Αρχική Ειδήσεις Εκκλησία ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με δέος, σεβασμό & ευλάβεια ο Εσπερινός στην Υπαπαντή...

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με δέος, σεβασμό & ευλάβεια ο Εσπερινός στην Υπαπαντή στο Μυστρά της Δωδεκανήσου | κ. Ναθαναήλ: Η πανδημία που άδειασε την ιστορική αυτή καστροπολιτεία

2
5135

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ευλάβεια, δέος, κατάνυξη, αλλά και ιστορικό χρέος στους προγόνους μας εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της Υπαπαντής στο παλιό Πυλί.

Στον εσπερινό χοροστάτησε -όπως κάθε χρόνο- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος θα διανυκτερεύσει στην περιοχή και θα είναι το πρωί στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία.

Μαζί του ήταν ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, ενώ τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης Μιχαήλ Ανδρέου, ο ιατρός Γεώργιος Σανιδάς και ο Μιχαήλ Δανελλάκης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ Σταματία Κανταρζή, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής και αρκετοί προσκυνητές (η προσκυνηματική προσέλευση συνεχίστηκε έως τη νύχτα, με την αστυνομία να διευκολύνει την κίνηση και να εποπτεύει την ομαλή ροή).

Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού του βρέφους Ιησού στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία.

Όπως και σήμερα έχουμε τον σαραντισμό, όπως λέμε, έτσι κάπως γινόταν και εκείνα τα χρόνια. Έπρεπε δηλαδή οι γονείς να φέρουν το παιδί στα Ιεροσόλυμα, στον Ναό. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο μάλιστα, όλα τα πρωτότοκα αγόρια ήταν αφιερωμένα στον Θεό (για χάρη των πρωτότοκων που είχαν σωθεί στην Αίγυπτο). Μαζί πρόσφεραν σαν θυσία ένα ζευγάρι τρυγονιών ή δύο μικρά περιστέρια, πάντα σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο.

Στα Ιεροσόλυμα βρισκόταν τότε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Συμεών. Ήταν πιστός και ευλαβής, περίμενε τη σωτηρία του Ισραήλ και τον καθοδηγούσε το Άγιο Πνεύμα. Του είχε φανερώσει λοιπόν το Άγιο Πνεύμα ότι δεν θα πέθαινε προτού δει τον Μεσσία (το Χριστό). Κι εκείνος περίμενε, λένε, πολύ περισσότερο και από διακόσια χρόνια. Τότε του υπέδειξε το Άγιο Πνεύμα να πάει στον Ναό. Μόλις οι γονείς έφεραν εκεί το Παιδί, τον Ιησού, για να κάνουν γι’ αυτό τα έθιμα του Νόμου, το πήρε στην αγκαλιά του, δόξασε το Θεό και είπε:

«Τώρα, Κύριε, μπορείς να αφήσεις το δούλο σου να πεθάνει, γιατί τα μάτια μου είδαν το Σωτήρα, που ετοίμασες για όλους τους λαούς, το Φως που θα φωτίσει όλα τα έθνη…»

Η Εκκλησία τη μέρα αυτή την έχει ορίσει ως γιορτή της μητέρας και στους ναούς ψάλλεται προς τιμή της Παναγίας: «Θεοτόκε, ἡ ἐλπίς πάντων τῶν χριστιανῶν, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τούς ἐλπίζοντας εἰς σέ

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στους προγόνους μας που έζησαν και πέρασαν από αυτή εδώ την ιερή περιοχή κάνοντας αναφορά στην πανδημία που ήταν η αιτία να εγκαταλείψουν σταδιακά την πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή για να πάνε άλλοι στο Ασφενδιού και άλλοι στο Πυλί, με τους πιο γενναίους να μένουν στο Αμανιού και ελάχιστοι στις εστίες τους.

Παρόλα αυτά ο ιερός αυτός τόπος λατρείας, παρέμεινε μέχρι σήμερα όρθιος για να μας θυμίζει την ιστορική καστροπολιτεία και όλους όσους έζησαν σε αυτή.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. να τοποθετηθει σίδερο στο μονοπατι για να μπορουν να κρατανε οι ηιλικιωμενοι για να ανεβουν τα σκαλια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ