«Οικονομική διαχείριση Δήμου Κω 2020: Συνέχεια της ιδίας αδιέξοδης διαχειριστικής πρακτικής και λογικής» (Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς)

2
521

για την οικονομική διαχείριση Δήμου Κω 2020,

συνέχεια της ιδίας αδιέξοδης διαχειριστικής πρακτικής και λογικής.

  1. Στο Δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 12.03.2021 συζητήθηκε η 4η τριμηνιαία κατάσταση που ακτινογραφεί την οικονομική διαχείριση του α! έτους της δημοτικής αρχής του κ. Νικηταρά. Ουσιαστικά έχει την θέση απολογισμού, αφού το κείμενο του απολογισμού 2020 (που θα συζητηθεί τα επόμενα χρόνια !) ελάχιστα θα διαφέρει.
  2. Η Δημοτική Οικονομική Διαχείριση 2020 έχει ιδιαίτερη σημασία πρώτα γιατί το 2020 σημαδεύτηκε με την κρίση του Κορωναιού και δεύτερο γιατί είναι ο πρώτος χρόνος μιας νέας δημοτικής αρχής. ‘’Αρχή άνδρα δείκνυσι’’ και γι αυτό παρουσιάζουμε από την  4η τριμηνιαία έκθεση τα κύρια συμπεράσματα της:

ΕΣΟΔΑ: πρώτα τα τοπικά δημοτικά έσοδα, όπου σημειώθηκαν απώλειες:

α. τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητα-φωτισμός) είναι 7,6 εκ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα 7,00εκ! Αιτία η κεντρική πολιτική υποχρέωση δήλωσης των πραγματικών  τετραγωνικών μέτρων του οικιστικού πλούτου του νησιού. Δυστυχώς όχι, ως όφειλε, επιδίωξη της (-των) δημοτικής πολιτικής.

β. από τέλη (τουρισμού, καταστημάτων), δικαιώματα. παροχή υπηρεσιών εισπράχθηκαν 1,6 εκ αντί 2,3 εκ δηλαδή μειωμένα -30%. Μικρό το κακό, θα σχολιάσουμε για την κακοχρονιά 2020.

Δεύτερο, έσοδα από κρατικές πηγές, με το κράτος να φροντίζει να καλύψει κενά:

α. οι επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες έχουν αποδοθεί στο 100% (8,5 εκ.)

β. οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις (δημοτικά έργα) από 5,9 εκ περιορίζονται σε 2,3 εκ λόγω αδυναμίας απορρόφησης, όπως φαίνεται από το σκέλος των εξόδων.  Όπως και τα προηγούμενα χρόνια!

ΕΞΟΔΑ: πρώτα τα λειτουργικά δημοτικά έξοδα:

α. οι αμοιβές προσωπικού, δηλαδή το λειτουργικό κόστος όπως τα προηγούμενα χρόνια σταθερό 9,7 εκ.  β. οι δαπάνες για αναλώσιμα από προβλεπόμενα 2,7 εκ περιορίστηκαν στα 2 εκ. Αυτό σημαίνει αδυναμία επενδύσεων σε νέους εξοπλισμούς και όχι πολιτική περιστολής εξόδων-νοικοκυρέματος κλπ.  

Δεύτερο και πολύ σημαντικό για την εποχή της κρίσης τα έξοδα για επενδύσεις:

α. για τεχνικά έργα, αγορές παγίων εξοπλισμών τα προβλεπόμενα 7,6 εκ. περιορίστηκαν στα 3.8 (-50%) δεσμευμένα και 1,0εκ (μείον 80%!) στα βεβαιωμένα με ποσοστό υλοποίηση στο 13%! Κρίμα! Ντροπή!

β. για έργα (πρόγραμμα έργων 2020) τα προβλεπόμενα 12,8 εκ περιορίστηκαν σε 6,0εκ. (μείον 50%) δεσμευμένα και 1,7 εκ (μείον 85%!) βεβαιωμένα με την υλοποίηση στο 13% (όπως και οι προηγούμενοι) !

γ. για έργα μελετών πρόβλεψη 1.6 εκ υλοποίηση 0,0 % (μείον 100%) (όπως και οι προηγούμενοι)

δ. από τα χρέη παρελθόντων ετών απορρόφηση 2% παραμένοντας ψηλά σε μη απορρόφηση στα 17 εκ.

ε. το γενικό αποτέλεσμα υλοποίησης του προϋπολογισμού 2020 είναι 34%(όπως και οι προηγούμενοι) και

στ. αύξηση στα αποθεματικά του Δήμου Κω από 20εκ στα 22 εκ! (ότι έκαναν και οι προηγούμενοι!)

  1. Πέρυσι διαβάζοντας τα αποτελέσματα του 2019 καταλήγαμε στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα:

α. ο Προϋπολογισμός και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του Δήμου Κω είναι σκέτα ‘’λόγια-λόγια’’

β. ο βαθμός υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων παραμένει μηδενικός αφού το 13% δεν καλύπτει ούτε τα έργα συντηρήσεων των δημοτικών υποδομών! Γι αυτό η κατάσταση τους είναι δραματικά κακή!

γ. η δημοτική μηχανή βρίσκεται σε χρόνια χειμερία νάρκη και δεν υλοποιούνται έργα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης.

  1. Δεδομένων των συνθηκών οικονομικής κατολίσθησης της κοινωνίας μας, θα περιμέναμε να της δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από τις δημοτικές παρατάξεις που φιλοδοξούν να διαδεχτούν την νυν δημοτική αρχή στα αποτελέσματα χρήσης 2020. Όχι σε αφορισμούς ανικανότητας της δημοτικής αρχής, αλλά προβολής προτάσεων βελτίωσης των δεικτών υλοποίησης δημοτικού έργου, αύξησης της παραγωγικότητας των δημοτικών υπηρεσιών και βελτίωσης της ποιότητας του δημοτικού έργου.
  2. Δεν στρεφόμαστε κατά της δημοτικής αρχής και των νέων (!) που κλήθηκαν να δοκιμάσουν στην τοπική πολιτική. Χρειάζεται η γλώσσα της αλήθειας. Γλώσσα αποδεικτική όχι απολογητική. Ο Δήμος Κω είναι σε παρακμή. Δεν χρειάζεται να αυτολιβανίζεστε και να λιβελογραφείτε. Το γραφείο τύπου του ‘’Δήμου’’ εκπέμπει υπεροψία, ψέμα, διχόνοια. Έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι θα πείτε!  Κακώς! Πίσω από τα ψεύτικα και τα μεγάλα λόγια, την όξυνση και τις λοιδορίες, κρύβεται η ανικανότητα διαχείρισης των δύσκολων προβλημάτων της εποχής μας. Γι αυτό τα προβλήματα μεγεθύνονται. Η τελευταία ανακοίνωση του Δημάρχου για το ‘’κουκούλι της Μητρόπολης’’ είναι ενδεικτική. Απαντώντας σε ανάλογου ύφους ανακοίνωση του κ. Κυρίτση, απαριθμεί μια σειρά μικροπαρεμβάσεων, ανάγοντας τες σε μεγάλα έργα αναγεννησιακού χαρακτήρα!  Το συμπέρασμα από τα παραπάνω βγαίνει πηγαία: ‘’δεν πάτε καλά κύριοι της Δημοτικής Αρχής!’’.

Ν. Μυλωνάς (επισυνάπτεται η 4η τριμηνιαία έκθεση)

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Τεό μόνο ένα σιντριβάνι ξήλωσε, για προπόνηση σε εκβραχισμό

  2. Νικολάκη, που ζεις; Πάνε μια από την οικονομική να σου πουν για τα έσοδα του 2020! άντε μεσημεριάτικο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ