Εργατική Πρωτομαγιά – Κως: Συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας και καταθέσεις λουλουδιών στο μνημείο με μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας & αστυνομία

30
1759

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή

Εργατική Πρωτομαγιά – Κως: Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ στην πλ. Ελευθερίας, ομιλίες κατά της κυβέρνησης, πορεία και καταθέσεις λουλουδιών στο μνημείο με μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας & αστυνομία…

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Απεργιακές συμβολικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα  1η Μάη, στην περιοχή ευθύνης του Εργατικού Κέντρου Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο με τα σωματεία και τους  εργαζόμενους να δίνουν  τη δική τους απάντηση στην επόμενη μέρα που ετοιμάζουν για το λαό, κυβέρνηση Ε.Ε, μεγάλη εργοδοσία, θέλοντας να φορτώσουν τα βάρη της επερχόμενης κρίσης στις πλάτες του λαού.

Παίρνοντας όλα τα μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας  , οι απεργοί βροντοφώναξαν, «πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά».

«Ο εχθρός είναι ορατός είναι ο καπιταλισμός, δε θα πληρώσει ξανά ο λαός.»

Συνάδελφοι , σες

Σήμερα 1η Μάη βρισκόμαστε εδώ , όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος να τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά. Παίρνοντας όλα τα μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον ταξικό εορτασμό της μέρας αυτής.  Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ταυτίσει την εργατική πρωτομαγιά με 3η μερο εξόδου στην εξοχή.. ΟΙ θέσεις της και η προπαγάνδα της αναδεικνύουν την  επιχείρηση υπονόμευσης και αμαύρωσης του χαρακτήρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Δε τους κάνουμε τη χάρη!

Σήμερα 1η Μάη 2020 τιμάμε τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας.

Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Σπάμε τη σιωπή , μένουμε δυνατοί , μένουμε στον αγώνα!

Οι χιλιάδες νεκροί  από τον κορονοϊό θυσιαστήκαν στο βωμό του κέρδους, θυσιαστήκαν από τις εγκληματικές πολιτικές που δημιούργησαν   τεράστιες ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία από το σύνολο των καπιταλιστικών χωρών.

Που ακόμα και τώρα, κρύβουν πίσω από την ατομική ευθύνη, τη δική τους ευθύνη, την ευθύνη του κράτους που δεν έχει κάνει το παραμικρό για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, τους εργαζόμενους σε αυτό.

Τους ήρωες όπως υποκριτικά έλεγε το προηγούμενο διάστημα, ενώ τους είχε χωρίς ατομικά μέσα προστασίας, τους είχε και τους έχει απλήρωτους .

Τους έχει χωρίς όπλα χωρίς πολεμοφόδια… στον πόλεμο ενός αόρατού εχθρού όπως μας λένε.

Γιατί;;;  Γιατί η υγεία μας θυσιάστηκε από τις πολιτικές, που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι απαράδεκτοι, είναι επικίνδυνοι..

Τα ρίχνουν όλα στον κορονοϊό για να κρύψουν την αλήθεια. Για να κρύψουν την πραγματική αιτία που είμαστε απροστάτευτοι στην πανδημία. Για να κρύψουν την αιτία που οδηγεί μαζικά στην ανεργία, τη φτώχεια, στα νέα σκλαβοπάζαρα που στήνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι , η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Στη προηγούμενη κρίση του 2008 μας έλεγαν ότι όλοι μαζί τα φάγαμε! Ότι φταίει η κακή διαχείριση και άλλα. Κάθε φορά βρίσκουν και ένα άλλο όνομα για να βαφτίσουν τη κρίση που δημιουργεί η δική τους περιβόητη ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη που βασίζεται στο κέρδος , η ανάπτυξη για τους λίγους , για μια χούφτα πλουτοκράτες , είναι αυτή που δημιουργεί και την ανεργία, τη φτώχεια , τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για τους πολλούς.

Το παράδειγμα της ανάπτυξης στο Τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια το επιβεβαιώνει. Τα τελευταία 10 χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι κέρδισαν πάνω από 120 δις. Σήμερα ενόψει πανδημίας οι επιχειρηματίες στο Τουρισμό λένε ότι δεν υπάρχει ρευστότητα , ζητάνε ακόμα περισσότερα. Τι έγινε τελικά όλος αυτός ο πλούτος ;

Στην αντίπερα όχθη εμείς οι εργαζόμενοι βλέπαμε χρόνο με το χρόνο να χάνουμε όλο και περισσότερα  σε μισθούς , σε δικαιώματα. Μειώθηκε το εισόδημα μας, εμπορευματοποιήθηκε η Υγεία ,μειώθηκαν οι συντάξεις και αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης σε βαθμό που θα πηγαίνουμε απευθείας από τη δουλειά στο τάφο.

Και τώρα χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό ζουν μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο.. όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με το άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, με τους ανέργους, τις οικογένειες τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βλέπουν ότι τα βάρη της νέας κρίσης θα φορτωθούν σε αυτούς.

110.000 εργαζόμενοι μέσα στο Μάρτη απολύθηκαν… κι αυτοί που έμειναν στην εργασία τους;;; Βρέθηκαν μπροστά σε ανεπαρκή μέτρα προστασίας , με δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.. με την μεγάλη εργοδοσία να ξεσαλώνει και την επιθεώρηση εργασίας να έχει κατεβάσει ρολά.

Με αντεργατικές απανωτές ΠΝΠ η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν ανενόχλητοι σε  ένα όργιο ασυδοσίας και αυθαιρεσίας.

Δεν σταματούν εδώ.. τα θέλουν όλα.. Να το έχουμε καθαρό.. Τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν ήρθαν για να μείνουν.

Συνάδελφοι, σες

Οι συνεργοί τους στη ΓΣΕΕ είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη, όπως έβαλαν και το προηγούμενο διάστημα με τους κοινωνικούς διαλόγους, με τη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό , με τη συμφωνία τους ότι όλοι μαζί πρέπει να μοιραστούμε τα βάρη.

Έχουμε πληρώσει πολλά δε θα πληρώσουμε ξανά!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι επιχειρήσεις χωρίς τους εργαζόμενους είναι απλά κουφάρια. Τα σούπερ μάρκετ πουλάνε τρόφιμα γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι στα πόστα τους, φορτώνουν ράφια με εμπορεύματα, λειτουργούν τα ταμεία. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί γιατί οι εργαζόμενοι καταγράφουν στις αποθήκες, χειρίζονται τα κλαρκ, οδηγούν τα φορτηγά, ξεφορτώνουν τα κοντέινερ από τα βαπόρια.

Τρόφιμα και φάρμακα υπάρχουν γιατί εργαζόμενοι δουλεύουν στα αντίστοιχα εργοστάσια τροφίμων και φαρμάκων. Οι τηλεπικοινωνίες λειτουργούν γιατί είτε στο γραφείο είτε από το σπίτι τους χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν στους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους.

Σήμερα με τους περισσότερους κλάδους να είναι κλειστοί, Αναδεικνύεται η μεγάλη δύναμη του εργαζόμενου ανθρώπου, ότι όλα είναι αποτέλεσμα της δικής του και μόνο δουλειάς και χωρίς αυτόν τίποτα απ’ ό,τι υπάρχει στην κοινωνία μας δεν θα υπήρχε.

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

 

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς.

.

Δε κάνουμε βήμα πίσω.. με αποφασιστικότητα και δύναμη να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να κάνουμε κουμάντο εμείς οι εργαζόμενοι στο πλούτο που παράγουμε, με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών.

 

Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός , δε θα πληρώσει ξανά ο λαός.

Ζήτω η 1η Μάη Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά.

 

 

 

30 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το Κ.Κ.Ε. καλά κάνει την πρωτομαγιάτικη εκδήλωση με την άδεια της Αστυνομίας. Οι εκκλησίες δηλαδή δεν μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτές και να λειτουργήσουν με τους ίδιους κανόνες;;

    • μονο που ειχαν τις ασπιδες στη μεση να προστατευουν κατι κοριτσακια σαν και σενα. Τωρα αυτο με την εκκλησια ας το λεγες 1 μηνα πριν. Τοτε ηταν πρωταπριλια. Για τρελα γελια εισαι

    • Πσιτ... ΚΚΕ συλλογος μουσικων οργανων (μπουζουκια - μπαγλαμαδες) κτλ κτλ κτλ...

      Ρε γκαου αν εισαστε εστω και τυπικα λογικοι θα εισαστε κκε? ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ για να οικονομανε κατι τυποι και ΤΥΠΙΣΕΣ με βιλες και πισινες στην ΚΗΦΙΣΙΑ και αλλα πολλα για πολλους ταγους της αριστερας. Οσο για εξουσια ουτε να την βλεπουνε οι ηγετες σας. Αρκουντε στην αντιπολιτευση για να μην κολυμπησουν στα βαθεια που σιγουρα θα ΠΝΙΓΟΥΝΕ στο ιδιο τους το σαλιο. Τους αρκει ο ΠΑΧΥΛΟς ΜΙΣΘΟς που παιρνουνε. Εκτος απο ζημιες στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ τι καλο εχετε η νομιζετε οτι εχετε προσφερει. Για να ακουσω. Πσιτ… ΤΕΛΟΣ…

    • οταν σου φανε τα φραγκακια στα ξενοδοχεια. Κατσε και βλεπε τη Σια με τον Οικονομου και τον Εισαγγελατο στα ρουφιανοκαναλα κακομοιρε

      • Όπως μας έχουν σώσει δεκάδες φορές τα τελευταία 40 χρόνια. Μόνο φασαρία και για την πάρτη σας νοιάζεστε.

      • Ε απο τον Κουτσουμπα πιο καλοι είναι αυτοι που λες.Εξαλου εγω είμαι ελευθερος να βλεπω οποιον θελω.Εσενα το κομμα σε αφηνει;

      • Βρε ουγκάνε που σας κάνουν πλύση εγκεφάλου πες μου ένα κράτος που πήγε μπροστά με κουμουνισμό … Να σου πω 100 που προόδευσαν με τα την πτώση του άσχετε… Αλλοίμονο μας άμα περιμένουμε να μας σώσουν εσύ και οι άπλυτοι όμοιοι σου που στο «κοράνι» του κόμματος σου το λέει πεντακάθαρα ότι σε περίπτωση πολέμου να πολεμήσετε τους Έλληνες για να πάρετε την εξουσια τόσο ουγκάνοι είστε … Άιντε από δω ορφανό του Στάλιν

  2. Πιο πολλές ήταν οι γάτες στην πλατεία Ελευθερίας από τους διαμαρτυρόμενους...

    Λιγότεροι από δέκα οι εραστές της Σταλινικής και Μαοϊκής επανάστασης που σήμερα δεν ξέρουν σε ποιό καθεστώς να πιστέψουν… ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

  3. Γελάνε και τα μάρμαρα του μουσείου από πίσω! Τρεις και…. το 1/3 του Κούκου… Καλά δεν ντρέπεστε; Με αυτά τα μυαλά θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας κατεστραμμένοι κακομοίρηδες…

  4. Και μέσα σε ταξί χωρούσαν. Δεν βλέπετε τόσα χρόνια ότι ο πολίτης σας έχει γυρίσει την πλάτη σε πανελλαδικό επιπεδο; με αυτές τις θεωρίες που ευαγγελιζεστε και το 5% που μαζεύεται στις εκλογές πολύ είναι.

  5. 300 ευρω ο καθενας επρεπε να φανε ….εαν ειχαμε δημοκρατια…εφοσον εσπασαν την απολυτη απαγορευση κυκλοφοριας και συναθροισεων…ομως ολοι εμεις οι υπολοιποι δεν μπορεσαμε να παμε με τους ανθρωπους μας μια βολτα να χαρουμε την πρωτομαγια…θλιβομαι για την καταντια…θλιβομαι για την ψευτια αυτων που ζουνε ποιο καπιταλιστικα απο ολους τους αλλους ….που ειναι μια ενεργεια να προσφερουν στον λαο της Κω? ουστ πολιτκοι ρεμπελοι…

  6. Μία απορία όταν εγώ βγω από το σπίτι μου χωρίς χαρτί ξ μήνυμα έχω πρόστιμο εκεί σήμερα γιατί δεν έγινε κάτι;
    Εγώ είμαι πολίτης Δεύτερης κατηγορίας;

  7. Είναι πραγματικά τραγικό να σταματάς για να ακούσεις 5 νοματαίους.
    Έτρεξε και η Δημοτική τηλεόραση να καλύψει αυτό το ανεπανάληπτο γεγονός.
    Το τραγούδι είμαστε 2, είμαστε 3, είμαστε χίλιοι δεκατρείς το θυμάστε; Ισχύει τόσοι
    είστε σε όλη την επικράτεια. Πως είναι δυνατόν να θέλουν αυτοί οι χίλιοι να ακουστεί
    η άποψη τους; Πόσο μάλιστα να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

  8. Από την μια βλεπωντας αυτά τα παιδια λυπάμαι που είναι τοσο νεα και εχουν τοσο σκουριασμένα μυαλα.Εξαρτωμενα ατομα.Απο την άλλη χαιρομαι που είναι……τοσο λιγα.

    • Να μην λυπάσαι γιατί και αυτό είναι μια δουλειά καλοπληρωμένη. Όσοι συνδικαλίζονται, δεν δουλεύουν και πληρώνονται κανονικά. Δεν θα γίνουν ποτέ τους επιχειρηματίες αλλά θα περάσουν μια ήρεμη ζωή.

  9. δεν θα έπρεπε να τους επιβάλλει το διπλό λόγω των ίδιων μέτρων με την Κυριακή του Πάσχα πρόστιμο όπως θα έκανε στον κάθε πολίτη που θα έπιανε με άσκοπη μετακίνηση; Γιατί αυτούς τους άφησε ενώ είχε ανακοινωθεί η απαγόρευση από τον Χαρδαλιά; Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα κουμούνια.

  10. Πέρα από κομματικές σκοπιμότητες πρέπει όλοι οι φορείς του τουρισμού να κάνουν σχέδιο δράσης.Πρεπει οι ειδικοί να ασχοληθούν και να δοθεί η μελέτη στους υπουργούς. Μπορούμε όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε, Δόξα τω θεώ ο τομέας μπορεί να δώσει λύσεις… Τώρα είναι η ευκαιρία για ριζική αλλαγή και δράση

  11. Ακόμα φοβάστε τα κουμμουνια έχουν τελειώσει
    ΥΓ: Ας είναι καλά ο Μεταξάς που εφαρμοσαι την εργατική πρωτομαγιά

    • Ο συνδυασμός…’καλλιόπη’, ‘πλοίο της αγάπης’, γκοτζίλα για φαγητό, αγγαρείες και πολλές σκοπιές ‘γερμανικό νούμερο’…λογικό είναι, να σε κάνουν να παραμιλάς!!

  12. αλλα αυτοι σε εχουν αναγκασει να γραφεις ολα τα σχολια, σαν πασοκτζηδες, νουδουληδες, συριζαιοι ντε μεκ επαναστατες, ελληναραδες, χρυσοαυγουλακια, καρατζαφυρερ, πολ. ανοιξιατικοι….και τοσα αλλα μπροστατζα. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ. ΞΕΠΕΡΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΩΝΟΥΛΗ ΤΟΝ ΓΛΥΚΟ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ. στον υπνο σας τους βλεπετε αυτους τους λιγους. ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΥΠΝΟ ΒΑΘΥ ΚΟΡΙΤΣΙΑ. Τωρα που ολοι οι προηγουμενοι κανανε το νησι να παρακαλαει τους ξεφτιλες τους εγγλεζους να αφησουν κανενα ευρω, να δω ποιους θα γλειφετε να διεκδικήσουν αυτα που θα σας κλεψουν. ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ!!!!

    • Ποιοι νομίζετε πως είσαστε? Κορόιδα σας έχουν πιάσει οι ταγοι σας και εσείς νομίζετε ότι κάποιοι είσαστε. Ξυπνάτε προβαταααααα, η μάλλον καλά εισαστε όπως ειστε. Να γελάμε που και που. Ναστε καλα. Πσιτ…ΤΕΛΟΣ.

  13. Όταν λέμε απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει Όλοι να την τηρήσουμε αυτό που έγινε με το πάμε είναι απαράδεκτο έπρεπε να γίνουν προσαγωγές και να πάνε στα δικαστήρια ο νόμος είναι για όλους. Δεν λέμε να μην βγουν στους δρόμους λόγω Πρωτομαγιάς αλλά μπορούσαν να περιμένουν μία εβδομάδα. Απαράδεκτοι και φέρει ευθύνη και η αστυνομία δεν παίζουμε με την δημόσια υγεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ