ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & BINTEO
Μεγάλος αριθμός προσκυνητών από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ (καθώς και την αυριακή ημέρα) ανηφορίζει να προσκυνήσει τη χάρη του, με συνεχή προσέλευση, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Ασωμάτου στο ορεινό Ασφενδιού.
Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα τελέστηκε απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένου από τον Πρωτοσύγκελλο π. Χρυσόστομο, πολλούς Ιερείς και τους πρωτοψάλτες Μ. Μεϊμάρη και Μ. Τρικοίλη (από Κάλυμνο) και Μ. Ανδρέου από Κω μαζί με τον Πρωτοψάλτη του Ναού Γ. Κουτσουράη.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Δ. Χούπης, ο Πρόεδρος του Ασφενδιού Σ. Μαλιλής, η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα, ο πρ. Έπαρχος Β. Ξυπολιτάς, οι δημ. σύμβουλοι Β. Πη και Π. Κιαπόκα, η Αντιπρόεδρος Ασφενδιού Α. Βρόντου, ο πρ. Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής, η ο Αστυνομικός Δντής Κ. Κοκορόσκος και κλιμάκιο Αξ/κών της πολεμικής Αεροπορίας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και συνολικά σε κάθε φύλακα Άγγελο που έχει ο κάθε άνθρωπος, διηγούμενος ένα πολύ χαρακτηριστικό θαύμα που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη και το άκουσε ο ίδιος από μουσουλμάνο της περιοχής που το έζησε. Ο μουσουλμάνος αυτός, άνθρωπος καλοστεκούμενος και γεροδεμένος στα γεγονότα των διωγμών των ελλήνων της Πόλης είχε πρωτοστατήσει στην καταστροφή του Ι. Ν. του Ταξιάρχη σπάζοντας ότι είχε μέσα (εικόνες, καντήλια, Ιερά σκεύη κλπ). Στην συνέχεια παρατήρησε με την πάροδο των χρόνων από πλούσιος που ήταν να γίνεται φτωχός και να έχει όλο αναποδιές στη ζωή του, μέχρι που άρχισε να συνειδητοποιεί αυτό που έκανε και να πάει σε πολύ άσχημη κατάσταση στον Ναό και την εικόνα του Ταξιάρχη για να του ζητήσει συγνώμη αναγνωρίζοντας το λάθος του. Μάλιστα οι άνθρωποι του Ναού του πρόσφεραν βοήθεια γιατί ήταν πάμφτωχος. Μετά από αυτό πήγαινε κάθε μέρα και ζητούσε συγνώμη και σιγά σιγά άρχισε και πάλι να παίρνει τα πάνω του και να ξαναφτιάχνει τη ζωή και την περιουσία του. Ο άνθρωπος αυτός μέχρι και σήμερα συνεχίζει να πηγαίνει στο Ναό του Ταξιάρχη και να τον ευχαριστεί λέγοντας σε όλους την ιστορία του και πως ο Ταξιάρχης είναι δίκαιος.
Ο ταξιάρχης Μιχαήλ είναι ο άγγελος εκείνος ο οποίος εμφανίζεται στις Εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη), και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου. Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε. Επίσης ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Διέσωσε, από την πτώση τις αγγελικές δυνάμεις με το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» και για την παρρησία του ο Τριαδικός Θεός του έδωσε τη θέση του «Άρχοντος των αγγελικών Ταγμάτων». Πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ενώ κατά τη Δευτέρα παρουσία, “ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα,με φωνή αρχαγγέλου και με σάλπιγγα Θεού, κι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα”.
ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική Τηλεόραση Κω:
Μετά το πέρας του εσπερινού η παραδοσιακή ορχήστρα των: Μανώλη Κεφαλιανού (βιολί), Μανώλη Πόγια (ακορντεόν-τραγούδι) και Ζαχαρία Κασίου (λαούτο) έπαιξε προς τιμήν του Ασωμάτου για να ξαναζωντανέψουν οι μνήμες από τις παλιές καλές εποχές με το ξακουστό πανηγύρι της εορτής του.
Στην συνέχεια τα όργανα συνέχισαν στο διπλανό παραδοσιακό «καζίνο» του Ασωμάτου, το οποίο και φέτος θα είναι ανοιχτό τριήμερα και εορτές, όπως μας ενημέρωσε ο καλός φίλος Δημήτρης Αυγούλης.
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ σύμφωνα με τον συγγραφέα Βασίλη Χατζηβασιλείου:
Στις 8 Νοεμβρίου γίνεται το πανηγύρι των Ασωμάτων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στον ομώνυμο ενοριακό ναό της συνοικίας Ασωμάτου του Ασφενδιού. Ο Ασώματος συγκεντρώνει την ημέρα αυτή πολλούς προσκυνητές απ’ όλο το νησί και από την αντικρινή Κάλυμνο. Γι αυτό και το πανηγύρι του ξεχώριζε από παλιά ανάμεσα στ’ άλλα του νησιού. Η εκκλησία του Ασωμάτου είναι μεν μικρή, αλλά διαθέτει κελιά κι έχει αίθουσα στο ισόγειο με τραπεζοκαθίσματα, για το φαγοπότι της γιορτής. Η αυλή της είναι ευρύχωρη, στρωμένη με ασπρόμαυρα χοχλάκια της θάλασσας σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα και μαιάνδρους και είναι κατάλληλη για τους χορούς του πανηγυριού. Από το βράδυ της παραμονής ο κόσμος σκορπούσε στα καφενεία του συνοικισμού κι άρχιζε το γλέντι.
Το μεσημέρι της άλλης ημέρας, μετά τη Λειτουργία, στρώνονταν τα τραπέζια και σερβίρονταν τα φαγητά. Το πρώτο πιάτο συνήθως ήταν πατσάς ή «πιταρίδια» (δηλ. λαζάνια, που έβραζαν μέσα στο ζωμό του κρέατος). Το δεύτερο πιάτο, κρέας βραστό ή κρέας «γιαχνί» με πατάτες, κρεμμύδια και σάλτσα. Ακολουθούσαν τα «γιαπράκια» (ντολμάδες) και στο τέλος ντόπιο τυρί και γιαούρτι. Το πολυχρονίτικο και γεμάτο άρωμα κρασί το κερνούσαν άφθονο οι νέοι και οι νέες του χωριού σε ειδικούς «μαστραπάδες», παίρνοντας στη σειρά όλους τους συνδαιτυμόνες. Και όλη αυτή η πλούσια πανδαισία προσφερόταν δωρεάν! Τα έξοδα βάραιναν το μοναστήρι και όσους έκαναν προσφορές από «τάξιμο» στον Ασώματο. Στην έξοδο της αυλής στέκονταν οι Επίτροποι της εκκλησιάς με την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κι ένα δίσκο, όπου ο καθένας έριχνε τον οβολό του. Μετά το φαγητό άρχιζε το γλέντι κι ο χορός με ξεφαντώματα, που κρατούσαν ως τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.
Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε όλους-ες όσους-ες γιορτάζουν. Με τον Ασωματο είμαι συναισθηματικά δεμένη απο μωρό παιδί και τον λατρευω.Χρόνια πολλά στον Παπά μας και ο Ασωματος να του χαρίζει πάντα υγεία κ μακροημερευση κ ένα μεγάλο ευχαριστω για την τεράστια προσφορά του στην Εκκλησία μας.
Φρόντισε όμως να αρχίσει παραμονές της γιορτής του Αρχάγγελου, ολίγον από πλακόστρωτα για να απολαύσουν οι πιστοί τα μεγάλα έργα, ΤΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ που εκτελεί η Δημοτική αρχή του ταξιδευτή Κυρίτση.
το Ακταίο σιδερωμένο με καλά κολαρισμένο γιακά
ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΣΟΥ ΑΣΩΜΑΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΤΕ
εκείθεν του διαβόλου διώκεται η δύναμις· ου φέρει γαρ τω φωτί σου προσμένειν, ο πεσών Εωσφόρος
ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ,ΔΟΞΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ- ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΤΕΡ ΜΟΥ.