Lockdown: Κλείνουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί

12
9027

Lockdown: Η απόφαση ελήφθη… Τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα κλείνουν από Δευτέρα (16/11).

Οι ειδικοί ζητούν να παραμείνουν οι δομές ειδικής αγωγής, όπως και στο πρώτο lockdown – Κλείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – Αύριο οι ανακοινώσεις

Αύριο τελικά θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων: Παρότι είχε επισήμως γίνει γνωστό ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονταν στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων δεν είχε ολοκληρωθεί, οπότε οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα γνωστοποιηθούν αύριο.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις επτά με τους ειδικούς να καταλήγουν στην εισήγηση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα: Η εισήγηση, δηλαδή, αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown.  Όπως εκτιμάται, η απόφαση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα «συμπαρασύρει» και τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων: Αφενός τα παιδιά εκεί δεν φορούν μάσκες, αφετέρου η αναστολή της λειτουργίας και αυτών των δομών θα συμβάλλει στη μείωση των μετακινήσεων.

Ο στόχος με κλείσιμο των σχολείων sε όλη την Ελλάδα, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού. ‘Ηδη, οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερώσει τους γονείς των μαθητών τους για εγγραφή των παιδιών στις πλατφόρμες της τηλεκπαίδευσης.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προϊδεάσει για το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας πως αν χρειασθεί να κλείσουν, η κυβέρνηση θα το κάνει.

Σημειώνεται ότι η πρόταση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία έπεσε στο τραπέζι όχι γιατί τα σχολεία αποτελούν εστία υπερμετάδοσης, αλλά γιατί αφενός θα περιοριστεί η κινητικότητα, αφετέρου θα σταλεί το μήνυμα ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά πράγμα που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της τήρησης του συνολικού πακέτου των μέτρων που περιλαμβάνει το δεύτερο lockdown.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων είχε γίνει στις αρχές της εβδομάδας και αφορούσε τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η εξάπλωση της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα, αφού στην «κόκκινη ζώνη» έχουν μπει και μπαίνουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, πράγμα που αποτυπώνεται στα 3.319 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και τα 3.038 σήμερα.

 

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε την Πέμπτη ότι θα κινηθούν σε δύο επίπεδα που είναι έτοιμα:

1. Εκπαιδευτική τηλεόραση

Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

2. Τηλεκπαίδευση

Παράλληλα, η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα, ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».

Ερωτηθείσα για το πρόβλημα που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης και τα σχετικά σχόλια της αντιπολίτευσης για μη ύπαρξη εναλλακτικού πλάνου, η ίδια ανέφερε πως αυτό το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια την άνοιξη κατά την διάρκεια του lockdown και πως δεν υπάρχει καλύτερο κρας τεστ από αυτό και είχε ήδη λειτουργήσει.

Η υπουργός προσκάλεσε τον εκπρόσωπο κάθε κόμματος να δει την σύμβαση με την εταιρεία CISCO που έχει αναλάβει την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. «Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ότι είναι ανοιχτά τα δημοτικά και ταυτόχρονα κλειστά κάποια φροντιστήρια που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά δημοτικού (π.χ. ξένων γλωσσών, μελέτης) ανέφερε πως η εισήγηση της επιτροπής ήταν να μείνουν ανοιχτές συγκεκριμένες σχολικές μονάδες (τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία κάθε βαθμίδας) για συγκεκριμένους λόγους, ενώ σημείωσε πως βασική αρχή της επιτροπής είναι να μην αναμειγνύονται μεταξύ τους μαθητικές ομάδες.

Έτσι στις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής (13/11) στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας εκτός από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά και τον ο Επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη θα είναι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Συνεχίζεται ο εφοδιασμός των σχολείων με laptop

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε την Πέμπτη ότι έχει εξασφαλίσει για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

 

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό Γενάρη και βλέπουμε τα σχολεία,για να μην πω καλό Πάσχα.Νομιζω 500 πανελλαδικά κρούσματα για γίνει άρση του lock down θα αργησουμε πολύ να δούμε.Καλο θα είναι να προγραμματίσουμε όλη την καθημερινότητα μας με τα παιδιά χωρίς σχολείο μέχρι νεοτέρας ας ελπίσουμε.

    • Καλό Πάσχα, σωστά το λες. Αρχίζει ο χειμώνας και οι ιώσεις αυξάνονται, αυτός ο ιός θα θα πάει ανάποδα;
      Αν δεν κολλήσουμε όλοι να κάνει τον κύκλο του, μάλλον δε θα ησυχάσουμε, το εμβόλιο θα αργήσει όπως φαίνεται. Ήμασταν τυχεροί που είχαμε μακρύ καλοκαίρι όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη χειμωνιάζει από το Σεπτέμριο!!!

  2. Πολύ ωραία..,καραντινα μέχρι να βγει ο ηλιος .,τι ‘ φωστήρες ‘ διαθέτει η κυβέρνηση ; μεχρι να έρθει το εμβόλιο τους κλείνουμε ολους μέσα , διαλύουμε τα πάντα..είναι πολλά τα λεφτά που ‘παίζονται ‘ με τη προμήθεια του εμβολίου από την Pfizer !!

  3. Αυτό είναι λάθος να ισχύσει σε όλα γενικώς τα Δημοτικά της Ελλάδος χωρίς να εεξεγαστούν αφ ενός μέν τον αριθμό κουσμάτων και για τις μετακινήσεις σε Νησιά όπου δεν παρατηρείτε μεγάλη κίνηση όπως σ Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, ίσως και Ρόδο. Με ποιά κητήια μετακίνησης γονέων θα κλείσουν στ νΗΣΙΆ ΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΩ ΚΑΘΏς ΚΑΙ ΣΕ ΆΛΛΕς ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΕς ΜΕ ΜΙΚΡΌ ΠΛΗΘΥΣΜΌ, ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΟΒΑΡΈς ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΕΙς. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΑ

    • Έχεις δίκιο.Και όχι μόνο για τα σχολεία αλλά για τα πάντα.Καθε περιοχή έπρεπε να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Κάτι άλλο συμβαίνει.

  4. Ειμαι περιεργος τι θα πει εναμιση μηνα μετα για να μας πεισει για την κυβιστηση της

  5. Ναι κάτι άλλο συμβαίνει. Είσαι για ψυχιφαρμακα… Περιμένετε να γίνουμε Θεσσαλονίκη και μετά να δεις τι θα συμβεί χωρίς νοσοκομείο και χωρίς μυαλό στο κεφάλι των περισσότερων…

  6. Αυτα τα ζωντοβολα που κυβερνανε εχουν σκευτει οτι δεν εχουν ολοι ιντερνετ? οτι δεν εχουν ολοι απο 2-3 υπολογιστες στο σπιτι για να κανουν ταυτοχρονα 2-3 παιδια μαθημα? ειμαστε αναγκασμενοι να δινουμε λεφτα που δεν εχουμε σε υπολογιστες και ιντερνετ? Ζωα να πατε να/////!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ