Σταμπουλίδης: «Κλειδώνει» το άνοιγμα των καταστημάτων – Τι θα γίνει με τα εμπορικά | Άνοιγμα της εστίασης σε 3 εβδομάδες

0
4224

Τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο ανοίγματος του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης τις τελευταίες ώρες σχηματοποιούνται τα μέτρα βάσει των οποίων θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, με το συγκεκριμένο πλαίσιο να τίθενται υπόψη της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο Παρασκευή (15/01).

Πάντως τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δημιουργούν την προσδοκία πως οι λοιμωξιολόγοι θα ανάψουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς. Πάντως ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την εισήγηση των επιστημόνων στην κυβέρνηση, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» δεν αποκάλυψε την προσωπική του εισήγηση, εξηγώντας πως δεν θέλει να προκαταβάλει την αυριανή «ετυμηγορία» της Επιτροπής για το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικοί εισηγούνται οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν καλύτερα οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα.

Άνοιγμα καταστημάτων: Τι προτείνεται

Τo σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων.

Ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί για τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα για την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Παράλληλα στην είσοδο του καταστήματος θα αναρτάται η λίστα με τα ημερήσια ραντεβού. Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε έως 2 Ιανουαρίου. Αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα θα δίνεται η δυνατότητα για αγορές εντός των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας και η παραλαβή για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς.

O αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα. Αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να είναι μέσα στο κατάστημα μελετώνται τα εξής:

  • Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
  • Σε καταστήματα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.
  • Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

Με το μοντέλο click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να πληρώνει στο ταμείο με μετρητά, ενώ με το click away, εάν δεν έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την πληρωμή, θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS.

Δερμιτζάκης: Άνοιγμα της εστίασης σε 3 εβδομάδες – Τι είπε για Γυμνάσια και Λύκεια

Δερμιτζάκης: Άνοιγμα της εστιάσης σε 3 εβδομάδες - Τι είπε για Γυμνάσια και Λύκεια
Intime News

Όλα δείχνουν ότι προχωράμε σε ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα, δεν είναι ωστόσο γνωστό τι θα συμβεί με Γυμνάσια και Λύκεια

Με το lockdown να είναι σε ισχύ ως τις 18 Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή (15/01), όπου αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Την ίδια ώρα, υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, αλλά και των Γυμνασίων και των Λυκείων παράλληλα με το λιανεμπόριο τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι. Το ίδιο λέω και για τα σχολεία. Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και Γυμνάσια και Λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε».

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να προχωρούμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, ο καθηγητής σχολίασε ότι η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται τώρα, έχει μπει σε μια πολιτική διαχείρισης πολύ καλή σε σχέση με άλλες χώρες. «Έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε», τόνισε.

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια διεπιστημονική Επιτροπή. «Είμαστε σε τέτοια φάση που δεν μπορεί μια Επιτροπή να δίνει μια υγειονομική γνωμοδότηση και μετά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αξιολογούνται από κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει η επιστημονική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας. Αυτή η φάση χρειάζεται ευέλικτη, μικρή και διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα η Επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι δε χρειάζονται να εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες υγειονομικών είτε γιατί έχουμε βάλει κατηγορίες που δεν πρέπει να βάλουμε, δηλαδή ψυχολόγους, ανθρώπους που είναι στα εργαστήρια κλπ. Οι υγειονομικοί έπρεπε να είναι πολύ λιγότεροι και όχι να εμβολιάζονται μαζικά, όπως τώρα».

Newsbomb.gr.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ