ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Διαπέρασε τα αυτιά και την ψυχή μας» η 1η κωδωνοκρουσία στην δέηση που τελέστηκε με πλήθος κόσμου στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού

9
5958

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, παρουσία των δύο Σεβασμιωτάτων, του Ιερού κλήρου, των τοπικών αρχών και πλήθους Μικρασιατών της Κω πραγματοποιήθηκε απόψε, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής της ανακομιδής του Ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, δέηση με αρτοκλασία και ευχή για την πρώτη επίσημη κρούση των καμπάνων, στον υπό αποπεράτωση ΙΝ του Αγ. Γεωργίου στη Νέα Αλικαρνασσό Κω.

Στη δέηση και την αρτοκλασία, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με τον εφημέριο του Ιερού ναού π. Αναστάσιος, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία. του γενικού αρχιερατικού και του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του καθηγητού και Πρωτοψάλτου κ. Γεώργιου Σακέλλη.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις προσπάθειες ετών του Συλλόγου Μικρασιατών Κω υπό την προεδρία του κ. Μανώλη Τσιγαρά που ο Σεβασμιώτατος ονομάζει τιμητικά «Γεώργιο», αλλά και του συνεχιστή του έργου νέου Προέδρου Αλ. Μαρκόγλου, όπως και των δημάρχων της Κω (Κ. Καϊσερλη, Γ. Κυρίτση και του σημερινού Θ. Νικηταρά που υλοποιεί ένα πρόγραμμα το οποίο ο Σεβασμιώτατος «έλεγε μέσα του ότι δεν θα το ενέκρινε ο δήμος…»)

«Ένα δύσκολο έργο σε δύσκολες εποχές», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος. Ευχαρίστησε τέλος θερμά τον π. Αναστάσιο που ως νέος κληρικός αγωνίζεται διαρκώς σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω Μανώλης Τσιγαράς αναφέρθηκε στο ξεκίνημα πριν από περίπου 25 χρόνια του φιλόδοξου αυτού στόχου, εκφράζοντας την ελπίδα και την ευχή να γίνουν γρήγορα τα θυρανοίξια του ιερού ναού που -όπως τόνισε- είναι από τους ωραιότερους στα Δωδεκάνησα.

«Αγάλλονται απόψε οι ψυχές των Μικρασιατών» τόνισε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω Αλέκος Μαρκόγλου ο οποίος έκανε επίσης μια σύντομη και περιεκτική αναδρομή στο ιστορικό του έργου και των δωρητών του ναού (θα δημοσιοποιηθούν -όπως τόνισε- όλα τα ονόματά τους) μέχρι τον πιο πρόσφατο μεγάλο δωρητή κ. Μιλτιάδη Ζυμαρίδη (εμπόρου εξ Αθηνών με Μικρασιατικές καταβολές) ο οποίος έπειτα από παρότρυνση της οικογένειας Βασιλάκη δέχτηκε να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου το κόστος των 23.000 ευρώ των 6 κωδώνων της εκκλησίας που απόψε ήχησαν και διαπέρασαν ευχάριστα τα αυτιά και την καρδιά μας».

Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Κω ο Αλ. Μαρκόγλου αφού τον ευχαρίστησε για το πρώτο έργο που υπέγραψε μόλις ανέλαβε και ήταν η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του ιερού ναού, τον παρακάλεσε να το επισπεύσει αλλά και να εντάξει επίσης το έργο διάνοιξης και ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί στο ναό. Όπως και το έργο της αίθουσας του ναού και φύλαξης Μικρασιατικών κειμηλίων 150 θέσεων, την μελέτη της οποίας συνέταξε  ο Αρχιτέκτων του έργου του ιερού ναού Άρχων του Οικ. Πατριαρχείου Θ. Βαρκάς σε συνεργασία με τις ΤΥ του δήμου.

Ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές έναν ξεχωριστό χώρο που αποτελεί ιστορική δικαίωση». Ο Δήμαρχος Κω δεσμεύθηκε χειροκροτούμενος ότι όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω και ο Σεβασμιώτατος καθώς και η αίθουσα του ιερού ναού θα γίνουν πραγματικότητα το επόμενο διάστημα.

Η σύντομη τελετή ολοκληρώθηκε, (έπειτα από παράκληση του Σεβασμιωτάτου), με τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία, ο οποίος τόνισε ότι το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο είναι πλήρως ολοκληρωμένο ήδη μέσα στις καρδιές μας.

Τέλος, έπειτα από προτροπή του Σεβασμιωτάτου κ. Ναθαναήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας μοίρασε σε όλους τους προσκυνητές μικρές εικόνες του Αγίου Γεωργίου (αντίγραφου της μεγάλης ιστορικής εικόνας με το εγκόλπιο που περιέχει λείψανο του Αγίου). Προσφέρθηκαν επίσης άρτος και γλυκίσματα από την εκκλησιαστική επιτροπή και αδελφότητα του ιερού ναού.

(Το κοινό πάτημα του κουμπιού για την κωδωνοκρουσία στο 5ο λεπτό και 10 δευτερόλεπτα του βίντεο)

Δείτε πρόσθετες φωτό στην ιστοσελίδα της ιεράς Μητροπόλεως:

https://www.imkn.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/638-ixisan_kampanes_ag-georgiou_n-alikarnassou-34-11-2020

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτη η ξεφτυλα με τους αρνητες μασκας πρεπει να σταματησει.Αντι να δινουν το παραδειγμα με τη μασκα το παιζουν αντιστασιακοι η θα πανε στο παραδεισο αν δεν φορανε.Τι ακριβως θελουν να πουν;Οσο για καποιους ψεκασμενους και μαλιστα ηλικιομενους που δεν φορουν η αλλους που αφηνουν τη μυτη απεξω τι να πει κανεις;Αν τους προσεξεις ειναι οι ιδιοι που υποστηριζουν οτι μας ψεκαζουν και οι ιδιοι που περιμενουν τον Σωρρος να τους σωσει.

    • ότι αρνητές μάσκας είναι και οι χρυσαυγίτες (ζωή σε λόγου τους), ακροδεξιοί, αναρχικοί αριστεροί, Ιεχωβάδες, ακραίοι αλλόθρησκοι (όπως ακραίοι Ισμαμιστές, υπερορθόδοξοι ακραίοι Εβραίοι), ρέντεξ κλπ. Το μόνο απολαυστικό είναι η αντίδραση των δικών μας όταν τους υπενθυμίζεις ποιοι είναι οι ομοιδεάτες τους.

  2. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κύριοι πολυλογάδες!!!Εύχομαι να μην πάρει έναν αιώνα για να τελειώσει ο ναός-κόσμημα της Κω και επειδή ακριβώς ζούμε στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι απίθανο.Λέτε μερικοί γι’αυτό τον κοσμάκη ανώνυμο και επώνυμο,φτωχό και πλούσιο γίνονται όλα αυτά τα έργα.Όμως δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι από την τσέπη και τον ιδρώτα του κοσμάκη γίνονται όλα και όχι από τα παχιά σας λόγια!

  3. Με τον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αλικαρνασσό απέναντι τι θα γίνει ;; Θα ανακαινιστεί επιτέλους από τους Τούρκους που τον κατέστρεψαν ;;; Εμείς κτίζουμε τζαμιά αυτοί δεν μπορούν να τον ανακαινίσουν ;;;

  4. Διαπέρασε τα αυτιά και την ψυχή ΤΩΝ ανθελληνων που θελουν να κλεισουν τις εκκλησιες

    ..3 χρονια απο τον σεισμο …ακομα να επισκευαστουν οι εκκλησιες …

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ