«Η Διαδημοτική αναπτυξιακή Α.Ε. Κω-Νισύρου-Αστυπαλαίας θα γίνει. Το τοπικό αναπτυξιακό έλλειμμα δεν θα αναπληρωθεί» (Γράφει ο Ν. Μυλωνάς)

14
903

Η Διαδημοτική Αναπτυξιακή Α.Ε. Κω-Νισύρου-Αστυπαλαίας θα γίνει.

Το τοπικό αναπτυξιακό έλλειμμα δεν θα αναπληρωθεί

Α. Σήμερα είναι η συνέχεια της συζήτησης της 2-12-2020 στο δημοτικό συμβούλιο Κω (Δ.Σ.) για την δημιουργία διαδημοτικής αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας Α.Ε. Κω-Νισύρου-Αστυπαλαίας που δεν πήρε την αναγκαία πλειοψηφία. Η Α.Ε. θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τροποποιήθηκε σε φιλελεύθερο πλαίσιο  από την σημερινή κυβέρνηση. Ο νόμος θέτει ως όρο και όριο για την δημιουργία της ΑΕ,  απόφαση Δ.Σ. την 31-12-2020 μιλώντας για ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ δημιουργία. Δεν τίθεται θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης των Δήμων που δεν θα συστήσουν αυτού του τύπου ΑΕ τόσο στην κατανομή όσο και στην διαχείριση του κρατικού και ιδίως του αναμενόμενου αντι-COVID ευρωπαϊκού χρήματος των 32 δις που η χώρα μας θα πάρει λόγω της χαλάρωσης της ‘’Ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής’’.

Β. Τα λεγόμενα από τον Δήμαρχο Κω και στις ανακοινώσεις τοπικών φορέων ότι θα χαθούν χρήματα αν δεν δημιουργήσουμε την ΑΕ είναι αστήρικτες. Ακόμη πιο αστήριχτα είναι τα λεγόμενα τους περί ‘’μοναδικής αναπτυξιακής ευκαιρίας’’. Με αυτά τα όπλα ασκούνται πιέσεις στα μέλη του ΔΣ να παρθεί σήμερα η απόφαση που θα ανατρέπει την προηγούμενη, πριν από 25 μέρες  εκφρασμένη άποψη των μελών της μειοψηφίας παραδεχόμενοι ότι είχαν λάθος!  Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο θα γίνει και θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Η ευθύνη βαρύνει τον κ. Δήμαρχο ο οποίος στις 2-12-2020 είχε την υποχρέωση πριν φέρει το θέμα στο ΔΣ να κάνει προεργασία για να έχει εξασφαλίσει την αναγκαία θετική ψηφοφορία. Αλλά και εντός του ΔΣ φάνηκε ότι η παράταξη ΟΡΑΜΑ είχε την διάθεση να ψηφίσει θετικά αν διευκρινίζονταν μερικά  διαχειριστικά θέματα της ΑΕ πράγμα που ο Δήμαρχος αγνόησε! Ακολούθησε την εγωιστική τακτική των πιέσεων και καταγγελίας της μειοψηφίας για την ανωριμότητα της! Αφού δεν προετοίμασε το θέμα έχασε και την ευκαιρία να αναβάλει το θέμα, όπως ζήτησε η κ. Ρούφα! Έτσι ο κ. Δήμαρχος επέδειξε την δική του ανωριμότητα και γι αυτό φτάνουμε σήμερα στο έκτακτο γεγονός της ‘’χριστουγεννιάτικης σύγκλισης’’! Ακολούθησε η  άσκηση πίεσης μέσω της καταδίκης της μειοψηφίας από το περιφερικό συμβούλιο και τώρα με την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων! Όλα αυτά για να κερδηθούν οι εντυπώσεις και να σωθεί το … νησί μας ή για να κερδίσει εντυπώσεις η Δημοτική Αρχή;

Γ.  Επειδή υπάρχει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των διαχειριστικών ομάδων της τοπικής εξουσίας θα βρεθεί η φόρμουλα της σύγκλισης ώστε όλοι κάτι να πάρουν για να μην φανεί η ήττα! Αυτό επιβάλλει η απλή αναλογική με την οποία εκλέχτηκε το ΔΣ και που ο Δήμαρχος μας ‘’παιδί του μονοπαραταξιοκού χθες’’ δεν κατανοεί και δεν μπορεί να υπηρετήσει. Στο σημερινό ΔΣ θα δούμε την οπισθοχώρηση της πλειοψηφίας και το κέρδος της μειοψηφίας.  Για παράδειγμα αντί μιας θέσης στο διοικητικό συμβούλιο της υπό δημιουργία ΑΕ για την μειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου μας 2 θέσεις και κάποιες δόσεις ‘’αλάτι+πιπέρι’’ κλπ …   θα το δούμε.

Δ. Όμως το πρόβλημα δεν είναι εδώ. Το ζήτημα είναι το αύριο όλων μας σε σχέση με τον Δήμο μας εν μέσω της δυσκολίας της περιόδου που και της αβεβαιότητας που υπάρχει.  Επιβάλλεται η δημόσια αντιπαράθεση..

Αναπτυξιακή εταιρεία θα έπρεπε να έχει ο Δήμος μας. Το επέβαλλε η γνώση του ό,τι δίνονται συνέχεια χρήματα σε εταιρείες να μας κάνουν προγράμματα, καταστατικά, μελέτες κλπ ενώ δίνουμε σε ιδιώτες τον οικονομικό έλεγχο και την διαχείριση δημοτικού έργου. Ο ρόλος της θα ήταν πραγματικά αναπτυξιακός αφού σε κάθε σοβαρή εκμετάλλευση δημοτικής περιουσίας και δαπάνη δημοτικού χρήματος θα συνέτασσε συγκριτικές μελέτες και μελέτες κόστους οφέλους που θα μας καθοδηγούσαν σε στοχευμένες επενδύσεις και στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της παραγωγής, ενώ θα μας ενημέρωνε για την πορεία υλοποίησης.  Αυτή η μορφή αναπτυξιακής εταιρείας δεν έχουμε γιατί η ‘’δημαρχεύουσα‘’ τοπική πολιτική ηγεσία δεν την ήθελε! Τώρα μας προτείνει κάτι άλλο που αλλάζει τον χαρακτήρα της μέχρι τώρα δημοτικής διαχείρισης αφού ο τομέας παραγωγής τεχνικών έργων την παίρνει σε μια μικρή ομάδα καλά τεχνικών που θα κινούνται μέσα στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς ως εργολάβοι! Ετσι πιστεύεται ότι θα βελτιωθεί η παραγωγή έργου. (για την μελέτη σύστασης της ΑΕ πληρώθηκαν 20.000 ευρώ! ΝΤΡΟΠΗ!).

Ε. Δεν θα χαθούν χρήματα, ούτε είναι η μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του τόπου μας αν  ο Δήμος μας δεν αποκτήσει αναπτυξιακή ΑΕ. Μελετώντας τις εκθέσεις εκτέλεσης προϋπολογισμού 2020. το ΠΕΕ και τον προϋπολογισμό 2021, καταλήγαμε στο συμπέρασμα  ότι ο βαθμός υλοποίησης τους περιορίζεται 10%, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτούμενων έργων! Στην διαπιστωμένη και διαχρονική αδυναμία του Δήμου (Δήμων+Περιφερειών!) στην παραγωγή έργου έρχεται να απαντήσει ο νόμος της κυβέρνησης για την δημιουργία αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας (μαγική συνταγή οι Α.Ε.). Η κυβέρνηση βλέπει τις αδυναμίες μέσα από την στατιστική επεξεργασία των δημοτικών πραγμάτων και έχοντας μια ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, παρεμβαίνει με τον τρόπο που ξέρει: ιδιωτικοποιώντας το κομμάτι της δημοτικής πολιτικής που λέγεται ‘’σχεδιασμός-ανάθεση-κατασκευή-παρακολούθηση-παραλαβή έργων’’!

Ζ. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε οδηγηθεί σε ένα πολιτικό τέλμα μέσα στο οποίο αναζητούνται χαραμάδες ελπίδας. Το ζήτημα δεν είναι άσπρο-μαύρο δηλ. το ναι ή το όχι στις μορφές διαχείρισης ΑΕ ή ΔΕ. Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πανάκεια! Δέστε άλλες ΑΕ του Δήμου μας πχ ΜΑΡΙΝΑ.  Η κατάσταση που υπάρχει δεν είναι καλή και πρέπει να αλλάξει. Όμως προς τα πού; Οι ανακοινώσεις των τοπικών φορέων άσκησης πίεσης στην μειοψηφία είναι χαρακτηριστικές της απουσίας τοπικού αναπτυξιακού οράματος και άγνοιας! Ανακηρύσσουν ως μοναδική μας ευκαιρία χρηματοδοτικά πρωτόκολλα που δεν έχουν σχέση με τις τοπικές υποδομές! Τα αντι-COVID ευρωπαϊκά χρήματα των 32 δις στοχεύουν σε πανευρωπαϊκή ανάπτυξη μέσω των στόχων που η ΕΕ έχει καθορίσει.

Τοπικά χρειαζόμαστε ένα δικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα και δημοτική παρέμβαση σε στοχευμένες επενδύσεις αξιοποίησης τοπικών δυνατοτήτων! Με στήριξη συγκεκριμένων κλάδων τοπικής παραγωγής! Με συνεργασία διαμεσολαβητικών θεσμών, όπως ινστιτούτα και πανεπιστήμια! Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο!

Ν. Μυλωνάς

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 5 XRONIA ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΦΤ ΚΛΠ.

    ΤΩΡΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΣΩ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ – ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ.Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ Η ΡΟΥΦΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.Η ΚΑΚΙΑ Η ΜΙΚΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΡΝΕΙ.ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ.

  2. Αγαπητέ φίλε Νίκο, Προκρίνεις και συ την δημιουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού Α.Ε.,ως μη όφειλες, γνωρίζοντας ότι, ο Δήμος έχει δυνατότητες να πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό του έργο, με τις υπηρεσίες και τούς οργανισμούς τους οποίους διαθέτει, αρκεί να αφαιθεί να συμπληρώσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας με το προβλεπόμενο προσωπικό, και με τις νέες ειδικότητες που απαιτούνται στην νέα πραγματικότητα. Αξιοποιώντας τις Υπηρεσίες, (βλέπε Τεχνική), και τούς Οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα που ήδη διαθέτει. Με ταυτόχρονη αναδιάταξη του Διοικητικού μοντέλου του Δήμου, και με αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, και των οικονομικών του δυνατοτήτων. Δίπλα σε όλα αυτά, είναι αναγκαία μια Δημοκρατική συζήτηση για το που ακριβώς κατευθύνεται το αναπτυξιακό πακέτο ανάκαμψης, και τι από αυτό χρειάζεται ο τόπος, και τί είναι ικανός να πραγματοποιήσει ο Δήμος μας, από αυτό το πρόγραμμα. Και να μην μας διαφεύγει, ότι, η δημιουργία αυτού του Οργανισμού, θα αποτελέσει άλλοθι, για το ότι, γίνει η δεν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα!!!

    • αγαπητε αιρετικε, απομονωνω τη φραση σου,»»»»αρκει να αφεθει να υμπληρωσει τον Ο.Ε.Υ. με το προβλεπομενο προσωπικο και…. ερωτω εγω ο αφελης πολιτης. αυτο πως θα γινει αφου οπως ξερεις απαγορευονται οι προσληψεις και συνεχως απογυμνωνονται και αποδυναμωνονται οι δημοι; εδω λοιπον φαινεται αναγκαια οσο ποτε, η δημιουργια της αναπτυξιακης, και αυτος ειναι ο λογος που περασε στη βουλη απο ολα σχεδον τα κομματα, αυτη η δυνατοτητα.σημερα μια αρνητικη σταση απεναντι σαυτη τη δυνατοτητα, ειναι καταστροφικη για το δημο μας, και η ευθυνη της αντιπολιτευσης πολυ μεγαλη.

      • Και γιατί δηλαδή να μπορεί να κάνει μια αναπτυξιακή δήμου προσλήψεις και όχι ο δήμος; Δεν θα ακολουθούνται διαδικασίες διαφάνειας εκεί δηλαδή; Όχι ότι δεν είναι δυσλειτουργικό το σύστημα προσλήψεων σήμερα…. αλλά μην γυρίσουμε και στα παλιά. Πάντως και η Μαρίνα ΑΕ είναι και κάνει προσλήψεις όπως κάνει…

  3. ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΥΛΩΝΑ. ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ. ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΣ. ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΑΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ, ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.

  4. ΑΝΤΕ ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΕΙΣΑΙ. Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ… ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.

  5. Προς ΑΝΩΝΥΜΟ. Φίλε μου, αυτό ακριβώς είναι και το νόημα των γραφομένων μου. » Οι όποιες απαγορεύσεις στις προσλήψεις, δεν αντιλαμβάνομαι πως ακριβώς υπηρετούν την ισχυροποίηση των Δήμων, και την δυνατότητά τους να συμβάλουν στην απορρόφηση των όποιων πόρων πρόκειται να εισέλθουν στην χώρα, για την ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι, πως ο Δήμος της Κω με ολοκληρωμένες υπηρεσίες, η ενίσχυση των οποίων είναι παραπάνω από αναγκαία για να ανταποκριθεί στο έργο του, είναι δυνατόν να υποκατασταθεί από μια Α.Ε. του κοινού εμπορικού δικαίου «κερδοσκοπική» και μάλιστα συμβουλευτικού χαρακτήρα, σε όσα ο τελευταίος νόμος επιφυλάσσει στην Α.Ε. Η αλήθεια είναι, ότι, ο Δήμος και οι αιρετοί, δεν πρέπει να αποψιλώνονται από εξουσίες, αλλά να τούς δοθεί η εξουσία και οι δυνατότητες, να φέρουν σε πέρας με επιτυχία, το δημόσιο λειτούργημα που έχουν αναλάβει, αυτό της διαχείρισης στο σύνολό τους, των Δημοτικών μας υποθέσεων, με τον καλύτερο τρόπο.

    • Φιλε αιρετικε. Μαλλον δεν γνωριζεις οτι οι απαγορευση των προσληψεων ηρθε απο τα μνημονια, και η αρση αυτης της απαγορευσης θα γινει μονο με συμφωνια των λεγομενων δανειστων; η αναπτυξιακη θεσμοθετηθηκε ουσιαστικα για να παρακαμψει τα παραπανω εμποδια. Και γω θα ηθελα ενισχυση των δημων με τεχνοκρατικο προσωπικο. Αυτο ομως οπως αντιλαμβανεσαι δεν μπορει να γινει!!!!

  6. ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ. Φίλε Ανώνυμε΄ Ξεχνάς ότι, μιλάμε για ήδη υπάρχοντα Ο.Ε.Υ., για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας σε ευρωπαικό επίπεδο, την προηγηθείσα οικονομική κρίση, την σημερινή πανδημία, και την ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη, που έγινε εφαρμοστέα πολιτική σε ευρωπαικό επίπεδο με το ταμείο ανάκαμψης, και πρέπει να υλοποιηθεί σε ολόκληρη την ευρώπη. Η άποψή μου είναι πως τα περί ισχυρών Δήμων, διοικητικά και Οικονομικά αυτοδύναμων ικανών να διαχειρίζονται τα του οίκου τους, δεν περνάει μόνο μέσα από τις συνήθεις υπηρεσίες που παρέχουν στους Δημότες τους, αλλά, από την δυνατότητα να έχουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτό που λέμε τοπική ανάπτυξη, με ολοκληρωμένη παρέμβαση, σε όλους τους τομείς της αναπτυξιακής και κοινωνικής ζωής του τόπου τους, προστατεύοντας τους Δημόσιους πόρους, το δημόσιο συμφέρον, και πάνω από όλα, το περιβάλλον. Η περίοδος που ζούμε, είναι μια ακόμη ευκαιρία. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ