Το κείμενο του καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη για την παιδεία και την εκπαίδευση δημοσιεύθηκε το 2009 σε εφημερίδα (πιο κάτω δείτε τις απαντήσεις)
Σε ένα κείμενο του καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη για την παιδεία και την εκπαίδευση διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιο των Γενικών Λυκείων στις φετινές Πανελλαδικές.
Δείτε το θέμα της Γλώσσας για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων
Το κείμενο με τις δύο αυτές θεματικές δημοσιεύθηκε το 2009 στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.
Το protothema.gr σε λίγη ώρα θα δημοσιεύσει και τις απαντήσεις σε συνεργασία με το φροντιστήριο Πουκαμισάς.
Η εξεταστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί για τα Γενικά Λύκεια στις 19 Ιουνίου προκειμένου μετά να εξετασθούν τα ειδικά μαθήματα μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Την Πέμπτη στην «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών οι μαθητές των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για το κείμενο του καθηγητή Ιστορίας Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου», με τους υποψηφίους να καλούνται να αναπτύξουν τις θέσεις τους σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το οικοσύστημα.
Επίσης εξετάστηκαν σε κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, με το οποίο έγινε η πρεμιέρα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίουςτων Επαγγελματικών Λυκείων. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Υπεραστικά» από το 2014. Οι υποψήφιοι έκριναν τα θέματα ως κατανοητά, δημοφιλή και από τα αποκαλούμενα ως «sοs», ωστόσο κάποιες ερωτήσεις ήταν απαιτητικές, όπως είπαν χαρακτηριστικά κάποιοι υποψήφιοι.
Βατό και κατανοητό χαρακτηρίζουν οι φροντιστές το θέμα της ««παιδείας-εκπαίδευσης» βάσει ενός κειμένου του καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη
Τις απαντήσεις στο μάθημα της Γλώσσας με το οποίο έγινε η «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων δημοσιεύει το protothema.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς.
Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο για την παιδεία και την εκπαίδευση του καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη.
Δείτε τις απαντήσεις στο μάθημα της Γλώσσας
Οι φροντιστές χακαρτηρίζουν το θέμα ως κατανοητό και απλό. Οι εξεταζόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αν το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και την παιδευτική λειτουργία, ενώ πρότειναν τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού χαρακτήρα του σχολείου.
«Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους Υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων χαρακτηρίζονται εξαιρετικά απλά, χωρίς καμί απρωτοτυπία τόσο στο επίπεδο των ερωτήσεων όσο και στο επίπεδο τηςπαραγωγής λόγου, όπου ζητήθηκε από τους Υποψηφίους να συντάξουν έναάρθρο για τη σχολική εφημερίδα αναπτύσσοντας τις απόψεις τους για τον εκπαιδευτικό και παιδευτικό ρόλο του σχολείου και τη συμβολή εκπαιδευτικώνκαι μαθητών / μαθητριών στην αναβάθμιση του δεύτερου ρόλου» επισημαίνει η ΟΕΦΕ σε σχόλιο της.
Αύριο, Σάββατο, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται στα Μαθηματικά.
Απλό το θέμα στη Γλώσσα λέει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων
«Ευπρόσδεκτη η επιλογή κειμένου που αφορά τη σχέση Παιδείας και Εκπαίδευσης του Δ.Ν. Μαρωνίτη», λέει η Ένωση
Απλό χαρακτήρισε το σημερινό θέμα στην Νεοελληνική Γλώσσα και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. «Είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη στο μάθημα της Ν. Γλώσσας Γενικής Παιδείας η επιλογή κειμένου που αφορά τη σχέση Παιδείας και Εκπαίδευσης, του Δ. Ν. Μαρωνίτη, ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και διακεκριμένου κλασικού φιλολόγου. Η έμφαση του κειμένου στις ανθρωπιστικές αξίες συναντά την ίδια μέριμνα και αγωνία της ΠΕΦ για μια παιδεία στην υπηρεσία του ανθρωπιστικού οράματος.
Η διασκευή και η σύντμηση του κειμένου, προσαρμοσμένες βέβαια στις απαιτήσεις της εξέτασης, συνέπτυξαν σε κάποια σημεία τον λόγο του συγγραφέα με αποτέλεσμα να μη δίνεται πάντα πλήρης εικόνα των απόψεών του» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.
Κατανοητό και απλό χαρακτηρίζεται το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο οποίο εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη για την παιδεία και την εκπαίδευση, το οποίο είχε δημοσιευθεί προ δεκαετίας περίπου στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».