ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Θεοφάνεια 2021: Ο Καθαγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην πολεμική σκάλα Κω

51
19449

Έγινε τελικά η τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, στην Κω.

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης αποτελούν τα Θεοφάνια, τα οποία εορτάζονται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της τελετής καθαγιασμού των υδάτων στον ΙΝ Ευαγγελιστρίας στο Μαστιχάρι.

Στην συνέχεια μετέβη με την συνοδεία του στην πολεμική σκάλα Κω όπου καθαγίασε την θάλασσα με Αγιασμό που έφερε από την εκκλησία, ανέγνωσε το Ευαγγέλιο και πραγματοποίησε την ρίψη και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού αγιάζοντας τα νερά και τη φύση σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας (προκειμένου να θωρακιστεί από φυσικές ή άλλες καταστροφές).

Χρόνια πολλά σε όλους!

Το όνομα των Θεοφανίων προήλθε από τη φωνή του Θεού που ακούστηκε στη Γη, προκύπτει δηλαδή από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.

Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων), καθώς όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

Βασική τελετουργία της ημέρας των Θεοφανίων είναι ο «αγιασμός των υδάτων» με τη κατάδυση (ρίψη) του Σταυρού κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Στην ελληνική εθιμολογία και χριστιανική μας παράδοση, ο εν λόγω Αγιασμός έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων και της πνευματικής προστασίας τους από κάθε κακό.

ΒΙΝΤΕΟ ο Σεβασμιώτατος στον ΙΝ Ευαγγελισμού στο Μαστιχάρι, από:

 

 

 

51 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επιτέλους, ένας σωστός ιεραρχης που ΤΙΜΆ ΤΑ ΡΆΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΊΣΤΗ ΜΑΣ

    Όχι σαν κάτι Άγιο Βασίλη δες….(μουσατους, χοντρόυς ιεράρχες) πουλημενους… Ουστ στους τρ…….. που μολυνουν και τα ράσα που φοράνε

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΑΣ! ΑΞΙΟΣ!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    • Κριμας που δεν πήγα να με ραντιση μπας και συνέλθω. Ίσως να είμαι πιο τυχερός του χρόνου.

  3. Αυτά να τα πείτε και σε όλους αυτούς που προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες δεξιά και αριστερά…
    Λες και είναι μεσανατολικό ζήτημα.

  4. Οι κοψιμιοι παντως κλαινε με μαυρο δακρυ…
    δεν εχει φωτο και γκλαμουρ……
    χεχεχε ευτυχως…..ο θεος μας φυλαξε….!!!

      • Ο Ψιτ δεν έχει τον ΘΕΟ του. Έχει όμως τον///// που τον ταιζει σανό και υποσχεσεις. Και τους συν αυτώ. Είπαμε δεν είναι ένας. Είναι ομάδα ολόκληρη ΑΘΕΩΝ και ΨΥΧΑΣΘΕΝΩΝ. Και του ΧΡΟΝΟΥ αδέλφια…

        • Φασιστα..κουμπαρε του κουμπαρου…παιρνε τον μισθο σου και ΜΟΚΟ!
          Εισαι πολυ φτηνος και ασχετος …
          να μιλησεις για τον φιλαρακι μου!
          Πως το κουμανταρεις τετοιο μυαλο?
          Σοκαριστηκα…
          Αυτος ειναι και ο λογος που σου στελνει copy paste…
          Τι να συζητησει με χαιβανια τεμπεληδες…ανικανους…..που τρωνε τα λεφτα του Δημου?
          Αληθεια θες να σου θυμισω απο ποτε γραφετε τραμπουκοι?
          Το εχω πει τοσες φορες!!
          Απολαυστε το ταξιδι…και σκουπιζετε τον ιδρωτα !!!!

    • Οι καναπέδες του 30% πάντως άφαντοι από τότε που ο κωακός λαός τους έστειλε στα τάρταρα με τις κλωτσιές. Μίλησε κανείς?

      • Των 600 ψηφαλακιων θες να πεις….μπερδευτηκες παλι….
        Πιπη….τις εκπληξεις να φοβασαι!!!
        Παντως οφειλω να παραδεχτω…οτι ξυνεστε!!

        • Μαλλον των 4.000 ψηφαλακιων. 25% διαφορα σε 16000 ψηφισαντες. Κανε το λογαριασμο καλα. Τι γραμματα διδασκεις στα παιδακια; αχ νησακι μου πως σε λυπαμαι!!!!

        • Ωχ ωχ..παλι ο κ.με την αρνηση πλαστικης στη μυτη..
          – Την πρωτη κυριακη γιδι να μετρας….ασε την Ρουφα….

          -Διδασκω?..Που ρε ουφο να παω να παρουσιαστω??
          Ουστ!

          Μεγαλη αξια σου δινω …που σου απαντω…αλλα ειπαμε
          Μεχρι τελους!!
          Κοψιμιοκτονο σε μπολικη δοση εχουμε!!
          Αντοχες?Οσες δεν φανταζεσαι!!!!
          Η Λερα εξω απο το νησι μας!!!

  5. Άξιος.Μοναδικος με φως,αγάπη και ενσυναίσθηση.Τυχερο και ευλογημένο το νησί μας που υπάρχει ο Σεβασμιώτατος μας.

  6. ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ. ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΟΥ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    • η συνείδησή του τού υπαγορεύει να θερίζει κόσμο, δεν προσευχόμαστε για την επιτυχία του.

      Οι ευχές «καλή φώτιση» και «χρόνια πολλά», των πιστών (προς στους πιστούς) που σύντομα θα συναντήσουν τον κύριο (με δική τους ευθύνη), είναι ό,τι πιο αστείο έχει ειπωθεί τελευταία.

      Η δολοφονία και η αυτοκτονία όμως τιμωρούνται με αιώνια κόλαση, έτσι δεν είναι;

      ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

  7. Ρε ψιτ... Σου συνιστώ μετά με τα μηνυματα που έγραψες.. Μην ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ..

    πιστεύω να καταλαβαίνεις το γιατί…φαίνεται ότι είσαι μεθυσμένος χαχαχαχα κάτσε σπίτι και συνέχισε το ποτό του πονου

  8. Υπάρχουν δύο εκδοχές
    1-ξεχασες τα χάπια σου και έπαθες κρίση… Ξεκινώντας να γράφεις μαλ… Ιες…
    2-πηρες υπερβολική δόση αναβολικά του γυμναστηρίου, για να γίνεις σαν ουρακοταγκος η τα σκέτα αναβολικά του πόνου που παίρνεις και ίσως σου δημιούργησαν υπερδιεγερτικοτητα..
    3.εχεις καιρό να πάρεις χάπια
    ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ….

  9. Είστε τυχεροί στην Κω, που υπάγεστε εκκλησιαστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο!!!

    Η χούντα Ερντογάν, δεν απαγόρεψε (για όποιον λόγο) τον καθαγιασμό των υδάτων στο Φανάρι, σε αντίθεση με την ΧΟΥΝΤΑ Μητσοτάκη!
    Ξέρουμε πια τόσα πολλά για τον Covid-19 και τους τρόπους μετάδοσης του, όπως και προστασίας από αυτόν, που λίγο πολύ καταλαβαίνουμε τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια της πιο ανήθικης, διεφθαρμένης, ταξικής Κυβέρνησης, που γνώρισε η χώρα. Που μαζί με την «μνημονιακή» Σαμαρά – Βενιζέλου, αποτελούν τραγικά παραδείγματα Χούντας με ψευδο-Δημοκρατικό μανδύα, αλλά και ένδειξη της απόλυτης ηλιθιότητας και κατάντιας αυτού του λαού, που τους εξέλεξε… Με την βοήθεια βέβαια της – Οργουελικών διαστάσεων- πλύσης εγκεφάλου από τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ..

    Χρόνια Πολλά λοιπόν!
    Και καλό εγκλεισμό στα σπίτια μας να έχουμε! Τρομοκρατημένοι, αποξενωμένοι, με θανατοφοβία, χωρίς αντίσταση σε όσα φοβερά και τρομερά, εν κρυπτώ ή φανερά, ψηφίζει στη Βουλή, ο θίασος του Δικτάτορα…

    • Αυτό το ότι οι Χρυσαυγίτες μιλάνε για χούντα με ξεπερνάει .Ο δημοκράτης Ερντογκαν και ο πρωθυπουργός μας χούντα.Ο Ερντογκαν μεγάλε δεκάρα δεν δίνει για τη ζωή .γιατί πολεμάει παντού Εξαλου θυσιάζοντας νέους ανθρώπους.Ξεφτηλισμενε Έλληνα τρέχα απέναντι να ζήσεις στο παράδεισο.

      • Πες και κάτι για το εφετείο,που50.000 μετέδωσαν το ιό σ όλη την Αθήνα… χουντοφασίστες και αριστερά Αυγή είστε…….

    • Καντηλαναφτη συριζαιε….μας αγαπαει ο Θεος που δεν ειστε εσεις κυβερνηση….
      Το νησι μου ΤΟΥ ξεφυγε..
      ..που σας εχουμε να μας διοικειτε….
      Που θα παει…θα μας λυπηθει και εμας!

  10. αγαθέ, πράε, αλλά και ατρόμητε, πιστέ. Τί δουλειά έχετε όμως να μιλάτε για Κώ, αν δεν είστε από εδώ; Και εσείς στη στενή με το αφεντικό; Χρόνια σου Πολλά!

  11. ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΌΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

  12. Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΩΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΠΑΡΟΝ ??????? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΕΚΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ? Η ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΗ. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΑΘΕΙΣ ΑΝΗΜΕΡΩΤΟΥΣ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΚΩΟΥΣ !!! ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ. ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ ΤΟΤΕ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΓΗΤΕ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΘΕΙΤΕ Η ΝΑ ΚΛΑΦΤΗΤΕ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

  13. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΥΠΑΚΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΣΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΗ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΙΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ