ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή της Υπαπαντής στο παλιό Πυλί – κ. Ναθαναήλ: Αν άλλες χώρες είχαν τέτοιο θρησκευτικό και πολιτιστικό θησαυρό δεν θα τον είχαν αφήσει αναξιοποίητο

0
1742

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με λιγότερους προσκυνητές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές εψάλη το πρωί ο Όρθρος Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος στην συνέχεια τέλεσε τη Θεία Ευχαριστία μαζί με τον π. Αναστάσιο, στο ιστορικό καθολικό της Ιεράς Μονής της Υπαπαντής (Παναγία των Καστριανών) στο παλιό Πυλί.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κατά Λουκά ΅Ευαγγελικό ανάγνωσμα  με την παρουσίαση του Ιησού στο ναό και τα παιδικά χρόνια του Ιησού με το μήνυμα της ημέρας που είναι η συνάντηση της ψυχής με την αγάπη προσπερνώντας τα εμπόδια της κακίας των ανθρώπων.

Αναφέρθηκε και πάλι με αφορμή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε στο πως εγκαταλείφθηκε η ιστορική αυτή και πυκνοκατοικημένη καστροπολιτεία από μια αντίστοιχη παλιά θανατηφόρο επιδημία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μας ξενάγησε στους χώρους όπου ήταν παλιά τα κελιά, η τράπεζα της μονής, η είσοδός της προς το κάστρο του παλιού Πυλιού και όλοι γύρω ενοριακοί ναοί, όπως ο γκρεμισμένος δισυπόστατος Ναός του Αγίου Νικολάου και πιο κάτω του Αγίου Θεολόγου.

Με αφορμή την παρουσία και σήμερα στην Θεία λειτουργία του Προέδρου Ασφενδιού Μιχάλη Γιωργαλλή ο Σεβασμιώτατος ζήτησε να βοηθήσει ο δήμος στην προστασία του περιβάλλοντα χώρου και των ερειπίων της παλαιάς μονής (αν αυτοί οι σπάνιοι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί θησαυροί ήταν στο εξωτερικό η προστασία και ανάδειξή τους θα ήταν αυτονόητη…)

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ομάδα των Μαύρων Λύκων και όλων των εθελοντών που βοηθούν στον ευπρεπισμό και τη διατήρηση του χώρου, όπως ο κ. Βασίλης Μολυβιάτης, ο κ. Μιχάλης Δανελλάκης κ.α.

Φέτος, λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία δεν παρατέθηκε η καθιερωμένη τράπεζα μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας με την ευχή να μπορέσει να πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ