ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου» Τ. Μοροπούλου: Ο Τάφος του Ιησού είναι ένας Ζωντανός Τάφος (η «έκλυση ενέργειας» & τα μηχανήματα που βραχυκύκλωσαν κατά την αποκάλυψη της πλάκας) | Μια καθηλωτική εκδήλωση από το ΤΕΕ απόψε στο Χάνι

12
1926

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Μια ιδιαίτερα επίκαιρη (λόγω των Αγίων ημερών) και ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε απόψε στο κατάμεστο από κόσμο Χάνι η ΔΕ του ΤΕΕ Κω και Δωδ/σου με προσκεκλημένη την καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία (Τόνια) Μοροπούλου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας και βαθιά γνώστη του έργου αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου, ως την πλέον αρμόδια να παρουσιάσει και να περιγράψει το πολύπλοκο και εξαιρετικά δύσκολο αυτό εγχείρημα αλλά και τη μοναδική εμπειρία που βίωσε.

Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου είναι εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας, που υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της κ. Μοροπούλου και τη σύμπραξη με 70 άλλους επιστήμονες, αναστηλωτές συντηρητές τεχνίτες και πολλές άλλες ειδικότητες ολοκληρώθηκε σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα και με απόλυτη επιτυχία.

Είναι ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας και με την τεχνογνωσία που μόνο το Ε.Μ.Π. διαθέτει. Το έργο βεβαίως, δεν είναι μόνο επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα θρησκειολογικό και «διπλωματικό» αφού οι επιστήμονες του Ε.Μ.Π. αναλαμβάνοντας το σημαντικότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης, συνεργάστηκαν με τρεις θρησκευτικές κοινότητες.

Το έργο βεβαίως, δεν είναι μόνο επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα θρησκειολογικό και “διπλωματικό” αφού οι επιστήμονες του Ε.Μ.Π. αναλαμβάνοντας το σημαντικότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης, συνεργάστηκαν με τρεις θρησκευτικές κοινότητες.
Η κ. Μοροπούλου, στην εκδήλωση, θα μεταφέρει το αίσθημα του δέους και του σεβασμού που η ίδια βίωσε όταν βρέθηκε στα άδυτα του Πανάγιου Τάφου καθώς και το αίσθημα της ανάτασης και της ελπίδας που ακολούθησε.

Για «μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία» έκανε λόγο η κυρία Μοροπούλου, η οποία επιβλέπει τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, για τη στιγμή που μετά από αιώνες ήρθε στο φως η κλίνη του βράχου που είχε εναποτεθεί το σώμα του Ιησού Χριστού.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η τελευταία φορά που «άνοιξε» ο Πανάγιος Τάφος ήταν το 1550. «Στις 26/10/2016 μετακυλήσαμε την πλάκα του Παναγίου Τάφου. Κάτω από τη σημερινή μαρμάρινη πλάκα του κάλφα Κομνηνού -φημισμένου αρχιτέκτονα που είχε κάνει την αποκατάσταση του τάφου το 1810- βρήκαμε μια πλάκα μάλλον σταυροφοριακή, όπως τεκμαίρεται από τον χαρακτηριστικό σταυρό των Σταυροφοριών που φέρει επάνω της.

Κάτω από αυτήν την πλάκα βρήκαμε την κοίτη του βράχου όπου θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού», δήλωσε η επικεφαλής καθηγήτρια του ΕΜΠ, κάνοντας γνωστό ότι στο πλαίσιο των εργασιών διανοίχτηκε και ένα μικρό παράθυρο, ώστε το εσωτερικό του τάφου να είναι ορατό στους προσκυνητές εντός του Ιερού Κουβουκλίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα του Ιησού τοποθετήθηκε σε ένα «νεκρικό κρεβάτι», διαστάσεων 2,07×1,93 μ., λαξευμένο από ασβεστόλιθο στο τοίχωμα της σπηλιάς, στην οποία μεταφέρθηκε μετά τη σταύρωσή του από τους Ρωμαίους, απ’ όπου και αναστήθηκε τρεις ημέρες αργότερα το 30 ή ενδεχομένως το 33 μ.Χ. «Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας και είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε», δήλωσε συγκινημένη η κυρία Μοροπούλου, η οποία -μιλώντας στο National Geographic – αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης της μαρμάρινης πλάκας βίωσε μια μοναδική «έκλυση ενέργειας» τα ειδικά μηχανήματα καταγραφής … βραχυκύκλωσαν «οι οθόνες νέκρωσαν».

Την κ. Μοροπούλου (η οποία θυμήθηκε τους συμμαθητές και τα παιδικά της χρόνια στην Κω) προλόγισαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κω Γ. Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου Α. Γιαννικουρής, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερεμίας, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης (μιλώντας με θερμά λόγια για την καθηγήτρια και φίλη του Τ. Μοροπούλου) και ο Έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός.

Παρόντες ήταν ακόμη ο Υπ. Ευρωβουλευτής Γ. Κρεμλής, οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Λ. Φτακλάκη, Κ. Γαβαλά και Β. Χατζηγιακουμής, ο Υπ. Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Εμμ. Θεοδώρου, υποψήφιοι των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Στο τέλος, της εκδήλωσης έγινε απονομή αναμνηστικών στην κ. Μοροπούλου από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Η συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι, στη Δημοτική τηλεόραση

 

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να τον δω μια φορα να χαμογελα. Σαν να τούχουν σκοτωσει το πιο πολυτιμο πραγμα στον κοσμο. Να στελλει ομωσ απειλητικα μηνυματα εκει που δεν μπορει να φτασει ειναι πρωτος. Μπραβο ρε!

    • μόλις η περιφερόμενη λέει πως σίγησαν τα όργανα στο 43:01

  2. Σας καταλαβαίνω! Στην εκδήλωση για την Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, δεν θα πήγαινε κανείς από σας αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος.
    Κάνετε λίγο κουράγιο, θα περάσει κι αυτό και δεν θα ξαναπατήσετε σε τέτοιες εκδηλώσεις.

  3. Για την επιστημοσυνη και την αδολη ΑΛΗΘΕΙΑ που ειχε την τολμη να πει

  4. ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΒΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ. ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΛΟ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΗΘΙΚΟΙ ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ

  5. Γιατί το ΟΧΙ στον απερχόμενο Γιατί μόλις εκλέχτηκε, χωρίς να λάβει υπόψη του την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαίωνε τον Δήμο στις παράνομες χρηματικές απαιτήσεις ενός εργολάβου της προηγούμενης θητείας του και παρά την αντίθετη άποψη των Υπηρεσιών του Δήμου προχώρησε στη έκδοση εντάλματος πληρωμής για ανύπαρκτο έργο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Από την πρώτη ημέρα της θητείας του έδειξε τις προθέσεις του.

  6. κανεις δεν ανέφερε το μεγάλο έργο αποκατάστασης της αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου Κω ταις πρεσβείαις Κρήτης και Καλύμνου και τα έργα αποκατάστασης των κωακών σχολείων των παρ ημίν σεμνών τεκτόνων

  7. Μια εργασία συντήρησης βαφτίζεται ιστορική ανακάλυψη? Μια καθηγήτρια επιστήμονας (Πασοκ, Σύριζα)? εκστασιασμένη ονομάζει τον τάφο ζωντανό? Και χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη περιφέρεται στην Ελλάδα και προσβάλει (επιλεκτικά ανιστόρητα) την ιστορία του ιερού τάφου. Δεν υπάρχει κανένα απτό ιστορικό και αρχαιολογικό δεδομένο το οποίο να καταδεικνύει ότι ο Ιησούς μαρτύρησε και τάφηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Ντροπή στους οργανωτές που δεν είπαν τίποτε για το σημαίνει ανακάλυψη και τι συντήρηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ