Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Τη Δευτέρα η απόφαση για ελαφρυντικά και ποινές | Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ.για συλλήψεις

14
561
Χρυσή Αυγή: Τη Δευτέρα η απόφαση για ελαφρυντικά και ποινές της εγκληματικής οργάνωσης

Χρυσή Αυγή: Τη Δευτέρα η απόφαση για ελαφρυντικά και ποινές της εγκληματικής οργάνωσης

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα συνεχιστεί η συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων,  οπότε και θα έχουμε τις ανακοινώσεις για τα ελαφρυντικά και τις ποινές για τους καταδικασθέντες για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς θα καθορίσει το ύψος των ποινών: για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικών η ποινή κυμαίνεται από 2 μέχρι 8 έτη. Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη, αλλά με ελαφρυντικό πέφτει σε 1 έως 6 έτη.

Συνεχίστηκαν σήμερα οι δευτερολογίες

Από τις 11 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα συνεχίστηκαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων των καταδικασθέντων επί των ελαφρυντικών.

Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο είναι οι καταδικασθέντες για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Αγγος, Μιχάλαρος, Καλαρίτης, Χρυσαφίτης, Ν. Τσορβάς, Θ. Τσορβάς, Τσαλίκης, καθώς  και ο Καστρινός, που έχει καταδικαστεί για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Εισαγγελέας: Προς όσους με κατηγόρησαν για λιγοψυχία…

Η σημερινή ημέρα, πάντως, ξεκίνησε με ορισμένες διευκρινίσεις από την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που της άσκησαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών.

Παίρνοντας τον λόγο στην αρχή της συνεδρίασης η Αδαμαντία Οικονόμου είπε: «Στη χτεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρ’ ότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Άφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με το γνώμονα του δικαίου και θέλω να τονίσω ότι ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί, να τη σέβεται χωρίς το προσωπικό στοιχείο. Τούτα δε ήταν από τα πρώτα που διδάχτηκα από τους καθηγητές μου στη Νομική Κομοτηνής. Σε κάθε περίπτωση η κρίση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών εναπόκειται στο δικαστήριο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του δικηγόρου του Αρχηγού Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στην εισαγγελέα.


Πρόεδρος: Δεν κάνουμε διάλογο τώρα.

Μιχαλόλιας Τάκης: Έχουμε υποστεί τόσα καθημερινά, επιτρέψτε μου να ‘χουμε την ελευθερία του λόγου! Η αναγνώριση ελαφρυντικών δεν έχει σχέση με τη βαρύτητα της πράξης. Αυτό είναι νομικά άτοπο.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον συνήγορο Γεωργόπουλο για να αιτηθεί ελαφρυντικά για τους καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Σιατούνη και Στράτο.

Γεωργόπουλος: Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι εγώ δεν επιτέθηκα ποτέ στην εισαγγελέα.

Μιχαλόλιας Τάκης: Δεν απολογούμεθα κύριε συνάδελφε.


Η τοποθέτηση της εισαγγελέως έρχεται μετά τη χθεσινή πρότασή της, κατά την οποία ζήτησε να μη δοθεί κανένα ελαφρυντικό στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τη στιγμή που το δικαστήριο δέχτηκε ότι συνέστησε εγκληματική οργάνωση που τέλεσε κακουργήματα και έπληξε το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγόρησε την εισαγγελέα για «κωλοτούμπα» με ανάρτησή του στο twitter, ενώ μέσα στο δικαστήριο ο Τάκης Μιχαλόλιας φώναζε «αν δεν είναι έτοιμη η κυρία εισαγγελέας να εξειδικεύσει τα ελαφρυντικά, να διακόψουμε και να πάμε σε άλλη μέρα, δεν πρέπει να φοβάται κανείς».

«Μην τραβάς φωτογραφίες, βρε μαλάκα, καραγκιόζη…»

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο καταδικασθείς για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, Νίκος Τσορβάς, επιτέθηκε λεκτικά σε φωτορεπόρτερ που τραβούσε φωτογραφίες την έδρα.

«Μην τραβάς φωτογραφίες, βρε μαλάκα, καραγκιόζη…», είπε με έντονο ύφος ο Νίκος Τσορβάς και ο Τάκης Μιχαλόλιας πετάχτηκε από τα έδρανα λέγοντας ότι τραβάνε φωτογραφίες τους κατηγορουμένους.

Ωστόσο, όλοι οι φωτορεπόρτερ που με συνέπεια κάλυψαν επί χρόνια τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, εχουν κάνει απόλυτα σεβαστή την επιθυμία των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους και φωτογραφίζουν μόνο την έδρα.

Δίκη ΧΑ: Τα ελαφρυντικά κρίνουν τις ποινές – Τι απάντησε η εισαγγελέας στους συνηγόρους υπεράσπισης

eisaggelieas-main

Η Αδαμαντία Οικονόμου άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει υπέρ της απαλλακτικής πρότασης για τους κατηγορουμένους της ΧΑ για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν μπορεί να μην σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου

Άρχισε πριν από λίγο η συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε και έλαβε τον λόγο με αφορμή, όπως είπε, τις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας τόνισε αρχικά ότι θα τοποθετηθεί με αφορμή τη «σφοδρή επίθεση» που δέχθηκε από συνηγόρους υπεράσπισης και τις αιχμές που είπε άφησαν για εκείνη περί αλλαγή πλεύσεώς της, λόγω αλλαγής του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής.

Αναλυτικά, η εισαγγελέας είπε:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο στο δικαστήριο να κριθεί ένοχος από τους 68 αρχικά κατηγορούμενους της υπόθεσης μόνο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Αντίθετα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχής, κλπ.

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία

Στη σημερινή διαδικασία, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά, για τα οποία σημειώνεται πως χθες, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα).

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Πάντως τον τελικό λόγο για το ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν και σε ποιους από τους καταταδικασθέντες τον έχει το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών έχει μεγάλη σημασία. Και αυτό γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικών συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

xa34242
xa-01

Οι ποινές

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι οι ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχικά το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Το σημείο αυτό της διαδικασίας είναι κρίσιμο, καθώς οι δικαστές μετά πρέπει να αποφασίσουν και για τον αν θα χορηγήσουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν σε όσους έκριναν ενόχους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Για να αποφασίσουν όμως επί των αναστολών, θα πρέπει πρώτα να ακούσουν και πάλι την πρότασης της εισαγγελέως της έδρας αλλά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης για το θέμα αυτό. Πρόκειται για μια μαραθώνια διαδικασία που ουδείς γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αν το δικαστήριο θα χρειαστεί να συνεδριάσει και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, έχει αξία να αναφερθεί πως ουδείς από τους καταδικασθέντες βουλευτές δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπούνται όλοι από τους δικηγόρους τους, ως έχουν το δικαίωμα από το νόμο. Πάντως, η έδρα όταν ανακοινώσει την απόφασή της για τις ποινές έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή όσων κρίθηκαν ένοχοι στο δικαστήριο και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.

Ακόμη, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Τέλος, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με παρεπίμτουσες αποφάσεις του θα αποφανθεί για τα κατασχεθέντα, εγγυήσεις, κ.ά – ζητήματα που αφορούν σε όσους έχουν καταδικασθεί. Αφού ανακοινωθούν και αυτές οι αποφάσεις τότε και μόνο τότε η πρόεδρος της έδρας θα πει το «λύεται η συνεδρίαση». Δηλαδή, να ανακοινώσει το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ειδήσεις σήμερα: 

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. AYTOI OI ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΙΚΆΣΤΗΚΑΝ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ MARFIN ΤΟΥΣ ΚΡΥΒΕI Ο ΣΦΥΡΙΖΑ.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος ΚΟΝΤΟΝΗΣ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, μιλώντας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στις οποίες προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ και οι οποίες ουσιαστικά «μαλακώνουν» τις ποινές στους ΦΑΣΙΣΤΕΣ Χρυσαυγίτες και δεν τους στερούν τα πολιτικά δικαιώματα. ΦΥΣΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ, ΤΟΝ ΠΕΤΣΕΡΗ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ MARFIN ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ…
    ΠΈΝΤΕ ΧΡΌΝΙΑ ΈΨΑΧΝΑΝ, δήθεν, ΓΙΑ ΑΊΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΆΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΈΣ ΟΊ ΦΑΣΙΣΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… Ευτυχώς Ο ΣΑΜΑΡΆΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΠΑΚΈΤΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ, διαφορετικά;;;;; Οι ΦΑΣΙΣΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του ΧΩΡΙΣ τσίπα Κ@ΛΟΤΟΥΜΠΑ-ΨΕΥΤΗ-Επικίνδυνου ΛΑΐΚΙΣΤΗ ΤΣΙΠρΑ εξοφλούν γραμμάτια στην ΧΡΥΣΗ ΠΟΡΔΗ. Πολύ γρήγορα στο 3% ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΙ…

    • Μεγάλο πόνο η ΝΔ να κατηγορήσει τον Συριζα. Σε λιγο θα βρεχει και θα σας φταιει ο Συριζα. Τζαμπα προσπαθειτε ολοι ξερουμε ποιοι ειναι βογδανοδωνοφασιστες. Οσα σχολια και να γραψετε πληρωμενα τρολ, οσα λεφτα απ τους φορους μας και να δωσετε στα μμε η αληθεια ειναι γνωστη.

      • η ν.δ. ελεγε οτι ο ανδρεας ηταν αρχηγος της 17 νοεβρη. τωρα λεει οτι ο συριζα φταιει για τη χ.α. ελεος!!!!!!

        • Και ο Κ(λ)αμμενος με το βιβλιο..που ειχε γραψει(!)…
          συναιτερος στην κυβερνηση του Ψυριζα….
          ΝΔ κ Ψυριζα η ιδια οψη…!!

    • Οι δολοφονίες, από τις αριστερές παρθένες της μεταπολίτευσης - (αποσπασμα)

      …..Όταν ακούω τη λέξη δολοφόνος από τα χείλη των ακροαριστερών, παρακρατικών, αναρχικών, τρομοκρατών, ΣΥΡΙΖΑίων και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γελάω πάρα πολύ γιατί δεκαετίες ολόκληρες, η αριστερή προπαγάνδα, παρουσιάζει το δεξιό χαστούκι ως έγκλημα και την αριστερή τρομοκρατία ως επανάσταση……

  2. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ? ΧΑΧΑΧΑΧΑ

  3. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, συχνά αποκαλούμενος απλά ως Χρυσή Αυγή, είναι ελληνική εγκληματική οργάνωση η οποία παρουσιαζόταν ως ακροδεξιό νεοναζιστικό πολιτικό κόμμα
    Πιστεύω πρέπει να ΔΏΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΌ ΤΗΣ COSA NOSTRA ΜΕ ΚΥΡΊΑ ΜΈΛΗ : ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΎΡΙΖΑ .

    • «αν ήταν το ’45 θα ήμουν με τον Χίτλερ… τότε που οι εβραίοι Θεσσαλονίκης έπαιρναν ένα τρενάκι προς ένα ωραίο μέρος με καμινάδες…». Δειλέ ανώνυμε, αηδιαστικέ ναζιστή. Σιχάματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ