ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Δ. Κρεμαστινός από Κω: Ακτινοθεραπευτικό & τηλεϊατρική οι δύο προτεραιότητες στην υγεία | Τι απάντησε για Γ. Νικητιάδη – Β. Χατζηγιακουμή- Μ. Παπαζαχαρίου – πρόταση Κυρίτση για Ακτινοθεραπευτικό στην Κω – Νέο νοσοκομείο & χαμένες ευκαιρίες

24
1483

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη τύπου εφ’όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα το πρωί στα τοπικά μέσα της Κω, στο ξεν. ΑΣΤΡΟΝ, ο Βουλευτής Δωδ/σου και Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο κ. Κρεμαστινός αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση της υγείας στα Δωδ/σα από το 1994 που ανέλαβε -έπειτα από προτροπή του Α. Παπανδρέου- ως εξωκοινοβουλευτικός Υπ. Υγείας. Θυμήθηκε ότι το Βουβάλειο Νοσοκομείο Καλύμνου είχε τότε μόνο 7 γιατρούς και η Καλύμνικη αντιπροσωπεία που τον είχε επισκεφτεί «χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι» απαιτώντας τη στελέχωσή του.

Τότε πήρε την απόφαση για ένα σύγχρονο Νοσοκομείο στη Ρόδο κι ένα Κέντρο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) δίπλα σε αυτό. Τότε, ήρθε το ΕΚΑΒ στη Δωδ/σο. Το ΕΚΑΒ δεν είναι απλά ένα μεταφορικό μέσο, είναι μέσο ζωής γιατί αν δεν υπάρχει γιατρός μέσα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έμφραγμα γιατί μπορεί να πάθει ο ασθενής ανακοπή και να πεθάνει. Τότε το Ψυχιατρείο της Λέρου ήταν κολαστήριο ψυχών, όλος ο κόσμος έλεγε «το κακό παράδειγμα της Ελλάδας». Στην συνέχεια η Λέρος αναβαθμίστηκε κι έγινε πρότυπο Ψυχιατρείο για όλο τον κόσμο. ΟΚΑΝΑ υπήρχε; Τότε έγινε και ο ΟΚΑΝΑ για όλα τα Δωδ/σα.

Όλα αυτά τόνισε ο κ. Κρεμαστινός τα έκανε χωρίς κανένα στόχο να εκλεγεί μιας και η πρόταση να είναι υποψήφιος έγινε 7 χρόνια μετά από τον κ. Σημίτη. Ο κ. Κρεμαστινός υπενθύμισε ότι και μετά την εκλογή του επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο, θυμίζοντας και την εκλογή του με 27χιλιάδες σταυρούς, αριθμό ρεκόρ που μόνο με την εποχή Ζίγδη-Κωτιάδη μπορεί να συγκριθεί.

Αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Κρεμαστινός στη μελέτη για το Ακτινοθεραπευτικό κέντρο τη μελέτη του οποίου ήθελε να προχωρήσει ο κ. Κουρουμπλής αλλά ο κ. Πολάκης του απάντησε στη Βουλή ότι η Κρήτη είναι κοντά… γιατί δεν πηγαίνετε στην Κρήτη;

Ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι σε όλες τις Περιφέρειες, σε κεντρικό Νοσοκομείο υπάρχει Ακτινοθεραπευτικό, ενώ στη Δωδεκάνησο η έλλειψή του «στέλνει» εκατοντάδες καρκινοπαθείς σε λίστες αναμονής νοσοκομείων άλλων πόλεων.

Σε ερώτησή μας για το αν το ακτινοθεραπευτικό θα πρέπει να γίνει στην Κω όπως πρότεινε ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης λέγοντας μάλιστα ότι ο δήμος προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και ό τι χρειάζεται, ο κ. Κρεμαστινός απάντησε ότι, τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, μπορεί να απαντήσει. Και στη Ρόδο γίνεται οριακά σχολίασε μιας και απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο Νοσοκομείο που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του.

Στην Κω τόνισε έπρεπε να γίνει η σχολή Νοσηλευτών την οποία πήρε η Πάτρα επειδή δεν ενδιαφέρθηκαν οι τοπικοί φορείς. Όπως και για την Ιατρική σχολή που είχε εξαγγείλει ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου. Θα μπορούσε να λειτουργήσει με τρλια τμήματα προπτυχιακά στην Κω και τρία τμήματα μεταπτυχιακά στη Ρόδο, αλλά δεν το διεκδίκησαν όπως έπρεπε.

Σε ερώτησή μας για το πως σχολιάζει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο δήμο Κω, απάντησε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο «έτσι αποφάσισε ο Κωακός λαός και η απόφασή του είναι σεβαστή».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ακόμη ο κ. Κρεμαστινός (και τα δύο αυτά θέματα τα έχει συμπεριλάβει στο προεκλογικό του φυλλάδιο) στο θέμα της Τηλεϊατρικής. ύστημα εφημεριών του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής.

Η τηλεϊατρική άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ουσιαστικά από το 1994, με πρώτη εγκατάσταση στην Αστυπάλαια. Παρά τα θετικά της αποτελέσματα για τους κατοίκους των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών το αρχικό σχέδιο εφαρμογής της τηλεϊατρικής δεν πραγματοποιήθηκε πλήρως, στη συνέχεια ακολούθησε φθίνουσα πορεία και τα μηχανήματα, χωρίς συντήρηση, καταστράφηκαν.

Η εξέλιξη του θέματος υπήρξε χαρακτηριστική. Στα τέλη του 2013 προκηρύχθηκε από τη 2η ΥΠΕ, αρμόδια για τα νησιά του Αιγαίου, ο διαγωνισμός «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής». Έπειτα από παράταση, το έργο ορίστηκε να υλοποιηθεί και να μπει σε δίμηνη πιλοτική λειτουργία το Νοέμβριο του 2015. Ήδη από τον Μάρτιο του 2015 είχαν παραδοθεί και γίνει αποδεκτά από την αναθέτουσα αρχή το Επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας και το σύστημα εφημεριών του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής.

Έκτοτε, στην πράξη η τηλεϊατρική δεν έχει λειτουργήσει με συνακόλουθες συνέπειες τη μη επαρκή ιατρική υποστήριξη των πληθυσμών των 30 απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου. Να μπορεί δηλαδή ο ασθενής του απομακρυσμένου νησιού με τον εκεί αγροτικό Ιατρό να λαμβάνει οδηγίες άμεσα από τον καθηγητή Ιατρικής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας του σε απευθείας σύνδεση.

Σε ερώτησή του για το νέο Νοσοκομείο Κω απάντησε ότι αν δεν γίνει πρώτα οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας που να εξασφαλίσει τη στελέχωσή του με προσωπικό θα γίνει σαν το Νοσοκομείο Καρπάθου που υπάρχει κτήριο και δεν υπάρχουν γιατροί.

Στα επίκαιρα ερωτήματα για τη Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο παρέπεμψε στο πρόσφατο άρθρο του στα ΝΕΑ για την «κρίσιμη ώρα» και την ενότητα του Κόμματος που είναι πάνω απ’ όλα.

Για την απόφαση του Βασίλη Χατζηγιακουμή να μην είναι υποψήφιος επισημαίνοντας τον κίνδυνο διάσπασης, απάντησε ότι ο Β. Χατζηγιακουμής είναι φίλος του και δεν θέλει να σχολιάσει την απόφασή του μιας και σήμερα προέχει η ενότητα.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος κάλεσε τόσο τον κ. Βενιζέλο όσο και τους άλλους πρώην Προέδρους του κινήματος Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου να κάνουν κάλεσμα ενότητας.

«Ο κόσμος αυτός που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Α. Παπανδρέου δεν έχει το δικαίωμα να αποπροσανατολίζεται σήμερα επειδή διαφωνούν η νυν με τον πρώην αρχηγό».

Σε ότι αφορά την απόφαση ένταξης στο ψηφοδέλτιο της Μ. Παπαζαχαρίου ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι το έμαθε από τα σάιτ και ότι δεν ζητήθηκε η άποψή του. Στο ερώτημά μας «αν σας ρωτούσαν τι θα λέγατε;» απάντησε «δεν έχει νόημα να τα πω στην τηλεόραση… αφού δεν με ρώτησε κανένας γιατί με ρωτάτε εσείς;»

Για την μη συμπερίληψη του Γ. Νικητιάδη στο ψηφοδέλτιο απάντησε ότι το ίδιο πράγμα έγινε με τους Ν. Παπανδρέου και τον Γ. Σγουρό που επίσης δεν εξελέγησαν στις Ευρωεκλογές και δεν συμπεριελήφθηκαν στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.

Σε ότι αφορά το περίφημο «βέτο» για το οποίο τον κατηγορούν ο ίδιος το αρνήθηκε λέγοντας ότι αυτό που ζήτησε ο ίδιος είναι να δει το ψηφοδέλτιο της Δωδεκνήσου πριν ανακοινωθεί. «Όπως είναι δικαίωμα καθενός, του Βενιζέλου και αυτό που είπατε του φίλου μου του Χατζηγιακουμή να πει ‘δεν θέλω’, έχω κι εγώ το δικαίωμα να πω ‘δεν θέλω’. Τι βέτο είναι αυτό που δεν μπορώ εγώ να πω στον εαυτό μου δεν θέλω; Δεν είπα τίποτα άλλο. Η αρχηγός του κόμματος όταν μου είπε για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών ότι θα κατέβει ο Γ. Νικητιάδης εγώ της απάντησα «Πρόεδρε, σου είπα εγώ να μην κατέβει ο Γιώργος ο Νικητιάδης, της είπα όχι μόνο ‘Ναι’ αλλά εγώ θα κατέβω να τον ενισχύσω. Κατέβηκα εγώ ο ίδιος στη Ρόδο όταν μίλησε ο Γ. Νικητιάδης και δεν κατέβηκα ούτε με τον Ανδρουλάκη, ούτε με τον Ν. Παπανδρέου, ούτε με κανέναν που με καλούσαν. Τι άλλο να κάνω; Και στην  απόφαση να κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης του είπα «θα σε στηρίξω όσο μπορώ». Από κει και πέρα να μου λένε ότι επειδή είπες θέλω να δω το ψηφοδέλτιο είναι εκβιασμός; εγώ αυτό το πράγμα δεν το καταλαβαίνω.

Την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ο κ. Κρεμαστινός την απέδωσε σε αιτίες, όπως «η ασυνέπεια λόγων και πράξεων όσον αφορά τις προεκλογικές του υποσχέσεις και δεσμεύσεις, αλλά και την εικόνα που έδωσε στη Βουλή και εκτός Βουλής καθ’ όλη την τετραετία».

Για τον εγκλωβισμό των πολιτών στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή δεξιά (κατά το ΠΑΣΟΚ ή δεξιά του παρελθόντος)τόνισε ότι είναι ψευτοδίλημμα και ότι ο κόσμος πρέπει να κρίνει ψύχραιμα με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Τόνισε ότι οι δύο βασικές διαφορές του Κινήματος Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σε  ότι αφορά την οικονομία είναι: η μεν ΝΔ λέει ότι πρώτο της μέλημα είναι να μαζέψει λεφτά δηλ. επενδύσεις ανάπτυξη με τις τράπεζες όμως ‘κλειστές’, δεν δίνουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το κοινωνικό κράτος; το βάζει πίσω ‘θα τα βρούμε μετά». Εμείς βάζουμε το κοινωνικό κράτος παράλληλα. Να δοθούν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους να επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Για την κατάργηση των 5ευρώ για την είσοδο στο Νοσοκομείο που είχε καθιερώσει ο κ. Γεωργιάδης, ο Δ. Κρεμαστινός απάντησε ότι επί Υπουργίας του ήταν δωρεάν η είσοδος αλλά και τα φάρμακα που τώρα πληρώνει ο ασθενής. Επίσης, υπογράμμισε ότι μπορεί να κατήργησαν τα 5 ευρώ αλλά έκοψαν από τις συντάξεις 30ευρώ μηνιαίως για την υγεία που είναι πολύ περισσότερα αν αναλογιστεί κανείς πόσες φορές επισκέπτεται καθένας το Νοσοκομείο.

Τέλος, για το αν υπάρχει περιθώριο μετεκλογικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ σε περίπτωση που η τελευταία δεν επιτύχει αυτοδυναμία, απαντά ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές του κόμματος (κοινωνικό κράτος που σας ανέφερα προηγουμένως) και η συνεργασία αυτή να εγκριθεί από τη βάση του.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός φορολογεί τους μικρομεσαίους για να δίνει επιδόματα «ελεημοσύνης». Εμείς όμως λέμε να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις με βάση την ανάπτυξη. Έχουμε δύο βασικές διαφορές και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ.

Λένε για το μεταφορικό ισοδύναμο «πήγαινε στην Αθήνα και πάρε πίσω 15-20ευρώ από το εισιτήριο. Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι από τα 200ευρώ που είναι το εισιτήριο Ρόδος-Αθήνα τα 100 ευρώ τα εισπράττει μέσω ΦΠΑ και φορολογίας. Ωραία, από τα 100 ευρώ της φορολογίας του δίνει πίσω τα 15-20. Αυτό είναι που ζητάμε; Ο αείμνηστος Αλιφέρης όταν μιλούσε για μεταφορικό ισοδύναμο εννοούσε ΦΠΑ μηδενικό.

Κριτική άκησε ακόμη και στον Γ. Βαρουφάκη που τώρα επιδιώκει με το κόμμα του την είσοδο στη Βουλή, όχι μόνο γιατί ως Υπουργός Οικονομικών έκλεισε τις τράπεζες γονατίζοντας την ελληνική οικονομία αλλά γιατί και ως Πανεπιστημιακός καθηγητής όταν έβλεπε ότι στις παροχές που γίνονταν με δανεικά όλα τα κόμματα της Βουλής πλειοδοτούσαν ο ίδιος ως καθηγητής Πανεπιστημίου που έβλεπε που πάει η Οικονομία της χώρας δεν έλεγε τίποτα.

Τον Δημήτρη Κρεμαστινό προλόγισε το μέλος της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ Δαυίδ Καλλούδης. Απόψε στις 19:30 στο Χάνι πραγματοποιείται ανοιχτή πολιτική ομιλία του κ. Κρεμαστινού στην Κω.

24 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ατε να μας αδειάζετε τη γωνιά. Για τους προοδευτικούς Έλληνες πολίτες υπάρχει μόνο ο Αλέξης και κανένας άλλος

    • ήταν σφοδρά αντίθετος με οποιαδήποτε νέα υποδομή υγείας στην Κω από την αρχή της δεκαετίας του ’90

    • Η κυρία βεβαίως, βεβαίως !Μετά τα ΤΕΙ, γίνεται πανεπιστήμιο και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Έτσι η κυρία από απλή Διευθύντρια Σχολής Δημόσιας Υγείας, πήρε το βαθμό της Διευθύντριας Πανεπιστημίου.Πως αλλιώς θα γινόταν ? Ανεβάζει κατεβάζει νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του !!!

  2. δεν ντρεπεστε λιγο….εχετε αφησει ενα νησι σαν την κω με τοσες χιλιαδες μονιμους κατοικους και τουριστες χωρις βαρδια ασθενοφορου…ντροπη σας κυριοι βολευτες

  3. είπε ο γιατρός, αδειάζοντας και τον πολιτικό του μέντορα

  4. ΟΛΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΨΕΙ ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΕΝΑ ΨΙΧΟΥΛΑΚΙ

  5. Πες μας για το κέντρο υγείας στην Αντίμαχεια ….που το σταματησες να μάθει ο κόσμος με ποιον έχουμε να κάνουμε μαζί με τον αλλον από την Αντίμαχεια …… !!!!!αλλά ευτυχώς σας στείλανε στον αγύριστο αυτόν και σε λίγο και εσένα !!! !!!!

  6. Παρε τον …………. ξέρει αυτός αυτός που σταμάτησε το κέντρο υγείας στην Αντίμαχεια να τα ξέρει ο κόσμος!!!!!!

  7. Όλοι αρμέγουν την Κω με κύριο αντί Κωο τον κ ….καθηγητή Τό
    ίδρυμα γαρ μαζί με επίδοξους άρχοντες ….
    Τέλος απο Κω
    Καλό ταξίδι

  8. Το ίδρυμα μαζί με τον οτσαλαν και τον καθηγητή σταμάτησαν το κέντρο υγείας για προσωπικά συμφέροντα !!!!!!

  9. Ντροπή σας .
    Ένας άνθρωπος έκανε 5 πράγματα στην Δωδεκάνησο και εσείς μιλάτε για πολιτική και πολιτικούς !
    Αχάριστος λαός……Τίποτα δεν του αξίζει ….. μόνο μιζέρια και κατακραυγή.

  10. και οι πετρες γνωριζουν γιατι δεν εγινε το νεο νοσοκομειο στο λινοποτη. ενας απο τους αρνητικους ηταν και ο κρεμαστινος. αυτη ειναι η πικρη αληθεια. μπορει σαν ανθρωπος και επιστημονας να ειναι εξαιρετικος. για το νησι της κω ομως εκανε κακο. δυστυχως….

  11. καλησπερα σας κυριοι επιδει ολοι δεν μπορουμε να ειμαστε ευχαριστιμενοι με κανεναν βολεφτη σε αλους εκανε καλο σε αλουσ οχι ασχετα οτι ειναι ολοι το ιδιο πριν να λενε οτι δηποτε να κοβουν καμια αποδιξη ……………………

  12. Να μήν σχολιάσω τον Κρεμαστινό του βαθιού ΠΑΣΟΚ που διέλυσε την χώρα με τις λαμογιές του , να σχολιάσω για…… διακίνηση λαθρομεταναστών

  13. Οι παταξηδες και αυτοί που μας πτώχευσαν με δάνεια που έπαιρναν με εγγύηση αέρα έρχονται να μας δώσουν μαθήματα!!!

  14. Κύριε Κρεμαστινέ , δεν έχετε κάνει τίποτα για την Κω. Θα πρέπει να πείτε στον Κωακό λαό , ότι ο μόνος λόγος που επισκέπτεστε την Κω είναι το Ιδρυμα . Με «περίτεχνους» τρόπους πετάξατε έξω από την περιουσία της , την Ιδιοκτήτρια και όλη η παρέα εκεί κάτω επικαρπώνεστε τους κόπους της, και μιας ζωής δούλεψη της .

  15. Έλεος ψέμα και τίποτα άλο ο κ που αναφέρει για το ΗΔΡΙΜΑ Είναι απόλυτα σωστός δίνουν κατή ψευτεροδεκαρες σε φητιταις για τα μάτια του κόσμου τρώνε με χρυσά κουταλιά …….αν ήξερε τι θα γινόταν δο μακαριτης εν θα έκανε καμία κίνηση ήταν έξυπνος άνθρωπος αλά στο τέλος το μυαλό δεν λυτουργει σωστά. Πως τα βρήκαν με διαφορετικές ιδεολογίες. Αλλά αν είναι να καβανζοθουμε αυτά μένουν πίσω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ