ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος προσκυνητών στην εορτή της Οσίας Μελούς στη Βορίνα – Ανακατασκευάζονται τα παλαιά πέτρινα κελλιά

6
4407
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Φωτορεπορτάζ: Χαρίκλεια Χριστοφή

Η Μοναστηριακή παρουσία της Όσιας Μελούς στη Βορίνα της Κω

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη- 6/7/2019

Ο ήλιος λόγχιζε με τις πρωινές, χρυσαφιές του ακτίνες την πλάση και εγώ οδηγούσα στον ελικοειδή ανηφορικό δρόμο, μέχρι που το χαλικόστρωτο δρομάκι με έφερε σε μια καταπράσινη πλάγια. Οι γύρω λόφοι, φορτωμένοι με κάθε λογής ευωδιαστούς θάμνους, την περικυκλώνουν και μικρές χαράδρες ξεχωρίζουν, ενώ στις λόχμες των βράχων φωλιάζουν πλήθος διαφόρων ζωντανών.

Ανάμεσα στα νέο-φυτεμένα δέντρα και στις ροδοφόρες τριανταφυλλιές, κείτεται το μικροσκοπικό πέτρινο Εκκλησάκι της Αγίας Μελούς. Κολλημένο σαν κοχύλι στο βράχο, σχηματίζει μια μικρή φυσική σπηλιά. Χαρμόσυνα χτυπούσε η μικρή καμπάνα, εκείνο το ζεστό και ηλιόλουστα πρωινό του Ιούλη. Αναγγέλλοντας έτσι την έναρξη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, που τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Ναθαναήλ, με συλλειτουργούς πολλούς ιερείς.

Το δημοτικό λεωφορείο μόλις αποβίβασε τους πιστούς προσκυνητές, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος πλημμύρισαν τον προαύλιο χώρο του εξωκλησιού.

Η Μοναστηριακή ατμόσφαιρα διάχυτη παντού, ενώ την πρωινή σιγαλιά διακόπτουν οι μελωδικοί, Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί ύμνοι. Η ευωδιά από το μοσχολίβανο στο θυμίαμα, ανακατεύεται με τον μυρωμένο αέρα της εξοχής, φορτωμένο με άγρια λεβάντα, θυμάρι και ρίγανη. Αμέτρητα τα κεριά στο κηροπήγιο, ατέλειωτες και οι μυστικές ικεσίες και οι παρακλήσεις των ευλαβών προσκυνητών.

Η Οσία Μελώ μέσα από την απεικόνισή της στην ολόσωμη Αγιογραφία της, ευλογεί και ακούει τους πιστούς με περίσσια πνευματική αγάπη.

Το εξωκλήσι αυτό-όπως τόνισε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος- είναι αφιερωμένο στην Οσία Μελώ, όπου εκεί μόνασε και ετάφη. Σύμφωνα με τους Κώους ιστορικούς και όσους ασχολήθηκαν, η Αγία Μελώ ήταν κόρη αρχοντικής οικογένειας, που εγκατέλειψε τις κοσμικές απολαύσεις. Αφού μοίρασε όλα τα πλούτη της στους φτωχούς, απεσύρθη στον ερημικό εκείνο λόφο για να μονάσει, η φήμη της από την άσκηση έγινε γνωστή και συγκέντρωνε πλήθος κόσμου θαυματουργώντας. Ίσως κάπου εκεί γύρω, να βρίσκεται και ο Ιερός τόπος ενταφιασμού της.

Η Αρτοκλασία έφτασε στο τέλος της, καθώς και η Θεία Αρχιερατική Λειτουργία.

Ο  Σεβασμιώτατος μαζί με το Αντίδωρο, μοίρασε εικονίτσες της Αγίας Μελούς στις οποίες εικονίζεται μαζί με το εκκλησάκι της και το κόκκινο νερό της παρακείμενης πηγής*

Ο θερινός ήλιος ψίλωνε σιγά- σιγά, ζεσταίνοντας ακόμη περισσότερο την γύρω φύση.

Το δροσερό καρπούζι και το τυρί με τον άρτο, νόστιμη και δροσερή ανάπαυλα, για όλους τους πιστούς, που με ευλάβεια ανηφόρησαν στην χάρη της Οσίας Μελούς.

Λίγο πριν το μεσημεράκι οι πολυπληθείς προσκυνητές, κρατώντας το Αντίδωρο, Θεία ευλογία, επιβιβάσθηκαν και πάλι στο λεωφορείο της επιστροφής.

Αποφασίζω να επιστρέψω και εγώ, αφήνοντας την μαγευτική ομορφιά της ερημικής περιοχής. Αυτήν που διάλεξε για να απομονωθεί, να μονάσει και να ασκητεύει με νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ταπείνωση και ακτημοσύνη, η Οσία Μελώ, στην τοποθεσία Βουρίνα της Κω.

Η ησυχία επιστρέφει ξανά στον έρημο ημιορεινό χώρο, όπου δεσπόζει η ασκητική μορφή της Όσιας Μελούς. Στον καλοδιατηρημένο προαύλιο χώρο του εξωκλησιού, με τις μυρωδάτες τριανταφυλλιές, τις νεραντζιές και τις ελιές, έμειναν να φλυαρούν τα ανήσυχα τζιτζίκια και να στροβιλίζονται στο δικό τους πρελούδιο χορό, οι πολύχρωμες ζωηρές πεταλούδες.

Εδώ πρέπει να νοιώθουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη στον Δεσπότη κ.κ. Ναθαναήλ, που με το μεράκι της καλαισθησίας και της νοικοκυροσύνης που τον διακρίνει, μετέτρεψε με ικανούς συνεργάτες, ένα ερημικό βοσκοτόπι σε όαση δροσιάς.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια από τους «μαύρους λύκους» ανακατασκευής των παλιών κελιών που υπήρχαν λίγο πιο πάνω από το παλιό εκκλησάκι (πάνω στα ερείπιά τους-ΦΩΤΟ).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πυκνόφυλλα δέντρα και θάμνοι, που στις φυλλωσιές τους φιλοξενούν ποικίλα πουλιά, με συντροφεύουν στην επιστροφή μου. Προσπερνώ ένα κοπάδι με χαρτωμένα αιγοπρόβατα που τα κουδουνάκια τους αντιλαλούν τριγύρω σε όλη την λαγκάδα. Πανύψηλα κυπαρίσσια, σκόρπια πεύκα, ελαιώνες, αμπέλια, περβόλια και κηπευτικά, ζωγραφισμένα στον καμβά του καταπράσινου νησιού μας. Σε μια στροφή του δρόμου, αφήνω ελεύθερη την ματιά μου να ταξιδέψει ως τον απέναντι καμπυλόγραμμο ορίζοντα.

Να χορτάσει από την γαλάζια Αιγαιοπελαγίτικη θαλασσινή ομορφιά, που στοργικά αγκαλίζει την ακτογραμμή της όμορφης Κω.

Για πολλοστή φορά, διαπιστώνω πως όσες φορές και αν επισκεφθώ την περιοχή της Βουρίνας, με της μυστηριώδεις πηγές της και την παρουσία της Αγίας Μελούς δεν είναι ποτέ αρκετές.

Στην Αρχιερατική Θεία λειτουργία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, συνοδευόμενος από τον Μ. Γιωργαλλή (λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης έφτασαν λίγο πριν το τέλος), ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Εμμ. Θεοδώρου, ο Καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Πέρρος, ο κ. Κουτελάς που δώρησε το συγκεκριμένο τμήμα του οικοπέδου του στην ιερά Μητρόπολη και πλήθος προσκυνητών (ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κ. Β. Πη για την διάθεση λεωφορείων του Δήμου για τη μετακίνηση των προσκυνητών).

* Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του Κοκκινόνερου, σε παλαιότερο άρθρο του ο κ. Βασίλης Χατζηβασιλείου επισημαίνει σχετικά ότι μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και η ποσιθεραπεία με το σιδηρούχο οξυανθρακικό νερό της πηγής του Κοκκινόνερου, που είναι κατάλληλο, τόσο για την τόνωση του μυϊκού συστήματος του εντερικού σωλήνα όσο και για τη διευκόλυνση των απορροφήσεων των τροφών, ενώ θεραπεύει ακόμη και αδενοπάθειες μικρών κυρίως παιδιών. Η άντληση και χρήση επίσης του λασπώδους μεταλλικού νερού των Βολκάνων (Βόρκα), που βρίσκεται πολύ κοντά στην πηγή του Κοκκινόνερου και ενδείκνυται για τη θεραπεία χρόνιων δερματοπαθειών και άλλων παθήσεων, μπορεί να τύχει σύγχρονης και κατάλληλης εκμετάλλευσης, γνωστής ως πηλοθεραπεία.

Ξανθίππη Αγρέλλη

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΝΕΡΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ

  2. Ο μόνος που ενδιαφέρεεται πραγματικά να φτιάξει πέντε πράγματα και να τα αφήσει στις επόμενες γενιές και μάλιστα με τελειομανία.
    Δυστυχώς οι πολιτικοί μας όλοι μα όλοι δεν είναι ικανοί να βάλουν τη μια πέτρα πάνω στην άλλη……………

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ