ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα & μεγαλοπρέπεια η 2η Ανάσταση στην πόλη της Κω | Ο Εσπερινός της Αγάπης & το Ευαγγέλιο σε ξένες γλώσσες και στην Ομηρική διάλεκτο

8
1470
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πρόσθετες φωτό: Χαρίκλεια Χριστοφή

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!

Η Δεύτερη Ανάσταση, γιορτάζεται με το ξεκίνημα του πρωινού της Κυριακής ξεκινώντας από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στην Κω, όπου με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια κατά το έθιμο γίνεται το ντύσιμο του Δεσπότη.

Ακολούθως σε πάνδημη πομπή πραγματοποιείται η περιφορά του λαβάρου της λαμπροφόρου Αναστάσεως, στην πόλη από τη μια Εκκλησία μέχρι την άλλη (Αγ. Νικόλαο-Αγ. Παρασκευή μέχρι πριν το σεισμό).

Η μεγαλοπρεπής πομπή -με την Φιλαρμονική της Κω να προπορεύεται-ξεκίνησε ξεκίνησε από τον Ευαγγελισμό και κατέληξε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου Κω, όπου επίσης τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης και έγινε η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως σε διάφορες γλώσσες από τους Μητροπολίτες και τους Ιερείς αλλά και στην Ομηρική διάλεκτο από τον χορό των Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή Γ. Σακέλλη.

«Χαίρετε» και «Ειρήνη υμίν»! (όπως ήταν και οι πρώτες λέξεις του Κυρίου όταν εμφανίστηκε στους Αποστόλους)

Αναστάσεως ημέρα

Η ημέρα της Λαμπρής

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

‘Αυτή την ημέρα αγαλλιασσόμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή’

‘Καθαρώτατον ήλιο επρομηνούσε της αυγής το δροσάτο αστέρι

Σύγνεφο καταχνιά δεν απερνούσε τ’ ουρανού σε κανένα από τα μέρη’

Με αυτά τα ωραία λόγια, ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, περιγράφει την ημέρα της Λαμπρής. Είναι η ομορφότερη γιορτινή ημέρα, η πιο λαμπερή Κυριακή, που ακολουθεί το βράδυ της Ανάστασης. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου προεξήρχε της μεσονύκτιας Αναστάσιμης Ιερής Ακολουθίας και Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. κ. Ιερεμίας με συλλειτουργούς τον παπά Σταύρο και παπά Περικλή.

Ένα ποτάμι πιστών, φορώντας τα καλά τους ρούχα και κρατώντας αναμμένα κεριά που μόλις άναψαν από το ‘Δεύτε λάβετε Φως’ , βγήκε έξω από τον ιερό Ναό, όπου άκουσε το χαρούμενο Αναστάσιμο Ευαγγέλιο.

Όλοι αγκαλιαστήκανε και αντάλλαξαν φιλιά γεμάτα Αγάπη, γιατί είναι η ημέρα της Αγάπης, της Συγχώρησης και της Χαράς.

‘Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη’ ακούγεται παντού. Σε όλες τις Εκκλησιές των Χριστιανών. Οι κρότοι από τα παραδοσιακά βεγγαλικά και τις κροτίδες και τα βαρελότα, σκεπάζουν το ‘Χριστός Ανέστη’ του ιερέα και των ψαλμωδών. Στα χωριά συνηθίζουν με την λαμπάδα και το Άγιο Φως, να κάνουν ένα Σταυρό στην είσοδο του σπιτιού.

Λίγες ώρες μετά, το πρωί της λαμπροφόρου αναστάσιμης Κυριακής έγινε ο Εσπερινός της Αγάπης και η περιφορά της Αναστάσεως. Ξεκινώντας οπό τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού με την συνοδεία της Φιλαρμονικής, έγινε η λιτάνευση της εικόνας της Ανάστασης, με τους Μητροπολίτες μας κ. Ναθαναήλ & κ. Ιερεμία μετά του Ιερού κλήρου. Με την συνοδεία πλήθους κόσμου, των τοπικών αρχών, Δημάρχου, Επάρχου και υποψηφίων,  έφθασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου όπου μαζί με τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιερεμία, ακούστηκε το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες από τους ανάλογους ιερείς. Να σημειώσουμε πως ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, στους ιερείς π. Κωσταντίνο Καματερό, π. Περικλή Κιάρη και π. Αναστάσιο Τσουκνιά, αποδίδοντας τους με χειροθεσία την Σταυροφορία με το οφφίκιο του Οικονόμου.

Κυριακή Λαμπρή, Γιορτή και σχόλη και σήμερα όλοι θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό Πασχαλινό τραπέζι. ‘Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες’. Γέλια, χαρές, γλέντια, τραγούδια και χοροί, παντού γιορτινή διάθεση και οι κροτίδες να μην σταματούν, η χαρά των παιδιών και των νέων. Όλες οι νοστιμιές της μαγειρίτσας και οι μυρωδιές απλωμένες με το Πασχαλινό αρνί ψημένο στον φούρνο ή γυρισμένο στον οβελία. Μαζί και τα παραδοσιακά κουλουράκια και οι λαμπρόπιτες της Λαμπρής, και με πρωταγωνιστές τα κατακόκκινα αυγά.

Φυσικά δεν λείπει το κόκκινο, γιορτινό, ολόγλυκο και μεθυστικό ντόπιο κρασί.

Όμορφες εποχές, παραδοσιακά ήθη και έθιμα, που ο ανελέητος χρόνος δεν κατάφερε να τις ξεθωριάσει και η εξέλιξη να τις σβήσει.

Η ημέρα της Λαμπρής ξεχωρίζει, γιατί έχει το λάμψη από το Άγιο Φως, το χαμόγελο του Ήλιου και την ελπίδα της Αναστάσεως.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Ξανθίππη Αγρελλη

 

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή μπορεί να φύγει ένστολος οδηγός απ την λέσχη την Αξιωματικών με 40 gr αλκοόλ στο αίμα του απ την ‘συνεστίαση’ και να οδηγήσει ,όπως και ένας Αξιωματικός απ την Μονάδα του και απ το Hot Spot,αλλά αυτός που θα φύγει από μία ταπεινή Οικία,πρέπει να τον γράψει η …Τροχαία …Ακόμα και με πολιτική ένδυση,η διάκριση πρέπει να είναι εμφανής !!!! Το παμε,αυτό το Έθνος έχει ακόμα πορεία…έχει ακόμα πάτο να πιάσει.

  2. ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΝ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΕΦΥΓΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ‘ΑΓΡΟΝ ΗΓΟΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ’ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΙΕΡΑΡΧΕΣ !!!!ΜΟΝΟ ΕΦΥΓΑΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.!!!!

  3. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΗΓΑΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΔΕΙΣΑΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    • Δεν φταίνε αυτοί, εγώ φταίω! Είχα βγάλει ανακοίνωση ότι από το μεσημέρι και έπειτα, κάθε τρία τέταρτα θα έχει Ανάσταση και σε άλλη εκκλησία. Και οι κακόμοιροι το ρίξανε στο τρέξιμο να τις προφτάσουν όλες.

  4. Συγχαρητήρια στον κύριο Σακέλλη τον καθηγητή και πρωτοψάλτη και σε όλους τους ιεροψάλτες του

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ