Εκοιμήθη η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω, γερόντισσα Μαριάμ | Μια μεγάλη πνευματική μορφή για το νησί

24
18844

Εκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2020 η μοναχή Μαριάμ, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω.

Μια μεγάλη μορφή που υπηρέτησε και καθοδήγησε πνευματικά την γυναικεία Ιερά Μονή της Κω από την ίδρυσή της το 1968 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναθαναήλ τον Α’.

Για 52 συναπτά έτη η γερόντισσα Μαριάμ πρόσφερε με καλοσύνη, αγάπη και κατανόηση τους πνευματικούς της καρπούς στους πολυάριθμους προσκυνητές της Ιεράς Μονής.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επίγεια ζωή της ξεκίνησε αφού ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου τον οποίο υπηρέτησε πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

Η γερόντισσα συμμετείχε στον Εσπερινό και στην Αρχιερατική Θεία λειτουργία, κοινώνησε των Αχράντων μυστηρίων και το απόγευμα της ίδιας ημέρας εισήχθη στο Νοσοκομείο Κω όπου νοσηλεύθηκε για δύο μέρες. Χθες το απόγευμα (11/11) εξεδήλωσε την επιθυμία της να επιστρέψει στην μονή -όπως είπε η ίδια- «για να ξεκουραστεί», όπου και άφησε την τελευταία της πνοή τη νύχτα (οι μοναχές διαπίστωσαν την εκδημία της γύρω στις 03:30πμ).

Η κατά κόσμον Αναστασία Τσουβαλά γεννήθηκε το 1940 στη Ρόδο.

Το Σεπτέμβριο του 1966 διορίστηκε δασκάλα στο 5θέσιο τότε Δημοτικό σχολείο Ασφενδιού Κω, σε 8 μήνες (ανήμερα του Λαζάρου) δήλωσε παραίτηση καθώς ο πόθος της για τον μοναχισμό είχε κατακλύσει την ψυχή της.

Δύο μήνες αργότερα ήρθε στο νησί ο νέος τότε Μητροπολίτης Ναθαναήλ ο Α’ ο Δικαίος, ο οποίος και απέτρεψε τον πατέρα της που ήρθε να την παραλάβει για να επιστρέψει στο νησί της, λέγοντάς του τα σχέδιά του για την ανέγερση της Μονής.

Τότε ο μακαριστός Ναθαναήλ ο Α’ αναζήτησε τόπους για τη δημιουργία της αρχικά στο Μονάγρι, στην συνέχεια στους Αγ. Αναργύρους Καρδάμαινας, στον Κρίκελο της Κεφάλου κλπ. Τελικά οικονόμησε ο Θεός και ο Άγιος Νεκτάριος να βρεθεί ο χώρος όπου στεγάζεται έκτοτε η Ιερά Μονή στην  περιοχή Γιαπυλί (που σήμερα ονομάζεται Άγιος Νεκτάριος).

27 Δεκεμβρίου 1967 ο μακαριστός Μητροπολίτης θεμελιώνει της Ιερά Μονή. Μέσα σε τέσσερις μήνες τον Απρίλιο του 1968 ήταν έτοιμη, αρχικά με 5 μοναχές με καθηγουμένη την γερόντισσα μοναχή Μαριάμ, στην συνέχεια έγιναν 10 και σήμερα 7.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα 12 Νοεμβρίου 2020 στις 14:00 στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Κω, όπου και θα ταφεί η γερόντισσα (στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, όπου είχε ετοιμαστεί ο τάφος της με επιθυμία της ιδίας), προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Λόγω των αυστηρών μέτρων η κηδεία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς κόσμο, ιερείς κλπ.

Ο Κύριος που τόσο αγάπησε να την αναπαύσει μετά των εκλεκτών του.

Να έχουμε την ευχή της.

Στην εκδήλωση που έγινε για τα 50 χρόνια της Ιεράς Μονής ο δάσκαλος Αντώνης Κρητικός αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και το έργο της μακαριστής γερόντισσας (η αναφορά του σε αυτήν ξεκινάει στο 07:30)

 

24 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό παράδεισο Ηγουμένη Μαριαμ.Ο Άγιος Νεκτάριος που υπηρετησες με τόση αγάπη κ αφοσίωση να σου χαρίσει την πιο ξεχωριστή θέση στον Παράδεισο.

  2. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΑΡΙΑΜ. ΜΕΓΑΛΩΝΑ ΜΕ ΕΣΑΣ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΑΤΕ ΤΗΝ ΒΑΘΙΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ. ΜΟΥ ΔΕΙΞΑΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΣΚΕΠΑΣΕΙ.

  3. Η πνευματική μου μητέρα από την μέρα που γεννήθηκα . Ο παράδεισος σας περιμένει !Η γειτονιά πενθεί !!!

  4. Σεβαστή μου γερόντισσα τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουμε την λύπη κ τον πόνο που νιώθουμε από την απουσία σας.οι προσευχές μας θα σας συνοδεύουν για πάντα ,όπως κ εσείς μας είπατε να έχουμε την ευχή σας για πάντα . Να εύχεστε από εκεί που θα είσαστε .

  5. Καλό Παράδεισο η ευχή σας και του Αγίου Νεκταρίου να μας δίνει δύναμη στην εποχή που ζούμε .

  6. Εν σκηνές δικαίων εν τοπω δροσερό και χλοερο εν παραδείσω. αδελφή γερόντισσα Μαριάμ.

  7. Καλο Παραδεισο Γεροντισσα μας,μας στηριξες μεσα στα δυσκολα χρονια που βιωσαμε με το χαμο του παιδιου μας!!!Εχουμε την ευχη σας και τη δυναμη να ζησουμε με πιστη και υπομονη! Θα μας λειψετε πολυ,καλο ταξιδι!!

  8. Καλή Ανάπαυση να έχεις γερόντισσά μου!!Από σήμερα πλούτισε η γειτονιά των Αγγέλων και φτώχυνε η δική μας!Ο Άγιος Νεκτάριος που τόσο υπηρέτησες πιστά,ευλαβικά,αγόγγυστα και καρτερικά να μεταφέρει την καλή μαρτυρία στον Τριαδικό Θεό μας!Να έχουμε την ευχή σου!

  9. ΠΛΑΤΕΛΛΑΣ ΝΕΚΤΆΡΙΟΣ

    Μεγάλη θλίψη & απώλεια για το
    μοναστήρι και την γειτονιά μας..
    Για την δική μου γενιά των 70″
    ήταν η «Πνευματική μας Μητέρα»
    μας αγαπούσε, συμβούλευε και μας περιέβαλε με απεριόριστη αληθινή αγάπη.. Αιώνια σου η μνήμη – Καλό Παράδεισο Γερόντισσα

  10. Καλο παραδεισο μικρη μας μάθαινες προσευχές χριστιανικά τραγούδια » δεν φοβαμαι τιποτα τι να φοβηθώ οταν στην καρδιά μου εχω τον Χριστό «

  11. Η παρουσία της ήταν πολύ σημαντική αυτούς τους δύσκολους καιρούς! Σε ευχαριστώ Γερόντισσα! Αιωνία σου η μνήμη!

  12. Ηταν δασκαλα στο ασφενδιου. Νομιζω το 65. Και τοτε βοηθουσε με τροφιμα φτωχες οικογενειες, με τον πενιχρο μισθο της. Ηταν πολυ καλος ανθρωπος.καλο ταξιδι!!!

    • Ναι έτσι είναι ,έκανε μεγάλες ελεημοσύνες εμείς που την ζήσαμε από κοντά ξέρουμε καλά πόσους ανθρώπους βοήθησε .Κ πόσες ψυχές ανακούφισε από τον πόνο ,είχε διορατικό χάρισμα κ το έδειχνε μόνο κ όταν έπρεπε .Μπορούσε να σου μιλάει με τις ώρες κ να σε παίρνει τηλέφωνο για να βεβαιωθεί ότι είσαι καλά. Κ πολλά άλλα που δεν θα φτάσει ένα τετράδιο για να τα γράψει κανείς. Ώρες πριν κοιμηθεί μας έδωσε την ευχή της λέγοντας επί λέξη να έχετε την ευχή μου για πάντα ,γλυκιά μου γερόντισσα δεν ξέρω πως θα συνηθίσουμε την απουσία σας το στασίδι σας κενό άδειο ,κ η υπέροχη μελωδική φωνή σας που αντηχουσε σε όλη την εκκλησία θα μας λείψει.

  13. Την ευχή σου Γεροντισα !Απλα εκοιμηθης!Συνεχιζεις να προσεύχεσαι από τον Παράδεισο για εμάς τους αμαρτωλούς

  14. Καλό Παράδεισο Γερόντισσα μου! Ο Άγιος Τριαδικός Θεός που με τόση αυταπάρνηση και παρρησία αγάπησες και με ακλόνητη πίστη υπηρέτησες και ομολόγησες σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς δια πρεσβειών των αγίων της Μονής να σε ΑΝΑΠΑΥΕΙ εν σκηνές των Δικαίων του! Θα μας λείψει η αγάπη σου και η παρουσία σου αλλά σίγουρα θα σε έχουμε μεσίτρια προς των πανάγαθο Θεό στις δυσκολίες τις δοκιμασίες που ακολουθούν!

  15. Καλή ανάπαυση στη σεβαστή γερόντισσα!το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου ήταν μια όαση πνευματικής δροσιάς για εμάς που περάσαμε από το όμορφο νησί της Κω.Να έχουμε την ευλογία του Αγίου Νεκταρίου!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ