Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Απόρριψη των ελαφρυντικών για τη Χρυσή Αυγή ζήτησε η εισαγγελέας (Θα χορηγήσει αναστολή το δικαστήριο ή θα οδηγηθούν στη φυλακή; Σε ετοιμότητα η ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις)

21
1885

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίνεται η «μάχη» για τα ελαφρυντικά – Στην τελική ευθεία για τις ποινές

xa-01

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και αναμένονται πλέον οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά, τις ποινές και τις φυλακίσεις.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε για τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής και θα συνεχίσει από με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των πελατών τους.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι του «διευθυντηρίου» της Χρυσής Αυγής.

Αυτό σημαίνει ότι ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τους Μιχαλολιάκο, Παππά, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Ματθαιόπουλο, αλλά και για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι. Στην αρχική της αγόρευση η κυρία Οικονόμου εξαίρεσε τρεις καταδικασθέντες πρώην βουλευτές για τους οποίους ζήτησε να τους αναγνωριστεί ένα ελαφρυντικό. Οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι: Δ. Κουκούτσης, Χρ. Αλεξοπουλος και Στ. Μπούκουρας.

Η εισαγγελέας λαμβάνοντας και πάλι το λόγο στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επέκτεινε την πρότασή της για αναγνώριση ελαφρυντικού και για όσους έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν κριθεί ένοχοι για άλλα κακουργήματα.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, εφόσον οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν έχουν διαπράξει άλλη αξιόποινη πράξη, μπορεί να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό που προβλέπεται στο άρθρο 187 παρ.6 του παλιού Ποινικού Κώδικα.

Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες για τους οποίους η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που ζήτησαν η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μία να προτείνω ελαφρυντικό και από την άλλη πλευρά να έχουν κριθεί ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών».

Η απόφαση επί των ελαφρυντικών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Το δικαστήριο εφόσον ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβάλλει στους καταδικασθέντες έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον του. Έτσι, σε όσους επιβάλλει ποινές έχει τη δυνατότητα εφόσον το αποφασίσει να τους οδηγήσει στη δικαστική αίθουσα και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.

Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφασή του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα από τη νέα ποινική νομοθεσία να μην παρίστανται στη δίκη μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, καθώς μπορούν να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους, δυνατότητα που άσκησαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Στην όποια περίπτωση πάντως, η Αστυνομία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα είτε για τη βίαιη προσαγωγή των ενόχων, εφόσον το δικαστήριο ασκήσει αυτή τη δυνατότητα, είτε για την εκτέλεση της απόφασης, να οδηγήσουν δηλαδή στη φυλακή όσους τυχόν αποφασισθεί ότι οι ποινές τους θα είναι εκτελεστές και όχι με αναστέλλουσα δύναμη.

Για τον λόγο αυτό, έχει συσταθεί ομάδα άμεσης επέμβασης που όταν πάρει στα χέρια της τα εντάλματα σύλληψης θα κινηθεί παράλληλα και ταυτόχρονα για να τους εντοπίσει.

Ειδικά για τους επτά κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Γιάννη Λαγό, οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες.

Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδική περίπτωση αποτελεί ο Γιάννης Λαγός ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και έχει ασυλία. Αν βέβαια, καταδικαστεί σε φυλάκιση, τότε θα κατατεθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία.

Στο σπίτι της οικογένειας του Νίκου Μιχαλολιάκου, πάντως, τα παντζούρια είναι ερμητικά κλειστά εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου. Δείτε φωτογραφίες:

spiti-mixaloliakos
spiti-mixaloliakos2

Alert! Απόρριψη των ελαφρυντικών για τη Χρυσή Αυγή ζήτησε η εισαγγελέας

Ολιγόλεπτη ήταν η αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου -Ελαφρυντικά μόνο για τους Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη την εγκληματική οργάνωση

Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών που κρίθηκαν ένοχοι για την εγκληματική οργάνωση ζήτησε στην ολιγόπεπτη αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έλαβε το λόγο για να αγορεύσει επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Στο δικαστήριο δεν βρίσκεται κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάσθηκαν είτε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση είτε για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Μέχρι αυτή την ώρα στο δικαστήριο βρίσκονται επτά εκ των 65 ατόμων που κρίθηκαν ένοχοι,

Ο δεύτερος γύρος -χωρίς καθόλου χρονοτριβές- ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης και αφορά τις ποινές που θα επιβληθούν σε όσους χρυσαυγίτες κρίθηκαν ένοχοι.

Στόχος των λειτουργών της δικαιοσύνης να τελειώνει ό,τι αφορά αυτή τη δίκη που κράτησε 5,5 χρόνια, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέχρι το τέλος της ημέρας να ανακοινωθέι και η τελική απόφαση.

Η σημερινή διαδικασία που αναμένεται να είναι πολύωρη θα διεξαχθεί σε τρεις «κύκλους».

Ο πρώτος ξεκινά με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα δευτερολογήσουν επί της πρότασης. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Με αγόρευση της εισαγγελέως θα ξεκινήσει και ο δεύτερος «κύκλος» που θα αφορά τις ποινές. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, οι συνήγοροι των μελών της Χρυσής Αυγής θα ζητήσουν την επιβολή της ελάχιστης ποινής με το δικαστήριο να αποσύρεται για να αποφανθεί εκ νέου. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα υπάρξει και ανακοίνωση επί της επιμέτρησης και συγχώνευσης των ποινών.

Μετά και τη διαδικασία αυτή το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις οριστικές του αποφασεις στον τρίτο «κύκλο» και θα ενημερώσει τις αστυνομικές διευθύνσεις στις περιφέρειες στις οποίες ζουν μέλη της Χρυσής Αυγής που θα έχουν καταδικαστεί και τυχόν δεν θα βρίσκονται στο δικαστήριο.

Όπως ανέφεραν νομικές πηγές σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα παραβρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή τους ή τη σύλληψή τους. Πάντως, χθες, όπως άλλωστε και καθ΄ όλη τη διάρκεια της δίκης επί 5,5 έτη, ουδείς από τους καταδικασθέντες, πλέον, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση επί των ελαφρυντικών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης.

Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Στο δικαστήριο βρίσκεται ήδη η Μάγδα Φύσσα για να παρακολουθήσει και τη σημερινή διαδικασία:

Μάγδα Φύσσα

Στις 12:30 ξεκινά εκ νέου η διαδικασία – Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση των ποινών οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στην φυλακή – Κρίσιμο αν θα τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της απόφασής του επί των ποινών για τους 65 της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι κατά τη χθεσινή διαδικασία, μπαίνει όπως όλα δείχνουν σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα αρχίσει στις 12:30 το μεσημέρι. Πέραν της απόφασης επί των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το δικαστήριο θα αποφασίσει και το αν αυτοί ή κάποιοι εξ αυτών θα οδηγηθούν στις φυλακές ή θα μείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Δηλαδή, οι τρεις δικαστές θα αποφανθούν για το αν θα χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν ή όχι.

Όπως ανέφεραν νομικές πηγές σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα παραβρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή τους ή τη σύλληψή τους. Πάντως, χθες, όπως άλλωστε και καθ΄ όλη τη διάρκεια της δίκης επί 5,5 έτη, ουδείς από τους καταδικασθέντες, πλέον, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

dikastirio-xa

Το δικαστήριο πριν φτάσει όμως στην απόφαση για τις ποινές και για το αν αυτές θα έχουν αναστολή στην εκτέλεσή τους ή όχι, θα αποφανθεί πρώτα επί των ελαφρυντικών που έχουν ζητήσει οι καταδικασθέντες.

Η απόφαση αύτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης.

Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Τα ελαφρυντικά και η ιστορική απόφαση

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης οι καταδικασθέντες ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επικαλέστηκαν στο δικαστήριο σειρά ελαφρυντικών για να τύχουν μιας πιο ήπιας ποινικής μεταχείρισης.

Ενδεικτικά, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε τέσσερα ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, του πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα περισσότερα από αυτά τα ελαφρυντικά τα ζήτησε άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των καταδικασθέντων με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να επικαλούνται ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα ή ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα. Πάντως σχεδόν όλοι οι συνήγοροι όσων κρίθηκαν ένοχοι έκαναν λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς των εντολέων τους και ανέφεραν πως θα καταθέσουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ιστορική συνεδρίαση της Τετάρτης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί με την πρόεδρό του Μαρία Λεπενιώτη να ανακοινώνει την ιστορική ετυμηγορία επί της ενοχής. «Γιε μου τα κατάφερες» ήταν τα πρώτα λόγια της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου Φύσσα, στο άκουσμα της απόφασης. Μιας απόφασης με ιστορικό αποτύπωμα, καθώς με αυτή η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση μάλιστα αυτή ελήφθη με ομοφωνία.

Τα κατάφερες γιε μου. Το ξέσπασμα της Μάγδας Φύσσα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Συγκεκριμένα, επτά πρώην βουλευτείς της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν, χθες, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές: Παν. Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κων. Μπαρμαρούσης, Ευστ. Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχ. Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς που έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Αναφορικά με το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το δικαστήριο το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ που ευνοούν τη Χρυσή Αυγή

bouli-epeisodio-me-g-lago-xrusi-augi

Οι αλλαγές που προώθησε η τότε κυβέρνηση προβλέπουν λιγότερα έτη κάθειρξης όπως επίσης και την διατήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμα και μετά την τελεσίδικη καταδίκη

Ευνοϊκότερη ποινική και πολιτική μεταχείριση των καταδικασθέντων στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019 λίγες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Οι αλλαγές που προώθησε η τότε κυβέρνηση προβλέπουν λιγότερα έτη κάθειρξης όπως επίσης και την διατήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμα και μετά την τελεσίδικη καταδίκη.

Υπο αυτά τα δεδομένα οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και τα υπόλοιπα στελέχη που βαρύνονται με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης θα μπορούν να μετέχουν στις επόμενες εκλογές και πιθανότατα θα διατηρούσαν την βουλευτικής τους έδρα στην δυσάρεστη περίπτωση που η Χρυσή Αυγή παρέμενε εως σήμερα κοινοβουλευτικό κόμμα.

Τι ίσχυε και ποιες αλλαγές έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

– Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα που ίσχυε έως τον Ιούνιο του 2019 το πλαίσιο ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν 10 εως 20 έτη ενώ η τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.

– Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο ποινής περιορίστηκε σε 5 εως 15 έτη ενώ το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή σε εκλογές. Αναφορικά με το αν οι υπαίτιοι μπορούν να διατηρούν το αξίωμά τους (σ.σ. όπως στην περίπτωση του ευρωβουλευτή Ι. Λαγού) η κατάσταση χαρακτηρίζεται από νομική ασάφεια. Το άρθρο 60 του νέου ΠΚ αναφέρει: «Αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του». Όπως, αναφέρουν στο protothema.gr έμπειροι νομικοί «κάνοντας αυστηρή ερμηνεία της ρύθμισης θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φύση των εγκλημάτων για τα οποία διώκονται τα μέλη της Χ.Α. δεν σχετίζονται με βουλευτικά καθήκοντα. Ωστόσο το δικαστήριο θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους είναι ο σεβασμός της Δημοκρατίας, η τήρηση των νόμων κ.α. και να ζητήσει την έκπτωση του κατάδικου από ενδεχόμενο αξίωμα που κατέχει».

ΣΥΡΙΖΑ: Παρωχημένες οι ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω πηγών εξακολουθεί να υποστηρίζει σήμερα πως οι ποινές στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων είναι παρωχημένες και ορθώς καταργήθηκαν. Αναλυτικά δηλώνουν: «Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα το ποιοι και σε ποιες περιπτώσεις αποστερούνταν τα πολιτικά τους δικαιώματα εξαρτιόταν από το ύψος της ποινής που τους επιβαλλόταν. Το πλαίσιο επιβολής, ελέγχου και αποκατάστασης της εν λόγω ποινής ήταν ιδιαίτερα δυσχερές και είχε στην πράξη απαξιωθεί. Η αποστέρηση επερχόταν, πάντως, αφού η απόφαση καθίστατο αμετάκλητη, δηλ. στην πράξη μετά από αρκετά χρόνια και αφού η υπόθεση είχε διέλθει από 3 επίπεδα δικαστικής κρίσης. Άρα, σε κάθε περίπτωση, η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα μπορούσε να επέλθει και να έχει σήμερα οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ακόμη και υπό την ισχύ του προηγούμενου ΠΚ.

Στον νέο ΠΚ διατηρήθηκε ο θεσμός της αποστέρησης δημοσίων θέσεων και δημοσίων ή αυτοδιοικητικών αξιωμάτων, στην περίπτωση που υφίσταται καταδίκη σε ποινή κάθειρξης.

Ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν σε βουλευτικές εκλογές η επιβολή ποινής αποστέρησης θεωρήθηκε παρωχημένη στο πλαίσιο μιας σύγχρονης, ταχείας ποινικής δίκης, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που επικεντρώνεται στα ζητήματα της αναζήτησης της ποινικής ευθύνης και στην επιβολή της κύριας ποινής. Έτσι, επελέγη η λύση να μην επιβάλει την αποστέρηση δικαιωμάτων το ίδιο το δικαστήριο, αλλά αυτή να επέρχεται, επί τη βάσει πάντως της απόφασης του δικαστηρίου, αυτοδίκαια, δυνάμει της ειδικής εκλογικής νομοθεσίας.

Όπως ειδικότερα διατυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση του ν.ΠΚ, επαφίεται στην ειδική εκλογική νομοθεσία να καθορίσει τέτοιες απαγορεύσεις, αφού «το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο […] ως συνέπεια αμετάκλητης καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα. Τα εγκλήματα αυτά ορίζονται στην εκλογική νομοθεσία και η καταδίκη για τα ίδια αυτά εγκλήματα αποτελεί ταυτόχρονα κώλυμα εκλογιμότητας, σύμφωνα με το άρθρο 55 Συντάγματος. Ανάλογα ισχύουν και για τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή για την άσκηση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού δικαιώματος. Παρέλκει επομένως οποιαδήποτε άλλη σχετική πρόβλεψη».

Ιστορικό

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το αρχικό νομοσχέδιο Ποινικών Κωδίκων που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για όσους μετέχουν ή διευθύνουν εγκληματική οργάνωση ωστόσο διορθώθηκαν μετά από θύελλα αντιδράσεων της τότε αντιπολίτευσης, δικαστικών ενώσεων, ενώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αντιφασιστικών κινημάτων ακόμα και τις νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα για το βασικό αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που ήταν γνωστό τότε ότι βάραινε τα μέλη της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επιβολή μισής ποινής 5 εως 10 έτη αντί 10 εως 20 που ίσχυε.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε τότε «Η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής, από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 10, που προτείνεται για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη… Είναι, πράγματι, απορίας άξιο, ενόσω διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και πολλές άλλες που αφορούν κάθε είδους εγκληματικές οργανώσεις, για ποιο λόγο επιλέγεται να ελαφρυνθεί ποινικά η θέση των ηγεσιών του εγκλήματος, υποπίπτοντας στο καθεστώς της απλής επιβαρυντικής περίστασης σε ένα πλαίσιο ποινής που μειώνεται στο μισό».

Η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στον Φασισμό» ζητούσε «Να μην περάσει η τροποποίηση-δώρο στους υπόδικους ναζιστές της Χρυσής Αυγής» και εξηγούσε πως «εάν η διάταξη αυτή ψηφιστεί όπως προτείνεται μέχρι να τελειώσει η δίκη, θα υπερισχύσει της προηγούμενης λόγω της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και θα οδηγήσει σε πλαίσιο ποινών 5-10 χρόνια αντί για 10-20 που ισχύει τώρα. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ατιμωρησία του αρχηγού και της ηγεσίας και εξίσωσή τους με τα απλά εκτελεστικά όργανα … Η τροποποίηση αυτή αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και φτάνει στο τέλος της, Αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για όσους κατηγορούνται για την Διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως Εγκληματικής Οργάνωσης, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά 20 από τους 68 κατηγορουμένους στη δίκη, που προχωρεί στο τελευταίο της στάδιο με συντριπτικό αποδεικτικό υλικό ενάντιά τους»

Παράλληλα οι νέοι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση και της νεολαίας της Κουμουνδούρου που δήλωνε:

«Είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής».

Επίσης, η ΝΔ τόνισε «Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ.

Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου.

Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή» 

Η περίπτωση του Λαγού

Από το σύνολο των καταδικασθέντων στελεχών της Χ.Α. μόνο ο Ιωάννης Λαγός διατηρεί αξίωμα (ευρωβουλευτής). Στην περίπτωση λοιπόν που δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 60 του Ποινικού Κώδικα περι έκπτωσης από το αξίωμα (αν δηλαδή δεν συνδεθούν οι εγκληματικές πράξεις με τα καθήκοντά του) και εφόσον διαταχθεί η σύλληψή του τότε θα πρέπει να αρθεί η ασυλία του συγκεκριμένου προσώπου. Οπως αναφέρουν πηγές του ευρωκοινοβουλίου, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίτημα άρσης ασυλίας το οποίο άμεσα θα προωθηθεί στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση. Μετά το «πράσινο φως» θα πραγματοποιηθεί και η σύλληψη.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε ετοιμότητα η ΕΛΑΣ για να συλλάβει όσους πάνε φυλακή

mixaloliakos-new

Σε επιφυλακή το ειδικό τμήμα της Ασφάλειας

Σε 24ωρη επιφυλακή βρίσκεται πλέον το ειδικό τμήμα της Ασφάλειας, το Τμήμα Αναζητήσεων, προκειμένου να κινηθεί άμεσα στην περίπτωση που η Εισαγγελία εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα μέλη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη στα αρχεία της Ασφάλειας καταχωρημένα τα στοιχεία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης όπως η διεύθυνση κατοικίας όμως οι αστυνομικοί είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις αρχές ασφαλείας.

Για τον λόγο αυτό, έχει συσταθεί ομάδα άμεσης επέμβασης που όταν πάρει στα χέρια της τα εντάλματα σύλληψης θα κινηθεί παράλληλα και ταυτόχρονα για να τους εντοπίσει.

Ειδικά για τους επτά κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Γιάννη Λαγό, οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες.

Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδική περίπτωση αποτελεί ο Γιάννης Λαγός ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και έχει ασυλία. Αν βέβαια, καταδικαστεί σε φυλάκιση, τότε θα κατατεθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία.

Ειδικά κελιά στον Κορυδαλλό

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι στις φυλακές Κορυδαλλού, γίνονται ήδη εργασίες έτσι ώστε αν το δικαστήριο κρίνει ότι οι ποινές είναι άμεσα εκτελεστέες να υπάρχουν οι υποδομές για να μεταφερθούν εκεί τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συγκεκριμένοι, θα οδηγηθούν σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ενώ αυτό που οι επιτελείς λαμβάνουν υπόψη στον σχεδιασμό είναι το γεγονός ότι
οι σχέσεις μεταξύ τους, έχουν διαρραγεί.Η απόφαση του  δικαστηρίου που αναμένεται να βγει σύντομα, θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Ειδήσεις σήμερα:

protothema.gr

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. AYTOI OI ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΙΚΆΣΤΗΚΑΝ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ MARFIN ΤΟΥΣ ΚΡΥΒΕI Ο ΣΦΥΡΙΖΑ.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, μιλώντας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στις οποίες προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και οι οποίες ουσιαστικά «μαλακώνουν» τις ποινές στους Χρυσαυγίτες και δεν τους στερούν τα πολιτικά δικαιώματα. ΦΥΣΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ MARFIN ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ…
    ΠΈΝΤΕ ΧΡΌΝΙΑ ΈΨΑΧΝΑΝ, δήθεν, ΓΙΑ ΑΊΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΆΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΈΣ ΟΊ ΦΑΣΙΣΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… Ευτυχώς Ο ΣΑΜΑΡΆΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΈΣΤΕΙΛΑΝ ΠΑΚΈΤΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ. ΦΑΣΙΣΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του ΧΩΡΙΣ τσίπα Κ@ΛΟΤΟΥΜΠΑ-ΨΕΥΤΗ-Επικίνδυνου ΛΑΐΚΙΣΤΗ ΤΣΙΠρΑ. Πολύ γρήγορα στο 3% ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΙ…

    • Από τη 17 Νοέμβρη έχουμε τους εξής δολοφονημένους. Μάλλιος Ε., Μπάμπαλης Π., Πέτρου Π., Σταμούλης Σωτ., Αθανασιάδης Τζώρτζης, Βελούτσος Ν., Μάτης Χ., Μομφεράτος Ν., Ρουσέτης Π., Γεωργακόπουλος Ν., Θεοφανόπουλος Γ., Δουγένης Γ., Γεωργίου Γ., Μπούρας Β., Πανταζόπουλος Γ., Τσιμπούρης Μιχ., Αγγελόπουλος Δ., Αθανασιάδης-Μποδοσάκης Αλεξ., Ανδρουλιδάκης Κ., Βερνάρδος Αν., Μπακογιάννης Παύλος, Μαράτος Μ., Βάρης Ι., Στρεγγαλινού Ολγα, Βέρα Γεωργία, Κυριακόπουλος Βασίλειος, Σεϊτανίδης Δ., Καυκάς Ι., Παπασωτηρόπουλος Γ., Αξαρλιάν Θάνος, Βρανόπουλος Μιχ., Βέλιος Απ., Περατικός Κωστής, Κωνσταντίνου Βιργινία. Και οι αλλοδαποί Γουέλς Ρ., Τσάντες Τζ., Νορντίν Γουίλ., Στιούαρτ Ρ., Τσετίν Γκ., Σιπαχιόγλου Ομέρ και Σόντερς Στίβεν. ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ο τότε βουλευτής του ΠαΣοΚ Γιώργος Πέτσος, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο οδηγός του… ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ…

  2. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ.

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ?

  3. Λίγα λεπτά μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και έπειτα από την ανοιχτή πλέον κατακραυγή εκ μέρους της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, οι 440.894 συμπολίτες μας οι οποίοι ψήφισαν το κόμμα των «λεβεντών με τα μαύρα» το 2012, επιστρέφουν επιτέλους στις τρύπες τους.

  4. Με τους χρυσαυγίτες που έχουν θέση σε δημόσιες υπηρεσίες τι θα γίνει; Δεν πρέπει να απολυθούν;

  5. «Στη Χρυσή Αυγή είναι παλιοί συναγωνιστές και σύντροφοι» έλεγε κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών που στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή δεν είναι νεοναζί» υποστήριζε ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «Γιατί μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να μην υποστηρίξει μια συντηρητική συμμαχία με τη ΝΔ» αναρωτιόταν ο νυν βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου.

  6. Επρεπε μετα απο την ιστορικη προταση Γιανη…
    η κυρα Μαγδα να γινει Π τ Δ…..
    να γελουν και τα παρδαλα κατσικια και της ΝΔουλαρας και των Συριζαιων…!!!
    Μνημονια μεχρι να βγαλει ο ηλιος….παγακια!!!
    Ουστ παρταλια…!!

  7. Εγω αυτο που ξερω..ειναι οτι στο τελος θα διαγραφουν ολοι απο το Συριζα.
    Ενας ..ενας κοφτει!!!!(Κοψιμιε…τιποτα δεν ειναι τυχαιο)
    Τσακαλωτος,Κοντονης,Παρασκευοπουλος…
    Ακουσον ,ακουσον ..ζητουν αλλαγη ποινικου κωδικα που οι ΙΔΙΟΙ οι συριζαιοι θεσπισαν για μην εχει ηπιοτερη αντιμετωπιση η Χρυση Αυγη.
    ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΣΑΣ…οτι και να αλλαξει ο κωδικας δεν θα εχει καμια επιπτωση στους φασιστες!
    Αρα ξαναλεω..ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ..

  8. Ας κάνουμε μία αρχή και μία προσεκτική καταγραφή των δολοφονημένων από την αριστερά. Μακρύς ο κατάλογος αλλά αναγκαίος να αναγνωστεί. Ας ξεκινήσουμε από την πιο ακραία αριστερή έκφανση της «επανάστασης» με τους δεκάδες νεκρούς. Καταγράφουμε τις αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις 17 Νοέμβρη, 1η Μάη, Επαναστατική Μαχητική Αριστερά, Επαναστατική Αλληλεγγύη, Επαναστατικοί Πυρήνες, Συνομωσίες των πυρήνων της Φωτιάς, Σέχτα Επαναστατών και τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα, που ευθύνονται για συνολικά 73 δολοφονίες και 580 τραυματισμούς συνανθρώπων μας. Ας καταγράψουμε αναλυτικά και ονομαστικά τα θύματα.

    • Φασιστάκο τα ψωμια σας τελειωσαν!! Τώρα θα αναγκαστείτε να ψηφίσετε ΝΔ που κατάλαβε οτι ειστε κλινικα ηλιθιοι και για να σας πάρει την ψήφο σας λέει ότι οι προσφυγες ειναι εισβολεις. Αλλα σε Ζαεφ, Ερντογαν και Μερκελ κωλοτουμπες

    • είτε υποστηρίζεις τον δολοφόνο κουφοντίνα είτε τους δολοφόνους ναζιστές μιχαλολιάκο, κασιδιάρη κλπ., το ίδιο αηδιαστικό είναι. Είναι σαν να προσπαθείτε με «επιχειρήματα» να αποδείξετε ποιος είναι λιγότερο σιχαμένος δολοφόνος. Είστε, στα άκρα, όλοι το ίδιο.

  9. Εκτός από δολοφόνοι και ναζιστές, όλοι εσείς οι χρυσαυγίτες,

    είστε και αχάριστοι. Βρίζετε τους Συριζαίους, τους μοναδικούς εναπομείναντες υποστηρικτές σας στην Ελλάδα.

  10. Ρε μεγάλε ο ελληνικός λαός δεν υποκύπτει στον φασισμο.δεν έμαθες το μάθημα σου.στα ///ρια μας και η δεξιά και η αριστερά.ελληνας είμαι ούτε κομουνιστής ούτε φασισταριο.και τα δύο άκρα τα μισώ α και άμα έχετε κακαλα να ανεβάζετε το όνομα σας όχι κρυφτουλι

  11. Το ότι θέλουν ελαφρυντικά με ξεπερνά…. Τόσο άντρες που ακόμα και τα πιστεύω τους ντρέπονται να υπερασπιστούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ