ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός εσπερινός στον ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης στην Κω | κ. Ιερεμίας: Να παίρνουμε πάντοτε τα μηνύματα του ουρανού

3
2036

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (εννιά ημέρες μετά την εορτή της Κοιμήσεως) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας (Παναγίτσας) Φανερωμένης στην  πόλη της Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε  ο  Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας (ως γνωστόν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ μετέβη στη Νίσυρο για την εορτή της Παναγίας Κυράς) ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, Ιερατικό Προϊστάμενο του ΙΝ της Παναγίας, τον Γεν. Αρχιερατικό π. Ιωάννη και τους ιερείς της πόλης της Κω.

Έψαλλε ο χορός των Ιεροψαλτών του Ιερού ναού μαζί με άλλους ιεροψάλτες της πόλης της Κω.

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών, προσέρχονταν από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στη Χάρη Της.

Η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κάθε εορτή στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας ενός προσώπου ή ενός γεγονότος έχει τρία στάδια, τα προεόρτια, την κυρίως εορτή και τα μεθεόρτια (δηλαδή τον απόηχό της). Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου.

Ο λαός μέσα από την λαϊκή του ευσέβεια δίνει άλλο τόνο στη εορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους. Ασφαλώς, από θεολογικής και λειτουργικής απόψεως, δεν πρόκειται για εννεαήμερο μνημόσυνο για την Παναγία, αφού η Θεοτόκος ως μητέρα του Χριστού «μετέστη προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής» και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και, συνεπώς, δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

«Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την μετά πάροδο οκτώ συνήθως ημερών επανάληψη της εορτής ώστε με αυτόν τον τρόπο η διάρκειά της εορτής παρατείνεται μεθεορτίως μέχρις την ημέρα της αποδόσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο εορτασμός δεν είναι στιγμιαίος.

Την Κυριακή το πρωί ανήμερα της εορτής τελέστηκε με λαμπρότητα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ