάση εθίμων ,λειτουργεί βάση κανόνων κ αποφάσεων από οικουμενικές συνόδους που εδώ κ πάρα πολλά χρόνια τηρεί .

  6. Έχει στραβωθεί ο περισσότερος κόσμος, είναι πλανεμένος. Δεν βλέπετε ότι η λειτουργίες μέσα στην εκκλησία με τους μασκοφόρους πιο πολύ θυμίζουν σατανιστικές τελετές παρά χριστιανικές;Προετοιμάζουν το έδαφος για τον αντίχριστο ηθελημένα ή αθέλητα. Στον ναο της Αναστάσεως για να μπείς φέτος έπρεπε να είσαι εμβολιασμένος. Δυστυχως το ίδο θα γίνει και εδώ…Θα γεμίσουν οι εκκλησίες εμβολιασμένους…Η Ανάσταση του Κυρίου να μας φωτίσει όλους….Και μην πεί κανείς για ιεροκατάκριση γιατί την μάθαμε τη καραμέλα…

    • Βεβαιως και θα γινει το ιδιο κι εδω. Θα σας απαγορευσουν και στην εκκλησια να πατε και δουλεια να βρειτε αν δεν ειστε εμβολιασμενοι. Δε θα κινδυνευουμε ολοι εξαιτιας ορισμενων ανεγκεφαλων. Οι ανεμβολιαστοι βοηθατε να υπαρξουν μεταλλαξεις του κορονοιου και να αρχισουμε παλι απο την αρχη. Αν η κυβερνηση ειναι σοβαρη δε θα επιτρεψει κατι τετοιο. Υποχρεωτικος εμβολιασμος τωρα!

      • Αφού φοβάσαι τόσο πολύ σου χαρίζω και το δικό μου εμβόλιο. Κάνε 4 δόσεις να θωρακιστεις…Αργά η γρήγορα ολοι θα βρεθουμε μπροστά στον Κύριό μας..Περαστικά σου…Το μίσος είναι η χειρότερη ασθένεια

    • Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ να φώτιση περισσότερο εσένα ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΣ.

      Το ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΟ και ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟ σου μυαλό χρειάζεται φώτιση. Μην τα ρίχνετε από εδώ και από κει και τις ΦΟΒΙΕΣ σας και τα ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΑ αποκυηματα του αρωστημενου μυαλού σας. ΕΣΕΙΣ είσαστε ο ΜΕΙΖΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΣ και όχι οι μασκες. ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ