Επαρχιακός δρόμος Κω: η αποσπασματική πολιτική της περιφέρειας συνεχίζεται!
Α. Μεγάλη πληγή για το νησί μας η κατάσταση στον Επαρχιακό δρόμο. Την ζούμε εδώ και χρόνια. Δεν είναι μόνο το κατεστραμμένο οδόστρωμα που το μπαλώνουμε λίγο-λίγο! Ούτε η έλλειψη διαγράμμισης που …θα την συντηρήσουμε όπως-όπως. Και φυσικά ούτε ο ηλεκτροφωτισμός του από άκρη σε άκρη!
Οι πληγές του είναι: το γερασμένο υπόστρωμα του που υφίσταται καθιζήσεις καταστρέφοντας την ασφαλτόστρωση, οι λαθεμένες κλίσεις που προκαλούν ατυχήματα, το τυχαίο πλάτος του που προκαλεί σύγχυση στην οδήγηση, οι επικίνδυνες συναρμογές στις συμβολές του με τους δευτερεύοντες δρόμους: προς Ασφενδιού, προς Μινιέρα-Λαγούδι, προς Μαρμαρι, προς Μαστιχάρι κλπ, η έλλειψη συντήρησης του οδοστρώματος, η απουσία φροντίδας για την εμφάνιση του, οι λακούβες της ασφαλτου, οι ελεύθερες χρήσεις γης σε όλο το μήκος του, το ιδιοκτησιακό, κλπ. Είναι εν τέλει ο σχεδιασμός και η αισθητική του επαρχιακού δρόμου που πρωτίστως πάσχει και δεν προσεγγίζεται ως πρόβλημα και η ευκολία της προχειρότητας των επεμβάσεων που γίνονται!
Β. Οι ανεπάρκειες και τα λάθη φαίνονται αυτές τις μέρες και θα οξυνθούν για τους επόμενους 3 μήνες. Στα τεχνικά έργα η ανεπάρκεια και η γήρανση φαίνονται τις στιγμές που η χρησιμοποίηση τους φτάνει στην κορυφή, στο pick της χωρητικότητας τους! Για τον επαρχιακό δρόμο Κω-Κεφάλου, κατάλοιπο κι αυτός των υποδομών της Ιταλικής περιόδου, ουδέποτε έγινε σοβαρή τεχνική ανάλυση και σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του. Γι αυτό ο δρόμος είναι στα χάλια του! Την κατάσταση δεν άλλαξε η περιφερική αρχή Χατζημάρκου που ακολουθεί την ίδια μπαλωματικη λογική και τις λάθος επιλογές της περιόδου Μαχαιρίδη. Διαβάσαμε ότι ανατέθηκε η εργολαβία μπαλωμάτων 315.000 ευρω «Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ασφενδιού – Πυλί Νήσου Κω». Θα γίνουν τοπικές ασφαλτοεπιστρώσεις πάνω στην ήδη κατεστραμμένη απόβαση. Η απόβαση έχει σχέση με το βαρος των οχημάτων που κυκλοφορούν και τις ταχύτητες τους και έχει χρόνο ζωής. Προφανώς τα δεδομένα της Ιταλικής περιόδου και οι προχειρότητες της επέμβασης Καισερλη του 1990 δεν δικαιολογούν απλές επεμβάσεις ασφαλτόστρωσης και η εργολαβία ενώ είναι αναγκαία είναι σε λάθος κατεύθυνση! Γίνεται για πολιτικούς λόγους ώστε να κλείσουν στόματα!
Γ. Το πρόβλημα με τον επαρχιακό δεν είναι να τον μπαλώσουμε και να περιορίσουμε τον εκσυγχρονισμό του στον πανάκριβο ηλεκτροφωτισμό του, όπως το κάνει η Περιφέρεια. Το πρόβλημα είναι να τον φτιάξουμε έτσι ώστε να αποκτήσει σαφή και σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά. Να αντέχει στα σύγχρονα φορτία και να παρέχει την ασφαλή οδήγηση έχοντας εφαρμόσει τις σύγχρονες τεχνικές της οδοποιίας. Και αφού είμαστε ‘’ο 3ος τουριστικός προορισμός’’ να τον εμπλουτίσουμε με την δημιουργία ποδηλατοδρόμου και την φύτευση παρόδιου πρασίνου, προσθήκες που θα έδιναν μια άλλη διάσταση στο οδικό δίκτυο. Γι αυτό θα παρουσιάσουμε 2 περιπτώσεις ‘’σαν την δική μας.
Γ. Επισκεπτόμαστε (ηλεκτρονικά) την Μάλτα και βλέπουμε τον κεντρικό της δρόμο: 2 διπλές λωρίδες κυκλοφορίας, νησίδα πρασίνου στην μέση και πεζοδρόμια με λιθόκτιστη οριοθέτηση! Η σκέψη μας γύρισε στο 1990, όταν η τότε δημοτική αρχή φιλοξένησε την τεχνική υπηρεσία ενός Δήμου ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ για να μας πει την γνώμη της στο φτιάξιμο του επαρχιακού που χρηματοδοτούνταν από το τότε πρόγραμμα με το μεγάλο ποσό για την εποχή του 1 εκ. Μας πρότειναν την λύση της Μάλτας με μια όμως λωρίδα ανά κατεύθυνση! Τελικά φτιάχτηκε η υπάρχουσα κατάσταση του δρόμου και η πολιτική δικαιολογία: αυτό είναι το εφικτό! Δεν ήταν όμως το εφικτό ως προς το χρηματικό κόστος που ήταν το ίδια όσο για το ΠΟΛΙΤΙΚΟ κόστος!!! Να γίνει το έργο γρήγορα… και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ….αργότερα!!
Δ. Ας μην κάνουμε τον κόπο να πάμε στην γειτονική χερσόνησο της Αλικαρνασσού να δούμε το οδικό δίκτυο Πετρούμι προς Αεροδρόμιο, Τουργκούτ Ρέις, Γιαλικαβάκ κλπ γιατί η σύγκριση θα μας γεμίσει θλίψη.
Ε. Αλήθεια έχει άποψη η περιφερειακή αρχή για τον χαρακτήρα του επαρχιακού δρόμου Κω-Κεφάλου; Τι άποψη έχει η δημοτική αρχή για το πρόβλημα; Που είναι η πίεση της προς την περιφέρεια και η συνεργασία της για κάτι πέρα από τα προσωρινά μπαλώματα; Τα μεγάλα λόγια πρέπει να συνοδεύονται με εργα.
Ν. Μυλωνάς
Θα θα θα θα
Καμιά πρόταση από τον λαλίστατο Μυλωνά που προσπαθεί να αναστήσει την πεθαμένη παράταξη της αναθεώρησης και του λαϊκισμού. Και με τον φύλακα και με τον χωροφύλακα ο Νικολάκης που δεν ρίχνει ευθύνες στους ανίκανους, Περιφερειαρχη και Έπαρχος με τα κατσαβίδια, που τους βλέπουμε να εμφανίζονται μόνο στις παρελάσεις και στις φιέστες…
Έπαρχος μόνο για τα πανηγύρια που δεν είναι ικανός να αλλάξει τις μπαταρίες στα φωτιστικά με φωτοβολταϊκά της Μαρίτσας που από την πρώτη χρονιά που τα έβαλε δεν λειτουργούν. Ντρέπομαι να μας εκπροσωπούν άσχετοι.
https://www.youtube.com/watch?v=FHxNeycuGHo
θααααααααααααααα απερχομενοι αχρηστοι
ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 60% !!!!!
ενω οι δρομοι του δημου μεσα στην πολη ειναι για f1 ε κυριε μυλωνα;δεν πειθετε πλεον!ειστε αναξιοπιστος!
Ότι εσείς στο Δήμο,ότι ο Έπαρχος στη περιφέρεια…..Για τα πανηγύρια…Δεν βλέπεις τη πόλη;Δεν βλέπεις το λιμάνι;.Δεν βλέπεις τα πάρκα;Που είναι εκείνα τα τρομερά κείμενα της Συμπαράταξης; Κείμενα έμειναν…Άτε για ύπνο.Και εσύ κι ο Κυρίτσης κι Χαλκιδιός….Όλοι κατώτεροι των περιστάσεων…
Μου αρέσει ρε Μυλωνα που μιλάς για τους άλλους λες και εσύ δεν είσαι υπεύθυνος για την καταντια…τόσο καιρό στην τοπική πολιτική τι κατάφερες για τον δρόμο? Η μήπως άλλη δουλειά κάνεις εσύ? Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης δεν ήσουν τόσο καιρό? Αντε να δούμε, γιατί αλλού πατάτε κι αλλού βρίσκεστε μου φαίνεται..
Φίλος από τα παλιά. Η περιγραφή της πραγματικότητας, είναι αναγκαία για να σχεδιάσεις. Η υλοποίηση ενός
τέτοιου σχεδιασμού που ποτέ δεν έγινε, από ποιούς άραγε θα γινότανε ? Σχεδιασμοί τέτοιου βεληνεκούς αλλά και υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών, προυποθέτουν αν μη τι άλλο, πολιτική βούληση, και ευρύτερες συναινέσεις, που διαχρονικά αν δεν με απατά η μνήμη ουδέποτε υπήρξαν σε κανένα επίπεδο, Δήμου, Δημοτικών παρατάξεων, πολιτικών κινήσεων, πολιτικών κομμάτων, η μεμονωμένα πολιτικών προσωπικοτήτων εκτός από τις κατά καιρούς αποσπασματικές προσεγγίσεις, σε επί μέρους προβλήματα του Επαρχιακού δικτύου. Είναι όμως φανερό, πως το πρόβλημα έφθασε στα μη περαιτέρω. Μια συστηματική ενασχόληση με το θέμα, θα ήταν μια σημαντική συμβολή στην πορεία επίλυσης του προβλήματος.
Οι πινακίδες, τα σήματα κυκλοφορίας…. Ανύπαρκτα…. Έχουν σκοτωθεί άνθρωποι για μια πινακίδα που ήταν κρυμμένη ή ήταν 10 μέτρα πριν ή 10 μέτρα μετά, λάθος τοποθετημένη και ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό;;;;;;